Dacia Sandero, cea mai vândută mașină din Europa în ianuarie. Tesla Model Y nu intră în top 10

de Alexandru Monenciu
Joi, 22.02.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit celor mai recente cifre, Dacia Sandero a încheiat prima lună din 2024 pe primul loc în clasamentul celor mai vândute mașini din Europa. Tesla Model Y, fostul lider, nu a intrat în top 10.

Cu 23.696 de exemplare comercializate în luna ianuarie 2024, o creștere de 11.5% față de aceeași lună din 2023, Dacia Sandero a fost cea mai comercializată mașină de pe Bătrânul Continent în prima lună a a anului.

Modelul constructorului de la Mioveni este urmat de Volkswagen Golf, cu 17.247 de unități (+49.9%) și de Peugeot 208 cu 15.883 de exemplare (+17.8%). Urmează apoi, în ordine, Toyota Yaris Cross, Skoda Octavia, Citroen C3, Volkswagen T-Roc, Peugeot 2008, Kia Sportage și Renault Clio.

Ford Puma și Dacia Duster nu au intrat în top 10. Cele două SUV-uri se regăsesc pe pozițiile 14, respectiv 15.

Un alt model care nu a intrat în top 10 este Tesla Model Y, liderul vânzărilor europene din 2023. În prima lună a anului, modelul cu zero emisii s-a poziționat pe locul 19.

via Data Force

Comentarii (21)

  • Vai de mine
    Dacia e cea mai vanduta fiindca e cea mai ieftina, nu e ca si cum ai spune ca Ferrari vinde mai bine decat Lamborghini, unde cumparatorii au cu totul alte criterii de cumparare, pretul fiind ultimul aspect pentru ei.

    Ma gandesc ca si painea se cumpara in cantitati mai mari decat icrele negre.

    Ca si sintagma "romanii prefera cutare lucru"... Una e sa preferi ca il vrei indiferent de cati bani ai (ca si cum spui "ma atrage mihaela, nu petronela") si alta e sa "preferi" fiindca doar atat iti poti permite.
    11 9
  • CuTesla-nOO
    Când te subvenționează statul...ești premiant.
    Când dispar pomenile și trebuie să faci față adevăratei piețe concurențiale...locul 19.
    12 6
  • Încă nu s-a trezit Dutz.
    5 2
  • Banditos
    @Vai de mine

    asa, si?
    6 5
  • ...în schimb, sunt (enervant de) prezenți alde e-dick...
    5 3
  • vreau ford focus mk4 2.3 ecoboost de trei sute de cai.
    aia tehnologia nu daisia sandero made in maroc.

    In rest bine zicea cel de mai sus cu icrele negre.
    BMW nu e bun ca e prea scump pentru saraci. Si strugurii acri
    3 5
  • @ Banditos
    Esti analfabet functional?
    Faptul ca iti cumperi ce iti permiti, nu inseamna ca o faci pentru ca aia iti doresti.

    Stai in garsoniera cu famile de 4 persoane fiindca doar atat iti permiti nu ca nu ai vrea sa stai intr-o casa cu 6 camere.

    Asa si cu Dacia. Cati isi cumpara pentru ca viseaza la Dacia sau fiindca e ieftina?
    7 4
  • @ Banditos
    Uite, inca un exemplu... Atat timp cat au existat subventii pentru Tesla, lumea si-a cumparat Tesla, deoarece sunt multi care isi doresc Tesla.
    Cei care isi iau Dacia, viseaza la Tesla, dar isi iau Dacia, deoarece Tesla e mai scumpa. E doar un exemplu.

    NOTA: Nu are legatura cu discutia despre ICE vs EV, ci cu aspectul FINANCIAR.
    7 2
  • @ Banditos
    Ahhh... si inca una...

    Oare de ce Porsche, Ferrari, Bentley samd au milioane de abonati si followeri, nu pentru ca lumea viseaza la ele?

    Cati abonati si followeri are Dacia?

    Sper ca macar acum intelegi
    7 3
  • Așa Matei… și dacă mă trezesc cresc vânzările la Y ;)))
    Scad nu ca am spus eu (dar am spus), întrebarea cu ce v-ați lovit unii la cap și credeați ce credeați.
    Asumă-ți ipocrizia, obsesia samd, dacă vrei…. dacă nu, mie nu-mi pasă. Este nevoie de prostie mult mai mult decât de BEV-uri cu zero emisii mincinoase. Fără prostalăi ușor de convins (gen Manolica fără frică), trebuie să facem unii chestii care nu ne plac, așa este simplu, are cine… :)))
    4 4
  • Gata, s-a trezit și și-a făcut numărul. Nici nu trebuie sa plătim bilet la circ.
    4 1
  • Ehe… acuma o dai la spirit de turma, unde-s multi prostia crește. Am sus ca se prăbușesc BEV-urile și în special Tesla??? Am adus argumente, am explicat inclusiv pentru prosti… dar NU gen ca tine, creșteți exponențiale, 20 mil pe an, Tesla-i tehnologie, roțile la tesla sunt mai rotunde, aerul curge mai bine pe vopseau de la Tesla,… bla, bla.
    Mi se rupe dacă-ți asumi sau nu… dar asta nu înseamnă că nu ești o focă tristă spălată pe creier.
    Și apropo, circ faceți voi cu BEV-urile (cu care în fapt nu am nici o problemă), iar circul și mascarada pe care o faceți aduce o defavoare… să scrii articole și să le aplauzi cu creșteri de 300%… dar să nu specifici că o creștere de la 1% la 3% cotǎ de piață și alea subvenționate… asta-i circ.
    Așa că hai fă pași și nu mai pune parfum pe rahat…
    3 3
  • Banditos
    @vai de mine

    Ai impresia ca ai descoperit roata si ai tinut sa ne tii un curs rapid de analiza financiara. Problema e ca ai plecat de la premise eronate si toata constructia ta "intelectuala" a capotat intr-un cretinism evident. Asta pentru ca te-ai ambalat singur intr-o presupunere de care n-a vorbit nimeni: "preferinte vs vanzari"

    Oricum, bravo, si acum ia de aici un biscuite si ...mergi
    4 3
  • @ Banditos
    Am inteles deja ca esti analfabet functional, nu trebuie sa mai vii cu alte ineptii ca sa imi demonstrezi asta.
    Nu era nicio presupunere, si tocmai fiindca nu a vorbit nimeni, am adus eu vorba.
    Daca tot ai impresia ca esti destept, scremandu-te sa vii cu formulari simandicoase, apropo de "capotat", nu vrei tu sa imi "decalotezi" tu ceva? Crezi ca ma impresionezi cu limbajul tau de lemn? :-)))
    3 2
  • Dutz "noaptea NU bate vântul"
    A venit prostul să semneze condica la Catedra de Prostie.
    3 2
  • @vai de mine

    Da, ai și verbul și substantivul la tine, felicitări. Nu sunt multi așa pe forumul asta.

    Numai ca îți place sa vorbești singur și sa răspunzi la ce nu a zis si nu a întrebat nimeni.

    @Banditos a zis doar atât: "așa, și?" Restul ai presupus tu.

    Iar asta te întreb și eu. Admițând ca ce spui tu e adevărat, ce-i cu asta? E o poveste sau vrei sa transmiți un mesaj profund? Evident ca prețul are o mare vina pentru ca se vinde cel mai bine.
    Dar nu uita ca anul trecut cel mai bine s-a vândut una mult mai scumpa. Deci mai contează și preferințele.

    "Ma gandesc ca si painea se cumpara in cantitati mai mari decat icrele negre."

    Dacă tot te bagi în treaba asta ai putea sa te gândești și ca pâinea și icrele negre nu sunt produse suplementare. Poate cel mult complementare.
    Dacă tot vroiai sa faci o paralelă puteai sa alegi icrele albe vs icrele negre, sau pâinea vs orez/cartofi.
    3 2
  • @ Matei
    Dar tu de ce raspunzi la "ce nu te-a intrebat nimeni?"
    Eu doar mi-am spus o parere, la fel cum are dreptul fiecare... o sa vin cu o sintagma folosita in filmele americane, si anume "credeam ca traim intr-o tara libera".
    Eu, dimpotriva, am fost interpelat de Banditos care mi-a adresat intrebarea "Asa si?", asa ca i-am raspuns lui. Ba mai mult, sensul intrebarii lui avea un ton tendentios. In schimb raspunsul tau a fost nesolicitat.
    Nu e ca si cum eu as fi descoperit ceva, dar prea mult se pune accentul pe "cea mai vanduta masina" de parca are relevanta 100% ce masina se cumpara cel mai mult.
    Complementare sau nu, elementele din comparatia mea sunt corecte, deoarece painea e ieftina si necesara pentru supravietuire, in schimb icrele negre sunt scumpe si de prisos.
    La fel si masina ieftina e ceva util, in schimb Ferrari e scump si superfluu (ca tot ii plac lui Banditos cuvintele mai exotice)
    Comparatia paine vs cartofi ar fi fost corecta daca as fi vorbit despre Dacia Sandero si Skoda Fabia, eventual.
    Oricum, eu doar mi-am expus initial o parere si doar ulterior "am lungit povestea", din cauza faptului ca am fost intrebat.
    4 2
  • Așa îmi place mie - să vorbesc neintrebat. Dar nu-mi sare muștarul, cum îți sare ție.
    3 0
  • Andrei
    Rho Motion crunched the numbers and came up with a record breaking sales pace of 660,000 electric vehicles sold globally in January. That was 12 months ago, back in January 2023.

    This year’s January EV sales blew past that mark by 69% for a total of more than 1 million.

    “In the EU & EFTA & UK, EV sales have grown by 29% y-o-y, 41% in the USA & Canada, and almost doubled in China,” Rho Motion added, with EFTA referring to the European Free Trade Association.

    Subsidy cuts in some jurisdictions had an impact on EV sales in January compared to December, but the impact did not offset the year-over-year gains.

    “In Germany, EV sales halved m-o-m following the end of the subsidy. However, y-o-y sales increased by 40%,” Rho Motion noted. “Likewise in France, EV sales also halved m-o-m but saw a 20% increase y-o-y.”

    “Europe in total increased sales by just shy of a third (29%) compared to January of last year demonstrating the demand for electric vehicles is well established now,” they concluded.
    2 3
  • Andrei
    However, the entire European market, including the UK, saw a 29.3% jump in the sales of electric cars compared to January 2023, while the number of new plug-in hybrid cars grew by 24.4%, and hybrid electric ones increased by 21.4%. Petrol car sales were up by 2.8% but diesel cars dropped by 5.4%.

    The four largest markets in the EU, providing two-thirds of the EV market, recorded robust gains. Germany, where most new electric cars were sold (22,474), saw sales flying by 23.9%. Based on the volumes sold, the second biggest market in the EU is France, where sales were up by 36.8% - it was followed by Belgium (+75.5%), and the Netherlands (+72.2%).

    New electric car registrations in the UK rose by 31.1% to 20,935.

    Non-EU country Norway presented the most impressive jump in sales in this category; a whopping 281.3% compared to January 2023.
    2 4
  • Banditos
    @vai de mine

    La cat de sifonat esti, la pariu, ca mamitzica ta nu a decalotat nimic, expectoratia numita "tu" fiind doar un rezultant rezidual al unei eprubete.

    succes in viata

    PS taranel, nu stiu daca ai inteles, nici macar la al 2 lea comentariu al meu nu am atacat la persoana, ci ideea. Primul comm fiind un fel de a spune "dezvolta". Dar daca vrei, putem continua in aceasta "marja". Al atacului la persoana.

    PS2 eu zic sa ne oprim aici.
    3 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru