Japonezii vor să cumpere maşini care se conduc singure în 2020

de Bogdan Mirică
Luni, 02.07.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Japonia este una dintre primele ţări care încurajează dezvoltarea şi producerea în serie a automobilelor care se conduc singure. Oficialii niponi vor ca aceste modele să debuteze până în 2020.

Ideea unei maşini autonome, care se poate conduce singură, fără intervenţia omului, a fascinat în ultimii ani fanii automobilelor. Google a făcut primii paşi în acest sens şi a avansat dezvoltarea şi testarea unei asemenea maşini.

În vreme ce unii privesc cu reticenţă o asemenea idee, guvernul japonez este foarte deschis şi înaintează o propunere care sfidează tendinţele actuale. Ministerul Infrastructurii, Transportului şi Turismului din Ţara Soarelui Răsare a anunţat că în mai puţin de 10 ani pe piaţa auto japoneză vor putea fi cumpărate maşini ce se pot conduce singure.

Potrivit cotidianului japonez Nikkei Automotive News, data înaintată de oficialii niponi este destul de realistă, şi General Motors anticipând o astfel de evoluţie a pieţei. Există însă şi constructori care nu văd cu ochi buni propunerea, Honda, Nissan, Toyota, Subaru şi Mazda invocând dificultatea de a găsi un vinovat în cazul unui accident.

Urmareste Automarket
În cazul unui eveniment neplăcut, nici unul dintre proprietarii maşinilor autonome nu va putea fi tras la răspundere.
Vina ar fi atribuită atunci constructorilor şi celor care au programat maşina. O astfel de publicitate negativă ar atrage un deces prematur al proiectelor.

Pentru a evita astfel de situaţii, constructorii propun înfiinţarea unui organism independent, cu capital privat, capabil să se ocupe de controlul vehiculelor în schimbul unei taxe individuale.

via autoblog

Comentarii (17)

  • in 10 ani Japonia si 15 ani restu lumii......
    un scenariu prin 2020-2025 ar fi cand se va produce un accident care implica o masina autonoma si un autovehicul condus de om......si ar fi omu de vina......masina robot va fi ridicata in sclavi(pt. ca isi facea treaba cum trebe) si uite asa se va interzice condusu manual.........
    nu suntem departe de un asemenea eveniment.......
    7 2
  • Din fericire , tot in Japonia, mai sunt si oameni cu capul pe umeri care nu incearca sa reinventeze apa calda, adica cei de la Mazda, Honda, Subaru si-au pus niste probleme de bun simt, ca sa nu mai zic ca este fara sens dupa parerea mea sa stai in fata unui volan sa te uiti la el, cand exista atatea alternative daca nu vrei sa conduci.
    4 7
  • Pinguinul_nuclear
    @dan_grc-Ce vrei sa spui ca cei de la Toyota nu sunt cu capul pe umeri?Mie mi se pare un pas inainte in avansarea tehnologiei,dar poate in viitor vor renunta la porcariaaia de pe plafon.
    4 7
  • Bai pinguinule, vezi ca este si Toyota pe acolo care zice la fel, ca nu e o idee prea buna, pe de alta parte daca ar zice Toyota ca pinguinii trebuie sa poarte o baterie la spate ca sa se incalzeasca in iarna polara tu ai fi primul care ar aplauda
    4 6
  • Pinguinul_nuclear
    dan_grc-Se vede ca esti in urma de tot.Mai bine ramai la TDI-urile tale si lasa-ne pe noi sa ne bucuram de altfel de tehnologii,iar cei de la Toyota au zis ca nu este o idee prea buna deoarece vor sa o imbunatateasca mult mai mult,pana cand o sa fie siguri ca va fi totul perfect.Ei sunt oameni care gandeste inainte sa scoata pe piata ceva,nu ca europenii.
    4 7
  • "Oameni care gandeste" desigur...
    4 6
  • Mai terminati odata cu certurile,tot ce faceti este numai sa va certati,iar @dan_grc,am urmarit toate comentariile voaste,mai ales pe ale tale si vad ca vorbesti numai in scarba de japonezi,si mai ales de Toyota de parca ti-au facut ei ceva tie.Barem ei muncesc,isi dau silinta,si tin foarte mult la orice ar proce ei.Tu una doua numai la BMW,Rolls Royce,Mercedes ti-e gandu.Alt ceva nu mai sti?Nici eu sunt fanul masinilor japoneze,dar ii admir in mod deosebit pentru munca lor depusa,fata de Europeni care fac totul la maintuiala,adica tot ce fac se strica repede.
    4 6
  • Domnule Samba , dar am zis eu ca nu sunt de admirat sau ca fac masini proaste? dar cand va aud ca sunt sfantul duh pe pamant nu pot sa ma abtin...pai cand sunt aberanti care compara Rolls cu Lexus cred si eu ca incep sa am ceva cu japonezele, in speta Toyota, asta pt ca sunt cativa cu creierele spalate, nu ca am ceva cu aceasta marca sau cu japonezele( cu toate ca Toyota are o gama absolut neinteresanta si fara personalitate, ar trebui sa invete de la Mazda si Honda) , iar cum sunt idei preconcepute despre nemti asa sunt si despre japonezi cum ca ei fac lucruri vesnice iar ceilalti le fac de plastilina, aceasta idee de fiabilitate nemaintalnita nu mai e chiar asa, s-a mai uniformizat , macar sa vorbeasca unii in cunostinta de cauza.
    5 6
  • Pinguinul_nuclear
    @Samba-De unde vezi tu ca ne certam,eu doar ii dadeam sfaturi prietenesti omului ,eu il informam doar ca vad ca este neinformat dumnealui .
    3 6
  • Pinguinul_nuclear
    Iar tu domnisorule @dan_grc,iar incepi sa compari Rolls Royce cu Lexus?Ti-am mai spus si atunci,ca aceste marci nu merg comparate intre ele,pentru ca ce are una nu are alta si tot asa,deci mai bine compara BMW-urile tale.
    3 6
  • Nu eu le-am comparat ci amicul tau mafiotul, si ai dreptate, nu ne certam, ne ciondanim putin, acum incep sa te inteleg, probabil chiar suferi de radiatii, si nu mai jigni pinguinii cu nickul tau.
    4 5
  • Pinguinul_nuclear
    Asa este ma simt radiat de atea TDI-uri,si M-uri in jurul meu.Si de ce ziceai mai devreme>Ca nemtii s-a mai uniformizat in ceea ce priveste fiabilitatea?Hmmm.......Hai ca imi vine sa cad pe jos de ras.
    3 6
  • Esti inconjurat de M-uri?:)) Vai de mine...si pe deasupra mai esti si RADIAT, la inmatriculari auto probabil...hai ai grija de tine pinguinule:)
    5 4
  • @dan_grc-Ok ,am inteles,desi dupa unele comentarii de ale tale asa reiese,dar in fine.Iar in legatura cu marcile Europenilor,mai o teorie interesanta care mi se tot invarte in minte.Constructorii nu mai fac masini care sa tina o viata,ci fac mai degraba masini care sa tina cat tine garantia si sa te aduca cat mai repede la service ''ca sa mananca si gura lor ceva'',de exemplu Mercedes a fost la un pas de faliment acum cativa ani producand Cobra,modelul acela aproape ca nu avea probleme mecanice si tehnice de loc,si atunci ce mai faci la service,vinzi niste masini si apoi service-ul e gol,si ca tot am ajuns la service trebuie sa va spun ca inca acest narav al masinilor care sa se uzeze nu a patruns inca destul de adanc si in japonia sau pe continentul asiatic,lucru care se vede la Honda,la Toyota,la Suzuki,etc,interventie foarte de putina la partea mecanica ,la aceste masini care de altfel sunt destul de pretentioase.
    3 3
  • Attila
    @Pinguinul nuclear.............mai bine dute si fa un dans al pinguinului..cum zicea Dan.grc in alt comentariu....dute mai lasa-ne ca ne-ai plictisit..........................de unde ai mai aparut si tu pe orbita??din polul nord???
    5 3
  • Asaaa.....Am intrat ca sa ii dau cate un dis like lui Danut cel voinicut,ca unde comenmteaza Danut,gasesti si aberatii.Iar in ceea ce priveste tehnologia,imi place cum suna ,dar macar sa ajungem noi la o asemenea modernizare.
    2 5
  • Pinguinul_nuclear
    @Attila-Se vede ca tu si Dan ,v-ati uitat foarte mult la desene.Atunici,eu va urez .Vizionare placuta!
    1 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru