PREMIERĂ: Europenii au înmatriculat mai multe mașini hibrid decât diesel

de Alexandru Monenciu
Vineri, 22.10.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Propulsoarele pe benzină și diesel au pierdut și mai mult teren în Europa, în perioada iulie - septembrie 2021. Pentru prima oară, motorizările hibrid le-au depășit pe cele diesel, în Uniunea Europeană, din punct de vedere al numărului de mașini înmatriculate.

Trendul electrificării cuprinde încet toată Europa, iar motorizările convenționale (pe benzină și diesel) pierd tot mai mult teren. Cel puțin asta arată cel mai nou raport publicat de Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA).

Potrivit datelor furnizate de ACEA, în perioada iulie - septembrie 2021, mașinile electrice și plug-in hybrid aproape și-au dublat cota de piață ajungând la 9.8%, respectiv 9.1%.

Totodată, înmatriculările de mașini hibrid au reprezentat 20.7% din piață în perioada amintită mai sus. Pentru prima oară, acest tip de sistem de propulsie a fost al doilea cel mai popular pe Bătrânul Continent, poziționându-se în fața agregatelor diesel.

În perioada iulie - septembrie 2021, vânzările de mașini cu motoare pe benzină au scăzut în Europa cu 35.1%, la 855.476 de unități. Cota de piață a acestor tip de vehicule a scăzut la 39.5% (de la 47.6% cât era în aceeași perioadă a anului trecut).

De cealaltă parte, cota de piață a motorizărilor diesel a scăzut de la 27.8% la 17.6%, iar înmatriculările aproape s-au înjumătățit.

Dacă în perioada similară din 2020 au fost înmatriculate 769.922 de mașini diesel noi, în trimestrul al treilea din 2021 numărul acestora a scăzut la 381.473 de exemplare.

În ultimele trei luni, europenii au înmatriculat 212.582 de mașini electrice (+56.7%). Cea mai mare creștere, de 122%, s-a înregistrat în Italia.

Preferința pentru mașini hibrid a crescut și ea, cu 31.5%. Cu aproape 500.000 de exemplare comercializate, acesta rămâne cel mai popular sistem de propulsie alternativ, din punct de vedere al vânzărilor.

Vânzările de mașini alimenate cu gaz natural au scăzut cu 48.8% în Uniunea Europeană. Înmatriculările acestor tip de vehicule au crescut, însă, cu 28.1% la 62.574 de mașini, în perioada iulie - septembrie 2021 (+103.2% în Franța).

via ACEA

Comentarii (30)

  • statistici eco

    HEV Includes full and mild hybrids :))

    În termeni științifici, spanac.
    24 2
  • intreb si eu
    dar benzinarele si diesel nu sunt si ele hibride? Consuma si benzina si ulei.
    11 10
  • Si acum apar romanii (care nu sunt bagati in seama in aceste rapoarte pentru ca ei cumpara mai mult SH) si isi vor da ei cu parerea despre masini.
    Haideti baieti, dati tot ce puteti.
    7 26
  • @inexorabil
    Daca faceam referire la cei ca tine as fi zis "cocalarii". Asa am zis in general, ca marea majoritate isi dau cu parerea pe dinafara despre masini preferand sa aduca pe platforma jafuri diesel din Germania in loc sa ia masini.
    9 17
  • inexorabil
    Notă de subsol: fie-vă milă şi ajutaţi-ne să coborâm din copac. Adică deschideţi larg uşile temniţelor/ospiciilor, ca să nimerim “unde ne este locul” (aşa cum aţi decretat domniile voastre în mod judiciar, pardon, judicios – în curând: euro-judicios).
    9 4
  • inexorabil
    Corectură: şi ale autovehiculelor.
    7 3
  • @Mihai
    Eu mi-am cumpărat anul ăsta o mașină pe benzină. Am evitat mild hybrid pentru că e util doar pe partea de start-stop, funcție pe care nu o folosesc.
    Probabil în 2-3 ani mai cumpăr una și foarte probabil va fi PHEV, dacă autonomia EV se duce în 100km, interesandu-ma de fapt o autonomie totala de peste 1000 km.

    Dar să fiu dat pe spate că o statistică pune la grămadă mild-hybrid la segmentul electric, segment care îl depășește pe cel diesel, deși se comercializează și diesel mild hybrid? Neah. Me not ameoba.

    P.S. Eu sunt în această statistică. Tu? :))
    18 2
  • PHEV de 5 ani.
    2 14
  • LUCCI LUCIANO
    Am vazut un test cu noul Kona hybrid motor de 1L 100CP. Pe scurt, dincolo de pret, dotari si alte vrajeli exagerate, mi-a ramas intiparit consumu la oras care reda imensul salt tdhnoligic si beneficiile hibridizarii, care ingreuneaza madina: 10 litri . La suta de km......Am avut 9 ani un Clio 1.4 aspirat, fabficat in 2001 si care, in cel mai crunt trafic, imi consuma 9,5 %. Deci...... ESTE muuuuulte de spus....
    15 2
  • Prădătoru'
    Ce tare! Mai întâi le fac indisponibile, le taxează în plus și apoi zic că celelalte au vânzări mai mari. Astea-s statistici pentru bovine. Ca la crocovid.
    5 2
  • Exact. Alea n-ar tb sa fie socotite ca hybride pentru ca sunt o gluma…
    5 1
  • @inexorabil
    Poti sta linistit si fara sa te corectezi, nu prea citeste lumea comentariile tale lungi si neinteresante.
    Daca ai fi dorit sa faci un comentariu inteligent, ziceai de ce a scazut dieselul atat de mult.
    4 9
  • Edikkk
    Împărțirea corectă ar fi după sursa de energie
    - hidrocarburi (benzină / motorină / lpg / cng)
    - curent electric
    - hidrogen (dar acestea sunt 14.000 deşi se vând din 2014, şi preţul enorm al maşinii care nu scade, nu sunt previziuni de a se ieftini) nu o să le luăm în considerare

    Acum acestea au intersecţia PHEV care este foarte interesantă
    (dacă are un range de 80-100 km și nu glume proaste precum 12-40 km)

    Nu că hibridele non plugin nu erau şi sunt nişte bijuterii ale ingineriei pentru cine le are, dar să mai vinzi ca noi, aşa ceva în 202x .... nu ştiu.
    3 14
  • Edikkk
    Deci avem ICE, EV şi intersecţia PHEV.

    Hibridele non plugin, chiar dacă sunt o evoluţie bună, sunt totuşi în categoria ICE.
    4 14
  • @Mihai
    Nope, bateriile sunt garantate 8 ani, deci n-as da bani pe o taratura. Sunt sigur ca n-ai dupa ce bea apa, dar iti place teasingul.
    10 1
  • @Mihai
    Totuși, mi-ai confirmat presupunerea, nu ești în statistici.
    Durerea ta de dealer este la fel de evidenta. Presupui ca unul care urmareste automarket, practic noutati despre evolutia industriei auto, este amator de sh-uri?
    Ameoba cumva?
    Faci si prezentari de alea cu foarte, foarte?
    8 2
  • whatever
    "Aceelasi studiu arata ca pentru o distanta de 20.000 km un sofer de masina pe benzina trebuie sa plateasca suma de 1.030 dolari, in timp ce un sofer de masina electrica de clasa medie trebuie sa plateasca suma de 1.554 dolari." sursa google :)

    Zic si eu, la o masina de categoria medie, diferenta de motorizare benzina vs BEV trece de 20 k Euro. Pentru o utilizare de 10 ani, BEV-ul inseamna vreo 5k in plus si viata care se petrece la dedeman.

    Decat sa salvati planeta, mai bine folositi-va creierul.
    15 3
  • Desi bateriile sunt garantate 8 ani, nu inseamna ca ele si mor complet dupa 8 ani. Vezi ca sunt multe Toyota hibride care nu au probleme nici dupa 10.
    Eu dupa 5 ma declar foarte multumit de masina. Isi face treaba excelent.
    Nu sunt dealer si nici cunoscator tare in ale masinilor, e doar a 6-a.
    6 12
  • @whatever
    In titlu tu nu ai vazut ca se precizeaza "Europenii". Romania e groapa de gunoi a Europei, pentru ca romanii (nu altii) cumpara toate jafurile!
    Creierul si-l folosesc norvegienii, olandezii, germanii, elvetienii, francezii si aia mai din est, care nu sunt incepatori in ale electrificarii. Deci daca e, poate pe romani ii convingi ca nu merita o electrica sau PHEV, dar pe altii, din cate vezi, nu prea ii convingi. Dieselul e pe moarte scazand binisor si continuu. Cu toate studiile si aburelile prezentate, nu stiu cum de iese ca o benzinara ar fi mai ieftina ca o electrica.
    O alta sursa zice asa: Over the anticipated 15-year life span of a vehicle, the electricity required to run a battery-powered electric car can be as much as $14,480 cheaper than fueling up an internal combustion vehicle.
    Deci pana sa salvati planeta, mai bine mai anulati un filtru de particule si dati talpa la V10 TDI, ca atat va duce mintea pe unii.
    4 20
  • @@whatever
    Cumpără-ți BEV și confirmă-ți costurile. :)

    10 EU countries do not have a single charging point per 100km of road

    O fi pe moarte dieselul, dar pana in 2040 ăsta e parcul auto. O țară cu un parc auto de 500 000 mașini, subvenționează masiv vreo 10 000 de mașini noi. Wow, asta e radical!!! :))) Din paișpe!

    N-ai ce face cu BEV-ul în România, e scump, e risc, e pierdere de timp. Folosește-ți creierul!
    13 1
  • inexorabil
    Lasă șablonul acesta ultratocit "Scrii mult și prost". De ce nu catadicsești să răspunzi la întrebările mele?? Ți se pare că nu se întemeiază pe justețe??? Repet: ce daune pot provoca mediului posesorii de Euro 5/6 și cât au afectat mediul (implicit, sănătatea materiei vii) produsele Volvo (autoturisme & camioane/autobuze), în decenii de non-euro?
    8 2
  • @inexorabil
    Ce norme euro zici ca au VW, Skoda,seat, Audi, Mercedes implicate in Dieselgate??? Aaaa, Euro 5, 6 teoretic... Pe hartie si pe bancul de testare. In real life de 40 de ori mai mult!!! Ba tu realizezi, nu cu 40%, ci de 40 de ori mai mult!!!
    Deci in realitate, aceste asa zise masini euro 5 si 6 teotetice, au poluat si polueaza in realitate mai mult ca si camioanele alea Volvo mentionate de tine. Si inca o remarca: camioanele alea Volvo mentionate de tine le vezi stand la semafoare prin Bucuresti in trafic??? Nu desteptule, alea circula majoritar in afara oraselor si alimenteaza depozitele de pe acolo.
    Deci daca judecata nu ti-ar fi afectata de particule mici diesel in suspensie, poate ai mai lasa tirurile pe autostrazi si ai intelege ca poluarea in orase e data de tine si ai tai sustinatori cocalari.
    4 9
  • @@@whatever
    Pai e clar pe moarte, nu se vede clar din vazari??? Adica ce alta dovada vie vrei???
    Faptul ca unele tari nu au infrastructura si retea de incarcare, asta e problema tarilor respective. Daca te uiti si la tari, vei vedea ca cele sarace. Alea mai bogate evolueaza constant. Tarile sarace le ajuta: cumpara romanii jafurile lor sh! E simplu de inteles??? Daca aia ar fi mai saraci si fraieri, ar merge ei cu diesel. Intelegi acum cine sunt fraierii???
    Daca nici acum nu te prinzi, e grele Dorele!
    Nu ai cum sa faci evolutie cu cocalari! Asta e clar!
    3 13
  • inexorabil
    Așa ceva...Tu îți dai seama ce enormitate îndrugi??? "Poluarea în oraș". A, și orașul este protejat de o cupolă de sticlă, fiind izolat astfel de restul atmosferei. Și ce mai zâși acolo, bre? TIR-urile circulă preponderent extraurban, "deci" nu poluează (cu efecte pentru orașe) sau o fac în mod insignifiant?! Wow, tare de tot! O asemenea mostră de intelligence ;) ar merita să intre în cursa pentru trofeul acordat de Academia Cațavencu, recte "Tâmpeul zilei".

    Oricum, poluarea (din toate sursele posibile) reprezintă un fâs, raportată la imensitatea atmosferei, care -- în caz că ai uitat această axiomă -- se regenerează singură, fiind înzestrată de Creator cu această putere deloc accesibilă (ideatic) bătuților crunt în devlă cu maiul e-globalizării. Dar, dacă tot ne jucăm (noi, robii Săi) de-a protecția mediului (deci nefiind în veci una REALĂ), măcar să ținem cont de normele astea recente. În privința cărora iarăși cazi singur în propria ta capcană: dacă presupui că emisiile sunt tot abundente chiar și cu Euro 5/6, atunci, logic, toate mașinile care aplică normele în cauză poluează "grav". Toate, așadar nu doar cele germane, pe care le demonizați, zi și noapte, voi, SIC-sclavii jurați.

    Nu vedeți, mă traficanți de sensuri calificați, că vă faceți de baftă de fiecare dată? Dacă vă pretindeți occidentali, atunci ar trebui să știți că modus pensandi vestic se ancorează în școala elocinței din Grecia antică. Însă voi și elocința...mai bine mă las păgubaș.

    Cât despre sărakii pe care îi tot stigmatizați că se dotează doar cu "cazane fumegânde", s-ar cuveni să-i întrebați pe stăpânii voștri (recte SIC și complicii locali care le facilitează misiunea, recte mafia politico-securistă...inclusiv PSD) de ce suntem noi vai și amar d.p.d.v. financiar, deși, de regulă, nu ne batem joc nici de studii, nici de serviciu. Exact! Noi, românii, ne situăm printre cei mai conștiincioși europeni pe câmpul profesiei. Haideți, săriți de combateți și această realitate!
    10 6
  • At inexo
    Pai draga dle inexorabil. Daca n ar exista săracii, n ar mai exista nici bogății. vorba unuia din vest. Toți nemții au Mercedes, dar numai aia bogați au șofer. Sau să ți zic de vorba românească care zice că e mai comod să plângi Intr un mercrdes, decât pe o banca in parc, respirând cu aceasta ocazie și ceva noxe de diesel direct în plămâni. E heee pe când în coloană pe valea Prahovei , respirând in mașină aerul curat de la eșapamentul mașinii din fata, sănătate curată se numește. Sper că voi avea timp de a mi îndeplini visul de a greși cu un audi 80 quattro competition sau macar un audi b8 quattro diesel. Și break... Am și eu această dorință rămasă de pe timpul lanciei delta integrale ... Din păcate pe ce trece timpul visul pare tot mai îndepărtat, dar cine știe. Am totuși un loc în garajul de la subsol in blocul in care stau. As putea sa mi pun trofeul acolo, n ar încurcă pe nimeni doar stand. Și să l șterg din când în când de praf, că pe un moment închinat unor vremuri de mult apuse, in care chiar se făceau mașini.
    4 5
  • @@@@whatever
    clar se vede din vanzari, in Romania au aparut 1000 BEV in 2021. Si probabil 150 000 diesel mai vechi de 4-5 ani.

    BEV-ul in Romania este pentru pasionatii de telefoane mobile. Stau cu ochii pe baterie cum stateau inainte cu ochii pe butelie.

    Un hobby scump pentru infantili cu probleme grave.
    9 0
  • Testarossa
    @intreb si eu: Are dreptate!

    De fapt majoritatea hibridelor vandute cat si produse sunt Benzina+Electric!

    Si apropo de informarea scurta, clara si precisa pana la virgulita Automarket: Ar trebui sa fi scris ceva de genul: Masinile hibride "motor benzina+motor electric" le-au depasit la vanzari pe cele diesel. Eu am constatat ca multi oameni necunoscatori in domeniul auto baga in aceeasi "plasa" hibridul cu electricul, si le explic...Nuuuu!!!! Hibridul e fie electric+ benzina ori electric + diesel. Insa hibridul benzina+electric domina si este o solutie corecta cu mediul cat si cu buzunarul clientului, si ca autonomie din punctul meu de vedere. Desigur nu sustin ca si am dreptate! Si nici nu spun AM ce sa faca, insa, sugerez ca un titlu mare: Hibridele cu motorizari Benzina+Electric au depasit la vanzari....Ca sa stie exact consumatorul ce anume a depasit ce. Zic si eu....
    4 0
  • Pe linia asta, aș îndrăzni să pretind că și Mazda mea 2 DE a devenit electrificată de când i-am schimbat bateria de la telecomandă. :-)
    10 0
  • Seriff
    Eu dau talpa la dci, nu la tdi, sunt mai eco.
    Legat de articol, o propaganda clara pro masini electrice, doar ca un om cu capul pe umeri nu pune botul, au bagat toti hibrizii in acceasi oala cu electricele, desi nu au nici o treaba, oamenii nu mai cumpara diesel fiindca le e frica de guvernele care il interzic, nu ca nu si-ar dori, doar ca nu mai e la moda.
    Masinile electrice sunt scumpe in raport cu cele pe benzina, au autonomii ridicole si se incarca greu, practic nu se merita.
    7 0
  • inexorabil
    Mafioso, dar de ce “românii” ? Puteai să găseşti oricare altă expresie, de pildă “amatorii de suc de dinozaur”.

    Păi de ce oare? Fiindcă reptilele frankfurtiene, demne de strămoşii lor Illuminati, urăsc de moarte naţiunile care au evoluat din marea stirpe geto-scitică (inclusiv germanii!).

    Până la urmă, tu nu eşti, mă, tot român???

    Voi vă bucuraţi de o artă incomparabilă şi…inepuizabilă, recte aceea de a ocoli taman “subiectul fierbinte”…Cu alte cuvinte, o faceţi cu graţie de feline, măi “iubitori ai adevărului” (iar “mainstream media” este campioană neîncoronată în domeniu). Felicitări!!! Fără nicio ironie!
    Oricum, noi, “dinozaurii”, conştientizăm că dialogăm direct cu tartorul din tenebre…Numai că ni se pare că ar fi un dialog; în realitate, se desfăşoară cel mult un monolog în parte. Iar consens evident că nu va interveni nicicum, nicicând; îmi vine chiar să zâmbesc – ce idee năstruşnică mi-a ieşit pe gură.

    Dar chiar şi aşa, veşnic despărţiţi de această prăpastie (extrem de lăbărţată) a duhului, tot nu ne-aţi lămurit, măi slugi statornice ale mistificării/omiterii (după caz). În privinţa a două aspecte “minore” (deşi nu suntem atât de fraieri, încât să ne amăgim că vom primi vreodată vreun răspuns pertinent) :

    1) OK, dispreţuiţi cu foc “sucul de dinozaur” (din motivele “eco” pe care le-aţi tocit verbal de ne-aţi exasperat…şi indiscutabil că nu veţi slăbi vreodată ritmul în acest sens), dar cei care se orientează către normele Euro 5 şi Euro 6 (poate fiindcă efectiv le plac maşinile noi, nu că ar muri de grija mediului!) constituie vreo problemă din punctul vostru de vedere (în caz că – minune celestă! – aveţi şi voi vreunul, iar nu reproduceţi ca papagalii doar plăsmuirea impecabil calculată a stăpânilor voştri autoritari din umbră, totodată maeştri “summa cum laude” ai Propagandei) ? ;

    2) OK, proslăviţi Volvo (este fix dreptul vostru, şi constituţional, şi natural!), dar, spre deosebire de celălalt fetiş al vostru (recte instrumentul de fasonat lemn/scos cuie mari), Volvo a traversat decenii de fidelitate faţă de…”sucul de dinozaur” (fiind un truism, n-aveţi cum să-l contestaţi, nu?). Bine, nici n-avea încotro (adaptându-se, logic, la condiţiile existente), dar întrebarea de baraj cu care vă împungem vârtos (mai exact, cugetul acela invariabil insidios al vostru) este: câţi plămâni de copilaşi au fost zdrenţuiţi şi câtor urşi populari le-a căzut blana din cauza emisiilor autoturismelor şi ale autovehiculelor grele produse de Volvo şi tributare M.A.I. (ooo, şi câte milioane au ieşit pe porţile fabricilor…şi încă mai ies) ? Vă doare sufletul ŞI (subliniez acest adverb) de aceste fiinţe (în context, haideţi să le zicem “năpăstuite”) ?? Măcar vă gândiţi vreo clipă ŞI (din nou subliniez) la ele???

    În definitiv, iată foaia cu întrebările de examen (nu al maturităţii – că nu suntem nebuni să vă pretindem aşa ceva – ci al unei minime sincerităţi…ptiu, drace, iarăşi încep să fabulez cu ochii deschişi :D).

    PS. Aşadar, “marea majoritate” suntem nişte neinstruiţi, nişte primitivi, numai voi, “mica minoritate”, formaţi intelighenţia acestei naţiuni şi cochetaţi cu paroxismul civilizaţiei (adică sunteţi “avansaţi” – inclusiv prin prismă transumanistă, pardon, tehnologică).
    7 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru