Carlos Ghosn a părăsit Japonia, deși era sub supraveghere judiciară: "Am scăpat de persecuție politică"

de Mircea Meşter
Marti, 31.12.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Carlos Ghosn, fostul CEO Renault-Nissan, anunță că a ajuns în Liban, deși se afla sub supraveghere juridică și nu avea voie să părăsească Japonia, țară în care este acuzat de nereguli financiare. "Am fost ostaticul unui sistem de justiție aranjat", susține Ghosn.

Carlos Ghosn, fostul CEO al alianței Renault-Nissan, a anunțat oficial că a părăsit Japonia, țară în care ex-oficialul brazilian și-a petrecut ultimul an fie în închisoare, fie sub atentă supraveghere juridică. Ghosn a fost arestat în noiembrie 2018 sub acuzația de spălare de bani și primirea de foloase necuvenite, iar pentru fostul oficial al celor de la Nissan - una dintre cele mai mari personalități din industria auto - a urmat o perioadă de 13 luni plină de cunvulsii juridice în care acesta a rămas sub acuzare.

Modul în care Ghosn a reușit să părăsească Japonia rămâne însă un mister în condițiile în care fostul acesta avea interdicție să părăsească această țară, se afla sub restricție impusă de un tribunal japonez, iar cele trei pașapoarte pe care le deține sunt în posesia avocaților săi. "Comportamentul lui Ghosn este de neiertat", au declarat reprezentanții legali ai lui Ghosn, citați de Reuters.

Conform agenției Reuters, Ghosn a folosit un pașaport francez și a utilizat un avion privat care a decolat de la Istanbul pentru a intra pe teritoriul Libanului.

Născut în Brazilia, Carlos Ghosn are triplă cetățenie braziliană, libaneză și franceză.

"Mă aflu acum în Liban și nu mai sunt ostaticul unui sistem de justiție aranjat în care vina este presupusă, discriminarea e evidentă, iar drepturile omului sunt respinse, într-o flagrantă contradicție cu obligațiile internaționale ale Japoniei", a anunțat Ghosn într-un comunicat. "Nu m-am sustras acțiunilor justiției - am scăpat de injustiție și de persecuție politică. Acum pot comunica liber cu media și aștept cu nerăbdare începutul săptămânii viitoare", continuă fostul oficial Nissan.

via Reuters

Comentarii (23)

  • Oare care serviciu secret l-a ajutat s-o taie din Japonia ?O fi fost cel francez?
    12 0
  • Acum e randul lu' Meng Wanzhou sa faca la fel.
    6 0
  • MuresMures
    deci vedeti ca nu numai in Romania se practica fuga de justitie....dar daca se face in Japonia de un francez e ceva normal daca face Becali deja taiem venele ...ca cum de ce ...
    2 16
  • Danielr1
    A fost introdus intr-o boxa de concert pana la Istambul. Sigur serviciile Franceze, dar si Japonezii au zis ca un an pentru un miliardar e cam destul.
    7 1
  • Danielr1
    https://adevarul.ro/international/in-lume/cum-reusit-fostul-sef-renault-nissan-fuga-japonia-intr-un-instrument-muzical-planul-pus-cale-sotia-sa-1_5e0b76165163ec427193d3e5/index.html
    4 0
  • Edikkk
    Dacă şi avocatul lui îl acuză... este clar ce proces "imparţial" o să aibă în Japonia
    14 2
  • Nu pot sa zic c-am fost vreodata mare admirator al tipului asta. Cu siguranta nu ca altii de pe-aici de pe site :)

    Dar ... ma bucur foarte mult pentru el ca a scapat de japo. Poate, doar poate, asta o sa fie un dus rece pentru cei care ii admira la nesfarsit si au impresia ca sunt perfectiunea si corectitudinea intruchipata pe pamant. Nu sunt. Sunt la fel de parsivi si de mincinosi ca oricare altii, mai ales cand vine vorba de bani, putere, influenta, etc.

    "Evadarea" lui don Carlo are mai multe fatete. E o taietura clara pentru el personal, sa nu se mai poata intoarce vreodata in japonia. Sa nu mai poata sa pretinda ca a salvat nisan de la groapa. O etapa importanta a drumului spre independenta de Renault si guvernul francez. O murdarire a muncii lui si echipei cu care a venit si o incercare de stergere si denigrare a tot ce au facut.

    Ca si lui @edikkk, mi-a sarit in ochi faptul ca pana si avocatii l-au parasit si au trecut de partea acuzatorilor. Pai cei mai mari criminali din istorie tot au avut pe cineva de partea lor, care legal a fost obligat sa-i apere. Si tu nu poti gasi in toata japonia un om sa reprezinte pe cel care a pus pe picioare un gigant auto, o alianta importanta in lumea auto si a adus la bugetul japonez miliarde peste miliarde ani la rand. Mda ...

    Sustineti-i si laudati-i pe asiatici in timp ce aruncati cu gunoi in Germania, Franta America sau orice alta tara care nu va convine. Adevarul e ca toti sunt la fel cand vine vorba de profit, bani si piete de desfacere. Unii chiar mai putrezi si mai gaunosi, in ciuda incercarii disperate de a-si salva aparentele. Cu ploconeli mincinoase, sepukku (pe care nu-l mai practica de ani de zile) si sabii de samurai ... ornamentale. Teatru complet :) Pentru naivi :)
    16 9
  • @zarnesteanu.N-or fi japonezii perfectiunea si corectitudinea intruchipate pe pamant da' sunt cu zece clase peste francezi sau libanezi in cazul de fata. Deapre japonezi,cel putin noua europenilor nu ne-au gresit niciodata cu ceva( exceptand faptul ca au copiat in draci dupa razboi toata tehnologia albilor dar aici au o scuza),in schimb,aruncam cu noroi cu mare drag in "Germania,Franta,America" pentru ca merita cu varf si indesat.Usor,america se indreapta catre lada de gunoi a istoriei si ia si Europa dupa ea.
    7 15
  • Edikkk
    Cât sunt eu de pro hibride, electrice etc (nu cu forţa)

    Şi deci cam pro Toyota şi Nissan.... NU POT SĂ NU recunosc că japonezii nu sunt cei mai tari pe pământ în auto.

    Toyota hibridă nu este întotdeauna hibrida aia bună, sunt versiuni vechi care le mai vând, cu CVT cuplat cu e-CVT!!??
    bateriile nu sunt litiu ion cu nichel metal hibird !!???
    Style designul nu este cel mai frumos (gusturile nu se discută... hsi fie dar) şi mai ales la interior butoane de Logan la o maşină peste 30.000€ !!??

    Nissan au hibrida şi produc înafara Japoniei doar în... Indonezia !!???
    Nu au decât două modele Note e-power şi un monovolum (spre Mercedes Vito) e-power !!!???
    Au promis introducerea la toate Lexus s e-power şi nu au făcut o, au minţit !!??

    Păcat că europenii când se trezesc se pun în mişcare să facă şi maşini frumoase şi bune, dar suntem cam foarte înceţi.

    Vezi Mercedes EQC şi EQB superbe sau Renault e-tech care îl au proiectat tot complet dar nicio maşină în producţie !!!

    Practic mă rog de europeni să vină cu modelele bune şi nu vin. Trist.
    11 5
  • @tatrarus, sunt cu 10 clase peste la ce? Ca nu ne-au gresit noua europenilor a fost pentru ca au fost colonie europeana la un moment dat iar geografic sunt in partea cealalta a globului. Ia intreaba-i pe chinezi sau pe coreeni cu ce le-au gresit lor? Cred ca stii singur raspunsul dar te face ca nu vezi.

    Caderea unui popor, unei culturi, sau civilizatii, incepe de la ea insasi. Cu cat sunt mai dezbinati, cu atat sunt mai vulnerabili la atacurile din exterior. Atacuri care sunt prezente in orice vreme, pe timp de pace sau de razboi, sub forme din cele mai diverse sub intensitati din cele mai variate.

    Cand incepem sa aruncam cu noroi unii in altii, in loc sa reparam ce e stricat si sa indreptam raul din noi, atunci zilele ne sunt numarate. Indiferent de greutatea cotropirii, atat timp cat un popor a stat unit, a fost foarte greu sa fie sters din istorie.

    Ti se pare putin lucru sa-ti fure proprietatea intelectuala cand asta e tot ce te tine in viata si iti pastreaza independenta? Nu toate popoarele au aceleasi resurse naturale la indemana. De ce nu iti iei telefon huawei, iti pui camere video in toate incaperile din casa, si-l lasi pornit 24/7?

    Daca esti curios sa vezi ce se intampla in alte parti ale lumii poti sa faci o calatorie pana acolo, sau in cel mai rau caz, sa te informezi pe internet. O fi mergand America si Europa spre lada de gunoi a istoriei, dar poate ne explici si noua de ce absolut toate popoarele viseaza sa traiasca printre albi, in tarile lor. De bunastare, democratie si siguranta sociala si personala nu fuge nimeni din tara lui. Iar albii nu cred ca mai pot fi facuti responsabili de prea multe in ziua de azi, Nu crezi?

    Ori poate la altii, ca si la noi, anumiti indivizi au dat de gustul banilor si sunt in stare sa vanda pe oricine, oricui, pentru oricat. Noi ca natie, am putea sa invatam de la japonezi sa tinem unul la altul, strans, si sa ne vedem in primul rand interesele nationale, inaintea celor personale.

    Oh, si un ultim aspect. Emigratia in Japonia e libera. Nu te tine nimeni cu de-a sila in Romania/Europa, samd. La ce sa te chinui pe-aici, sa iti irosesti viata aruncand cu noroi plin de negativitate, cand poti sa te hranesti moca cu lapte si miere oriunde in asia, africa sau america latina ?
    10 7
  • Zarnasteanu"O fi mergand America si Europa spre lada de gunoi a istoriei, dar poate ne explici si noua de ce absolut toate popoarele viseaza sa traiasca printre albi",tinand cont ca albii mai sunt doar 8% din populatia globala,cu adevarat o minoritate pe cale de disparitie,popoarele care vin nu viseaza sa traiasca printre albi,nu dau doua parale pe cultura lor ci vin sa ne ocupe discret,pe nesimtite ,la pomana generoasa a ajutoarelor sociale,unii,iar altii vin sa cumpere discret afacere cu afacere pizzerie cu pizzerie,magazin cu magazin,etc.,iar asta in timpul in care America construieste toalete pentru al treilea gender iar Europa a desfintat mama si tata in actele oficiale si a trecut la parinte 1 si parinte 2 si urla sa deschidem granitele mai mult pentru toate popoarele lumii.Viitorul?Japonia si China au o populatie foarte omogena,in schimb,daca te plimbi la pas prin Paris sau Bruxelles o sa realizezi ca noi nu prea o mai ducem bine deloc prin Europa sau mai rau,America.Aproape nimeni nu realizeaza cat de mici si neinsemnati am devenit,ca exemplu,doar doua orase chinezesti,Shanghai si Beijing au impreuna cu 15 milioane de locuitori mai mult decat toata populatia Canadei,Nigeria a ajuns din anii 1950 de la o populatie de 30 de milioane la una de 200 de milioane acum,Egiptul avea prin anii 30 o populatie cam cat a Romaniei,acum sunt 100 de milioane,toti astia au o populatie tanara,nu ca baba Europa unde media se invarte acum pe la 50 de ani."De ce nu iti iei telefon huawei, iti pui camere video in toate incaperile din casa, si-l lasi pornit 24/7"-am telefon de la huawei,sa nu uitam totusi de amerloci ,scandalurile Intel ,Meltdown si Spectre."Caderea unui popor, unei culturi, sau civilizatii, incepe de la ea insasi,Cu cat sunt mai dezbinati"-Asta e problema cea mai mare,nici macar nu mai sunt dezbinati,sunt de-a dreptul cretini si spalati pe creier,se sinucid in masa,normal c-am ajuns sa-mi irosesc viata aruncand cu noroi plin de negativitate,stiu ce urmeaza pentru Europa si America,in maximum 50 de ani,doar ma uit uimit la ce se intampla si nu imi vine sa cred.
    8 7
  • mircea badea
    ce cauta kovesi in japonia?
    7 6
  • OK, ai dreptate. Am senzatia ca ne intindem prea mult si inutil aici. Da-mi voie sa ma retrag.

    PS Felicitari pentru telefonul huawei. Probabil ai si aplicatia tik tok pe el.
    9 3
  • Cine a citit putina istorie la viata lui, stie ca japii au avut in timpul WWII exact aceleasi apucaturi genoicidare ca si germanii. Asta a fost primul lucru pe care cand l-am aflat, mi-a schimbat complet optica despre acest popor care o face pe mironositza acum, in era moderna, si ne impresioneaza cu gradinile lor de flori si cu spiritul lor de albinutza harnicutza vesnic in miscare, vesnic pusa pe dat exemple de corectitudine si cult pentru munca pana la epuizare. De fapt sunt o natie criminala, la fel cum sunt si multe altele, germanii si ungurii printre ele, ca sa dau doar 2 exemple mai apropiate. Si eu cand stiu asta, nu mai sunt impresionat de realizarile lor. Sunt de admirat prin partile neesentiale, dar in niciun caz de respectat.

    @Zarne: in plus fata de ceea ce ai spus tu, si anume ca ne atacam intre noi vulnerabilizandu-ne, as adauga si atacul sistematic, de fapt razboiul deschis cu traditiile formatoare, cu sistemele socio economice care ne-au format, cu morala crestina, cu religia crestina si credinta in Dumnezeu. Asta e ceea ce o sa ne termine, daca o minune n-o sa se intample

    Majoritatea celor care comenteaza aici presupun ca locuiti in Romania. De fapt, chiar daca probabil pentru multi o sa para o enormitate, de fapt Trump e vestea buna, e semnalul de trezire din melancolia blegoasa care i-a amortzit pe americani cateva zeci de ani deja. Sa speram ca o sa ne trezim si noi in Europa, pana nu e prea tarziu.
    21 5
  • Japonia are o populatie omogena, dar este mai imbatranita decat oricare alta din Europa, tin mult la traditiile lor, de aceea nu primesc straini, dar nici nu mai fac copii, deci pana sa pice America si Europa, pica Japonia.

    O populatie numeroasa nu reprezinta un avantaj daca nu ai educatie,investitii, etc... o fi avand Egiptul 200 de milioane, cu o medie de varsta de 35-40 de ani, poate mai mica, dar cu ce se ocupa, cum traiesc, cum isi ajuta tara sa creasca, in afara de faptul ca se inmultesc ?

    China da, se inmultescs, dar investesc masiv in orice, produc foarte mult au invadat lumea cu produse, chiar reprezinta un pericol economic pentru SUa si Europa.
    28 2
  • @Tatraurs, @PMC ... indiferent cat suntem de diferiti in detalii, pana la urma gandim la fel. Si o recunoastem sau nu, avem acelasi punct de plecare. Fara Dumnezeu incetam sa mai fim. Sub orice forma o spunem, e acelasi lucru. In clipa in care L-am scos din viata noastra, incepem sa murim incet si sigur. Nu doar trupeste, pentru ca asta o facem oricum, dar cel mai grav, murim sufleteste.

    Nu faptul ca suntem rasa alba ne-a facut superiori de-a lungul istoriei. Ci faptul ca am avut Biblia in mana, in cuvinte si in fapte. De aici ne vine lumina, si viata, in toata plinatatea ei. Sunt lucruri foarte pretioase care ti se dezvaluie incet, odata cu trecerea anilor. Daca le primesti prea curand, s-ar putea sa nu le pretuiesti si sa le pierzi pentru totdeauna.

    Am invatat, pe pielea mea, ca e extraordinar de bine sa nu mai judeci pe nimeni din jurul tau. Pentru ca in tine s-ar putea sa fie rele mai mari decat cele pe care le vezi la aproapele tau.

    Poate una din cele mai bune hotarari de inceput de an ar fi sa incercam din rasputeri sa indreptam raul din noi, de care suntem constienti. Iar intr-o zi s-ar putea sa vedem ca sunt si altele, poate mai grave. Dar drumul spre libertate, desi foarte dur, merita fiecare pas.
    8 7
  • parca sunt pe pagina garzii de fier unde sunt preamarite credinta si nationalitatea
    wtk?
    14 13
  • Interpol Issues Wanted Notice To Lebanon For Carlos Ghosn

    https://www.carscoops.com/2020/01/interpol-issues-wanted-notice-to-lebanon-for-carlos-ghosn/
    6 1
  • Cred ca problema cea mai mare este ca totul tinde sa fie judecat in ald si negru iar realitatea este compusa doar din nuante de gri. Japonia este o tara care merita respect in anumite aspecte si mai deloc in altele. Ca si toate societatile inchise ei vor respecta traditiile si regulile intre ei si mai putin cu cei care vin din afara. Uitandu-te la Japonia poti admira respectul pentru tara lor si dedicatia pentru binele ei, manierele sanatoase si seriozitatea (uneori dusa la absurd) catre ceea ce fac. Asta nu ii face mai inteligenti sau mai avansati decat alte tari (avansate) dar mai de incredere ca vor respecta ceea ce produc si urmeaza (din punct de vedere social). In schimb, valoarea individului este aproape ca in evul mediu, absurdul anumitor reguli este incredibil si fanatismul este de natura psihiatrica. Si sunt de acord cu Tatraurs ca din anumite puncte de vedere sunt peste cele mai multe tari din Europa sau America dar cu un pret imens-sunt o tara in care spalarea pe creier a afost si este la cele mai inalte cote. Asa ca toti cei di exterior, am trebui sa invatam ceea ce este pozitiv si ignorat restul. In procesul lui Goshn nu am auzit pana acum pozitia lui clara decat din franturi de declaratii ale altora. Omul acela (care poate fi vinovat de absolut tot ce i se imputa) nu a putut sa vorbeasca sau sa se apere asa cum ar fi putut in oricare alta tara civilizata si asta este o mare problema. In nationalismul lor bolnav, nu vor sa primeasca nici un fel de influenta ( chiar pozitiva) din afara si au decis ca acum cand s-au vazut cu sacii in caruta ca pot sa il indeparteze si sa declare "razboi" oricarei influente Renault in bucataria lor. Nu a fost cazul cand Renault i-a scos din faliment, riscandu-si propria piele in '99. Asa ca o sa cumpar mereu cu mare incredere produsele lor si o sa respect mandria cu care fiecare is face treaba, dar in acelas timp o sa continui sa ma uit la ei cu mila pentru micimea existentiala a lor.
    30 3
  • @Zarne: Foarte frumos spus. Bravo!

    As mai adauga un lucru: absolut toti cei care au dus lupte impotriva religiei crestine, impotriva credintei in Dumnezeu, impotriva Bibliei in cele din urma, absolut toti au pierdut. Asa vor pierde si mizeriile socialiste care au distrus Europa si era cat pe-aici sa distruga si US in ultimele zeci de ani. Vor pierde toti.

    Mai apropiat de zilele noastre, cel mai recent si la indemana exemplu de partid/indivizi care au pierdut acelasi tip de conflict este USR+. Personal, sunt convins ca oamenii nici nu pricep ce li se intampla. E grozav de haios sa-i vezi cum se zvarcolesc. :)
    15 15
  • Carlos
    Pe unii, religia si calculatorul i-au tampit!
    13 11
  • acum suntem toti specialisti in geopolitici si cunascatori ai culturii japoneze, realitatea e una singura un condamnat intr-o tara recunoscuta ca democratica s-a sustras executiei pedepsei (un anume Mazare va suna cunoscut?). Ca respectiva condamnare are substrat politic este irelevant, ea a avut la baza date reale si irefutabile, doar noi romanii avem tendinta de a scuza marile fapte de coruptie, ne meritam soarta.
    3 5
  • Vlad08
    Inteleg din unele comentarii ca tot Japonia si sistemul ei "incuiat" este de vina ca nenea Ghosn este un evazionist ordinar si a fugit intr-o cutie din tara ca un sac de cartofi. Banuiesc ca sistemul din Liban o fi mai democratic si corect. Sarind peste aceste absurditati de elevi de gimnaziu, Japonia este un stat suveran si una din cele mai mari democratii ale lumii civilizate,bineinteles cu propriile reguli de conduita,dar care nu incalca vreun tratat international. Faptul ca sunt rigizi in unele privinte sau uneori isi duc munca la un perfectionism absurd,face parte din ADN-ul catorva popoare privilegiate din lume,printre care si germanii. In niciun caz nu pot fi catalogati ca fiind criminali sau cu orientari in directia asta. Macar ei au atacat baze militare in razboi, SUA a dat cu 2 nucleare direct in populatie(Nagasaki si Hiroshima). Dar cand esti cel mai puternic stat din lume, iti impui propria istorie si ii faci pe ceilalti sa creada ca tari precum Germania sau Japonia sunt "the bad guys". Nu, sunt doar tari care au refuzat sa fie o simpla populatie, au dorit sa fie popor!
    5 7

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru