Echipa românească de Formula 1 a primit acordul lui Ecclestone de a concura din 2015

de Daniel Popescu
Duminica, 06.04.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Bernie Ecclestone a dezvăluit că echipa românească care luptă pentru un loc în Formula 1 în sezonul 2015 va fi acceptată pe grila de start alături de americanii reprezentaţi de Gene Haas.

Am acceptat şi o altă echipă. Dacă vor reuşi să concureze sau nu este o altă poveste.

Bernie Ecclestone
Şansele României de a avea o echipă în Formula 1 începând din sezonul 2015 au crescut considerabil duminică după ce Bernie Ecclestone şi-a anunţat acordul verbal pentru o extindere a grilei de start de la 11 la 13 echipe.

Britanicul în vârstă de 83 de ani anunţase joi ca echipa americană gestionată de Gene Haas a primit deja acordul său, element care micşora dramatic speranţele echipei din România.

Cu toate acestea, Ecclestone a anunţat duminică în Bahrain că a acceptat inclusiv candidatura echipei româneşti, fără să facă însă o nominalizare exactă a acesteia. El a sugerat însă că aceasta nu este tocmai pregătită să concureze la acest nivel.

"(Americanii lui Haas) vor fi acceptaţi, dar am acceptat şi o altă echipă. Dacă vor reuşi să concureze sau nu este o altă poveste. Suntem bucuroşi să avem încă două echipe. Am vorbit ieri cu Jean Todt (n.r - preşedintele FIA) că, dacă vor exista două echipe care vor să intre în F1, le vom lăsa să concureze", a declarat el.

Cine este în spatele echipei româneşti?

Esential 2015 este sezonul in care ar urma sa debuteze echipa romaneasca in Formula 1
Potrivit unor informaţii neoficiale relatate la începutul lunii martie de mai multe publicaţii internaţionale, echipa românească care vrea să concureze în Formula 1 din 2015 îl are drept principal finanţator pe Ion Bazac, fost ministru al sănătăţii în perioada 2008-2009, care în prezent gestionează importurile de maşini Ferrari în România prin intermediul companiei Forza Rossa.

O parte a bugetului pentru Formula 1 provine de la o serie de investitori privaţi şi de stat, iar proiectul este sprijinit financiar inclusiv de guvern.

▶ Detalii despre finanţatorii şi parteneriatele tehnice ale echipei româneşti

Echipa intenţionează să utilizeze motoare Renault, în special datorită faptului că producătorul francez deţine constructorul român Dacia, însă în acest moment nu este clar dacă cele două părţi negociază deja în acest sens.

De altfel, constructorul român a negat anterior orice implicare într-un astfel de proiect.

Conform unor informaţii anterioare, echipa ar urma să aibă sediul în Germania, cu facilităţi în localităţile Kodewa şi Holzer, fabricile urmând să fie gestionate de germanul de origine română Colin Kolles, fost şef al echipelor Force India şi HRT.

La sfârşitul anului trecut, FIA a deschis un proces de selecţie pentru una sau două echipe care să debuteze în Formula 1 în sezonul 2015 sau 2016, iar singurele proiecte acceptate pentru analiza au fost cele ale lui Gene Haas şi ale echipei româneşti.

Forul mondial ar fi trebuit să ia o decizie finală în privinţa echipei câştigătoare în 28 februarie, însă a amânat hotărârea pentru a obţine mai multe informaţii despre planurile echipelor. Acordul verbal al lui Ecclestone pentru acceptarea echipei româneşti în Formula 1 nu reprezintă o garanţie, întrucât o astfel de decizie este luată exclusiv de oficialii FIA.

Via Autosport

Comentarii (15)

  • bisturiu
    Deci, daca am inteles bine, finantarea vine de la "fost ministru al sănătăţii în perioada 2008-2009," si de la actualul guvern. Deci ca ministru in Ro iti permiti apoi sa finantezi echipe de F1. Iar actualii alesi au gasit inca o teava prin care sa scurga bani. Nu am nimic sa fie o echipa romaneasca in F1, dar as baga mana in foc ca astia nu vor performanta, e doar inca o modalitate de a invarti niste bani care nu sunt ai lor ... inca.
    24 2
  • pif666
    :)))) o stire de 2 lei. echipa romaneasca in f1!!! mai bine scriati ca ajunge bernie coleg cu becali . incetati cu a minti. de fapt voi nu faceti decat sa citati un om bolnav mintal. a transformat f1 intr-un circ. de papusari. ce mai conteaza pilotul? masina sa fie buna. ca de condus o conduce si tataie la victorie. sau vreti sa cred ca rosberg este peste alonso,vitel sau hamilton? nici macar pe raikonnen sau buton nu il intrece la talent. in fine revenind la ideea unei echipe romanesti in f1,ma intre de unde o sa aiba buget de 200mil anual? si mai important...la debut ai nevoie de facilitati importante,infrastructura. toate astea inseamna bani. multi. fara minim,minim 500milioane nu poti face o echipa. bmw,audi,porsche si altele ca ele nu intra in f1. honda a fugit de a rupt pamantul dupa ce a pierdut 1 miliard de euro in f1 in 2 ani.
    de unde fratilor bani de echipa ? eu stiu ca suna demential sa avem asa ceva,dar stirea este doar o fumigena tipica dan diaconescu. dati-ne si noua stiri interesante nu bazaconii.
    15 14
  • pif666: Declaratiile lui Bernie Ecclestone sunt reale. Daca se vor adeveri ramane de vazut. De altfel, si el este circumspect ca echipa va lua startul chiar daca va fi acceptata pe grila.
    De aici si pana la a spune ca mintim este o cale extrem, extrem de lunga. Noi nu am facut altceva decat sa redam declaratiile lui Ecclestone, relatate de altfel de aproape toate site-urile externe de Formula 1. Sau si acelea au mintit?
    26 1
  • bani sunt...... buna stirea
    4 1
  • forza rosa
    ca o curiozitate domnul Bazac are in garaj un porche boxter pe care cu multa caldura am avut onoare sa calc(m-am suit pe capota lui)pentru ca idiotul de domn sofer personal uitase telecomanda de la usa de garaj la sediul din Otopeni si trebuia deschis garajul pentru a iesi masina la plimbarea de sambata seara!p.s. a trebuit sa urc pe capota sa dau comanda direct in centrala de automatizare
    Asa ca mi am gasit loc de inginer de lolypop...
    1 4
  • De unde naiba are Bazac bani? Nici Ion Tiriac nu ar putea finanta o echipa de F1. Stim cu totii ca bugetul minim, saracia lumii, e de 50 de mil pe an.
    Dar la naiba, Romania nu e tara in care esti intrebat de unde ai bani, ci important e ca-i imparti cu cine trebuie, cu "bajetii deshtepti".
    Sunt foarte incantat ca statul roman a gasit aceasta minunata idee de a oferi locuri de munca romanilor, de a dezvolta infrastructura, de a moderniza sistemul de invatamant si sanitar etc. Ma bucur nespus ca traiesc in Romania. Ce naiba, la anul Romania o sa fie ca indivizii aia care au BMW si stau cu chirie in Rahova.
    4 3
  • au inceput politrucii comentariile...bai,inteligentilor,daca aveti asemenea informatii,de ce le tainuiti,de ce nu le raportati Parchetului!
    4 1
  • Foarte tare asta. Noi nu avem drumuri pe care sa circulam si vrem sa concuram in F1 :)))) Guvernul spijina acest proiect :))) Chiar in situatia asta sa ajungi...
    6 1
  • Eu cred ca Ponta si Tariceanu, ambii fani ai motorsportului, stateau intr-o seara la un sprit pe la Clucerului si ce s-au gandit? "Ba Caline, eu cred ca ajungem la Cotroceni daca le bagam gusterilor in cap treaba cu o echipa romaneasca de F1". Adica noi suntem datori pana la sfarsitul lumii, da' guvernul Ponta are resursele necesare sa finanteze o echipa de F1? Sa fim seriosi, fratilor, nu-si permite Formula 1 sa-si asocieze numele cu Romania, or sa ne dea aia-n judecata ca le afectam imaginea, si asa destul de sifonata in ultima vreme.
    3 1
  • @ Daniel Popescu
    Or fi reale declarațiile lui Ecclestone dar, dacă e citat bine în știre, el spune „"(Americanii lui Haas) vor fi acceptaţi, dar am acceptat şi o altă echipă. Dacă vor reuşi să concureze sau nu este o altă poveste. Suntem bucuroşi să avem încă două echipe. Am vorbit ieri cu Jean Todt (n.r - preşedintele FIA) că, dacă vor exista două echipe care vor să intre în F1, le vom lăsa să concureze",” Deci, unde zice de echipă românească?
    3 1
  • @andre: Publicatia AutoWeek si jurnalistii britanici Joe Saward si Adam Cooper sunt printre cei care au oferit informatii despre faptul ca FIA negociaza cu numai doua echipe: cea a lui Haas, si cea romaneasca. Prin urmare, "cealalta echipa" mentionata de Ecclestone nu poate fi decat cea romaneasca.
    0 2
  • stefan
    Daily Mail scrie ca ar fi vorba de StefanGP, echipa ce a mai incercat sa intre in Formula 1 si in 2010 si 2011.
    Racecar Engineering scrie ca ar fi vorba de o echipa sustinuta financiar de Honda.
    1 1
  • @stefan: Multumesc pentru pont. Informatia din Racecar Engineering merita luata in calcul. Daily Mail este departe de a fi o sursa credibila, mai ales ca presa internationala a relatat anterior ca proiectul Stefan GP a fost deja respins de FIA.
    1 0
  • andrei
    @ daniel.popescu
    Scuze dar argumentația este atât de slabă încât nu are nici urmă de credibilitate concluzia. Nu spun că e imposibil să apară o echipă românească dar să spui ce sigur este o echipă românească pentru că niște jurnaliști au spus că e vorba de două echipe dintre care una românească iar Ecclestone a spus și el că e vorba de două echipe e cel puțin hazardat. Ca să nu mai spun că, după cum menționează Ștefan, alți jurnaliști au spus că e vorba de două echipe, una americană și una sîrbească. Deci și părerea că echipa a doua menționată de Ecclestone ar fi Stefan GP e la fel de conformă cu realitatea. Păcat că se încercați să argumentați o greșeală.
    2 1
  • ca romanu
    Cauciucuri de pt monopost se gasesc la SH ?
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru