Băutura la volan dăunează grav vieţii: 18% dintre accidentele mortale din România, provocate de consumul de alcool

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Joi, 14.07.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Aproape 18% dintre accidentele mortale de pe şoselele României sunt provocate de consumul de alcool. Ţara noastră ocupă locul 9 în Europa la acest capitol.

România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de decese în accidente rutiere în funcţie de numărul de locuitori, iar una dintre principalele cauze este consumul de băuturi alcoolice.

Astfel, 17.6% dintre accidentele mortale care se petrec în România au drept cauză consumul de băuturi alcoolice, iar trei sferturi dintre acestea sunt comise de bărbaţi. Datele au fost furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Allianz Center for Technology, care arată că România ocupa locul 9 într-un clasament european în funcţie de decesele apărute în urma accidentelor de circulaţie şi poziţia a 29-a la nivel mondial.

Urmareste Automarket
Întrucât numărul accidentelor mortale creşte pe perioada verii pe drumurile care duc spre staţiunile de pe litoral, poliţia din Constanţa a iniţiat o campanie inedită prin care va oferi şoferilor din trafic două perechi de ochelari care simulează percepţia vizuală a unei persoane care a consumat băuturi alcoolice, una pentru timp de zi şi alta pentru timp de noapte.
Poliţia speră că în acest fel şoferii vor înţelege pericolul reprezentat de consumul de alcool la volan în privinţa stării de echilibru, a timpului de reacţie sau a percepţiei vizuale.

"În sezonul estival, turiştii au o mai mare predispoziţie de a se urca la volan în stare de ebrietate decât în alte perioade din an. Este foarte important să îi informăm despre efectele alcoolului în timpul şofatului, să le arătăm şi practic acest lucru, în cadrul unui experiment inedit, dar să îi prevenim şi asupra măsurilor drastice prevăzute de Codul Rutier în această speţă", spune Mihaela Rus, preşedintele Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţa Rutieră.

Via PsihoTrafiq

Comentarii (6)

  • cineva
    Ar trebui pedepse mai dure pe aceasta tema si verificari mult mai dese in trafic.
    5 2
  • altcineva
    ..si restul de 82% ?
    5 2
  • Trei sferturi din accidentele mortale cauzate de consumul de alcool sunt comise de barbati. Pentru ca aceasta statistica sa fie completa si sa aiba o valoare, mai trebuiesc adaugate doua procentaje: procentul barbatilor in randul soferilor care consuma alcool si procentul barbatilor in randul soferilor care isi foloses permisul si conduc cel putin cateva mii de Km pe an. Astfel se raspunde cu adevarat la intrebarile:
    - cine sunt mai predispusi la condusul sub influenta alcoolului? barbatii sau femeile.
    - o data ce au consumat alcool, cine sunt mai predispusi sa provoace un accident.

    Cat despre locurile 9 si 27, si asta tine de predispozitia romanilor de a conduce sub influenta alcoolului. Probabil avem nevoie de filtre mai dese vineri si sambata seara. Pedepsele sunt suficient de dure (din cate stiu eu este ridicat permisul 3 luni + amenda), doar ca trebuie si aplicata legea.
    5 1
  • Sandu al-III-lea
    Niste legi foarte dure i-ar astampara pe alcoolici numaidecat.De exemplu:baut la volan-1 an suspendat permisul si amenda,baut si accident-5 ani suspendare permis si amenda,baut si accident cu victime sau mortal-anularea permisului pe viata.Daca insa te pune dracu sa conduci cat ai permisul suspendat sau anulat-PUSCARIE DIRECT fara drept de apel.Din a doua zi dupa publicarea legii in Monitorul Oficial pe sosele vom avea MIELUSEI.Vor conduce speriati,timorati.
    2 1
  • trebuie taiata de la radacina aceasta meteahna.Macar pe un an,,doi sa se aplice pedepse descurajante, masina confiscata,si cel putin 6 luni carcera la urgenta,asta in cazul in care nu a produs accident.M am saturat sa citesc in ziare locale,ziua su soferul prins cu alcool si vesnicul dosar penal,,si judecata la sfantul asteapta,si poate cu suspendare.
    7 1
  • Ce zice statu' roman (adica Min de Finante): daca romanu' nu ar mai consuma alcool, ar scadea vanzarile, deci si taxa pe alcool si in final incasarile bugetare ar fi mai mici.
    Asa ca Finantele transmit la MAI (Politia Romana):
    - Bai, ciocu' mic si joc de glezne! Daca se intampla accidente, deh, selectia naturala!

    Asa ca dragi prieteni, intelegeti voi ca niciodata nu va fi o campanie antialcool?

    Parerea mea!
    4 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru