1500 de kilometri cu Porsche Panamera prin Europa de Est. Am ajuns la București!

de Mircea Meșter
Joi, 26.07.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Caravana Porsche Performance Drive a ajuns astăzi la București, unul dintre punctele intermediare ale traseului. Am reușit să coborâm consumul lui Panamera diesel la un uluitor 5.6 litri/100 km.

După o primă zi de mers la consum în care am avut ghinionul de a fi primii care află cât de greu atârnă penalizările pentru atingerea prea rapidă a finalului de etapă, Porsche Performance Drive ne-a oferit miercuri o zi încărcată atât ca timp, cât și emoțional. Urma să plecăm din Varna, să traversăm Bulgaria până la Giurgiu, iar de la Dunăre să urcăm până la București. Ajungeam acasă.

BUCUREȘTI, AJUTOR DE NĂDEJDE

Normal, orgoliile jurnaliștilor români prezenți la evenimentul în care sunt implicate alte 8 țări europene au fost gâdilate ușor în dimineața dinaintea startului din Varna. Și având în vedere că aveam de ajuns la București după exact 4 ore de la plecare (fiecare minut în plus sau în minus aduce o penalizare), eram - teroretic - avantajați. Cine să știe mai bine să se descurce în traficul monstruos de la prânz printr-un București ros de căldură? Cum ar putea o echipă de elvețieni, de cehi sau de maghiari să ajungă în centrul Bucureștiului, la Casa Poporului, mai exact decât o echipă de români "școliți" în nebunia din București încă de mici?

Cu un ochi pe ceas și cu unul pe viteză, am parcurs autostrada bulgară, apoi am ajuns pe șosea la Ruse, am trecut la Giurgiu, iar computerul de bord arăta un incredibil 5.5 litri/100 km. Un consum mai mic cu 0.1 litri față de cel anunțat de Porsche în cartea tehnică a lui Panamera! Evident, am muncit din greu pentru asta: mers la aspirație în spatele camioanelor, accelerația și frâna apăsate ca și cum ai avea degetele pe ele și multă, multă atenție și previziune în trafic. Pentru că suntem la un eveniment Porsche, care se pretează unui nivel de eleganță ceva mai ridicat decât de obicei în aceste cazuri, nu am apelat la metode ceva mai dintr-o bucată de rezolvare a consumului, precum oprirea instalației de climatizare sau împingerea mașinii în timpii morți. Ceea ce nu s-a întâmplat, de exemplu, cu vecinii noștri maghiari, care nu s-au sfiit de a apela la ambele, fără scrupule și în văzul tuturor. Până la urmă, am decis că un concurs trebuie jucat corect și elegant, astfel că am rulat cât se poate de normal.

Este, totuși, de bun simț să nu ieși cu tricourile transpirate ca după o baie în piscină din mașină la un eveniment Porsche. 

5.6 LITRI/100 KM CU Porsche Panamera

Esential 5.6 litri a fost consumul mediu mixt arătat de computerul de bord pe traseul Varna-București. Parcurs în exact 4 ore.
5.6 litri/100 km este consumul extraurban anunțat de Porsche în cartea tehnică a lui Panamera.
La final, am reușit să ne atingem marele scop: am ajuns în parcarea hotelului Marriott fix după patru ore de la plecarea din Bulgaria, fără a încetini sau rula mai repede pe traseu. Mândri de realizarea noastră, am privit spre computerul de bord: 5.6 litri/100 km, deci un consum absolut fantastic, care egalează consumul extraurban anunțat de Porsche în datele tehnice ale mașinii. Ne realizasem ambele obiective, iar la finalul zilei singurii care mai ajunseseră exact la timp erau cei din Bulgaria, care însă nu mai au șanse la victorie din cauza unei erori realizate ieri, chiar pe teren propriu. Bulgarii au ales o rută ocolitoare mai liberă în loc să o apuce pe traseul prestabilit, mizând pe faptul că vor ajunge astfel un consum mediu mai bun decât restul concurenților. Din păcate pentru ei, consumul mediu afișat de computerul de bord nu contează decât orientativ, singurul indicator fiind numărul de litri care intră în rezervor până la plin la finalul zilei. Iar cum bulgarii au reușit performanța de a parcurge 100 de kilometri în plus, aceștia și-au ucis șansele încă din fașă.

CONTROVERSE LA FINAL DE ETAPĂ

UPDATE: Automarket a câştigat ultima etapă a concursului Porsche Performance Drive, desfăşurată pe traseul Varna-Bucureşti. Cel mai mic consum (5.6litri/100 km) şi cel mai bun timp.

Nota redactiei
Automarket
Am avut însă o mică surpriză la finalul zilei: marii performeri au fost anunțați cehii, iar România 2 - numele echipei noastre - a fost anunțat pe penultimul loc. Evident, era imposibil, mai ales având în vedere faptul că o echipă turcească a greșit drumul și a venit la București prin Constanța, un drum cu două ore mai lung.
După o discuție cu organizatorii, s-a ajuns la concluzia că la mijloc e o eroare și că totul se va recalcula în noaptea de miercuri spre joi. Vom vedea, deci, ulterior pe ce loc ne-a dus super-consumul de 5.6 litri/100 km și sincronizarea perfectă cu cronometrul.

UPDATE: După ce au deliberat noaptea trecută, oficialii Porsche au refăcut clasamentul. După ce am privit plutonul din coada clasamentului, deşi am scos cel mai mic consum şi am ajuns în timp util, lucrurile s-au reglat. Automarket a bifat prima victorie la Porsche Performance Drive. În etapa Varna-Istanbul, Echipa România 2, cea din care face parte şi Automarket a ieşit învingătoare.

TRECEM TRANSFĂGĂRĂȘANUL CU PORSCHE 911

Mâine, etapa va avea loc pe traseul București-Curtea de Argeș. De acolo, lăsăm deoparte Panamera diesel, urcăm pe Porsche 911 și Porsche Boxster și atacăm cu instructori în față ceea ce organizatorii germani au numit la ședința tehnică din seara de miercuri "cea mai frumoasă șosea din lume": Transfăgărășanul. Vom reveni mâine cu fotografii și impresii de la gala Porsche din vârful Carpaților. Va fi o zi pe cinste.

În fața hotelului din Varna, așteptând startul.

Pe autostrada pustie din Bulgaria am avut mediul propice pentru atingerea unor obiective excelente de consum.

Echipajul maghiar, între două reprize de împingere a mașinii.

Bine-am venit în România. Să sperăm că se activează râul, ramul...

La granița româno-bulgară. Un grănicer: "Mai sunt multe mașini?" Noi: "Mai sunt, e test de consum între țări". El: "Aha, deci de asta împingeau ungurii mașina prin vamă?"

Râul și ramul s-au activat: traficul din București i-a dat peste cap pe mult prea optimiștii colegi europeni.

Aglomerație de Porsche Panamera în zona Marriott. Capete întoarse prin trafic.

Întâlnire de gradul al treilea la Casa Poporului: Ștefan cel Mare și jurnaliștii turci.

Flota Panamera s-a odihnit în văzul lumii în fața Ateneului din București.

Comentarii (9)

  • SA MARGI LA CONSUM CU UN PORSCHE,FIE EL SI DIESEL MI SE PARE PUTIN SADIC(CU TOATA TEMATICA CONCURSULUI).
    17 0
  • redalert
    Bună dimineaţa ! Treziţivă ! Mă bucur că visaţi frumos! Tanc de 2 to cu consum de 5.6 dat de un calculator sofistricat. Cât de tâmpiţi suntem ? Sau sînteţi ? Sau ne credeţi ?
    Dar dacă ar avea un consum de 8 l la sută ce ar fi ? Ar sărăci bogaţii lumii ? Dar pupatul nemţilor în cur este sport naţional la români.
    0 16
  • Armani
    Haha mie mia zis varumiu ca Panamera Diesel papa in jur la 35 la suta in afara si 50 in oras. Si varumiu e mecanic auto nu pacalici. E deja penibil ce ce ziceti voi.
    1 19
  • Ma intreb de cate spalari interioare o sa aiba nevoie porsche-le ungurilor dupa concursul asta =)) =))
    12 1
  • Shurubaru'
    5,6 consum extraurban? Este realizabil, dar oricum ar trebui sa opriti aerul conditionat sau sa-l porniti doar din cand in cand. Poate ca-i tardiva sugestia, dar cu toate ca este mai lung cu 10 km., ar trebui sa mergeti bucuresti-pitesti-curtea de arges-rm. valcea. Astfel veti scapa de dealul negru si de o sumedenie de trafic. Chiar daca-i mai lung, este muult mai liber.
    0 3
  • Cristi
    bv! Apreciez mult o masina puternica care poate sa consume si putin daca vrei sa conduci calm. Felicitari pt consum, desi mi s-ar fi parut irealizabil.
    0 0
  • Cu Porche 911 pe Transfagarasan si Panamera la drum intins pare a fi Concursul perfect
    Daca stiti drumurile din Transilvania o sa aveti si consum bun. Sunt curios de traseul ales cu noile "autostrazi"
    Bafta in continuare !!!
    0 0
  • Bravo team! Succes in continuare- nu uitati sa admirati peisajul...banuiesc ca va fi o sclipire mai spectaculos prin retrovizoarea unui Porsche
    1 0
  • "Întâlnire de gradul al treilea la Casa Poporului: Ștefan cel Mare și jurnaliștii turci." GENIAL comentariul :)) !
    ON Topic: Abia astept sa vad ce reusiti pe Transfagarasan :) !
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru