FIA nu accepta ca echipele sa detina controlul Formulei 1

De Daniel Popescu
Publicat Marti, 16.06.2009
FIA a anuntat oficial ca nu este de acord ca echipele din Formula 1 sa controleze regulamentul competitiei si distributia veniturilor din drepturile comerciale.

Federatia Internationala de Automobilism (FIA) a publicat marti un al doilea comunicat de presa la adresa Formula One Teams' Association (FOTA).

Dupa ce initial a anuntat ca nu va renunta la implementarea unui buget maxim, forul mondial a dezvaluit ca nu accepta ca echipele de Formula 1 sa preia controlul asupra regulamentului competitiei si, mai ales, asupra veniturilor obtinute din drepturile de comercializare.

"FIA si Formula One Management (FOM - n.r - detinatorul drepturilor comerciale) au petrecut decenii impreuna pentru a transforma Campionatul Mondial de Formula 1 in cea mai urmarita competitie a sporturilor cu motor din istorie. In lumina succesului campionatului organizat de FIA, FOTA - alcatuita din participanti care vin si pleaca dupa bunul plac - si-a trasat doua obiective: sa preia controlul asupra regulamentului Formulei 1 de la FIA si sa detina drepturile comerciale. Acestea sunt obiective pe care FIA nu le poate accepta", se precizeaza in comunicatul de presa al FIA.

Principalul punct de reper al conflictului este determinat de bugetul cu care o echipa ar trebui sa concureze in Formula 1.

FIA considera ca cea mai buna metoda pentru reducerea costurilor este implementarea unui buget maxim, prin care cel putin teoretic echipele ar avea libertatea de a dezvolta fara limite monoposturile.

De partea cealalata, FOTA considera ca reducerea costurilor trebuie realizata prin restrictii tehnologice, care ar duce implicit la reducerea resurselor financiare.

Forul mondial crede ca acest lucru ar duce insa la disparitia inovatiilor din F1. "Daca vrem sa vedem inovatii in Formula 1, singura modalitate de a limita cheltuielile si de a asigura libertate inginerilor este sa implementam un buget fix. Asta se intampla in lumea reala si este singura cale inainte pentru Formula 1. Fara inovatii tehnice, Formula 1 va muri. Fara limitarea costurilor, Formula 1 isi va pierde echipele. Acesta este motivul pentru care FIA insista pentru reducerea costurilor ca parte a regulamentului Formulei 1", a explicat FIA.

Comunicatul de presa detaliaza din punctul de vedere al forului mondial modul in care au decurs negocierile dintre FIA si FOTA de la retragerea constructorului Honda din competitie si pana in prezent.

Mai multe informatii despre acest subiect sunt disponibile pe site-ul oficial al FIA, care a publicat si o serie de documente referitoare la conflictul dintre cele doua parti.

Via | FIA

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru