Interzicerea motoarelor termice din 2035: Italia vrea protecție pentru producătorii săi de supercar-uri

de Alexandru Monenciu
Joi, 09.09.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Guvernul italian negociază cu Uniunea Europeană pentru ca producătorii de supercar-uri din Peninsulă (Ferrari, Lamborghini, Pagani etc.) să mai poată comercializa mașini noi echipate cu motoare termice și după 2035. Porsche se opune acestei măsuri.

În urmă cu două luni, Uniunea Europeană a anunțat oficial că vrea să interzică vânzarea de mașini noi, echipate cu motoare termice (inclusiv plug-in hybrid), din 2035.

Potrivit publicației Bloomberg, Italia ar vrea ca producătorii de supercar-uri din Peninsulă să fie exceptați de la această regulă. Ne referim aici la Ferrari, Lamborghini sau Pagani, constructori cu o producție relativ redusă și ale căror mașini nu au un impact atât de mare asupra mediului, comparativ cu modelele unor giganți precum Volkswagen sau Daimler.

Roberto Cingolani, ministru pentru Tranziția Ecologică în guvernul condus de Mario Draghi, a declarat pentru sursa citată mai sus că această măsură le-ar permite acestor constructori să producă și să comercializeze mașini noi echipate cu motoare termice și după 2035.

Totodată, Cingolani susține că Italia trebuie să producă propriile baterii de înaltă performanță. De aceea, a lansat un program în cadrul căruia va fi construită o mega-uzină de baterii în această țară.

Revenind la excepția de care vorbeam mai sus, Porsche se opune acestei măsuri.

Șeful constructorului din Stuttgart susține că nici nu ar trebui să se vorbească despre așa ceva și că mașinile electrice sunt o combinație imbatabilă de performanță și emisii reduse.

Ferrari a confirmat deja că va lansa pe piață o mașină cu zero emisii în 2025. Și Lamborghini lucrează la un model pur electric, dar nu a precizat când va debuta.

via Bloomberg

Comentarii (25)

  • Toate frumoase
    pana la bani.
    S-au prins si ei ca vor falimenta?
    Orice elon sau chinez poate sa faca azi o electrica de 1000CP sa ia fata fraierilor cu acceleratia. Ca in rest Dumnezeu cu mila, asta putini vad si inteleg.
    25 7
  • Totul depinde de cum vor evolua tehnologiile. E foarte posibil sa nu mai fie nevoie de nici o legislatie pentru abandonarea motoarelor cu ardere interna.

    Daca propulsiile alternative (de ex. electrica sau pe hidrogen) isi rezolva problemele, tranzitia va fi una naturala, fara impulsuri si gresari legislative.
    20 12
  • Adrian
    Normal sa negocieze cu UE, si vor primi derogare. Pentru ca bogatii trebuie sa aibe in continuare jucarii adevarate, nu petarde care curenteaza.
    30 7
  • Edikkk
    LĂCOMIA FĂRĂ LIMITE !!

    NU merită aceşti mari şi frumoşi producători italieni NICI-O MILĂ SAU IERTARE !

    Nu au investit nimic, şi sunt prinşi cu pantalonii în vine.

    Rimac o companie croată care a fost infiinţată în 2009, deja vinde cel mai puternic şi modern hiper car din lume.

    Sterge pe jos cu orice maşină italiană, iar ei, italienii au vreo scuză ????

    Au dormit 15 ani de zile !!!

    Nu merită absolut nicio derogare, nimic.
    11 45
  • Bergerac
    @Edikkk: mai du-te xxxx de robot paralizat. Un supercar nu inseamna numai 0-100 si 300 km/h, mai mult decat atat inseamna emotie, sunet de evacuare, feeling.
    Dobitocii genului tau nu au cum sa inteleaga asta si da, e necesara o alternativa electrica dar nu dus totul la extrem .
    Toti cititorii AM ar aprecia daca nu ai mai fi asa troll.
    46 12
  • Seriff
    @Edikk, revoltat mai esti, iar te-ai dus la parada LGBT si nu ai agatat nimic?
    Legat de subiect, mi se pare normal, s-au gasit niste hipsteri penibili din Parlament sa dea astfel de legi idioate, practic isi bat joc de istoria Ferrari si Lamborghini.
    Ar trebui ca toti producatorii sa iasa in strada si sa protesteze impotriva acestor masuri total aberante.
    31 11
  • Edikkk
    Seriff, parcă erai Sheriff...

    De istoria Nokia ai auzit ??

    Clămpăni aici în dodii.... un tânăr de vreo 30 de ani, DE LA ZERO a reuşit să facă o mică companie, care azi are cea mai tare maşina de viteză, super car, maşina super sport.... Rimac Croaţia !

    şi super bogaţii care stau pe MILIARDE , nu sunt în stare ce a făcut unul de la ZERO

    Şi acum ce??? Se plâng???

    Sunt de o nesimţire IMENSĂ, să te plângi tu ăla multi miliardar !!!

    Precum dinozaurii auto germani, că să le facă statul reţea de încărcare, în timp ce Tesla (companie care a plecat de la zero, nici nu exista acu 20 de ani) şi-au făcut reţea PE 3 CONTINENTE !!!

    hai dom'le, ce dreaq
    14 25
  • mircea badea
    noxele si trepidatiile nu sunt emotii!

    chiar zilele astea i s-a oprit unui porsh motorul cand sa plece de la semafor. complicat de condus...se infunda hornul..
    7 15
  • Orice trecere fortata de la termice direct la electrice este de evitat. Trecerea trebuie facuta spre hibride si apoi, cand bateriile vor oferi suficienta autonomie si rapiditate la incarcare, plus statii de incarcare suficiente, atunci putem discuta si de asta. Orice altceva este un talibanism. @Edikkk, daca s-ar face trecerea acum, strazile ar fi destul de pustii, deoarece nu ai statii de incarcare suficiente si nici alternative. Iar in foarte multe tari implementarea statiilor de incarcare dureaza, pe langa faptul ca dezvoltarea infrastructurii este al naibii de scumpa. Nu discutam de tara noastra draga, unde daca azi se monteaza o statie de incarcare e posibil ca maine sa fie ori inchisa, ori nefunctionala, ori disparuta. Daca punem in discutie si timpii de incarcare si autonomia, e greu. Hai sa evitam trollarea doar pentru a sustine electrificarea fortata. Bateriile nu asigura acum echilibrul necesar de consum/autonomie si mai ales de rapiditate i
    la incarcare. Cand vor mai evolua, da, de acord. Pana atunci insa, pentru majoritatea, electricele raman doar un vis frumos. La preturile de acum sunt o varianta doar pentru foarte putini. Si nu mai spune de Tesla, au deficiente de soft si fabricatie destul de mari, iar Rimac sunt pe o nisa, si daca vorbim de practicabilitate....si de o familie de minim 3 persoane...si de veniturile romanului de rand....iesi pe minus rau de tot. Pentru a impaca si familia, si ecologia si autonomia exista Lucid Motors...Dar...te apropii de ei la costuri? Ramane doar speranta la chinezi, ca restul sunt scumpi raportat la ce ofera. Si infrastructura? Hai sa fim seriosi, ok? Hibridizarea ramane o solutie mult mai normala.
    15 3
  • Testarossa
    Pai sa-ncerce Porsche sa vanda o traista de 911 electrice. Putem de pe acuma sa taiem 911 din viitoarea sa existenta. :))))))) Daaastepti nemtiliiii astia !!

    Sa il parafrazez pe BB King: "The thrill is gone ! "
    6 5
  • Testarossa
    @Edikkk: exista o alternativa mai verde ca iubitele tale baterii: hidrogen ca si combustibil pt motorul cu ardere interna. Youtubareste te rog, daca doresti Harry Metcalfe si Lord Bamford producatorul JCB (masini si utilaje grele). Si Toyota Corolla Akio Toyoda 24 endurance race. Mai verde si mai iefin ca bateriile + pastram emotia :)

    @Bergerac: desi as fi tentat sa-i zic cateva lui Edikkk ma voi rezuma la a zice: comentariul tau vis a vis de supercaruri este "bang on" !
    7 4
  • Bergerac
    Va rog sa cititi asta: https://www.acea.auto/press-release/electric-cars-10-eu-countries-do-not-have-a-single-charging-point-per-100km-of-road/

    Noi vrem electrice dar nu suntem pregatiti, e ca si cum ai da cu spray peste transpiratie, inainte sa te speli.
    op 5: countries with MOST chargers per 100 kilometre
    Netherlands (47.5)
    Luxembourg (34.5)
    Germany (19.4)
    Portugal (14.9)
    Austria (6.1)
    Top 5: countries with LEAST chargers per 100 kilometre
    Lithuania (0.2)
    Greece (0.2)
    Poland (0.4)
    Latvia (0.5)
    Romania (0.5)

    Nu toti pornim din acelasi punct, astfel aceste masuri ar trebui aplicate diferit pentru nivelul fiecarei tari. Hai sa fim seriosi, noi avem WC-uri in curte la greu si carute trase de cai si visam electrificare completa.
    Poate in Germani in 2035 dar in Romania 2070.
    12 2
  • Seriff
    @Edikk, ce treaba are Nokia in povestea asta?
    Iar compari mere cu pere? Compari telefoane cu masini, dar ce sa intelegi tu, esti atat de spalat pe creier de propaganda eco incat si daca te loveste un Nokia in cap tot nu iti mai revii vreodata.
    15 4
  • @Bergerac
    una e sa constati realitatile si ai dreptate, in prezent asa e. dar alta e sa iti propui sa imbunatatesti lucrurile. delasarea asta romaneasca ma termina, adica daca acum avem wc in fundul curtii trebuie sa ramanem asa?? cu ce gresim daca dorim sa evoluam?
    6 7
  • Seriff
    Pentru ca nu evoluam, involuam.
    Cum evoluezi? Cu o masina care nu merge nici 300 km fara sa o incarci, cu o masina pentru care ai nevoie sa cauti pe aplicatie statii de incarcare, sa ai bani pe fiecare aplicatie, sa ai statia libera, sa pierzi ore in parcari? Asta e evolutie? Timpul inseamna bani pentru multi, nu mi se pare normal sa obligi practic oamenii sa caute prize, asta nu e nici o evolutie.
    15 6
  • Savantu'
    Toate aceste probleme cu statiile nu le ai si nimeni nu le are, daca se utilizeaza masini cu combustibili lichizi. Problem solved.
    11 3
  • Tembelus Rex
    Automarket..... mi-ați șters și mie și lui Inexorabil comentariile....mda.... vă pretati la cenzură la greu....
    Poate o soluție ar fi (vorbesc în numele meu) să nu mai scriu deloc sau poate mai rar, mult mai rar (oricum nu ar fi vreo pierdere). Are balta pește. Are cine să vă scrie din belșug.

    Nu am valoarea lui Kiro.... deci nu ar fi o pierdere....oricum sunt mai ocupat, din ce în ce mai ocupat...
    Țineți-l în brațe pe Edikkk....el aduce multă valoare site-ului...da, da.
    Social media, TV, jocurile PC, Netflix ul ne mănâncă timpul degeaba.....nu ne folosim nici aici trupește, nici sufletește pentru lumea de dincolo.
    Și voi sunteți un fel de distracție a săracilor (mă includ și pe mine aici).....timpul celor cu bani e prețios de obicei. Vă cer scuze celor care citiți rândurile astea.....sper să nu o luați ca pe o jignire personală - departe de mine.

    PS: sunt curios câți cititori veți mai avea din 2035 când veți avea doar știri cu electrice (sunt convins că vor fi, dar câți....). Evident că nu voi afla răspunsul, nu voi mai avea acces la internet în viitor....
    8 2
  • Seriff
    @Savantu corect, bine, normal ar fi ca fiecare sa poata alege, cine vrea sa doarma in parcare la Kaufland sa o faca linistit, dar nu sa devina asta o treaba obligatorie, din pacate exact asta se vrea.
    12 5
  • @Seriff
    "se vrea"? :)

    dar faptul ca vei respira un aer mai curat in orase in loc de funinginea de acum nu este o evolutie? bine, pentru tine poate ca nu este, ca si in exemplul cu wc-ul , probabil tie iti place tot in fundul curtii.

    deci sa ii lasam pe prostii aia de olandezi, francezi, nemti, englezi, norvegieni etc sa involueze cu bateriile si prizele lor si noi sa evoluam tot cu motorina fum si tractoare in mijlocul oraselor.
    3 11
  • inexorabil
    Ce funingine visezi, sclav exemplar al Minciunii “realiste” ? Măcar ştii ce este aceea (funingine) şi cum/unde se formează? Oricum, ori de câte ori eu, unul, simt nevoia de oxigenare, ştiţi ce fac? Ies la plimbare prin Bucureşti (nu neapărat prin parcurile Capitalei). Sunt destui copaci de jur împrejur, nu doar junglă de beton. Şi, bre Securitate bătută în cap cu maiul eco-globalizării, ţi s-a învederat de n-şpe mii de ori că acum există norme precum Euro 5 şi Euro 6. Ce vrei mai mult??? Da’ chiar să fi rămas lumea la non-Euro şi tot n-ar fi fost afectat mediul în ansamblul lui…Garantat! Tocmai din motivul suficient că NIMENI şi NIMIC nu pot distruge vreodată Creaţia, alias cununa Demiurgului. Este drept: ea va dispărea într-o clipă, pentru a se înstăpâni veşnicia (imaterială), dar exclusiv din voia Lui.

    Ah, iarăşi este aruncată pe piaţa vorbelor (de clacă) psihoza “WC-ului în fundul curţii” ? Tot de atâtea ori ultra-subliniez şi eu: este cel mai igienic şi, totodată, cel mai logic gest posibil al autenticului gospodar, confirmat de secole! În schimb, “civilizaţia avansată” pâlpâie doar de decenii. Şi niciun semn major nu sugerează perpetuarea ei…Adică, în fond, maimuţăreala omului “evoluat”.

    PS. Ce altceva puteţi auzi de la un “comunist”, mai cu seamă om al Moscovei (pe care n-a vizitat-o încă, n-a fost abordat de emisari şi nici n-a primit telefon sau mesaj de acolo, dar de ce există telepatia?) ?
    9 4
  • @inexopix
    a vorbit din latrina iubitorul de dragnei si aparatorul cu biblia si crucea-n mana al infractorilor si popilor (mda, scuze, e cam acelasi lucru).

    stiu latrinel, civilizatia nu se deprinde usor si nu e chiar pentru oricine, de asta in cazul tau se manifesta violent tendinta de repulsie fata de tot ce inseamna lumina, stiinta, civilizatie si progres.

    vad si te simt ca iti e dor de fundatura din care ai venit cu toata sleahta ta de desculti la bucuresti iar acum te crezi mare capitalist (apropo capitala nu se scrie cu majuscula, ca e substantiv, nu e nume propriu). in zbaterea ta de a te demonsta "cu buletin de bucuresti", mirosi tot mai pregnant a parvenit, a vinitura cum se zice peste carpati. deci mergi inapoi la origini, ca tot iti place involutia si cum era "odata", fara stiinta si civilizatie, doar pe ocultism, credinte absurde si inchipuiri ale unor minti incuiate.

    apropo latrinel, ti s-a invederat si tie de n-spe ori, aici pe forum, si nu doar de catre mine, ca puti a securism si a fostul regim. vad ca acum reconfirmi, in stil securistic, cum atfel, contra-acuzandu-ma pe mine de comunism si moscova, desi in urma cu cateva zile ma atribuiai fara echivoc occidentului. ca esti inconsecvent in opinii, precum orice labil psihic stiam, dar vad ca esti si foarte neobrazat sa-mi arunci mie vorbe de moscova, tu care prin toti porii respiri putinism pe filiera subversiva de indoctinare ortodox-nationalista, cu tot izul aferent de gaz si benzina ruseasca pe care le iubesti atat. daca esti troll putinist, (cel mai probabil esti), si nu prestezi din convingere (cazul cel mai probabil, pentru ca esti o saracie invidioasa si batoasa) sper ca esti platit la limita subzistentei si sper sa iti reduca si mai mult solda, pentru ca esti un agent extrem de slab, mult prea usor decelabil.
    0 7
  • inexorabil
    Măi, dar tălâmb mai eşti, “fin” analistule (rădăcina lexicală? – ghici!). Mă autoironizam, adică pe mine însumi mă făceam “comunist”, nu pe mata’. Nu, bre; tu ţi-ai prins urechile în fanta (de lumină demonică) SOCIALISMULUI. Păi, utopia rămâne utopie (în speţă, “comunismul” – oricum, habar n-ai de etimologia termenului!), iar realitatea realitate…

    Marea Curentare înseamnă ştiinţă, Mafănikkk?! Şi mai ales…progres?!?

    Şi bagă odată în ţeasta aia de plumb: artificiile verbale şi (media)plăsmuirile marca Şcoala de la Frankfurt nu împărtăşesc nimic din tainele Occidentului! Never ever, Billy boy!! Aşa că minţi ca Porky: nu te-am asociat cu niciun Vest!!! Şi nici nu voi fi vreodată atât de imprudent.

    Acum, dans, gagico! Sau mai bine nu…Cine ştie ce hermafrodit mi-ar îngrozi ochii minţii.

    Gaz rusesc…Tu exclami bleah!, dar friţii (centrali, nu occidentali, sic!) tocmai au zis Спасибо! Asta deoarece “comuniştii” se pregătesc să livreze masiv prin gazoductul Nord Stream 2. Doar pro-vesticii de cartier se lamentează pe motiv de “neprincipialitate” a favoriţilor “imaculaţi” (că oricum au început să mitralieze PNL-ul lor stelar de altădată, adică Stânga lor cea de toate zilele); în schimb, banu’ anulează şi punctele cardinale, şi ideologiile. Parol!

    Benzină rusească?! De ce naiba tot ce urâţi voi pe lume (cu spume) – în mod generic: NORMALITATEA – vedeţi ca provenind din “spurcata” Rusie??? Într-atât v-au damblagit la creieri tartorii de pe axa Deep State-USDOS-OSF-CIA?...Nici nu mă mir, din moment ce crunta “rusofobie” de inspiraţie emolară aproape că a ajuns materie de predat la Academia SRI. Nu le convine ceva, în cazul tău, stăpânilor din penumbră ai Globului? Zdrang cu eticheta-standard pe fruntea ta, acuzaţiile care te vizează fiind dintre cele mai fanteziste (colaborator, agent, slugă a Kremlinului ş.a.m.d.). Cu alte cuvinte, s-a conturat un veritabil ciomag mediatico-propagandistic de zdrobit (nu doar de compromis) incomozi, indezirabili, în definitiv “dujmani”. Iar demonii cu trup au impresia că le va merge la infinit cu această extrem de ridicolă scornitură, care nu amăgeşte nici măcar copiii de ţâţă.

    PS. Habarnilă, “capitala” se poate scrie şi cu majusculă. DEX-ul pomeneşte de “realizarea unui efect stilistic, pentru a conferi unui substantiv comun valoare de nume propriu” (dând chiar acest exemplu: Capitala). Mai degrabă nu scrie tu “occident” şi “moscova”. Ai di capu’ la tine!
    8 2
  • inexorabil
    La urma urmei, sunteţi atât de reduşi mintal, încât chiar nu ştiţi şi nici nu înţelegeţi cum se “traduc” Dreapta şi Stânga, ca spectre politice. În ultimele decenii, lumea a fost “aburită” cu nişte minciuni colosale, ca să priceapă taman pe dos…Voi nu constituiţi excepţia.

    S-o luăm, deci, pe scurtătură, fără dezbateri savante: oricine urmăreşte şi propune SCHIMBAREA (indiferent dacă necesară sau nu) defineşte STÂNGA!!! Cel care preţuieşte şi/sau acceptă condiţiile natural-umane lăsate de Creator şi este de acord doar parţial cu schimbarea (mai precis, cu unele dintre aspectele şi scopurile ei declarate, care concordă musai cu viziunile şi setul lui de principii) – tocmai fiindcă nu se dovedeşte “rigid”, “retrograd”, “Gică contra”, ci atent, selectiv şi exigent – reprezintă DREAPTA până pe buza gropii! Punct şi de la capăt.

    Coincidenţă sau nu, gândirea…dumnezeiască a consacrat aceeaşi manieră: la dreapta Judecătorului vor ajunge “binecuvântaţii”, iar la stânga “osândiţii”. Altfel spus, în “balanţă” vor sta “oile” şi “caprele”. V-aţi lămurit, măi…ţapilor? Eh, nicidecum, adică…nicio şansă. În veci de veci nţ!
    10 1
  • Florin
    Domnilor, topicul articolului este despre cativa producatori care cer o derogare deoarece le afecteaza afacerea. Argumentul este unul perinent, au masini scumpe, in serie mica si poluarea de la ele este nesemnificativa. Daca e vorba de interzicere pe motiv de poluare, atunci toate masinile de epoca ar trebui trecute pe motoare noi sau baterii ca sa poata iesi pe strada. Dar tinand cont ca sunt cateva in functiune se accepta ca nu au un impact asupra sanatatii. Acum sa nu fim ipocriti sa zicem ca murim de cancer la plamani de la o masina sport care merge prin oras dupa ce toata viata am condus masina cu motor termic si acuma ne-a lovit ecologia pe toti. Lumea va consuma petrol si dupa 2035 din simplul fapt ca avioanele, vapoarele si camioanele nu pot fi transformate asa usor. Asa ca daca trece o masina pe langa tine si nu e electrica nu o sa murim, din simplu fapt ca probabil o sa ne omoare mai repede fumatul, alcoolul si mancarea.
    Si oricum argumente de genul "ala a facut si tu nu poti?" nu isi au rostul. Legile si interdictiile trebuie date si cu masura asa incat sa nu avantajezi pe nimeni.
    P.S. inca se produc telefoane cu taste si fara internet. Si se si folosesc. Nu le-a interzis nimeni pe motiv ca polueaza planeta.
    7 0
  • inexorabil
    Fantastic, domn’e! Unii se bucură (pare-se, instinctiv) de capacitatea de a extrage chintesenţa problemei, ba încă explicând-o în mod elocvent (precum @Florin), iar alţii zici că au fost ireversibil decerebraţi în laboratoare oculte, de nu mai gravitează în veci în jurul lor nicio idee inteligibilă.
    În concluzie, mă oboseşte această lume a extremelor…
    6 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru