Limuzina lui Ceaușescu, un cadou de la Șahul Iranului, rămâne în România. A fost cumpărată de un colecționar privat

de Alexandru Monenciu
Vineri, 28.05.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Limuzina Paykan Hillman Hunter, primită de Nicolae Ceaușescu de la ultimul Șah al Iranului în 1974, a fost vândută la licitație. Noul proprietar este un colecționar român.

Iran Khodro (în limba persană „khodro” înseamnă automobil) a luat ființă în 1962 la Teheran. După ce a încercat, fără succes, să construiască sub licență mașini Fiat, compania iraniană și-a îndreptat atenția către Hillman Hunter, un model britanic.

În 1967, Paykan Hillman Hunter intra pe linia de asamblare din Iran, fiind primul automobil produs în această țară. Așadar, un simbol național, de foarte multe ori poreclit "Caleașca Iraniană".

Șapte ani mai târziu, ultimul Șah al Iranului, Mohammad Reza Pahlavi, îi face cadou un Paykan Hillman Hunter lui Nicolae Ceaușescu, pentru a marca alegerea acestuia din urmă în funcția de președinte al Republicii Socialiste România.

Acum, mașina a fost cumpărată la licitația organizată de casa Artmark. Deși s-au "bătut" pentru ea foarte mulți iranieni (care voiau să aducă acasă acest simbol național al anilor '70), noul proprietar al limuzinei este un colecționar român. Acesta a plătit pe ea 95.000 de euro, în condițiile în care prețul de pornire a fost de doar 4.000 de euro.

"Un ofertant iranian a fost supralicitat de un cumpărător român cu doar 5.000 de euro," a declarat Alina Panico, reprezentant al casei de licitații Artmark.

Limuzina Paykan Hillman Hunter este aptă să circule pe drumurile publice. Motorul de 1.5 litri, cu care este echipată, dezvoltă 54 de cai putere, suficient pentru a atinge o viteză maximă de 145 km/h.

via MSN și Artmark

Comentarii (7)

  • Placidul Domingo
    Dupa ani,singura tara nedemolata si cu embargou care inca mai e pe picioarele ei este Iranul.Am si vazut masina live acum ceva ani,printre altele tot ale lui Ceausescu,era la un service in zona Expozitiei,expuse la intrare in interior ,fara paza.
    11 5
  • “ este aptă să circule pe drumurile publice.”... dar stătea tehnica cum e?... are itp?
    12 8
  • Pfff, fontul ăsta... Tot nu vreți să-l schimbați.
    1.5 litri ăla juri că e 15 litri...
    16 1
  • netam-nissan
    dacă și răgălia asta-i limuzină, atunci Nissanu meu Tiida e drezină.
    iar praful vândut de așa-zișii biznismeni iranieni e făină.
    17 12
  • Adjudecat!
    S-a dat ca berea rece cu 95 000euroi! ( Ce mai sunt 100 000euro azi?)
    7 4
  • ghitenstein
    Sa vedem peste cateva zeci de ani cu cat o sa se vanda foile de parcurs primite de Klaun Johanus de la Amerloci si Ue,PS Ofer un dolar pe sepcuta dulapului primita de la Trump.
    13 17
  • Probabil este făcută de același producător ca al vechilor și celebrelor autocare Mercedes Irannational pentru că au aceeași emblemă.
    16 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru