Începe Raliul Dakar 2013 - fără români, dar cu două Dustere

de Daniel Popescu
Sambata, 05.01.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Raliul Dakar 2013 debutează sâmbătă în Peru fără să alinieze la start vreun pilot român, însă ţara noastră va fi reprezentată de două exemplare Duster care vor concura sub sigla Renault.

Esential 153 de masini vor lua startul in Raliul Dakar 2013
183 de motociclisti vor lupta pentru titlu la editia din acest an a Raliului Dakar
75 de camioane s-au aliniat la startul Raliului Dakar 2013
38 de quad-uri s-au inscris in competitie
449 este numarul total de vehicule inscrise in Raliul Dakar 2013
Pentru a cincea oară consecutiv, Raliul Dakar va avea loc în America de Sud, iar ediţia din acest an are ca punct de plecare Lima (Peru) şi linia de sosire la Santiago (Chile), nu înainte de a traversa şi Argentina.

Ajunsă la cea de-a 35-a ediţie din istorie, cea mai dificilă competiţie de raliuri din lume aliniază la start 449 de vehicule grupate în cele patru categorii tradiţionale: auto, motociclete, camioane şi quad-uri.

CLASA AUTO: STEPHANE PETERHANSEL, FAVORIT

Fără îndoială, Stephane Peterhansel este marele favorit să câştige ediţia din acest an a Raliului Dakar. Francezul are în palmares 10 titluri în această competiţie, dintre care şase la clasa moto şi alte patru la clasa auto, ultimul dintre ele fiind cucerit chiar anul trecut cu Mini X-Raid.

Chiar dacă Peterhansel nu-şi va adjudeca trofeul, Mini X-Raid rămâne favorită datorită coechipierilor săi Nani Roma şi Krzysztof Holowczyc.

Principala ameninţare va veni din partea lui Giniel De Villiers, câştigătorul Raliului Dakar din 2009, care va concura cu Toyota Hilux, însă în ecuaţia luptei pentru titlu şi-ar putea face apariţia şi foştii câştigători Nasser Al-Attiyah şi Carlos Sainz, care vor concura cu Buggy cu sprijinul celor de la Red Bull şi a statului Qatar.

DOUĂ DUSTERE LA START

Printre cele 153 de maşini aliniate la start se vor număra şi două Dustere sub sigla Renault.

Introduse în competiţie de Renault Argentina, cele două maşini sunt echipate cu motoare V6 de 3.5 litri şi 306 CP, iar echipajele sunt alcătuite din piloţii argentinieni Emiliano Spataro - Benjamin Lozada şi, respectiv, Jose Mauricio -Garcia Malano.

CLASA MOTO: FĂRĂ MARC COMA

Când te gândeşti cât de greu este să câştigi Raliul Dakar, este incredibil că am fost capabil să câştig competiţia de 10 ori.

Stephane Peterhansel
pilot francez
Începând din 2005, clasa moto s-a bucurat de o rivalitate fără precedent între Cyril Despres şi Marc Coma, care şi-au adjudecat alternativ titlul în Raliul Dakar cu sprijinul celor de la KTM.

După victoria lui Despres de anul trecut, Coma ar fi trebuit să-şi ia revanşa în 2013, însă spaniolul a anunţat înaintea Crăciunului că nu va putea participa în Raliul Dakar din cauza unei accidentari suferite la umăr într-un raliu desfăşurat în Maroc.

NICIUN ROMÂN LA START

În ultimii ani, România a fost reprezentată în Raliul Dakar de Mani Gyenes şi Marcel Butuză, care au concurat la clasa moto. Niciunul dintre cei doi nu va lua însă startul la ediţia din acest an, astfel că România nu va avea niciun pilot în Raliul Dakar 2013.

Cei doi au obţinut anul trecut cea mai bună clasare a unui echipaj românesc într-o ediţie a Raliului Dakar, după ce Gyenes a ocupat locul 17, iar Butuză locul 43 în clasamentul general şi locul trei la clasa Maraton, dedicată celor care nu au schimbat motorul pe tot parcursul raliului.

Raliul Dakar începe în 5 ianuarie la Lima şi se va încheia în 20 ianuarie în Santiago de Chile, singura zi de odihnă fiind 13 ianuarie.

În România, Raliul Dakar 2013 va putea fi urmărit pe posturile de televiziune Eurosport 1 şi Eurosport 2, care vor transmite zilnic un rezumat de 30 de minute programat la miezul nopţii şi a doua zi dimineaţă în reluare, pe lângă transmisiuni sporadice în direct de aproximativ 30 de minute.

Comentarii (2)

  • Astept cu nerabdare sa vad prestatiile Duster-ului. Si cele ale Buggy-urilor cu doar 2 roti motrice.
    3 0
  • Bethurbazal amicii tai infecti zionisti nu cred ca au aceeasi parere cu tine.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru