Nissan dezvoltă sunete specifice pentru mașinile electrice

de Sebastian Toma
Marti, 18.08.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Nissan a semnat un parteneriat cu proiectul eVader, care propune să le aducă mașinilor electrice sunete specifice. Scopul proiectului este creșterea siguranței pietonilor în fața mașinilor electrice.

Nissan s-a înscris în proiectul eVader, care își propune să dezvolte un sistem standardizat de sunete pentru mașinile electrice în vederea creșterii nivelului de siguranță al acestora în zonele urbane, unde ar putea să nu fie auzite de majoritatea pietonilor. Constructorul nipon are deja un sistem standard de generare de sunete pentru Leaf, primul său model de serie oferit exclusiv în variantă electrică și gândit de la zero în această direcție. Tocmai de aceea, Nissan a fost partenerul perfecte pentru proiectul eVader, care vrea să le dea pietonilor o șansă în plus pe șosele, în parcări și în zonele în care ar putea fi loviți de o mașină electrică fără să o audă.

Împreună cu alți zece membri, Nissan a creat ceea ce consideră că va fi următoarea generație de alerte dedicate pietonilor și a altor utilizatori de drum care sunt vulnerabili, cum ar fi bicicliștii. Provocarea în dezvoltarea acestor sunete este folosirea de sisteme care să propage sunetul la o distanță rezonabilă și să-l facă ușor de identificat drept un automobil, fără a imita un motor cu ardere internă și fără a fi dăunător pentru animalele din jur și fără a genera poluare fonică. Altfel spus, un simplu ton de imitare a unui motor cu ardere internă ar fi fost prea puțin pentru a marca progresul obținut de mașinile electrice în ultimii ani.

Așa arată prototipul oferit de Nissan pentru proiectul eVader.

Urmareste Automarket
Nissan a prezentat și o mostră a viitorului sunet pe care îl vor genera vehiculele electrice ale viitorului atunci când se află în apropierea pietonilor (click AICI pentru download format .MP3). Sunetul respectiv este doar una dintre propuneri și ne aduce aminte de serialul Star Trek și de efectele sonore folosite de naveta Enterprise și suratele ei.
Pe lângă crearea sunetului special pentru mașinile electrice ale viitorului, Nissan a dezvoltat un prototip pe baza unui Leaf care să genereze sunetul respectiv în locul variantei standard pentru a putea experimenta în laborator felul în care este perceput noul sunet artificial al mașinilor electrice.

Via Nissan

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru