Villeneuve: "Formula 1 a devenit artificială şi falsă"

de Daniel Popescu
Vineri, 14.02.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Jacques Villeneuve a lansat un atac dur al adresa schimbărilor pe care le traversează Formula 1 în ultimii ani şi acuză piloţii că nu iau o atitudine fermă în această privinţă.

Formula 1 a început să meargă spre artificialitate pentru a crea un spectacol fals.

Jacques Villeneuve
Campion mondial
Fostul campion mondial Jacques Villeneuve a făcut o radiografie succintă a modului în care a evoluat Formula 1 în ultimii ani în cadrul unui interviu acordat postului de radio BBC Radio Five.

Canadianul, care a obţinut un titlu mondial în 1997, consideră că Formula 1 a devenit artificială şi falsă în numeroase numeroaselor schimbări de regulament, care au culminat cu dublarea numărului de puncrte pentru ultima cursă a sezonului.

"Nu înţeleg, nu înţeleg Formula 1 modernă. Au început să meargă spre artificialitate pentru a crea un spectacol fals: schimbările pneurilor, pneuri diferite şi apoi sistemul DRS prin care apeşi pe un buton şi poţi depăşi pe altcineva. Şi nu te poţi opri după ce porneşti pe acest drum, pentru că trebuie să faci mai mult, şi mai mult. Acum avem puncte duble pentru ultima cursă.

Ce urmează? Devine din ce în ce mai artificial şi în loc să avem un efect pozitiv ajungem în punctul în care oamenii nu mai respectă F1", a declarat el.

Esential 1997 este sezonul in care Jacques Villeneuve a castigat titlul mondial in Formula 1
În plus, Villeneuve consideră că şi piloţii de pe grila de start au o opinie similară, dar că nu o pot exprima din cauza clauzelor comerciale incluse în contracte. Cu această ocazie, canadianul critică dur şi piloţii care îşi plătesc locul pentru a concura în Formula 1.

"Îţi poţi imagina că unui pilot care câştigă foarte mulţi bani de la sponsor i se spune să nu spună asta şi poţi să înţelegi lucrul ăsta. Dar mai mult de jumătate dintre piloţi îşi plătesc locul, ceea ce înseamnă că nu pot pierde postul. Ar trebui să aibă măcar un pic de personalitate. Nu au nici măcar asta: nu sunt rapizi, sunt plătiţi să concureze şi apoi nu sunt nici măcar interesanţi", a adăugat el.

Via F1Fanatic

Comentarii (16)

  • Ha,ha,ha...
    Nu sunt un fan al omului,dar trebuie sa-i dau dreptate ... !
    52 1
  • GrosJan
    sunt de acord. Eu chiar am avertizat ca exact asta se va obtine, un spectacol artificial, dar lumea dorea spectacol cu orice pret, spectacol care in viziunea lor era depasiri multe si lupta pentru titlu pana in ultima cursa. Mikka a spus si el ca de vina sunt oamenii care nu vad spectacolul din F1 acolo unde este el pentru ca nu inteleg F1

    Ce urmeaza? O idee ar fi grila de start aleatorie pentru cateva curse :) Hazardul va aduce masini rapide in spatele grilei si veti avea depasiri, bete in roate pentru echipa care merita si astfel lungesti lupta la titlu mai spre finalul campionatului. Bernie e in stare de orice, sunt sigur ca s-a gandit si el la asta :)))
    11 2
  • daci76
    Scurt si la subiect.Bravo JV.
    30 1
  • Societatea in general a devenit falsa si artificiala. Formula 1 face parte din societate. Asta isi doreste societatea. Asta isi doresc fanii. Formula 1 devine din ce in ce mai accesibila, daca ai si banii suficienti. Cert e ca avem o F1 lipsita de pasiune.

    Aia cu depasirea e o porcarie. Nici in trecut nu erau sute de depasiri. Astazi sunt mai multe depasiri(false, ce-i drept) decat in trecut. Senna si Prost nu se depaseau de 2000 de ori. O faceau si ei de 2-3 ori. In rest se vanau reciproc. Ala din fata se apara, ala din spate incerca sa se apropie si sa atace. Astazi ala din fata se da la o parte, ala din spate deschide DRS-ul. Nici nu trebuie sa te chinui. Astepti linia dreapta. Culmea e ca uneori nici pe linia dreapta nu se poate, asta referitor la inutilitatea DRS-ului. E umilitor pentru un pilot sa nu se poata apara si sa priveasca linistit cum trece unul pe langa el. Pneurile diferite tot din cauza fanilor. Din pacate, punctele duble n-au nicio explicatie logica. Dar cu siguranta echipele nu se vor opune. Nu doar pilotii si-au pierdut personalitatea, ci si echipele. E o atitudine a intregii societati. E "la moda" sa fii lipsit de personalitate.

    Oricum, vine Bernie si ne spune ca e mai important sa te gandesti ce buton apesi decat sa ataci din instinct asa cum o faceau odata Schumacher, Senna si multi altii. Din punctul meu de vedere, F1 n-ar trebui sa aiba nicio treaba cu ceea ce fac soferii pe strada si nici s-o intereseze asta. Faptul ca X se crede "Alonso de Spania" e problema lui si a Politiei.
    24 6
  • Ain Stain
    au inceput in 2005 cand penalizau lipsa de fiabilitate cu locuri pe grila la start (ca nu era destul cat ai pierdut ca ai avut problema cu fiabilitatea). Asa a iesit Alonso campion. Cand bagi in regulament chestiuni ce tin de noroc iei de la cel bun si dau o sansa in plus celui mai slab astfel, risti sa-l faci castigator pe cel care merita mai putin. Obiectivitatea, rigurozitatea sunt la pol opus fata de noroc.

    DRS-ul a fost urmare a faptului ca Alonso nu l-a putut depasi pe Petrov....
    16 22
  • Vorbeste unu care a ales banii in locul sportului! Nu a plecat de la Williams la BAT pentru ca BAT oferea cam 20.000.000 USD salar! El nu a fost fals! Mi-a placut intotdeauna JV dar cred ca el este in situatia in care trebuie sa cam taca! El a preferat banul in schimbul performantelor!
    13 13
  • Adrian
    Da, perfect. Are dreptate.
    Formula 1 de acum nu se compara cu formula 1 de pe trimpul lui sau al lui Hill, Culthard, Hakinnen ...
    Pe vremea aceea nu se intrerupea cursa daca ploua cu galeata, pentru ca aia chiar erau piloti. Acum, cum ploua putin intra SafetyCar-ul si daca ploaia tine prea mult, se intrerupe cursa. Si cand nu ploua vine Eclestone cu ideea de a crea ploaie artificiala.
    In concluzie, totul este atificial.
    15 6
  • Fiecare cu formula lui. In ziua de astazi te intrebi ce nu e artifcial, ca acest consumism exacerbat si goana dupa profit a transformat oamenii, societatea. Poate F1 sa faca exceptie? Sigur ca suntem critici, dar mergem la Mall, ne imbracam cu haine de firma, mancam fastfood, folosim gadgeturi....Villeneuve a fost un mercenar, nu l-am vazut sa alerge dupa performanta dupa ce a iesit campion mondial. S-a multumit cu banii. Pana la urma ce sa facem, din cauza ca nu ne plac dronele sa ne intoarcem la sulita? Sau in loc de F1 ar trebui sa vedem daca nu cumva cursele carelor antice era adevarata intrecere intre barbati? Apropo, mai sunt barbati in ziua de azi?
    10 2
  • Dracule
    BAR - British American Racing
    Nu BAT

    La BAR au vrut si ei sa faca o chestie sa rupa gura targului dar nu le-a iesit. Aveau buget mare si un campion mondial dar nu a fost de ajuns. Campionul mondial nu era nici ala prea stralucit dar il voiau musai p'ala .. in fine, cand decizi cu inima si nu cu mintea stai pe tusa si titlurile le iau altii ... valabil si pentru Dome
    8 1
  • @Dracle multam de corectura, mi s-a parut mie ca ceva nu-i in ordine dar lenea......
    5 0
  • @@Thor
    Nu ai "nas". E baietel...
    Macar de ar aduce ceva avantaje motoarelor de 1,6, dar de unde?
    0 4
  • bernie
    Ptr ferr.Simteai nevoia sa pomenesti de alonso si in stirea asta disperatule.Avea dreptate cineva in stirea cu interviul lui Webber ca te masokesti in oglinda cu alonso campion.
    3 11
  • Helmuth
    F1 din zilele noastre e exact precum championui din plastic multiplicat de 4 ori
    6 1
  • cata ciuda au unii pe Vettel. Sincer, mai bine sa ii vad ca nu-i recunosc meritul lui Vettel decat sa fi castigat Alonso alte 4 titluri si sa propovaduiasca fanii lui pe aici ca "a castigat deci e cel mai bun, punct."
    4 8
  • @Buda Ai ceva probleme la etajele superioare?
    1 1
  • mirel_f1
    are dreptate si apreciez asta
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru