FIA decide vineri viitorul Formulei 1

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 11.06.2009
FIA va publica vineri dimineata lista oficiala a echipelor acceptate sa concureze in sezonul 2010 al Formulei 1, in contextul unui conflict aprins cu actualele echipe din competitie.

UPDATE 12.06.2009 ora 09:48: Potrivit ultimelor informatii, FIA va publica lista echipelor inscrise in sezonul 2010 la ora 12:00 (ora Romaniei).

Reprezentatii celor 8 echipe care fac parte din cadrul Formula One Teams' Association s-au intalnit joi cu Max Mosley, presedintele FIA, pentru a gasi in ceasul al 12-lea o solutie la actuala criza prin care trece Formula 1.

Cel putin pana in acest moment nu exista informatii despre discutiile care au avut loc la Londra si este de asteptat ca reactiile celor doua parti sa fie facute publice dupa anuntul de vineri al forului mondial.

Echipele sunt nemultumite de intentia FIA de a introduce conceptul bugetului maxim in Formula 1 si, in acelssi timp, preseaza forul mondial sa semneze noul Acord Concorde, care ar urma sa ofere venituri mai mari concurentilor.

In plus, Ferrari, Toyota, Renault, Red Bull Racing si Scuderia Toro Rosso au amenintat recent ca se vor retrage din competitie in cazul in care cererile nu le vor fi respectate. Mai mult decat atat, cele 8 echipe FOTA s-au inscris impreuna in sezonul 2010, ceea ce inseamna ca fie vor concura toate in editia de anul viitor, fie nu va concura niciuna dintre ele.

Pe de alta parte, Williams si Force India au fost suspendate din cadrul FOTA dupa ce au depus cereri neconditionate pentru inscrierea in sezonul viitor ca urmare a unor angajamanete semnate anterior cu FIA si, respectiv, sponsorii.

In afara de cele 10 echipe actuale, alte 8 si-au depus candidatura pentru un loc pe grila de start a sezonului viitor.

Prima dintre ele a fost Campos Meta 1, echipa detinuta de Adrian Campos care in prezent concureaza in Formula 3 Spania. Urmatoarea pe lista a fost Team USF1, echipa lansata la finalul lunii februarie de Ken Anderson si Peter Windsor.

O prezenta de marca pe lista este si Prodrive, echipa condusa de cunoscutul David Richards, care intentiopneaza sa redenumeasca echipa drept Aston Martin incepand din sezonul 2012.

De asemenea, Mike Gascoyne incearca sa revina in prim planul F1 cu ajutorul echipei Litespeed, ce ar urma sa concureze in sezonul viitor sub numekle de Lotus. Constructorul britanic Lola intentioneaza sa revina in cea mai importanta competitie a sporturilor cu motor pentru prima oara dupa 12 ani, in timp ce o alta confirmare pentru sezonul 2010 a venit din partea companiei austriece de investitii Superfund, echipa ce ar urma sa fie condusa de fostul pilot Alexander Wurz.

Epsilon Euskadi a fost urmatoarea echipa care a depus actele pentru sezonul 2010, sperand sa faca pasul din Le Mans direct in Formula 1. De asemena, echipa N.Technology, care concureaza in Campionatul Mondial de Turisme, spera sa obtina un loc pe grila de start din sezonul urmator.

Ultima echipa care a confirmat inscrierea in sezonul 2010 este Brabham, insa aceasta nu are nicio legatura cu echipa fondata de Jack Brabham, fiind de altfel amenintata ca va fi data in judecata.

In plus, se vehiculeaza prezenta pe grila a echipei March, insa aceste informatii nu au fost confirmate oficial.

In cazul in care toate cele 10 echipe actuale vor concura anul viitor in F1, FIA va trebui sa aleaga trei dintre celelalte 9 echipe ramase in competitie.

Prin prisma fondurilor de care dispun, USF1, Prodrive si Superfund par sa aiba un avantaj major fata de rivali, insa experienta celor de la Lola ar putea inclina balanta si in favoarea acestora din urma.

In acelasi timp, este posibil ca si alte echipe sa se fi inscris in sezonul 2010 fara sa anunte in mod public acest lucru, mai ales ca FIA nu a confirmat oficial niciuna dintre aplicatiile depuse de echipe.

In cazul in care echipele FOTA nu vor fi acceptate pentru sezonul urmator ca urmare a inscrierilor conditionate, viitorul Formula 1 va deveni incert ca urmare a prezentei pe grila de start a multor echipe total necunoscute fanilor, acestia din urma urmand probabil sa isi piarda interesul pentru competitie.

Iata lista completa a echipelor care au confirmat ca s-au inscris pentru sezonul 2010 al Formulei 1:

 Echipa
 Brawn GP
 Red Bull Racing
 Toyota
 Ferrari
 McLaren
 Renault
 Williams
 BMW-Sauber
 Toro Rosso
 Force India
 Campos Meta 1
 Team USF1
 Litespeed
 Prodrive
 Lola
 Superfund
 Epsilon Euskadi
 N.Technology
 Brabham
 March*

 

* March nu a confirmat oficial inscrierea in sezonul 2010.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru