Ministrul Mediului: Mașinile cu zero emisii, din România, vor avea plăcuțe verzi

de Alexandru Monenciu
Vineri, 29.04.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mașinile cu zero emisii înmatriculate în România vor avea plăcuțe cu cifre și litere de culoare verde, anunță ministrul Mediului. Ordinul a fost deja publicat în Monitorul Oficial și va intra în vigoare la 60 de zile de la acest moment

Peste două luni, mașinile cu zero emisii vor putea fi identificate mult mai ușor pe șoselele din România, având în vedere că vor avea numere de înmatriculare cu litere și cifre verzi. Anunțul tocmai a fost făcut chiar de ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Ordinul comun (semnat de ministrul Mediului, cel al Afacerilor Interne și al ministrului Transporturilor) a fost deja publicat în Monitorul Oficial. Aceste numere vor fi acordate exclusiv mașinilor cu zero emisii, fie ele pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

"Numere de înmatriculare dedcate mașinilor nepoluante vor funcționa ca un pașaport verde pentru acest tip de autovehicule. Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite [...]," a declarat Tanczos Barna.

Noile măsuri vor intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Plăcuțele mașinilor electrice deja înmatriculate în România, vor putea fi preschimbate, la cerere.

via Economica

Comentarii (31)

  • Ce ma opreste sa comand un numar de inmatriculare verde de la firme care ofera servicii de numere personalizate? Exact cum sunt unele numere de inmatriculare cu alt font.
    4 23
  • Bogdan
    Ca la Budapestaaaaa! Se stieee! Se vede ca avem ministru (oficial doar) 50% ungur. Bine ca nu sunt Rosu/Alb/Verde. Lasand gluma la o parte... Orice initiativa verde e buna!
    6 16
  • Seriff
    Ce e verde la o masina care consuma in 300 km cat un apartament cu 3 camere in 2 saptamani?
    Obtinerea curentului inseamna poluare la greu, fabricile de baterii polueaza la greu.
    Asa ca ce verde la ele? Nimic, doar se muta gunoiul sub pres, atat.
    28 12
  • Singurele plăcuțe de înmatriculare legale sunt cele emise de drpciv. Dacă tu vrei să îți pui numere roz, mergi pe barba ta.

    art. 15, alin. 5 din O.U.G. 195/2002-republicată și modificată, privind circulația pe drumurile publice, "este interzisă punerea în circulație a unui vehicul, înmatriculat sau înregistrat, care nu are montate plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare atribuite de autoritatea competentă ori dacă acestea nu sunt conforme cu standardele în vigoare..." Fapta este sancționată de art. 99, alin. 1, pct. 17 din același act normativ menționat mai sus, cu o amendă 2-3 puncte amendă, respectiv 290-435 lei, cu posibilitatea de a plăti 145 lei în 15 zile calendaristice. Trebuie să mai știți că, odată cu constatarea faptei, în temeiul art. 112, alin. 1, lit. o din O.U.G. 195/2002-republicată și modificată, se aplică și măsura tehnico administrativă de retragere a certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor neconforme, eliberându-se o dovadă FĂRĂ DREPT DE CIRCULAȚIE!
    17 0
  • E verde că nu mori intoxicat lângă ea, în trafic. Producerea de electricitate este, în proporție de 22.1%, verde în Europa. Combustibilul pe care tu îl alimentezi, poluează când îl consumi, poluează camionul când îl aduce, poluează rafinăria când îl produce, iar sondele care îl extrag, consumă mult mai mult curent decât ar consuma totalitatea mașinilor electrice pe toată durata de funcționare.
    18 16
  • @Wonka nu zice nimeni ca electricele nu polueaza mai putin. Dar de la poluat mai putin la a le numi verzi e cale lunga. Numerele de inmatriculare pentru electrice ar trebui sa fie cu scrisul de un gri inchis în loc de negru ca sa reflecte realitatea privind poluarea.
    13 7
  • Seriff
    @Wonka tu esti Edikk?
    Pai cum vine asta, nu polueaza cand stau langa ele, dar ma polueaza grav fabricile si uzinele care le produc si care sunt la 1 km de orase sau de multe ori chiar in orase? Cum vine asta? Plus de asta, tu ai murit intoxicat pana acum stand langa o masina, se pare ca nu? Concluzia, mega vrajeala cu poluarea auto, propaganda si atat, sunt politisti care au stat 30 de ani in intersectii si au inspirat toate noxele posibile si nu au nimic, concluzia, mega vrajeala si propaganda.
    13 14
  • andrei
    Mergeti pana la capat, cei cu Diesel sa aiba numere negre.
    7 1
  • @sheriff
    o tii numai in glume...vezi ca afumatoarea ta consuma energia de 3-4 ori mai ineficient(deci cat 3-4 apartamente ca sa te citez).

    foarte buna legea, cumparatorii educati vor avea prioritate.
    10 9
  • Aș adăuga, ca se folosesc de limitați ca Edikkk, Mihai, Wonka… etc.
    Zero emisii înseamnă 100% energie verde. Nu 10, 20 sau 99% energie verde. Si nu lângă masina ci pe planeta, OMG chiar va tâmpiți de tot unii??? Sunteți tot in izolare de frica de COVID, Home office?
    Zero înseamnă zero…!!!
    Aceasta decizie poate si va fi atacată, nu este prima data când se fac inepții…
    Este așa de greu sa spunem emisii reduse la preț de achiziție dublu sau triplu si subvenționat din munca oamenilor cu salar minim pe economie… Parca nu mai suna mici moral, nici etic si nici ECO, sau doctoranzii in de toate au alta pararea?
    15 11
  • Educații ca tine bănuiesc… am vecin cu electrică, vinde droguri.
    8 6
  • @dutzu
    dar unde locuiesti? oricum, iarba poate avea si efecte benefice, iti mai deschide mintea...in schimb dpf-ul tau anulat doar o intuneca..
    6 10
  • Am masina relativ nouță pe benzina de 7 luni (XC 60). De dând ma știu nu am făcut nici o excepție la revizii si înlocuirea pieselor, inclusiv a ștergătoarelor (îmi place sa văd 4K in orice condiții). Fac treaba asta din plăcere si respect pentru viața mea si a familie mele in primul rând.
    Locuiesc unde creste iarba si știu sa-mi deschid mintea in mai multe feluri.
    Scuza ta care este ca nu ți-o deschizi?
    Alte dileme mai ai?
    9 3
  • @dutzu
    deci ai hibrida? dar de ce suv, cari iarba pt altii?

    tu nu ai vrea numere verzi? nu vrei sa treci la urmatorul nivel al evolutiei, sa contribui personal? sa scoti fum dupa tine e ceva medieval, ca si cum ti-ai arunca wc-ul pe geam - asa vei fi vazut in curand de catre oricine.
    8 8
  • Am spus XC 60 benzina… unde stau ploua mult si canalizarea ridica probleme (cam multe acumulări de apa cu adâncime de peste 20 cm). SUV pentru necesitate (nu sunt fan), consum mult prea mare la viteza peste 100, eu prefer monovolumele sau variantele combi.
    Nu car iarba, dar dacă vi in vizita si dorești pentru consum propriu, se rezolva. Vecinul este darnic ;)
    7 2
  • Si nu vrei numere verzi nici dacă as avea electrică, este stigmatizare. Dacă punem numere verzi la masini ar trebui sa fim constanți si nu ipocriți si sa facem treaba asta la numărul de casa (prea mare, prea multe camere, producem prea mult gunoi etc). Oricine care consuma resurse peste nevoile fundamentale ar trebui stigmatizat intr-un fel.
    Faza asta cu numerele este o mizerie din partea autorităților sa-si acopere inepțiile si aberațiile. Datorită celor ca voi care-i accepta ei vor face din ce in ce mai multe nasoale. Tehnologia evoluează si crează dependente, adică individul nu… din contra! Suntem sentimente si emoții nu touch screen-uri.
    10 5
  • @dutzu
    pai vezi, iti sapi balta singur poluand. totusi daca trece suv-ul ala trece si un S60.

    urmeaza si nr camerelor si restul sa se conformeze.

    nu e stigmatizare, e rasplatirea alegerii corecte si de viitor.

    ps: presimt ca iarba aia e eco si buna..
    4 9
  • petrush
    ce-mi pasa mie ca fabrica se baterii din china, sau termocentrala isalnita polueaza. la mine in ograda infloresc lalelele...
    5 5
  • Nu trec sedanurile… dauna totala o grămada (chiar si SUV-uri), apa in motor. Când ploua spun furtuni tropicale cu ploi 3-4 zile. Cine nu are SUV, nu se mișcă câteva zile. In plus ies frecvent de pe sosea prin zone cu nisip (plaje sălbatice), si fără un SUV din nou ar fi mult mai greu. Am si un cupe si nici o șansa daca vreau sa-l mai am… După cum am spus prefer combi (si asta am in România), nu înțeleg pentru ce insiști si ce vrei sa demonstrezi. Nu toți care au SUV îl au ca sa treacă peste borduri… ;)
    11 1
  • Si n-au înflorit si când nu erau electrice? Sigur ai avut grija de ele? ;)
    4 3
  • Andrei
    @Dutz: cum ar fi sa mergi pe jos pe plajele salbatice, unde oricum nu ai ce cauta cu cazanu'? E vreo 10000 lei amenda, dincolo de faptul ca e o mizerie sa faci asta.
    5 4
  • @dutzu
    am vazut ca tesla merge ca submarinul pe sub apa.. ia incearca si un polestar...
    2 2
  • Andrei, ai probleme grave… unde locuiesc sunt mii de km de plaje si chiar au amenajat acces in acest scop… pentru a ajunge si echipamentul de kite-surf, wind-surf, kayak șamd. Unii mai mergem prin natura, stam cu cortul, facem sport… mult sport!
    Mai pune mâna pe citit… plaje sălbatice nu înseamnă rezervație, sunt doua situații diferite.
    Nu încalc nici o lege si nu ma plimb pe plaja, ci doar ajung acolo, dar si așa sunt peste 10 km de drumuri neasfaltate unde doar cu “cazanul” se poate ajunge ;)
    8 2
  • Posibil… pe unde conduc infrastructura de încărcare este zero, si chiar dacă ar fi ok tot nu as da 100.000 de euro (poate ceva peste), pe o electrică care sa facă ce poate face un XC 60 T6 AWD.
    7 2
  • @Dutz, T6 cea de 310 cp, cauciucuri de 22 cumva? Multumesc.
    0 2
  • Constat că pentru a fi toată lumea fericită numerele de electrice ar trebui să fie câcănii (maro pardon).
    3 0
  • Are mai exact 316 CP si roți pe 20”.
    Am trecut de la X3 pe Volvo anul trecut pentru ca X3-ul avea termen de livrare un an :(.
    XC60 este ok la multe aspecte, chiar oferă mai multe optionale la același preț (si peste 120 CP care se simt), singurul minus relevant (din punctul meu de vedere) este dinamica si plăcerea condusului (dacă contează).
    1 1
  • Da, 316 cp. Am unul în familie și am trecut la cauciucurile de vară, sunt pe 22 și voiam să știu cam ce diferență este la vitezometru, cele de iarnă fiind pe 20.
    0 1
  • @nonameoo - Răspuns: Codul penal?

    Wonka are dreptate.
    1 0
  • Păi nu trebuie sa modifici din diagnoza noile mărimi? Eu oricum aș rămâne la mărimea cea mai nu mică.
    1 0
  • Așa a fost livrată mașina.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru