Până unde merge tupeul copiatorilor chinezi: constructorul Zotye a clonat designul lui Porsche Macan

de Bogdan Mirică
Joi, 17.03.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Plagiatul a fost ridicat la rang de artă în China. Producătorul Zotye a lansat o mașină care seamănă perfect cu Porsche Macan. Până și interiorul a fost copiat cu fidelitate.

Știm cu toții că producătorii auto din China au o pasiune pentru modelele europene. Iar pasiunea este atât de mare încât merge până la plagierea formelor născute pe Bătrânul Continent.

Cel mai recent exemplu vine de la Zotye, un constructor chinez care va dezvălui în cadrul Salonului Auto de la Beijing, în luna aprilie, modelul SR8. Nimic neobișnuit până aici. Dacă ne uităm însă la primele imagini ale noului crossover Zotye vedem că acesta preia cu fidelitate liniile popularului Porsche Macan.

Grila, blocurile optice, capota, linia acoperișului și partea posterioară seamănă izbitor cu ceea ce vedem pe modelul din Stuttgart. Mai mult, dimensiunile sunt aproape similare: SR8 măsoară 4.74 metri lungime (Macan 4.69 metri), 1.93 metri lățime (Macan 1.92 metri), 1.65 metri înălțime (1.62 metri pentru Macan) și are un ampatament de 2.85 metri (Macan are 2.80 metri).

Esential 18.000 de euro costă clona lui Porsche Macan în China.
77.000 de euro costă Porsche Macan în China.
Și pentru ca rețeta să fie completă, o imagine surprinsă prin geamul lateral trădează și o planșă de bord similară cu cea a lui Macan.
Semn că arta plagiatului a fost aprofundată și a devenit acum completă. Designul volanului, ecranul central al sistemului multimedia și chiar comenzile de pe consola centrală sunt identice cu cele ale lui Macan. Doar logo-ul diferă.

Dacă ne gândim că prețul noului Zotye pleacă de la echivalentul a 18.000 de euro în China, iar un Macan costă acolo 77.000 de euro, clona SR8 ar putea avea mari șanse să depășească în popularitate produsul original.

Zotye nu este la primul plagiat. Dimpotrivă, este unul dintre cei mai experimentați producători locali la acest capitol. În trecut, Zotye a lansat SR7, o clonă a lui Audi Q3, apoi s-a inspirat de la Volkswagen Tiguan când i-a dat naștere lui Damai X5 și a copiat Audi Q5 când a lansat T600. Bineînțeles, a existat și T700, care imita designul fratelui mai mare, Porsche Cayenne.

via largus

Comentarii (13)

  • Oricum peste 50% din piesele vag sunt facute la noi.
    21 10
  • Dar pe astia nu ii trage nimeni la raspunere ? Au voie sa copieze tot ce apare scump si sa puna la vanzare ?
    22 12
  • @Scorpionul.negru:

    Da cine crezi ca le cumpara prastiile alea ? :)
    10 13
  • Hunter
    Nu cred ca isi permite nimeni sa ii traga la raspundere pe chinezi. Cam ei dicteaza la multe capitole la ora actuala, mai ales la partea de productie, in orice domeniu. Si numa' sa ii scape guvernul din mana, ca intr-un an, maxim, ar fi planeta cotropita de ei la cati sunt si la ce ar fi in stare sa faca pentru dominarea globala.
    Asa ca sa nu le plangem de mila sau sa ne miram prea mult la ceea ce fac chinezii, pentru ca pot si isi permit si chiar nu ii intereseaza de ceea ce spun altii.
    Pana la urma, in domeniul asta auto, au zeci de producatori si chiar daca apar modele clona, ei le fac pentru aia de la ei...ca slava domnului au o piata de desfacere uriasa...si daca se limiteaza la tara lor si nu ar muri de foame producatorii auto.
    Si cum multi chinezi fac partea din clasa de mijloc care este in continua expansiune (ca are si guvernul grija de treaba asta), insa bani de un Porsche adevarat nu au toti, pai de ce sa nu isi cumpere o clona ?! Cum multi in Romania au clone de Iphone numa cat sa aiba ce sa puna pe masa la terasa, asa si un chinez....pai sa nu isi parcheze el zing-ping-ling-ul in fata blocului langa un macan ? Ca de la 10 metri sau de la el din balcon, nimeni nu stie care e originalul sau care e clona.
    24 4
  • toata europa e de vreo 10 ani la mana chinezilor cand vine vorba de minereuri rare necesare pt. industriile inalte (auto, IT, armament, etc) deci va dati seama ca nu isi permit sa ii supere pe chinezi deoarece acestia pot pune dop exportului de astfel de materii prime in europa, fapt care ar genera un blocaj generalizat la nivelul industriei si economiei UE
    7 2
  • poate cumpara un exemplar o anumita avocata pentru *ilustrul* ei baiat ... sa se dea mare pe aici ca intotdeauna ! Sper ....
    7 5
  • @.....
    Stai linistit ca nu cumpar chinezisme. Daca am bani de Porsche autentic bine daca nu nu. Te cam roade invidia nu ?
    4 16
  • @scorpionule, mai bine pune mana pe carte ca se apropie bac-ul ..... de restul se ocupa doamna avocat ! Ai dreptul sa spui *cumpar* cand o sa fii in stare sa-ti castigi ,cinstit, banii tai ... personal ma indoiesc de asta ! Nu invidiez beizadele , le detest !
    13 4
  • @.....
    Esti in urma. Am terminat facultatea din 2013...la bac poate te-ai oprit tu !
    Am dreptul sa spun cumpar pt. ca si eu contribui la banii care ne intra in casa cum se spune. Si eu muncesc la cabinet la mama si la firma la tata si ii ajut.
    Ma bucur ca ne detesti....si noi te scuipam din avion !
    4 17
  • uite atitudinea asta e "iubita" de majoritatea muritorilor.

    Au fost (si inca exista) oameni mari care n-au uitat de unde au plecat (deobicei de foarte jos de la hamali in port ori distribuitori de ziare) si care au ajuns sa conduca imperii financiare.

    Exemple sunt nenumarate si imi este dificil sa inteleg de ce oameni ca @Scoripionul.negru nu au avut decenta sa inteleaga la randul lor ce i-a facut pe mai sus pomenitii sa ramana decenti, de bun simt si in ultima instanta filantropi de calibru si mai apoi drept exemple de adevarati antreprenori.

    Poate ca 90% tine de educatie (cum zice romanul, de cei 7 ani de acasa), de religie si de aluatul din care e facut sufletul respectivului. Nu pot cere sa vad de la toti potentatii din romania mentalitatea invingatorului onorabil dar hmm....scorpioane ai (over)reactionat la un comentariu fara destinatar. Cu toate ca majoritatea dintre noi am stiut la cine s-a facut referire in locul tau mi-as adus aminte de vorba ceea: daca taceai...

    PS si noi (!!!) te scuipam din avion....grandomania (boala tipica) se confirma
    8 3
  • @.....
    Spui astea doar pt. ca tu nu ai avut noroc in viata. Cat ai fost mic ai suferit de neajunsuri si suferi in continuare probabil....de acolo si ura ta fata de cei cu situatie financiara mai buna ca a ta. In ritmul asta nu o sa ajungi nicaieri....o sa te zbati in saracia ta toata viata daca nu te schimbi....
    Primul lucru (esential) pe care trebuie sa il faci ca sa reusesti e sa nu te mai uiti in gradina altora si sa le doresti raul ca au ceea ce tu nu iti permiti ! Atat ! Restu vine de la sine....
    3 11
  • @Scorpion

    intelegi ca termenul de "beizadea" e un concept mai larg, in care norocul e doar o componenta a acestuia. Mai intra aici, mentalitate, educatie, comportament, discurs, atitudine, etc

    end off topic

    n-am inteles de ce s-a sters comentul lui @... , replicile nu alunecau intr-o serie de injuraturi care alta data erau lasate sa zburde lejer pe AM
    6 3
  • @vianu
    Nu intelegi de ce le-au sters ? :)))) eu cred ca te prefaci...cum sa nu le stearga cand omul bate campii cu ineptiile lui si isi varsa frustrarile pe forum ca sunt altii mai bogati ca el. Ce sens au aceste comentarii ? Mai ales ca el a inceput atacul aici pe forum. Acum intelegi de ce le-au sterg ?
    3 8

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru