Bosch: "Maşinile autonome nu sunt create pentru a creşte confortul, ci pentru a evita accidentele"

de Mircea Meșter
Vineri, 22.05.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Unul dintre directorii Bosch spune că scopul maşinilor care se conduc singure este de a evita accidentele produse din eroare umană. "9 din 10 accidente din lume se întâmplă din cauza şoferului", spun germanii.

Maşinile autonome vor reuşi să evite accidentele, eliminând astfel principala cauză a accidentelor auto pe şoselele lumii: greşeala umană. Este declaraţia unuia dintre directorii companiei germane Bosch, care susţine că industria merge rapid în direcţia autonomiei şi electrificării maşinilor.

"Maşinile care se conduc singure elimină greşeala umană, iar erorile şoferilor sunt principala cauză a 9 din 10 accidente care au loc în lume", spune Rolf Bulander, preşedintele Bosch Mobility Solutions, divizia Bosch care se ocupă de acest tip de proiecte. Conform oficialului companiei germane, ideea conform căreia maşinile autonome sunt privite ca o metodă de a îmbunătăţi confortul este eronată: "Maşinile care se pot conduce singure nu sunt introduse pe piaţă pentru a creşte gradul de confort, ci pentru a evita accidentele. Problema care se pune nu e că apar pericole când maşina se conduce singură, ci că ele sunt eliminate. Acesta ar trebui să fie subiectul dezbaterilor din zona publică la această oră".

Compania germană se află în mijlocul unei revoluţii la nivel tehnologic, previziunile pentru anul 2015 arătând că numărul de senzori radar şi video pe care le va oferi constructorilor auto se va dubla.

De asemenea, în 2015 vom asista la debutul producţiei unor sisteme care vor putea să parcheze maşina de la distanţă, să conducă maşina liber în traficul aglomerat, să evite accidentele şi să detecteze dacă se apropie o maşină pe contrasens, evitând în acelaşi timp un accident.

Comentarii (6)

  • Scorpionul.negru
    Au dreptate ! Dar au de munca toti producatorii sa fabrice masini care sa se conduca singure !
    8 2
  • munca ce va fi incetinita foarte mult de primele accidente.
    2 2
  • Un rahat pe bat ! Daca chiar i-ar pasa lumii asa de mult de siguranta auto, atunci ar putea fi luati niste pasi mult mai usor si simpli care sa reduca drastic accidentele.

    In primul rand, chiar si in tarile dezvoltate, infrastructura a fost proiectata si realizata cu mult timp in urma, cand oamenii erau inca mai incuiati la minte cu privire la siguranta auto. De ce nu se lucreaza la crearea unei infrastructuri moderne proiectata in special cu evitarea accidentelor in minte?

    In al doilea rand, de ce nu se inaspresc legile cu privire la cine poate primii un permis de conducere, ca sa nu mai vedem toate ciorile analfabete si toti dezorientatii la volan. Sa dureze vreo 6 luni minim obtinerea permisului si sa se ceara un nivel ridicat de abilitati auto pentru al obtine.

    In al treilea rand, de ce nu se proiecteaza masini mai sigure? Sa nu-mi ziceti ca nu se pot face masini mai sigure de atat, ca nu va cred. In SUA, la introducerea small overlap test, toate masinile se faceau zob. Acum, aceleasi modele, cu modificari structurale minimale, primesc punctaj maxim. Sa nu-mi ziceti ca producatorii auto nu stiau cum sa le faca sigure pentru un astfel de impact. Stiau dar nu voiau pentru ca implica costuri suplimentare. In Europa chiar si astazi nu avem small overlap test, si naiba stie in ce hal se fac zob masinile pe care le consideram sigure ca au 5 stele euroncap.

    In al patrulea rand, de ce nu se pun niste dispozitive foarte simple care sa verifice daca soferul este beat inainte sa permita pornirea motorului, si care sa bruieze telefoanele mobile in apropierea volanului? Mai mult, ar trebui sa se faca regular cursuri obligatorii de educare auto a soferului. De asemenea, in Romania ar trebui interzisa circulatia carutelor si altor atelaje asemanatoare pe drumurile nationale, europene, etc.

    Deci vedeti, defapt ne doare in cur de siguranta, pentru ca daca ne-ar pasa cu adevarat am putea lua multi pasi mai usori si simpli decat prostia cu masinile autonome, care mi se pare ca ii o masura populista pentru a imbunatati siguranta pentru ca nu implica efort din partea populatiei, si stim cu totii ca maselor se place sa fie niste legume in stare catatonica mai mult decat orice.
    2 3
  • @Sam93 - mai da-i cu apa! :)
    3 0
  • world reject
    Nascut, crescut in era cand omul conducea masina si nu invers, odata cu aparitia masinilor autonome poate va disparea si polita RCA care in cazul acesta devine inutila si un abuz.
    0 2
  • @Sam93

    1. cred ca nu stii ce insemna sa repari 10 km de autostrada in vest. Toata circulatia este data peste cap. Reconstruirea infrastructurii pe langa faptul ca va dura imens va duce la costuri si pierderi uriase pentru economia unei tari.

    2. 6 luni pentru carnet? Experienta la volan duce la imbunatatirea capacitatii de a conduce. Este la latitudinea oricaruia dintre noi (adulti, vaccinati si cu toate tiglele pe acoperish) sa conducem rezonabil si cat purtam lamaia si dupa aceea. 6 luni....si ce vei face timp de 6 luni?

    3. proiectarea masinilor...prbabil ca iti scapa sensul termenului si ce presupune asta. N-am sa-ti tin teoria cibritului dar sigur e ceva mai mult decat a fierbe un ou pentru micul dejun.

    4. dispozitive de verificare a alcoolemiei exista, bruierea telefoanelor mobile se poate considera ingradirea libertatii individului. In romania carutle si atelejele sunt in "specificul" national. Pune-te in locul taranului care nu are alt mijloc de locomotie. Sunt sigur ca ti-ar fi greu pentru ca daca ai intelege ce se intampla in afara orasului si a cartierului in care te-ai nascut nu ai ridica astfel de probleme.

    5. Acidentele mortale in vest sunt la un nivel nemaintalnit de jos si scade cu fiecare an fara actiuni atat de drastice ce denota mai degraba lipsa de intelegere. La modul general mentalitatea colectiva este cea care "regleaza" o societate....de la aruncatul chistoacelor pe jos, la recuperarea materialelor din gunoaie si pana la respectarea restrictiilor de viteza...TOATE...formeaza un mecanism autoreglabil si care va functiona optim. Lipsa educatiei (de care vorbeai tu) dar mai ales a eductiei din familie si in scoala, asta lipseste romanilor. Indobitocirea acestora prin intermediul religiei (in caz de accident martorul fuge la biserica sa se roage sfintei paraschiva nu suna la 112), coruptia generalizata (care incepe cu mine sau cu tine...de ce as duce un pachet de cafea medicului?) toate ne tin in loc. Degeaba ai legi daca nici boierul si nici opinca nu le respecta?

    o zi buna sa ai
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru