Norvegia: Mașinile electrice ar putea depăși mașinile pe benzină, în 2024

de Alexandru Monenciu
Joi, 04.04.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit celor mai recente informații, mașinile electrice ar putea depăși (ca număr) mașinile cu motoare pe benzină, în Norvegia, în 2024. Până anul viitor, această țară intenționează să interzică vânzarea de mașini termice noi.

Norvegia este un adevărat paradis pentru mașinile cu zero emisii. De la începutul anului, mașinile electrice au reprezentat 90% din totalul vânzărilor de mașini noi. În acest ritm, Norvegia are toate șansele să își atingă obiectivul de a interzice vânzarea de mașini termice noi până în 2025.

Dar, o altă curiozitate este că, potrivit datelor oficiale, pe drumurile din Norvegia circulă în prezent circa 776.003 mașini pe benzină, 1.068.929 de mașini diesel, 339.724 de mașini hibrid și 700.358 de mașini pur electrice.

Dacă acest trend se păstrează, numărul mașinilor electrice va fi mai mare decât cel al mașinilor pe benzină, chiar anul acesta.

Analiștii sunt de părere că mașinile electrice le vor întrece pe cele diesel în 4 ani și că, de-abia în 2029, numărul mașinilor cu zero emisii va fi mai mare decât cel al mașinilor pe benzină și diesel.

În prima lună din 2024, mașinile electrice au reprezentat 92.1% din totalul mașinilor noi vândute în Norvegia.

În luna martie, acest procentaj a scăzut la 89.3% din cauza creșterii dobânzii și a tăierilor de ajutoare guvernamentale pentru achiziția de electrice.

via Carscoops

Comentarii (15)

  • Masini electrice? Astia nu vor sa intelegea ca nu exista altceva in afara de Tesla. In momentul in care vor baga la cap ca Tesla este singurul producator de pe glob care conteaza, o sa putem evolua ca specie. Musk este noul lider mondial si ne va salva pe toti.
    4 10
  • Marcel
    Aprob! mi-am luat o tesla cand aveam ajutor de la stat de 10k. cea mai buna investitie. mi-am luat model 3, este cu mult peste orice s class, septar sau ce vreti voi. ma uit la toti ca si cum am castigat la loteria vietii. il urmez pe musk in orice ar zice. este clar ca e singurul care se pricepe si se vede
    3 9
  • oricine
    Da, Norvegia este o țară minunată unde băștinașii de acolo își țin copiii în ploaie cu capul descoperit, cumpără mașini electrice că au temperaturi intens negative dar nu au TVA la ele și trăiesc umăr la umăr cu criminalul liber care a omorât zeci de oameni (toți tineri) acum câțiva ani. Ce mai, niște perfecționiști !
    5 10
  • De acord, Musk e tare dar si mosulica de la BYD se tine bine. Cui sa-i facem icoana? ;)
    2 4
  • Elektrik
    Aţi auzit vreo ştire în care să aibe probleme cu încarcarea? Ca staţii de încărcare ca număr sau că nu duce reţeaua electrică?

    NU. Totul este foarte bine.
    7 8
  • @oricine
    mai au pana a atinge perfectiunea romanilor. tu ai putea, de exemplu, sa ii inveti cum sa tina bine inchise ferestrele sa nu "ii traga curentul" sau cum copiii trebuie dusi la scoala, nu cu bicicleta ca saracii, ci neaparat cu suv dizal, pana in banca, in cazul in care masina incape pe usile scolii si pe scari.

    daca la breivik te referi, ala e inca inchis, deci care e scopul dezinformarii tale?
    9 9
  • @12:45
    Norvegia are 5 mil de locuitori pe un teritoriu imens cu 99% din energie hidro si noi hidrocentrale permanent in constructie. Nu e un model replicabil la scara larga.
    Cu toate stimulentele pentru electrice si penalizarile pentru termice sunt totusi la 25% electrice. Aviz pentru cei ce cred ca se poate electrifica peste noapte tot parcul auto.
    De remarcat totusi ca la 5mil de locuitori au aproape 2.8 mil de masini. Aproape 3 din 5 norvegieni au masina? Ceva parca nu suna bine.
    6 1
  • @papagal electric
    LINE OF TESLAS waiting to charge over Easter
    https://www.youtube.com/watch?v=qzPBO1ZdGn0

    E publicat de 30 min. :)

    Discuția se poartă în țara cu nenumeroase stații de încărcare, ele este atâtea demulte că e fictiv țis-e face lehamite de prostovani. :)))))))
    8 5
  • Ali Electricul
    Mai vinde petrol Norvegia ca sa subventioneze achizitia de masini electrice? Intreb pentru un prieten.
    5 4
  • @22:43
    lasa vrajeala samsarici, ura ta antielectrice n-are niciun fundament.

    coada aia, care nu reprezinta sfarsitul lumii cu 10-15 masini, s-a format fiind o zi total atipica (paste) din oameni care au refuzat sa "plan ahead" asa cum le-a fost recomandat tocmai pt evitarea congestiei si cum e firesc. s-au incapatanat sa stea sa incarce probabil moca la superchargere. intr-o astfel de zi, zic eu ca ar fi meritat sa scoata din buzunar sa incarce la o statie cu plata.

    apropo, n-ai remarcat se pare cozile la zeama de dinozaur in pre-zilele de paste / craciun sau in orice weekend prelungit la benzinariile din militari? sau de fapt la orice iesire principala din oricare oras mare al tarii? in militari, se formeaza la petrom o coada de zeci daca nu sute de masini si se intinde de la petrom pana la lidl, desi cu 100 metri mai inapoi e omv, unde nu alimenteaza dacii liberi ca cica e austriaca si-n plus e cu cativa bani mai scump, prefera pentru 4-5 lei economie sa piarda o ora la petrom si sa isi distruga bateria, electromotorul si filtrul de particule, excelenta afacere.
    3 6
  • Norvegia este un mic paradis, are cea mai mare rezervă financiară din lume, denumită fond suveran, peste 1600 miliarde dolari, investesc în acțiuni la diferite companii, doar în 2023 au făcut profit 213 miliarde dolari, practic nu mai știu ce sa facă cu banii și pe unde sa-i mai investeasca. Cum s-a format acest fond suveran ? Din petrol și gaze, la care vor renunța după 2030, sau vor reduce afacerile, chiar și așa, doar din acest an până după 2030 vor mai adăuga alte câteva sute de miliarde, raportați această bogăție la 5 milioane de locuitori, de aceea Norvegia nu poate fi un reper pentru toată Europa, pot subventiona orice, inclusiv salarii și protecție socială pentru un trai decent .

    Nu în ultimul rând Norvegia are politicieni care nu se gândesc doar la furt și japca, sunt convins că României, cu resursele Norvegiei, tot nu i-ar ajunge banii pentru investițiile vitale și-ar continua sa se îndatoreze pentru pensii și salarii .
    5 1
  • @papagal analfabet
    E un sătuc din Australia, bombel. Rând de 10 Tesla nu-i tragedia... SATULUI.

    Să vezi în Românica săracilor lipiți cu prenandez cum stai la stație după springuriști care încarcă în 10 ore. :)))))))
    6 2
  • @dan_grc
    Norvegia are in primul rand suveranitate. Cand ai suveranitate, esti liber sa-ti alegi politicienii pe care-i vrei si sa-i schimbi atunci cand nu mai livreaza. Cand esti colonie (cum e Europa si Romania nu mai zic) liderii ti-i pune hegemonul si ti-i schimba cand, daca si cu ce are el chef. Vedeti presedintii din ultimii 20 de ani. Basescu a fost trimis acasa printr-un referendum clar cu care hegemonul s-a sters la fund si a dat o erata in care zica ca se respinge pana la o data ulterioara. La fel si cu ficusul, a fost adus de nicaieri fara nici cea mai mica recomandare si facut presedinte de 2 ori. A doua oara i s-a ales un contracandidat suficient de slab ca sa fie sigur hegemonul ca n-are surprize si iese tot "Ghinion". Dupa 10 ani "Ghinion" are 8% cota de incredere si incearca sa-si gaseasca job pe undeva pe afara ca sa mai suteasca niste vacante si plimbari pe diurna chiar daca nu-i capabil sa indruge 2 cuvinte fara foaie in fata.
    Ultimii lideri care au indraznit sa pronunte cuvantul suveranitate au sfarsit executati, incarcerati sau cel putin balacariti ca sa stie lumea pe cine sa urasca cu ardoare.
    No, Ghinion de sluga.
    2 2
  • Da, asta cu suveranitatea este folosită excesiv astăzi, dacă Norvegia nu avea resurse se cam ducea suveranitatea, sau dacă avea graniță directă cu Rusia, Finlanda are și cu toată îndârjirea lor tot au pierdut ceva teritoriu în al doilea Război.

    La noi un personaj anume e cu suveranitatea în gură toată ziua, știi de unde a fost adus ? Sa nu-mi spui ca din popor, evidențele spun că e împins din Est, chiar ca ghinion.
    2 2
  • speraclu lu manole
    @all, si Romania, ca si Norvegia are resurse. Diferenta este ca romanii s-au caciulit pentru niste pumni de dollari/euro si le-au vandut pe toate.
    Norvegienii, ca orice neam scandinav + finladezii, sunt cel mai putin coruptibili. Au resurse? Perfect. Toata lumea beneficiaza sub cele mai variate forme.
    Referitor la personajele aduse din est, aici e treaba SRI-ului. Personajul trebuie trimis inapoi, cu cetatenia romana revocata. Sau cu picioarele inainte. La libera alegere.
    1 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru