Noua Toyota Land Cruiser: legenda revine cu un design retro

de Tiberiu Safta
Miercuri, 02.08.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Toyota a dezvăluit oficial noua generație Land Cruiser. Noul model primește un design retro, inspirat de generațiile mai vechi din urmă cu peste 40 de ani, însă aduce și tehnologie modernă, cum ar fi un motor microhibrid de 330 de cai putere.

După o perioadă în care am văzut câteva imagini sugestive cu noul model, a venit timpul să facem cunoștință oficial cu noua generație Toyota Land Cruiser. Ajuns la a cincea generație, noul model este similar din punct de vedere estetic și tehnic cu noul Lexus GX, lansat mai devreme în vara acestui an.

DESIGN RETRO ȘI ROBUST

Prin comparație cu generațiile anterioare, noul Toyota Land Cruiser J250 schimbă radical limbajul de design. În locul unei caroserii desenate într-un stil care să atragă mai multe priviri, noua generație a modelului de teren propune un design retro, inspirat din vechile generații din urmă cu peste 40 de ani. Astfel, caroseria noului Land Cruiser are un aspect pătrățos și este lipsită de muchii ascuțite.

Un detaliu interesant adus de noul model este design-ul diferit al farurilor în funcție de nivelul de echipare ales. Cei care aleg echiparea de bază 1958 sau cea de lansare First Edition primesc faruri LED rotunde. Între timp, echiparea intermediară, numită simplu Land Cruiser, primește faruri LED dreptunghiulare. Tot în față putem vedea o grilă destul de subțire, acoperită cu un scut de protecție din plastic, iar sub bara din față avem și un scut de metal. Aripile laterale conțin și acestea elemente de protecție din plastic.

Partea din spate a noului Land Cruiser continuă tema de design retro, cu un aspect lipsit de prea multă complexitate pentru stopuri și pentru hayon.

Inclusiv roata de rezervă este așezată imediat sub bara din spate. În ciuda design-ului retro, noul Land Cruiser J250 primește exclusiv jante din aliaj, încălțate în anvelope all-season, indiferent de echiparea aleasă.

TREI RÂNDURI DE SCAUNE

La fel ca generațiile anterioare, noul Land Cruiser J250 primește și al treilea rând de scaune la interior. Cu toate acestea, noul model va fi oferit și în varianta cu 5 locuri. Tema de design retro se continuă și în habitaclu, însă acesta este îmbinat cu dotări contemporane.

Echiparea de bază aduce scaune încălzite în față și un volan încălzit, precum și un ecran central de 8 inch și sisteme de asistență precum: cruise control adaptiv, sistem de centrare în bandă, frânare de urgență automată, sistem de prevenire a ieșirii din bandă și monitorizarea unghiului mort.

Echipările superioare primesc interior din imitație din piele sau piele reală, scaune încălzite și ventilate, precum și un ecran central mai mare, de 12.3 inch.

MOTOARE CU TEHNOLOGIE MICROHIBRIDĂ

La momentul lansării, noul Land Cruiser este disponibil cu 5 motorizări. Primul motor, de 2.7 litri, dezvoltă 163 de cai putere și un cuplu de 246 Nm. Acest motor va fi disponibil pe piața din Europa de Est. Urmează apoi un motor diesel de 2.8 litri de 204 cai putere, oferit în variantă pur termică sau microhibridă.

În cazul acestui propulsor avem o cutie automată cu 8 trepte în care este integrat și un sistem microhibrid de 48 de volți. Propulsorul va fi disponibil în Europa Occidentală.

Urmează un agregat de 2.4 litri de 281 de cai putere și 430 Nm, disponibil în Europa de Est. La final, cel mai puternic motor, o unitate de 2.4 litri cu tehnologie microhibridă, dezvoltă 330 de cai putere și un cuplu de 630 Nm. Acest motor va fi disponibil doar în America de Nord și în China.

Evident, noul model primește și o cutie de transfer cu două trepte, tracțiune integrală permanentă, un diferențial central automat cu alunecare limitată și un diferențial spate blocabil. Alături de acestea, noul Land Cruiser este dotat și cu sisteme de asistență speciale pentru condusul pe teren accidentat. În standard, noul model vine echipat cu un sistem pentru urcare, care preia controlul accelerației și frânei pe porțiunile de drum aflate în urcare. Tot aici mai avem și un sistem de asistență pentru coborârea în pantă.

Deocamdată, Toyota nu a anunțat prețurile noului Land Cruiser. Cu toate acestea, ne putem aștepta ca noul model să aibă un preț de pornire de circa 50.000 de euro.

via Toyota

Comentarii (14)

  • Daca Honda aia CRV era in jur de 50000 Euro, ma indoiesc ca un Land Cruiser porneste de la aceeasi suma, avand in vedere ca modelul de la Toyota este mult mai mare, mai serios si cu un pedigree net superior.

    Bonus, modelul asta are un design pe masura,.
    19 2
  • Banditos
    pretul (anuntat) rezonabil ar fi necesar daca vor sa faca vanzari pe piata europeana. Nu vad, cu toate ca mi-ar placea, sa apara prea multe Land Cruiser prin Europa.
    10 2
  • Asta din 2021 nu e tot Land Cruiser ?
    Mare amețeală în capul japilor.
    https://www.automarket.ro/stiri/noua-generatie-toyota-land-cruiser-platforma-noua-si-motoare-v6-cu-pana-la-104277.html
    1 7
  • Ca de obicei, pe japonezi nu prea-i scoate imaginatia in materie de design al caroseriei afara din casa, De putine ori au reusit sa rupa gura targului cu vreo frumusete de suv si personal cred ca actuala generatie de Land Cruiser este mai placuta ochiului.
    In afara de bord, unde apreciez faptul ca nu au renuntat la butoanele traditionale, si consola centrala, nu ma prea atrage cu nimic, mai ales cu motorizarea. Banuiesc ca este aspirat, altfel cum sa ai un motor de 2.7 si sa scoti doar 163 cp si 246 Nm? Mai dai si minim 50.000 euro. Pas!
    10 16
  • Octavian
    Față de Defender Spate de Compass din 2007 interior de Sonata Pre Face lift.
    4 12
  • Ionut A.
    100.000 este pretul la care ma astept sa vad Land Cruiser.
    Nu vorbim de preturile alea de promovare, sa ia ochii la prosti, cel mai jos pret de vanzare, dar care nu contine nimic dotari sau motorizari corespondente cu pretul platit.
    9 7
  • Seriff
    Arata mai bine decat Tesla.
    13 6
  • Clique
    În sfârșit ceva cu design serios.. că mă săturasem efectiv de atâtea forme rotunde.. și copy-paste.
    9 4
  • ADNMercedes
    Rupta din trecut,Gurile de ventilație furate de la Benz,urâta și un amalgam de stiluri,poate e fiabila și nu ruginește repede șasiul.
    4 6
  • @ionut
    Toyota produce doua serii Land Cruiser. Cel lansat in 2021 se numeste Land Cruiser, cel lansat azi este Land Cruiser Prado, si este seria mai mica.
    4 0
  • Banditos
    @ADNMercedes

    Ai dreptate, rotile seamana cu ce am la mine. Tot rotunde si alea.
    9 3
  • Şi motorizare retro....

    Bagi benzină ca în 1800 toamna
    1 0
  • @Bandidos
    Lasa lasa cu glumitele de autobaza ca "toate masinile semana ca au roti si volan".. ADNMerc are dreptate, au bagat stil de G-Klasse special pe acolo la interiror si chiar exterior, ca sa rupa cativa arabi sau asiatici mercedes-wannabe dar care se multumesc/isi permit doar toyota.
    1 0
  • Cum pleaca de la 50k daca acum e 61k???
    https://www.toyota.ro/new-cars/land-cruiser
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru