Numele Portofino, utilizat de Ferrari pentru înlocuitorul lui California T, a fost folosit în trecut și pe un concept Lamborghini

de Bogdan Mirică
Vineri, 25.08.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ferrari nu a mai folosit de mult numele unei localități în gama sa. Cu atât mai mult numele unui oraș turistic. Dacă mai luăm în calcul că a existat și un Lamborghini Portofino, atunci alegerea italienilor devine puțin ciudată.

Ferrari a surprins audiența cu un model complet nou, lansat pentru a lua locul deja bătrânului California T. Noul produs al Căluțului Cabrat a fost botezat Portofino, un nume cât se poate de italian pentru cel mai accesibil supercar al mărcii din Maranello.

Portofino este numele unui mic oraș-stațiune din nord-vestul Italiei, cunoscut pentru peisajele sale spectaculoase, dar și pentru stilul de viață luxos al celor care îl vizitau la finele secolului XIX.

Alegerea numelui este oarecum surprinzătoare pentru Ferrari, care a folosit destul de rar nume de localități italiene pentru mașinile sale. Există doar trei exemple de-a lungul istoriei: 550 Maranello, 360 Modena, 599 GTB Fiorano. Însă, toate aceste nume fuseseră alese de Enzo Ferrari ca un tribut adus locurilor în care compania are fabrici sau circuite de testare. Nicidecum pentru valoarea lor turistică.

Esential 1987 este anul în care a debutat Lamborghini Portofino.
Mai mult, numele Portofino a mai fost folosit în trecut de o mașină.
Culmea, fix de Lamborghini, rivalul declarat al celor de la Ferrari. Constructorul din SantAgata Bolognese a folosit denumirea Portofino pentru un concept prezentat în anul 1987 la Salonul Auto de la Frankfurt. Pe atunci, Chrysler deținea marca italiană, iar designul prototipului era semnat de Kevin Verduyn. Americanii au deținut și dreptul de utilizare a numelui Portofino pe care l-au vândut, se pare, celor de la Ferrari.

Conceptul Lamborghini nu a fost singurul denumit astfel. A mai existat și un Fiat Portofino, tot un concept, creat de această dată de Vernagallo-Holiday în 2008, ca o mașină pentru ieșirile la plajă.

Portofino a fost și este prezent și în denumirile anumitor nuanțe de caroserie. Ford l-a folosit pentru culorile unor modele Lincoln și Shelby, iar Land Rover are și acum Portofino Red. 

via motor1

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru