Mai puţină poluare: constructorii au redus emisiile de CO2 la 120 grame/km, sub limita impusă de UE. Maşinile din România emit 125 grame/km

de Daniel Popescu
Vineri, 15.04.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Maşinile noi comercializate în Uniunea Europeană în 2015 au emis în medie 119.6 grame de dioxid de carbon pe kilometri, sub limita impusă de 130 grame/km. În România, emisiile au fost în medie de 125 grame/km.

Constructorii auto depun eforturi pentru a respecta noile norme de poluare din Uniunea Europeană, care prevăd reducerea emisiilor de dioxid de carbon la cel mult 130 grame/km în 2015 şi la 95 de grame/km până în 2020.

Datele furnizate de Agenţia Europeană de Mediu (EEA) arată că producătorii au reuşit respecte cerinţele, întrucât emisiile medii de dioxid de carbon din cele 28 de ţări ale Uniunii Europene au fost anul trecut în medie de 119.6 grame/km, cu 3% mai mici decât în 2014.

Ţara cu cele mai mici emisii din Uniunea Europeană este Olanda (101.2 grame/km), urmată de Danemarca, Portugalia şi Grecia, toate cu emisii de 105-106 grame/km.

Urmareste Automarket
Din acest punct de vedere, România se poziţionează pe locul 16 din totalul celor 28 de state UE, cu emisii de 125 grame/km, cu 5 grame/km mai puţin decât limita maximă impusă de autorităţi. De altfel, România stă mai bine la acest capitol decât ambele ţări vecine membre UE: Ungaria (129.6 grame/km) şi Bulgaria (130.3 grame/km).
De altfel, Bulgaria este una dintre cele numai trei ţări în care emisiile au fost mai mari decât limitele UE, alături de Letonia şi Estonia, ambele cu 137 grame/km. Aceste rezultate au fost posibile prin introducerea unor motoare mai mici şi reducerea masei maşinilor, care a ajuns acum la o medie de 1.381 kg.

Acuzaţii dure: valorile nu au nicio valoare

Organizaţiile de mediu din Germania atrag însă atenţia că nivelul emisiilor este calculat în laborator şi că maşinile emit în realitate mai mult dioxid de carbon pe kilometru în condiţii reale de trafic. În acest context, liderul unui grup de mediu afirmă că datele prezentate nu au practic nicio valoare.

"Cele mai multe îmbunătăţiri în măsurători sunt realizate prin teste manipulatorii, nu prin reduceri reale. Prăpastia dintre datele raportate şi realitate face că anunţul de azi să fie fără valoare. fără un nou test care să fie realizat de organizaţii independente, şoferii vor continua să fie înşelaţi, în timp ce planeta se încălzeşte", afirmă Greg Archer, directorul de vehicule curate din cadrul organizaţiei germane de mediu T&E.

Via Automotive News, EEA

Comentarii (7)

  • pe cine drac sa mai crezi? vw sau greenpeace
    7 5
  • Normal ca romania are doar 125... ca toate cazanele sunt pe BG sau ANGLIA.
    Daca ar fi si alea inmatriculate in Romania atunci am sari de pragul de 300
    10 2
  • Claudiu
    Este vorba doar de masinile noi vandute si nu cred ca cine isi cumpara masina noua o inmatriculeaza pe Bulgaria. La cat de multe masini avem inmatriculate cu norme Euro1, Euro2 sau non-Euro, cred ca acesta medie sare de 200 lejer.
    7 0
  • ce legatura are poza cu articolul?
    11 0
  • o vrajeala co2-ul. restul noxelor ne omoara, mai ales dieselul.
    6 4
  • trebuie sa fii orb sa nu observi coincidenta intre cresterea concentratiei de CO2 din atmosfera si inceputul industrializarii. La fel, trebuie sa fii analfabet sa crezi ca incalizrea globala e o chestie ciclica si ca noi ne-am nimerit fix in perioada calda.

    @seat....incalzirea globala duce la disparitia anotimpurilor si incalzirea peste masura a sezonului cald de aici pierderi de recolte, desertificare, aparitia mai devreme sau mai tarziu a penuriei de alimente si de reducere drastica a resurselor de apa potabila

    asa e, @seat, CO2 e doar vrajeala.
    3 2
  • Clientilor Volkswagen AG le recomand o carte: "La pescuit de fraieri. Economia manipularii si a inselaciunii"

    editie 2016
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru