Red Bull a descoperit strategia pentru a-l opri pe Vettel să facă fastest lap

de Daniel Popescu
Marti, 11.06.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Inginerul de cursă al lui Sebastian Vettel a folosit doar trei cuvinte pentru a-l determina pe german să nu forţeze efectuarea celui mai bun timp în cursa în ultimul tur de la Montreal.

Monaco, 1988, Senna.

Guillaume Roquelin
Inginer de cursa Sebastian Vettel
Sebastian Vettel obişnuieşte să forţeze la maxim pe finalul curselor chiar dacă ocupă confortabil prima poziţie, întrucât este dornic să realizeze şi cel mai bun timp în cursă pe un tur de circuit.

Triplul campion mondial a fost criticat de propria echipă pentru o astfel de atitudine, însă în mod obişnuit nu reuşea să-l determine să nu mai piloteze la limită pe final.

Lucrurile s-au schimbat însă în Marele Premiu al Canadei în momentul în care germanul stabilise deja cel mai bun timp pe primul sector în ultimul tur. "Nu am fost surprins, dar i-am spus inginerului său de cursă să-l ţină sub control", a declarat şeful Christian Horner.

Strategia inginerului de cursă Guillaume 'Rocky' Roquelin a fost una destul de simplă, dar foarte eficientă, întrucât i-a spus lui Vettel prin radio doar trei cuvinte: "Monaco, 1988, Senna".

Roquelin a făcut astfel referire la Marele Premiu al statului Monaco din 1988, atunci când Ayrton Senna a fost nevoit să abandoneze în turul 66 în urma unei greşeli de pilotaj, deşi avea un avans de 50 de secunde în faţa lui Alain Prost.

Cei doi mari rivali se duelau de la distanţă pentru stabilirea celui mai bun timp în cursă.

Vettel a înţeles imediat semnificaţia mesajului şi a replicat: "Bine, bine, am glumit", iar cel mai bun timp în cursă a rămas cel stabilit de coechipierul său Mark Webber cu numai un tur în urmă.

Via Motorsport

Comentarii (22)

  • Aww, asta e asa dragut . ;3
    4 8
  • Propun inginerului de cursa, pentru momentul in care nu va mai reactiona la cele 3 cuvinte, o varinata cu 2 cuvinte.... grow up!
    13 19
  • Degeaba
    Tot campion datorita masinii este,nu l-am vazut sa scoata ceva neasteptat cu un monopost cu lipsuri fata de al rivalilor
    !
    18 23
  • Torro Roso 2008. kthx
    27 5
  • Andrew
    @Degeaba
    atunci inseamna ca nu ai urmarit cursa din 2012 de la Interlagos.
    A ajuns de pe ultima pozitie in pucte cu un monopost avariat,astfel reusind sa cistige titlul.
    19 8
  • Andrew
    @123 ai dreptate...ce a reusit sa faca atunci cu acel monopost Torro Roso chiar a fost o minune
    17 5
  • painkiller
    parca hakkinen , shumacher (la ferrari ) , alonso (la renault) nu aveau cele mai bune masini in momentele lor de varf. astia care nu recunoasteti talentul lui vettel ori nu va pricepeti ori faceti pe prostu'.
    8 2
  • @Andrew,@123 - E adevarat ca Vettel a facut 1-2 curse bune chiar si atunci cand nu a avut cel mai bun material(cu toate ca la Interlagos A AVUT cel mai bun material pentru ca masina nu era grav avariata) dar performantele astea singulare conteaza la fel de mult cum conteaza pentru Maldonado victoria din Barcelona.E adevarat ca atunci cand te gandesti in trecut astea sunt amintiri frumoase,dar doar atat raman.Maldonado n-a reusit sa mai faca nimic semnificativ de la acea victorie,iar Vettel in continuare nu face mare lucru atunci cand nu are cea mai buna masina de pe grila.
    Probabil omul are talent cu carul(trebuie sa aiba ca altfel nu ar fi triplu campion mondial si probabil cvadruplu campion mondial in cateva luni),dar nu e un geniu.Sa ai cea mai buna masina e o conditie pentru a putea castiga un campionat mondial,dar masina lui e mult prea buna in comparatie cu a adversarilor.Indraznesc sa spun ca e mai buna chiar si decat a coechipierului.
    P.S. Imi cer scuze pentru atata vorbaraie!
    12 14
  • Vettel este noros. Atat. Sa ai o echipa cu cel mai mare buget si cu Newey alaturi nu e de ici de colo. Toate echipele care l-au avut pe Newey au beneficiat de monoposturi rapide. Din pacate alti piloti cel putin de talentati ca el, din aceeasi generatie, nu au avut sansa asta. Cand nu are masina buna e mediocru. Vezi Barcelona. Sa-i pupe toate membrele lui Newey.
    13 13
  • @todt, dar perioada 2000-2004, cand schumacher avea cea mai buna masina cum a fost? renault a inceput de prin 2004 sa creasca dovada titlurile lui alonso 2005,2006, dar pana atunci schumacher a avut cea mai buna masina...iar lucrul asta nu-l face un pilot mediocru ci un mare campion. Fara o masina competitiva e foarte greu sa ajungi campion, asa ca e si normal ca vettel sa fie campion pentru ca are cea mai buna masina. Newey a fost o perioada si la mclaren dar uite ca nu a existat o perioada de dominatie gen redbull. Ca o concluzie, ca fani ai altor echipe , nu trebuie sa fim frustrati pe redbull sau newey datorita faptului ca au castigat tot pana acum, ci pe echipele cu care tinem....de ele depinde dezvoltarea monopostului. Iar in legatura cu bugetul, vrei sa ai rezultate, investesti, daca nu, rezultatele se vor lasa asteptate (e o vorba romaneasca: nu poti face din r**** bici care sa mai si pocneasca)
    13 4
  • @adycd11 Daca-l comparam pe Vettel cu Maldonado, pe Alonso cu cine-l comparam? Daca sunt unii asa de talentati si adulati de ce nu suplinesc lipsa de material cu talentul? Cine-i impiedica pe ceilalti sa nu conceapa o masina competitiva?
    3 2
  • Si totusi...
    Stiu ca nimeni nu i poate lua "meritul",dar totusi,nu putem compara cu alti ani sau campioni adevarati pentru ca...da,ati ghicit,nu a avut cine sa l concureze,asa ca...ar fi culmea sa concureze cam singur si sa iasa al trei lea :))) !Ca a fost Alonso pe aproape,mai ganditi va,asta a avut si abandonuri tehnice,altfel nu era asa strans pana la final.Asta e,mie personal nu mi place Vettel pentru ca se umfla in pene,si el si echipa,dar sa l vedem cand se va destrama sandramaua,ca doar nu va tine o vesnicie,iar el e tanar,si nu cred ca se va retrage o data cu Newey ;) !?
    4 7
  • Norocul tine cu cei mai buni si cand esti triplu campion mondial la 25 ani,debutezi in F1 cu cel mai rapid timp in antrenamente in Turcia 2006 cu BMW Sauber si alte recorduri provoci multi frustrati(ma bucur ca nu numar printre ei).Si inca nu s-a teminat.CIAO
    12 8
  • Alfonzisti..
    Vettel este un pilot foarte talentat.
    13 3
  • @si totusi
    asa e, ai dreptate, nu au fost decat 4-5 campioni mondiali in jurul lui... nu prea a avut concurenta.. :))))))
    fara indoiala ca are o parte urata... probabil lumea nu il place tocmai pentru ca este mereu in frunte... nici schumacher nu prea a fost placut... dar asta nu inseamna ca nu sunt piloti super-buni... nu castigi 3 titluri si zici ca e fie norocul fie masina. daca era asa praf nu ajungea in formula 1.. newey nu a fost cu el de cand era la gradinita.
    p.s. - ca om si ca pilot mie imi place de button. kimi si alonso sunt urmatorii. - asta sa nu las impresia ca sunt fan vettel.
    14 1
  • Alonso a fost singurul pilot care cu o masina inferioara s-a batut la titlu cu Red Bull cu sanse foarte bune. In ultimii 3 ani. Asta spune tot despre Alonso. Si a castigat curse si a avut podiumuri cu un Renault varza in anii 2008-2009. A castigat si in 2004 tot cu un Renault care era atunci precum Force India de acum. Poate ca pe vremea aia nu te uitai la F1 dar poate ca te documentezi. Dupa cunostiintele mele 2013 nu s-a terminat. Apoi vom mai vedea in noua era, din 2014 cine va domina in F1.
    3 4
  • Vetel fan
    Foarte talentat Vetel, atat de mult talent incat era s-o piarda de doua ori in Canada, fara presiune.
    1 8
  • eu_ferrari
    nu-i potrivit comparatia cu 1988 Monaci Senna/Prost ...
    vettel nu are coechipier de talia lui ...
    sunt foarte curios cum s-ar descurca Vettel fiind coechipier cu Alonso, Kimi sau Ham ... pana si Rosberg ...
    3 titluri sunt 3 titluri ... dar sa nu uitam ca in istoria F1 au existat si piloti geniali fara niciun titlu, si campioni de circumstante ...
    6 3
  • Personal nu cred ca Alonso e mai bun ca Vettel , chiar si in masini egale nu cred ca-l bate. Parerea mea!
    8 6
  • Catalin
    parerea mea e ca ar trebui sa te uiti la fotbal
    2 8
  • @Catalin
    Parerea mea ca tu esti guru Formulei1.Te poti alatura si tu primei reprize.
    2 1
  • ciprian
    jos palaria pt geniul lui newey incredibil cum poate sa faca un monopost asa competitiv parca e din alta liga ..am remarcat un lucru la un comentariu de aici si tin sa cred ca are un sambure de adevar...masina lui vettel sa aiba un tratamen preferential in cadrul echipei? hmm nu stiu ce sa zic ..prea mare diferenta intre el si weber...sau asta e diferenta de valoare intre vettel si weber.?.mie cam greu sa cred...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru