OFICIAL: Alianța Renault-Nissan, reorganizată. Renault își va reduce influența asupra mărcii nipone

de Tiberiu Safta
Luni, 30.01.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Grupul Renault a anunțat oficial schimbări majore în cadrul alianței sale cu japonezii de la Nissan. Astfel, cele două mărci au stabilit 3 puncte comune, printre care reducerea influenței Renault asupra mărcii japoneze.

Alianța Renault-Nissan va avea parte de o schimbare majoră începând din acest an. Cele două nume mari ale industriei auto au ajuns la un acord prin care au fost stabilite 3 puncte comune noi cu privire la viitorul alianței.

Cel mai important dintre acestea este reprezentat de influența pe care Renault o va exercita asupra mărcii japoneze. Mai exact, Renault și Nissan vor deține fiecare o cotă de 15% din capitalul celuilalt, iar cele două companii vor fi obligate să o mențină la acest nivel. De asemenea, ambii constructori își vor putea exercita mai liber drepturile de vot cu un plafon de 15%, potrivit comunicatului oficial. În prezent, Renault deține 43% din Nissan.

Mai mult, Renault va transfera 28.4% din acțiunile sale la Nissan într-un trust francez. Concret, asta înseamnă că drepturile de vot ale celor doi constructori vor rămâne "neutralizate". În schimb, drepturile economice, adică dividendele și produsele de vânzare a acțiunilor, vor fi exercitate în continuare de Renault până la vânzarea acțiunilor.

Cel de-al doilea punct prevede relansarea unor proiecte operaționale în Europa, India și în America Latină.

Aceste proiecte cheie vor acoperi 3 domenii importante: piețe, vehicule și tehnologii.

La final, al treilea punct prevede ca Nissan să investească în Ampere, noua divizie de vehicule electrice a celor de la Renault, pentru a deveni un acționar important.

Noile acorduri sunt în curs de finalizare și vor trebui să primească aprobare din partea consiliilor de administrație ale Renault și Nissan.

via Renault

Comentarii (8)

  • Chevyrolet
    Renault și-a dat seama că nu mai are ce să mai fure de la Nissan.
    6 11
  • Bogdan
    Spre exemplu?!
    6 2
  • Al Bundy
    Sistemul de producție, sistemele 4WD...
    4 6
  • @Bundy
    adevarul ca renault e o firma nascuta ieri pe la pranz deci habar n-are cum se organizeaza productia, iar sisteme 4WD clar nu stie sa faca, desi pana prin 2000 a detinut divizia renault trucks (in prezent la volvo trucks) care a produs si inca produce vehicule cu pana la 8x8 de orice tip, inclusiv militare
    11 3
  • Carlos
    Nissan a avut un volum de vânzări cu 20% mai mic în 2022 față de 2021 (scădere de 25% în SUA, 23% în Europa, 22% în China).

    Încă vreo doi ani de scădere a vânzărilor și Nissan ajunge iar în stare de faliment, ceea ce și merită.
    9 2
  • Niciuna nu o duce prea bine, atât Nissan, cât și Renault au scăderi mari și pierd teren pe toate piețele, indiferent cum se reorganizează, rezultatul este același .
    4 0
  • Renault singur s-a dus în jos cu 14% anul trecut în Europa.
    Dar Renault deține Dacia, care aici îi ține pe linia de plutire.
    Și-i va mai ține, la scorurile astea.
    5 1
  • AdnMercedes
    Dacia încet dar sigur ajunge la chinezi,nu este rău dacă se impun romanii și au mâna liberă sa facă o mașina buna după modelul Volvo,primesc bani și fac ceva decent,însă noi nu prea avem tehnologie proprie la sertar,patente contemporane ci ne servesc Comuniștii francezi cu ce vor,clar ca noi am fost cei care am salvat cloaca lor falimentara.
    3 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru