Când a trecut timpul? Kia sărbătorește 10 ani de producție europeană în Slovacia

de Mircea Meşter
Vineri, 09.12.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Luna decembrie este una a sărbătorii la Kia. Asta pentru că producătorul sud-coreean împlinește 10 ani de producție europeană și tot 10 ani de la lansarea lui Cee'd, primul model 100% european în gama mărcii.

Până în 2006, marca sud-coreeană Kia era considerată un outsider pe piața din Europa, iar vânzările sale erau modeste. Odată cu lansarea primei generații a modelului Cee'd, primul model din istoria Kia care a fost desenat, conceput, dezvoltat și produs în Europa, povestea mărcii asiatice a luat o turnură interesantă. Iar la aceasta a contribuit în mare parte fabrica pe care Kia a construit-o la Zilina, Slovacia, centrul producției mărcii la nivel european.

Ei bine, fabrica din Zilina împlinește 10 ani de activitate în acestă lună, prilej cu care cei de la Kia ne oferă o serie de informații și cifre care atestă succesul de care se bucură marca din Coreea pe piața din Europa.

10 ani de producție Kia în Europa: date esențiale

● De la debutul oficial al producției la Zilina, care a avut loc în 7 decembrie 2006, aici au fost produse peste 2.5 milioane de mașini și 3.8 milioane de motoare.

● Kia a investit 1.7 miliarde de euro până acum în facilitatea de producție de la Zilina. Input-ul inițial a fost de 700 de milioane de euro.

În 2016, Kia a investit 60 de milioane de euro în facilitatea de producție din Slovacia.

● Kia a plătit taxe și impozite în valoare de 320 de milioane de euro către statul slovac în cei 10 ani de activitate aici. Conform calculelor constructorului asiatic, această sumă este de patru ori mai mare decât scutirile de taxe și ajutoarele de stat oferite de Slovacia la începutul investiției.

Primul exemplar Kia Cee\'d ieșit de pe banda de producție a fabricii din Zilina. În decembrie 2006.

● Constructorul sud-coreean a creat 20.000 de locuri de muncă de la uzină și furnizorii mărcii în această perioadă. La fabrica din Zilina lucrează acum 3800 de oameni care operează în 3 schimburi.

● Modelele Kia produse astăzi la Zilina: gama Cee'd, SUV-ul Sportage și monovolumul Venga. 

● Familia Cee'd adună 45% din totalul producției Kia din Slovacia în ultimul deceniu.

● Cele mai populare culori comandate de clienții Kia: negru, alb și argintiu.

● 40.000 de mașini produse la Zilina au fost achiziționate de clienți slovaci. Restul au fost exportate către alte 95 de țări din întreaga lume.

● De la Zilina pleacă zilnic două trenuri și 90 de camioane cu mașini.

În medie, Kia trimite de aici 1400 de mașini spre cele aproape 100 de țări servite de brandul slovac.

● Topul țărilor în care ajung mașinile produse de Kia în Slovacia: Rusia (18%), Marea Britanie (12%), Germania (9%), Spania (6%), Italia (6%).

● Motorul diesel de 1.6 litri care intră în dotarea modelelor gamei Kia și Hyundai este cel mai popular propulsor produs la cele două fabrici de motoare din Zilina (20% din total în ultimii 10 ani). Cu toate acestea, 52% dintre motoarele produse aici sunt pe benzină.

● Aproape jumătate dintre motoarele produse de Kia la Zilina pleacă la fabrica de asamblare pe care Hyundai o deține în Cehia, la Nosovice.

● Vârsta medie a angajaților Kia de la Zilina este de 35 de ani. Cel mai longeviv angajat de aici se află în cadrul companiei de 12 ani și 7 luni. 

● 8900 de sesiuni de training au fost organizate de Kia pentru staff-ul său din 2006 încoace.

Comentarii (8)

  • calitate pret imbatabil
    kia ceed 1.4 mpi in echiparea de baza (are tot ce vrei) cu tichet rabla aproximativ 10.500 de euro adica pret de logan. Daca te stii norocos de fel cumperi ceva de la praktiker de minim 500 de lei si ai sansa sa-l castigi ca premiu.:)))
    In aceeasi clasa regasim spre exemplu auris 1.33 in echiparea terra care e mais cump cu vreo 4000 de euro daca nu mai mult, honda, mazda la fel de vw golf nu mai zic.
    0 0
  • Felicitari Kia!

    N-am insa cum sa nu ma intristez cand ma gandesc cate fabrici auto/de componente sunt in Ungaria si Slovacia si cate sunt la noi. Ce productie au cele doua tari fata de Romania. "Traiasca" guvernarile din ultimii 27 de ani...
    16 1
  • vw s-a apucat de făcut cârnați
    Dacă ar umbla un pic și la controlul seriozității/calității service-urilor kia/hyundai ar fi într-adevăr ceva.
    13 2
  • @vw s-a apucat de făcut cârnați Madaleasca prostuleasca
    Razi tu razi de VW dar vezi ca Lexus s-a apucat de facut biscuiti. Se lasa de masini ca oricum toate l-eau iesit carute ! Poate reusesc cu biscuitii !
    Nu crezi uite aici ! https://arsuk.wordpress.com/
    2 10
  • le-au scz...
    1 1
  • vw s-a apucat de făcut cârnați
    @Scorpion nespălat la c.ur
    Abia nu ,,abea,,. :)) Ți-am spus pune mâna și pe carte, dacă tot nu ai somn...
    În rest se vede că ești o persoană la fel de ,,cultivată,, precum un camionagiu ratat.
    Punct.
    4 4
  • Misto comentariile! Nimic nou sub soare! Nici paduri nu mai avem.Ce mai urmeaza!
    5 1
  • Catalin
    Conform unui articol citit la vremea lansarii primei generatii Kia Cee'd, denumirea modelului vine de la Comunitatea Europeana si european design.

    Cunosc multi oameni multumiti de acest model. Un amic ce a cumparat masina in urma cu aproape 9 ani la recomandarea mea si o detine inca si astazi. O ruda ce a ales varianta SW si care merge cu masina de multi ani in concedii prin diverse tari. Un vecin ce a avut primul model cel putin 5 ani iar apoi a cumparat modelul actual Cee'd de exact aceeasi culoare ca si precedentul. Un coleg de serviciu ce are atat Cee'd din prima generatie, cat si Picanto.

    Pentru anul viitor astept cu interes lansarea noului Rio pentru ca poate voi schimba masina si iau in calcul si acest model de la Kia, voi vedea pentru ca voi avea de ales intre modele ale mai multor marci, dupa ce voi testa fiecare exemplar in parte. Sper ca vor pastra motorul 1.4 benzina 109 CP pe Rio, ce si-a dovedit fiabilitatea in timp.

    In concediile in care am trecut prin Slovacia, am vazut multe reclame la modelele Kia. Cineva a spus ca aceasta marca a devenit marca pentru popor, luand locul (in alegerile unora ) altor marci consacrate ce insa au crescut preturile de la an la an. Adica ofera automobile decente la preturi ok. Noul Sportage este de asemenea bine vazut.

    De apreciat ce a realizat aceasta marca in Slovacia.
    Bravo lor si la cat mai multe modele fiabile care sa inregistreze cifre bune de vanzari, spre multumirea viitorilor proprietari!
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru