Vettel va pleca din pole position la Suzuka!

De Daniel Popescu
Publicat Sambata, 03.10.2009
Sebastian Vettel a obtinut primul loc pe grila de start a Marelui Premiu al Japoniei in urma unei sesiuni de calificari bulversata de patru accidente severe care au necesitat intereruperi succesive.

Sebastian Vettel a demonstrat ca nu renunta la lupta pentru titlul mondial, dupa ce a stabilit cel mai bun timp in sesiunea de calificari de la Suzuka contand pentru Marele Premiu al Japonei.

Pilotul echipei Red Bull va fi acompaniat pe prima linie a grilei de start de Jarno Trulli, care ofera o raza de speranta pentru constructorul Toyota la cursa de pe propriul teren. Campion mondial Lewis Hamilton a continuat evolutiile bune si a obtinut al treilea timp, in timp ce Adrian Sutil a produs o noua surpriza frumoasa, urmand sa ia startul de pe locul 4.

Rubens Barrichello a reusit sa se pozitioneze pe grila de start pe locul 5 in fata coechipierului sau Jenson Button care va pleca de pe 7, astfel ca lupta pentru titlu pare in continuare deschisa. Intre cei doi piloti Brawn GP s-a intercalat Nick Heidfeld, in timp ce Kimi Raikkonen a stabilit doar al 8-lea timp al zilei pentru Ferrari.

Ultima parte a calificarilor a fost intrerupta cateva minute dupa accidentul suferit de Heikki Kovalainen in debutul sesiunii. Pilotul echipei McLaren si-a avariat suspensia spate dupa ce s-a izbit de zidurile de pneuri de pe marginea circuitului, insa nu a suferit niciun fel de rani si a iesit imediat din monopost. Finlandezul va lua startul in cursa de pe locul 9, locul 10 revenindu-i lui Buemi care nu a putut reveni pe circuit in urma accidentului suferit in Q2.

A DOUA SESIUNE: AACIDENTE IN LANT

Programul obisnuit al sesiunii a fost bulversat de doua accidente suferite de Jaime Alguersuari si Timo Glock. Primul a fost Alguersuari, care a pierdut controlul volanului si s-a izbit frontal de zidul de pneuri de pe marginea circuitului, avariindu-si grav monopostul.

Spaniolul a iesit in cele din urma din cockpit fara sa fi suferit rani majore, insa nu a mai putut continua sesiunea si va pleca in cursa doar de pe locul 15. Sesiunea a fost insa intrerupta timp de aproximativ 5 minute pentru a permite comisarilor de cursa sa indeparteze monopostul STR4 de pe marginea circuitului.

ACCIDENT APARENT GRAV PENTRU GLOCK

Dupa alte 5 minute, Timo Glock a pierdut controlul monopostului Toyota in ultimul viraj si s-a izbit de zidurile de pneuri de pe marginea circuitului. Conform reluarilor video, monopostul TF109 nu a raspuns la comenzile lui Glock, care a incercat fara succes sa vireze. Germanul nu a fost capabil sa iasa singur din monopost, avand nevoie de ajutorul medicilor in acest sens.

Pilotul echipei Toyota a primit cateva ingrijiri medicale chiar in cockpit, iar dupa cateva minute a fost scos pe targa si transportat cu ambulanta la centrul medical. Glock a facut semne cu mana ca totul este in regula, existand insa premisa ca accidentul sa fi avut un impact asupra membrelor sale inferioare. Va reamintim ca Timo Glock nu a participat in antrenamentele libere de vineri in urma unei raceli caracterizata de febra puternica. Nu este exclus ca starea sa de sanatate sa fi avut o influenta in privinta abilitatilor de pilotaj ale germanului din aceasta sesiune.

ROSBERG, ALONSO SI KUBICA AU FOST ELIMINATI

Sesiunea fost reluata dupa aproape 10 minute, iar comisarii de cursa au instituit drapel galben dupa ce Sebastien Buemi a raschetat glisierele de protectie si a pierdut aripa fata pe circuit. In cele din urma, lista pilotilor eliminati in aceasta sesiune cuprinde trei nume grele: Nico Rosberg, Fernando Alonso si Robert Kubica, care nu au avut suficient timp pentru a-si imbunatati performantelor din cauza celor doua accidente.

Cei mai rapizi piloti in Q2 au fost Vettel, Hamilton si Trulli.

PRIMA PARTE: FISICHELLA NU REUSESTE PROMOVAREA IN Q2

Giancarlo Fisichella si-a continuat procesul de initiere in cadrul Scuderiei Ferrari, insa nu a reusit nici de aceasta data sa obtina promovarea in a doua parte a calificarilor.

Desi si-a imbunatatit usor rezultatele fata de cursa din Singapore, italianul va pleca in cursa doar pe locul 16 si ii va avea in spatele sau pe Kazuki Nakajima si Romain Grosjean.

Dupa prestatia excelenta de la Monza, Vitantonio Liuzzi nu a avut o performanta foarte buna la Suzuka, italianul urmand sa ia startul in cursa de duminica doar de pe locul 19. Totusi, coechipierul sau Adrian Sutil a reusit sa obtina promovarea in Q2. Mark Webber nu a participat la sesiunea de calificari, monopostul sau fiind grav avariat in urma unui accident suferit in ultima sesiune de antrenamente. Australianul urmeaza sa ia startul din pitlane. In schimb, coechipierul sau a stabilit cel mai bun timp in Q1, Vettel fiind urmat in ierarhie de Hamilton si Button.

Rezultatele complete ale sesiunii sunt disponibile aici.

Marele Premiu al Japoniei va avea loc duminica cu incepere de la ora 08:00, ora Romaniei.

Comentarii (14)

  • Off
    Da ce l-a apucat pe Lewis de a mers atat de slab in prima incercare de pole? :( Facuse turul de instalare si a avut la dispozitie 2 tururi consecutive ca ia pole, si in primul a mers atat de anemic... noroc cu al doilea ca a prins totusi locul 3...
    0 0
  • Domnule Daniel Popescu
    Stiti ceva despre greutatea masinilor, despre cata benzina au fiecare? La FIA pe site nu a aparut nimic desi a trecut aproape o ora jumate de la terminarea calificarilor.
    0 0
  • Pfuu...
    Se pare ca 6 piloti sunt investigati de catre comisari in legatura cu acei timpi buni realizati sub stegulete galbene, si s-ar putea lasa cu penalizari. De fapt aproape sigur se va lasa cu penalizari. Sper sa nu fie si Lewis in cauza.
    0 0
  • Vettel
    usor tardiv revirimentul lui Vettel.Ii doresc succes maine in cursa.
    0 0
  • Mclaren_Mircea_1984
    Fernando Alonso, Rubens Barrichello, Jenson Button, Nick Heidfeld, Adrian Sutil si Robert Kubica sunt cei 6. Deci nu si Lewis ...
    0 0
  • desi...
    nu toate agentiile de presa il dau pe Sutil. Iar Alonso insusi este cel care cere investigarea celorlalti, spunind ca el a incetinit si de aceea s-a clasat inferior pe grila de start ...
    0 0
  • mircea
    nu te ambala prea tare, cursa de maine nu are podiumul asigurat pt ham ham..este prea pueril sa nu faca si el o greseala din nou in cursa
    0 0
  • Mersi michelle_b
    Rasuflu usurat acum, ca stiu ca Lewis nu este in cauza. Dar mor de nervi pentru faptul ca din nou are noroc si se strecoara in fata fara sa aibe valoarea necesara la ora actuala, dar aduna puncte pretioase. X(
    0 0
  • @cobra
    Lewis are podiumul asigurat stai flexat. 100% il ia pe Trulli la start, deoarece Lewis ii pe partea curata a pistei, si are si KERS. Se lupta cu Vettel pentru victorie, dar tind sa cred si sa recunosc ca Vettel castiga maine, are masina mai buna se vede de la o posta.
    0 0
  • @mircea
    ai uitat de brawn gp...care vor veni cu o strategie ca la monza
    0 0
  • McLaren-Mercedes-offtopic
    Posibil ca parteneriatul McLaren-Mercedes sa ia sfarsit,primii in tatonari cu BMW pt achizionarea de motoare.
    0 0
  • er.
    "achizitionare"
    0 0
  • Nu conteaza
    Daca pleaca Mercedes, actiunile lor vor fi cumparate de acel trust petrolier din Bahrain care detine deja 30% din actiuni, care vor plusa bani in noua divizie de motoare a Mclaren. Si ar fi cazul ca Mclaren sa isi faca singuri si motoarele si sasiul. Mclaren va ramane mereu MCLAREN :x :x :x :x :x
    0 0
  • Suzuka
    Greu de pronosticat un podium maine,un circuit deloc facil care nu iarta,iar posibilele iesiri in decor de maine pot aduce rasturnari spectaculoase de situatie.O cursa spectaculoasa,sper:)
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru