Noua formulă a Codului Rutier intră în vigoare din 6 februarie, iar scaunele pentru copii devin obligatorii

de Sebastian Toma
Luni, 02.02.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Modificările propuse Codului Rutier în toamna anului trecut au fost aprobate de Guvern şi publicate în Monitorul Oficial. De la 6 februarie 2015, minorii cu vârsta de până la 12 ani sau înălţimea sub 135 de centimetri vor trebui transportaţi în scaune speciale.

Esential 195 de lei este cuantumul celei mai mici amenzi aplicabile de la 1 ianuarie 2015.
Codul Rutier va primi începând cu data de 6 februarie modificările propuse în toamna anului trecut. Cea mai importantă schimbare aplicată se referă la reglementările care prevăd transportul copiilor în autovehicule. La fel ca până acum, copiii sub 12 ani nu pot fi transportaţi pe locurile din faţă cu excepţia cazului în care vorbim despre bebeluşi care stau în scaune speciale pentru vârsta lor. Toţi copiii cu vârsta de până la trei ani nu mai pot fi transportaţi legal în vehicule decât cu scaune speciale pentru aceştia, cu excepţia vehiculelor destinate transportului publci de persoane şi al taximetrelor, cât timp aceştia nu ocupă locul de pe scaunul din faţă şi sunt însoţiţi de altă persoană în afară de conducătorul auto.

15 reguli de circulație pe care majoritatea șoferilor români nu le cunosc

Orice minor care are o înălţime de până la 135 centimetri trebuie transportat în autoturism în scaun special sau cu dispozitiv de fixare adaptat înălţimii sale.

În cazul pasagerilor cu înălţimea de peste 135 de centimetri, aceştia trebuie să poarte centurile de siguranţă, inclusiv pe locurile din spate. Reglementarea implică atât circulaţia în interiorul oraşelor, cât şi în regim extra-urban. Legislatorii au specificat că toţi copiii care stau pe locurile din spate trebuie să aibă centurile montate astfel încât acestea să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei atunci când sunt aşezaţi şi centura este cuplată. În caz contrar, dispozitivele de siguranţă pot pune în pericol viaţa pasagerului în caz de accident.

Feature: Scaunul auto pentru copil

Urmareste Automarket
Nerespectarea reglementărilor menţionate mai sus este sancţionată cu până la cinci puncte de amendă.
Începând cu 1 ianuarie 2015, un punct amendă are cuantumul de 97.5 lei, deci amenda maximă în cazul acesta este de 487.5 lei. Pe lângă sancţiunile pecuniare, şoferii trebuie să fie conştienţi de responsabilitatea pe care o au asupra vieţii pasagerilor lor, fie că aceştia sunt minori sau nu. Legile din România şi din Uniunea Europeană obligă atât şoferul, cât şi pasagerii să poarte centurile de siguranţă aferente locului pe care îl ocupă în vehicul.

Codul Rutier aduce noi sancţiuni: şoferii vor fi amendaţi dacă minorii nu poartă centura de siguranţă

Via Economica.net

Comentarii (9)

  • world reject
    Ok. Am inteles. Dar daca un echipaj de Politie opreste intr-un control de rutina o masina in care se afla pe langa adulti mai multi copii , si are suspiciuni vazandu-i ca nu au scaune speciala, In situatia asta care e procedura? Ii scoate pe toti din masina si-i aliniaza langa bordura dupa care pune ruleta pe ei? daca e aproape de 135cm fara nitel , mai putem negocia 2-3 cm?
    10 4
  • spuneti fratiilor ca si daca depasesti cu 60km/h viteza legala iti ia permisul pe 6 luni o_O
    4 1
  • O lege foarte buna si binevenita. Daca unii parinti nu vor sa-si protejeze copii, atunci macar legea sa le dea o sansa micutilor.

    @world reject, nu cred ca e vorba de a pune ruleta pe copii. Ideea este ca tu ca si adult trebuie sa fii de 10 ori mai responsabil cand e vorba de ei, si in general de altii din trafic. La mine nu te opreste nimeni sa te ia la bani marunti cu inaltime copilului. Poate doar in cazuri extreme, cand e clar ca incalci legea. Dar altfel, nu cred ca vrei sa traiesti drama de a-ti rani copilul din cauza propriei stupiditati si bravuri de doi bani.

    Ca si regula generala, in viata, am observat ca prudenta si masurile de precautiune cresc exponential cu inteligenta si gradul de cultura ale unui individ.
    11 3
  • world reject
    @zarnesteanu
    Sunt perfect de accord cu dumneata.Dar cu siguranta ca organul legii poate vrea sa verifice daca ai respectat legea. Care este normativul de verificare a modului cum ti-ai organizat dumneata ,ca sofer, pasagerii minori?
    4 1
  • ASTEPT SA VAD TIGANUL SAU TIGANCA AMENDATI PT. CA CEI 8 COPII TRANSPORTATI PE TOATE CANAPELELE MASINII CU NR. DE SPANIA SAU FRANTA,FARA SCAUNE SPECIALE!
    13 1
  • nu zau,
    mda eu port scaun de copil de 5 ani nu de acu....da sa va vad fratilor ce faceti la un drum de sa zicem 150-200km ...a,probabil idiotii care iau de buna toate timpeniile ce le kk mintea unora o sas zica:devii f. responsabil,il plesnesti,urli la el,te opresti din 10 in 10 km...cind un copil doarme cu barba in piept,in scaunel ,cu capul balaganind in toate directiile vi se pare mai protejat decit daca doarme intins pe bancheta din spate...asa ,mai departe,nu exista ppe piata un scaun suficent de ancorat pt montatul la mijlocul banchetei spate...scaunele(vb de cele debrand testate si care m-au costat ,primul 1900 ron si acum al2-lea 1300 ron)in caz de accident sint suficient de dure pt a provoca daune copilului exact ca si portiera care se deformeaza....singurul loc in care ar putea fi util sint in cazul unei coliziuni din spate(vb de scaunele care se monteaza cu fata catre fata masinii) pt ca in cazul unei coliziuni din fata copilul are multe sanse sa faca fractura de coloana..urmariti multele filmulete de pe youtube si care va vor da o gramada de cosmaruri..
    despre ce dracu vb noi aici...copilul este cu adevarat protejat daca esti cu ochii-n patru si conduci preventiv,defensiv....in rest niste timpiti arata osu si niste handi striga "uraaa"
    3 8
  • @world reject, am inteles ce-ai vrut sa spui. Ideea este ca un politist n-ar trebui sa se lege de nimicuri. O simpla privire in masina e destul. Daca centura e clar pe langa gat si nu peste umar, atunci are toate motivele sa intre in detalii. Daca nu, alegerea ta ca parinte te face responsabil in fata legii si a propriului copil. Ca la noi se umbla la sange cu controlul este pentru ca in 90% din cazuri se cauta un motiv de mita. Din pacate.

    @nu zau, e foarte bine ca tii copilul in scaun. Daca ai un drum mai lung, educatia nu se face in masina, ci cu mult mai devreme, in acasa. In masina trebuie sa stie foarte clar ca sunt reguli care nu se discuta. Cu exceptia catorva prieteni care au trebuit sa-si aseje progeniturile in scaun de la 3-4 ani, neinvatati de mici, n-am auzit pe nimeni sa se planga. Cu atat mai mult cu cat in teorie, n-ai voie sa pleci de la spital cu nou-nascutul pana nu te verifica asistentele ca ti-ai montat scaunul cum trebuie. Daca bebelusul creste literlamente in scaunul lui de copil, totul pare mult mai natural si mai normal si nu mai au ce comenta.
    Daca drumul e prea lung, poate e cazul sa faci o pauza. Binevenita chiar si pentru tine. Dar un drum de 200km nu mi se pare in nici un caz lung. Am facut 1000 km in doua zile cu un copil de 2 ani si n-am avut nici o problema.
    Cat despre tirada cu rostul unui scaun de copil, imagineaza-ti doar atat. Intra unul in tine din lateral cu 60km/h. Ce copil crezi ca are sanse mai mari de supravietuire? Unul legat in scaun, sau unul care doarme intins pe bancheta din spate, pentru ca tu parinte "grijuliu" l-ai lasat sa se intida la drum lung?

    Iar faptul ca nu poti sa-ti montezi scaunul pe locul din mijloc in spate, e foarte ciudat. Poate ar trebui sa schimbi masina. In general ala e locul pe care sta un copil care e singur la parinti sau bebelusul nou-nascut.
    8 0
  • E binevenita, dar un pic hazlie regula obligativitatii purtarii centurii de siguranta pe locurile din spate...parca ii si vad pe politisti razuind la ceamul fumuriu sa vada daca in spate sunt toti ancorati ! :)

    Da, stiu ca folia e pe interior...doar ca e funny ! "Deschideti usile din spate, sa va numar la centuri !"
    3 0
  • zi altfel ... ce copil fara centura nu este strans cu fărașul de pe drum in caz de impact frontal/lateral ?? filmulete pe youtube cu asta ai gasit ? .. pe youtube nu gasesti, cu siguranta - incearca PROCHAN, la RAW / GORE !

    ma oamenilor, care-i nesanatosul care isi imagineaza ca un copil nu trebuie sa stea in scaun corespunzator ?
    sa iasa in fata ca sa-i dam fiecare cate 10 pumni in cap, poate si revine :)
    6 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru