Piața auto din România, în scădere cu 3% în noiembrie

de Tiberiu Safta
Marti, 06.12.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit noului raport întocmit de Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), piața auto națională a avut parte de o scădere de peste 3% în luna noiembrie. Totuși, piața noastră se bucură de o creștere de aproape 7% în intervalul ultimelor 11 luni.

Cele mai noi date oficiale furnizate de ACAROM relevă o scădere a numărului de înmatriculări de mașini noi în România, în luna noiembrie. Mai exact, în cea de-a 11-a lună din an au fost înmatriculate 11.074 de unități, ceea ce înseamnă o scădere de 3.54% față de noiembrie 2021.

Cu toate acestea, situația înmatriculărilor este ceva mai bună dacă analizăm perioada de la început de an și până acum. În intervalul ianuarie-noiembrie au fost înmatriculate 116.891 de mașini noi. Asta se traduce printr-o creștere de 6.9% față de aceeași perioadă din 2021, atunci când au fost înmatriculate 109.350 de mașini.

La capitolul celor mai bine vândute mărci auto de până acum, Dacia conduce detașat, în mod nesurprinzător. Din ianuarie și până la sfârșitul lui noiembrie, producătorul de la Mioveni a vândut 34.667 de mașini la noi în țară. Pe locul al doilea, la mare distanță, se află Toyota, cu 9605 de bucăți vândute până acum. Ultima treaptă pe podium este ocupată de Hyundai, cu 8995 de automobile înmatriculate.

Clasamentul primelor 10 mărci din România este completat în felul următor: Ford (8012 exemplare), Skoda (7997 de mașini), Volkswagen (7565 de unități), Renault (7082 de bucăți), Peugeot (3333 de mașini) și Mercedes-Benz (3273 de automobile).

În ceea ce privește piața auto second-hand, aceasta a suferit scăderi atât în noiembrie, cât și în ultimele 11 luni.

Astfel, în luna noiembrie au fost înmatriculate 25.537 de mașini la mâna a doua, o scădere de 15.66% față de aceeași lună din 2021.

Mai mult, în ultimele 11 luni au fost înmatriculate 293.919 unități, ceea ce înseamnă o scădere de 20.24% față de perioada identică de anul trecut. Ca o comparație, în intervalul ianuarie-noiembrie 2021 au fost înmatriculate 368.521 de mașini second-hand.

via ACAROM

Comentarii (3)

  • sunt curios cata minte ingusta sa ai sa iti iei ford....cred ca firmele au ramas pe marca asta
    5 3
  • Clasamentele astea lunare nu spun absolut nimic. Pe când un articol cu ce mașini se vând mai bine miercurea, după prânz?
    5 2
  • Catalin
    @sandu

    Pe propria mea piele am constatat ca imaginea marcii Ford este catastrofala, ca urmare a masinilor proaste pe care le-au tot scos de-a lungul anilor.

    M-am chinuit in zadar sa vand unul, care culmea nici nu este prea vechi, are aproape 5 ani si nici defecte nu are pentru ca eu chiar am folosit si intretinut masina cu simt de raspundere. Foarte putini m-au contactat si imi faceau oferte in bataie de joc, cu sume ridicole.

    Cand le explicam ca nu pot sa dau curs unor astfel de propuneri imi ziceau...pai e Ford, mai mult nu face, daca era alta marca ati obtine ceva mai mult pe ea, dar cat cereti dvs nu o sa va dea nimeni ca astea sunt stricacioase si cer mereu bani de reparatii.

    Din pacate aveau dreptate, dar nici eu nu pot sa imi bat joc de banii mei, ca daca o dau la un pret de nimic, nu voi mai putea lua altceva dupa aceea, diferenta de acoperit ar fi prea mare la cat au crescut preturile la masinile noi. Asa ca momentan sunt nevoit sa o mai tin si incerc din nou la primavara, poate atunci reusesc sa o marit.
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru