Prețul petrolului a fost negativ pentru prima oară în istorie: care sunt cauzele și ce efecte va avea asupra prețurilor la carburanți?

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Marti, 21.04.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Petrolul s-a tranzacționat negativ pentru prima oară în istorie, ca urmare a cererii scăzute la nivel global, însă acest lucru nu va avea ca efect o reducere majoră a prețurilor la carburanți.

Prețurile la petrol au scăzut puternic în ultimele luni în preajma pragului de 20 de dolari pe baril, pe fondul unei reduceri a cererii globale din cauza pandemiei de coronavirus SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, duminică s-a înregistrat o premieră mondială în acest domeniu: petrolul s-a tranzacționat negativ, cu până la -37.63 de dolari pe baril, ceea ce înseamnă că furnizorii de petrol au plătit bani pentru a scăpa de cantitatea de petrol produsă.

Prețul istoric a fost valabil pentru așa-numitul petrol de tip WTI (West Texas Intermediate) cu livrare în luna mai, pe baza unor contracte de tip "futures", care presupun plata imediată a petrolului și livrarea acestuia la o dată ulterioară.

Principala cauză a scăderii prețului petrolului cu 305% a fost determinată de faptul că rafinăriile nu au mai dorit să cumpere petrol cu livrare în luna mai din cauza lipsei de spațiu de stocare, determinată de scăderea drastică a cererii de petrol din ultimele luni.

De asemenea, cea mai mare parte a petrolului WTI pentru luna mai urma să fie depozitată în spațiile de stocare dintr-o singură localitate: Cushing, Oklahoma (Statele Unite ale Amercii).

Pe termen scurt, prețul record în sens negativ al petrolului nu va avea însă efecte semnificative asupra prețurilor la carburanți, iar acest lucru va fi valabil inclusiv în România.

Rafinăriile Petrobrazi (OMV Petrom) și Petrotel (Lukoil) au deja stocuri consistente de petrol din achizițiile anterioare, pe fondul reducerii cererii de benzină și motorină la stații, astfel că oricum nu puteau cumpăra petrol la prețuri negative.

În plus, Petromidia (Rompetrol), cea de-a treia rafinărie din România, este închisă pentru revizie până la începutul lunii mai.

Pe de altă parte, contractele "futures" pentru petrol cu livrare în luna iunie se comercializează la prețuri de peste 20 de dolari pe baril, iar cele cu livrare în septembrie la peste 30 de dolari pe baril.

Un baril de petrol este echivalentul a aproape 159 de litri.

Via Reuters

Comentarii (29)

  • pret negativ? pesemne virutzu ataca si memeaca.
    8 10
  • Premiera absoluta ar fi ca si la pompa sa fie negativ :).

    Marii exportatori de petrol sunt loviti in plin, Emiratele Arabe si Rusia, ceva imi spune ca arabii au rezerve suficiente de cash, rusii mai putin, iar daca vor mai fi cateva ierni blande, vor pierde si la exportul de gaze, principalele resurse din care fac bani, dar asa se intampla cand te bazezi doar pe asta si crezi ca esti putere economica cu PIB-ul putin mai mare decat al Californiei.

    Tatraus, n-am dreptate ? :).
    29 6
  • @Dan_grec. Bineinteles ca da si e penibil ca o tara ca Rusia,cea mai mare si cea mai bogata in resurse sa fie mai saraca decat Italia.Treaba e ca embargoul economic pus de americani ne-a saracit pe noi europenii si le-a dat lor un sut in dos de au inaintat,le-a crescut industria ca pana si rosile le luau din Europa,nu produceau nimic,vindeau resurse. 2Americanii si prietenii lor sauditi si-au dat dat mana sa scada pretul petrolului pentru a falimenta total Rusia si Venezuela.Rusii aveau bugetul facut pe un pret de min70 dolari barilul. Au crezut c-o ingenuncheaza repede,au saracit-o dar si-au falimentat si firmele lor americane de extractie a gazelor de sist.Americanii sunt ofticati acum pe sauditi ca firma lor de stat petroliera nu e jucata la bursa,se cearta ca dracii americanii cu sauditii pe tema asta,deci,nu mai e mare prietenie cand e la bani,poate sunt intelesi si ei cu rusii.PS. am mai zis,arabii o sa se intoarca de la Rolls la camila in max 20 de ani:)
    10 1
  • Vorba lu' Petre Tutea"Eu doresc o Europa care sa se intinda de la Atlantic la Vladivostoc"(si nu condusa de rusi). iar cu creierele europenilor si resursele rusilor"ameruca ar devenino Albanie mai mare"
    9 5
  • marcel
    Si de-ar fi 10 bani litrul de carburant la rafinarie, la pompa dupa taxe si accize ar ajunge vreo 3 lei.
    20 0
  • @dan_grec.asta cu pib-ul e vu dus si-ntors,in California in Silicon Valey pur si simplu mori de foame cu 3000dolari pe luna. America,tara civilizata cu cei mai multi homlesi din lume,pana si in California ii vezi la tot pasul.La ce datorie au americanii(o mare parte la chinezi), sa ii vad cum o sa le tina pib-ul de foame cand n-o sa mai poata tipari dolari in draci.Pana si noi suntem intr-un fel mai bogati ca ei,90%dintre romani au cocioaba lor neamanatati la banci pe viata. ps-de la 20 000dolari costa o banala interventie chirurgicala la ei,ba mai mult,sunt oameni care au platit salvarea mii de dolari cand au avut o urgenta,e google-ul plin de plangeri.
    9 2
  • Au ajuns sa stocheze petrolul in vagoanele cisterna pentru ca nu mai au unde sa il puna. Din pacate treaba asta nu se reflecta si la pretul de pompa pentru populatie. Pentru ca ticalosia e mare. Ori de cate ori e o criza pe plan mondial, pretul creste instant, sa reflecte cerintele pietii. Cand insa trebuie sa scada, nu se mai intampla. Omul de rand e jupuit de 7 randuri de piele si inca nu e destul.

    Dar noi stam si plangem dupa motoarele cu ardere interna. Si daca mai indraznesti sa zici ceva, devii cea mai crunta dezamagire pe Automarket.ro. OK. Cand este evident ca poluarea a scazut dramatic pe tot globul, si vrem un aer mai curat de respirat pentru toata lumea, de fapt ne inchinam la zeita gaia. De care eu, sincer, o spun cu toata inima, n-am auzit decat pe Automarket.ro la sectiunea comentarii. Singura expresie din limba romana o stiam ca " a luat-o gaia", ceva de genul asta, si era pur si simplu o vorba inofensiva.

    Astazi insa se pare ca toata miscarea ecologica e de fapt un cult ascuns de inchinare la o zeitate inchipuita pe sectiunea de comentarii a unui site auto. Sincer, nu stiu unde e mai mare dezamagirea. Eu in viata mea n-am auzit / citit despre asa ceva pana aici.

    Dupa ani de viata petrecuti pe pamantul asta, am invatat sa ma feresc de generalizari. Dar uneori, mi se pare ca romanul are tendinta uluitoare de a mistifica lucruri in clipa in care el de fapt a capitulat pe alte planuri, mult mai tangibile. In loc sa se ocupe de ceva practic, sa-si rezolve probleme stringente si de prima necesitate, el se apuca si inventeaza acolo unde nu e nimic. Nici nu stiu, sa rad sau sa plang. Adica avem un cult secret de inchinare la zeita pamantului plus o elita mondiala care ne urmareste din umbra si ne subjuga cu automobilul electric si / sau autonom. Buuun!

    Dupa revolutie timpul meu petrecut in Romania a inceput sa fie tot mai scurt de la un an la altul, pana la ruperea totala si intrarea intr-o lume noua, puternic ancorata in realitate. O lume anglo-saxona. Pai daca ma apuc sa spun in jurul meu despre elita mondiala si zeita gaia, imi dau astia cu sictir si ma umplu de maro din cap pana in picioare. Cu sanse minime sa ma mai reabilitez vreodata in fata lor. Pai suntem oameni seriosi, maturi si cu capul pe umeri, sau liceeni cu capul in nori?

    Cand companiile petroliere au inceput sa-si vanda facilitatile de extractie si prelucrare a titeiului, si sa investeasca in energiile alternative, eu cred ca spune multe. Dar cine nu vrea sa vada, n-o sa vada si o sa gaseasca mereu argumente. Vazute si nevazute. Dar ce mi se pare cel mai aiurea este ca nici macar comentarii simple in care sa-ti spui parerea nu mai pot fi facute. Pentru ca ti se baga pumnul in gura rapid, articulat si cu cea mai mare violenta. Totul de pe pozitii absolute, cu adevarul absolut in gura. Inatacabil. OK.

    Eu sper ca e doar o faza trecatoare si intr-o zi o sa putem discuta din nou in mod normal despre masini, si altele, de ce nu? Dar in limite rezonabile, cu maturitate si realism.
    18 7
  • parere
    Cand un nebun este lasat sa isi intinda mizeriile mistice si derapajele mintale pe un site auto ma intreb care e scopul administrtorilor acestui site?

    Ca un clovn dereglat mintal isi spune pasul in una doua interventii e una dar cand e lasat sa se intinda ca raia e deja prea mult. Si culmea e ca majoritatea celor ce scriu aici nici nu sunt in asentimentul nebunului. Dar suntem obligati sa-l toleram sau, mai rau, nici sa numai intervenim pentru ca atunci cand i se da replica (cu propriile cuvinte) se sterg comentariile la adresa individului.
    8 11
  • Oricine ai fi, clona lui @fan skoda, ai un simt al umorului genial. Foarte foarte rar mi se intampla sa rad cu lacrimi pe internet. :):):)
    9 1
  • fan skoda
    Acum putin timp, il injurati pe @Inexorabil ca scria comentarii lungi.
    Acum, il injurati si pe @zarnesteanu.
    Macar, daca va e lene sa cititi niste comentarii lungi, nu comentati despre asta. Inteleg. Daca scriem comentarii lungi, suntem nebuni.
    Daca vrei sa zici mai multe lucruri, parerea ta este mai lunga, dai informatii, etc., si la care trebuie sa scrii mai mult, daca vrei, o sa scrii.
    Unii nu gandesc deloc pe aici.
    Si am scris de mai multe ori comentarii lungi pe aici. Deci sa vedem:
    Comentariu lung = nebun
    Comentariu scurt = OK
    Daca vrei sa oferi si sa impartasesti informatii si vrei sa scrii, chiar pe subiect, ce faci ? Scrii mai multe comentarii ? In mintea unora, astia sunt si mai nebuni.
    Si eu am scris comentarii lungi. Odata, am scris foarte multe informati (nu mai stiu ce articol), si am scris un comentariu foarte lung. Nu mi-am dat seama ca l-am facut atat de lung. Cand i-am dat enter si s-a pus comentariul, ma uitam, si nu-mi venea sa cred ca am scris un comentariu atat de lung.
    Si in plus, de ce credeti ca putem sa scriem comentarii foarte lungi ?
    Daca chiar eram nebuni daca scriam comentarii lungi, probabil Automarket.ro, ne-ar fi lasat sa scriem cateva cuvinte.
    E bine, ca macar, suntem liberi sa scriem comentarii lungi.
    @Cei care scrieti comentarii lungi - ignoratii pe cei ce va injura pentru ca ati scris mult. Acei oameni sunt niste lenesi. Ei vor sa citeasca doar comentarii scurte. Sunt atat de lenesi, incat daca este un comentariu putin mai lung, apasa butonul de manuta rosie, fara sa citeasca nici macar o propozitie.

    @Parere

    Dar tu cum esti ?
    Cine este mai nebun ?
    Un om care scrie comentarii lungi si care nu este lenes, sau unul care daca vede un comentariu lung, ii este lene sa-l citeasca si face doar miscarea rotita-rotita-rotita si apasa butonul de manuta rosie, chiar daca nici nu stie ce a scris omul respectiv ?

    @Clona

    Chiar esti amuzant ! :)))
    Ai manuta verde pentru simtu' umorului. :)))

    VINE CRIZA !!!
    Cam atat. Probabil o sa ma injurati ca am scris atat de mult.
    6 2
  • Elvira
    Indiferent ce s-ar intampla cu industria petroliera, nu voi plange in veci de mila Exxo, Chevron, Gazprom, Aramco etc.
    Simt o mica bucurie cand vad problemele economice ale extractorilor de petrol si gaze de sist care ne-au ras in nas zeci de ani si care ne-au distrus plaeta si plamanii. Sper sa urmeze si altii.
    15 1
  • unsirb
    @zarnesteanu, @parere: eu inca sunt de parere ca fan...atismele si comentariile in...atacabile sunt un experiment social al moderatorilor site-ului. Astept sa ne prezinte rezultatele intr-un articol, sau macar sa ne spuna "it was just a prank, bro!".
    19 1
  • @zarnesteanu: daca vrei sa vorbesti mai concret si nu cu zeita gaia, atunci eu sunt dispus sa-ti raspund la comentariu.

    Sunt unii care o dau in conspiratii, e adevarat, dar cand vezi de exemplu, ca companii din industria auto sunt obligate de UE sa presteze masini electrice si sa "faca norma", e cumva normal sa o dai in conspiratii, pentru ca nu are nicio logica ce se intampla. De obicei atunci apar conspirationistii, cand logica nu mai poate explica ceea ce se intampla. E foarte simplu.

    Da, suntem oameni maturi, tocmai de aia reusim sa luam "pulsul vremurilor" inaintea tinereilor care se lasa dusi de primul val si de emotii usor insuflate de media si de tot soiul de profitori.

    Deci daca vrei, vorbeste concret si o sa-ti raspund unde nu sunt de acord sau o sa-ti dau dreptate.

    Am spus de multe ori aici ca-mi place Diesel. Dar intotdeauna am avut grija sa las un strop de umor si sa ma distrez eu insumi de anumite exagerari, tocmai ca sa se vada ca trebuie sa discutam relaxati si sa nu uitam sa ne facem propria critica daca gresim. Daca asta nu s-a inteles si daca ai impresia ca toata lumea e incrancenata, cred ca gresesti. Oricum, li se rupe smecherilor din industria auto de parerile noastre. Putem doar sa comentam si sa schimbam pareri. Nu am atacat pe nimeni, desi eu am fost facut in fel si chip pentru parerile mele, ceea ce mi se pare pana la urma lamentabil.

    Daca e sa vorbesc foarte serios, da, cred ca "Diesel is here to stay" inca mult timp, dar am spus de N ori ca as trece pe electric daca oferta ar fi demna de luat in seama. Or, actualmente, ceea ce pofera producatorii pe partea asta e de ras.
    11 1
  • inexorabil
    Astăzi, 22.04.2020, oficializez “divorţul” definitiv şi irevocabil dintre persoana mea şi @zărneşteanu (îi scriu nick-ul în mod insensibil, protocolar, cu detaşare totală). Consemnez defilarea încă unui e-zombi văduvit de irisuri…Să fie “protejat”, “sănătos” şi “fericit” în “paradisul” eco-milenarist (alias “realitatea” care se conturase demult), în care albinele truditoare ale întunericului mai au puţine chestiuni de pus la punct.

    “Omul de rând este jefuit”…”Concluzie” echivalentă, fără doar şi poate, cu “vampirii care sug sângele poporului”. Apropo, nu vi se pare că ne confruntăm cu un “déjà vu” ?...Dar aşa se întâmplă când roşul pursânge încearcă să se coloreze singur în galben-albastru, deconspirându-se singur şi…neinspirat: “democraţie liberală”, ambii termeni ai sintagmei fiind familiari doctrinei de…Stânga.

    Cică îi astup eu gura în mod…(neo)stalinist. Ce insinuare neobrăzată! Dacă cineva (inclusiv eu) i-ar şterge textele în mod sistematic şi nejustificat, da, doar atunci ar trebui să incriminăm, fără teama de a ne înşela, cenzura, ca gest inechivoc, grosolan! Dar el n-a fost niciodată lovit de o asemenea nedreptate. Iată minciuna diabolică! Iată cum, mai devreme sau mai târziu, toţi sclavii minciunii se devoalează singuri!! Îi acuză pe alţii de invenţii, de fabulaţii, de diversiuni, de tertipuri…ca să se poată ocupa în linişte taman de ele.

    De fapt, Z a preluat fidel discursul lustruit de cerberii Ersatz-ului (“la pachet” cu băşcălia de baltă menită să ridiculizeze Adevărul, rămânând blocată însă în stadiul de intenţie), crezând, cu naivitate crasă, că declamarea şabloanelor emolare reprezintă al său “punct de vedere”. Cică n-a întâlnit “misticisme” decât pe AM. Perfect fals, deoarece Cuvântul poate fi de(s)prins din mai multe guri de tun ale apologeticii ortodoxe, dar evident că nu s-a ostenit să caute (cică nu pricepe care-i baiul cu Gaia…îi pot arăta oricând un QED în acest sens – nota bene: nu făurit de mine!!! – cât toate zile, dar cică în viaţă nu se cade să te lupţi cu absolut toate armele de care dispui...deci lasă loc şi misterului, şi impresiei adversarului cum că te-a învins), că doar languroasa (cu ghearele-i tăioase vârâte cu grijă în mănuşi de salon) “mainstream media” îi surâde la orice colţ de stradă.

    Evident că oilor orwelliene bulucite în staulul NWO/BNW le repugnă “generalizarea”, din moment ce “nu trebuie” să-şi ridice capetele decerebrate şi aplecate cu de-a sila în “pătrăţeaua” fiecăreia din ieslea (ticsită cu nutreţ predestinat cretinilor sadea) “arondată” pentru ele. Cu alte cuvinte, li s-a inoculat pe nesimţite că Adevărul înseamnă pandemia de tip “baubau” care inclusiv noaptea le este interzisă (ca apariţie accidentală în vis). Şi nu voi face acum abstracţie de fascinaţia irezistibilă de a nu “ieşi din rândul lumii”. Păi cum să le pomenească Z semenilor despre “aberaţiile” preţuite doar ici-colo pe mirobolanta noastră planetă? Vai, nu! Fugim de ştampilele “unanime” ca dracul de tămâie. Oare însă ar fi cazul să ne mirăm? “Tot pământul s-a minunat mergând după Fiară” (Apocalipsa 13:3). Ba încă e-trepidaţii ne sugerează acelaşi soi de întrebare ca în versetul 4: “Cine este asemenea Fiarei şi cine poate să se lupte cu ea?”…Eh, ei n-o numesc “Fiara”, ci “realitatea incontestabilă/indispensabilă/inevitabilă a viitorului”.

    Cât despre “simţul practic” pe care Z îl invocă eminamente cu…religiozitate, nici nu mă îndoiesc că el nu şi-a scos dopurile din urechi şi nici nu şi-a tras masca (de protecţie) de pe ochi: “Slujitorii lui Antihrist se străduiesc, mai mult decât orice, să Îl scoată pe Dumnezeu din viaţa oamenilor, astfel încât aceştia, mulţumiţi cu belşugul material, să nu simtă în niciun fel nevoia de a se întoarce la Dumnezeu, să nu-şi mai aducă aminte de El, ca sa poată trăi ca şi cum Acesta nu ar exista defel” (Arhiepiscopul Averchie Tauşev). Astfel, logic că ei au devenit maximum “practici”. De obicei, stârneşte disconfort vădit şi rumoare, în orice mediu social, să abordezi teme “religioase”. Apropo, vă dezvălui în premieră că, ori de câte ori mă întâlnesc cu un prieten drag al meu din universul duhovnicesc (întâmplător, fost coleg de clasă), vorbim cu nesaţ despre Hristos…Nu doar în lăcaşul de cult, ci pretutindeni…Bar sau terasă să fie şi tot nu ne sfiim! Pentru că, axiomatic, toată lumea îi aparţine lui Dumnezeu, indiferent cât ar nega ea şi indiferent cum ni se pare nouă: bună, rea sau “amalgamată”.

    Doar tipii isteţi înţeleg esenţialmente de ce “Orice păcat şi orice hulă se vor ierta oamenilor, dar hula împotriva Duhului nu se va ierta. Celui care va zice cuvânt împotriva Fiului Omului se va ierta lui, dar celui care va zice împotriva Duhului Sfânt nu i se va ierta lui, nici în veacul acesta, nici în cel ce va să fie” (Matei 12:31,32). Aaa, bine, Z se va uita iarăşi precum curca în crăci. “Ce-o fi vrând să zică?” (adică pasajul evanghelic). Lipsindu-i noţiunile elementare ale creştinismului, sunt şanse infime să afle că Duhului Sfânt I se mai zice şi “Duhul Adevărului” (Ioan 6:3). Prin ce Se remarcă Dumnezeu-Duhul? “Vă va călăuzi la tot adevărul” (acelaşi verset). De unde sau cum? “Nu ştiţi că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt? “ (1-Corinteni 6:19). Poate fi însă acest “templu” complet curăţit de păcate în timpul vieţii telurice, astfel încât Duhul să nu fie alungat din el? Nu, nici măcar datorită spovedaniei (mai ales dacă nu există o căinţă sinceră, cu lacrimi drept singurul “magnum argumentum” !), dar miracolul se numeşte…Adevărul: doar Dumnezeu poate “vedea” inima omului. În toată splendoarea “nudităţii” ei: cucernică sau întunecată/apostată/vicleană (inimă “călduţă” sau “gri”, adică “nici aşa, nici aşa”, nu poate fi concepută pe pământ, în nicio epocă, fiindcă nu stă în firea Creaţiei!).

    Eh, prin lumea aceea “nouă”, cutremurată orgastic de iluzia supremă a “realităţii” şi a “maturităţii” şi în care “democraţia majorităţii contează în mod fundamental”, “delirul mistic al talibanilor ortodocşi” nu relevă mai nimănui nimic…În acest sens, să vă spun/amintesc cum o serie de sondaje-fulger efectuate chiar în interiorul diferitelor secte “creştine” au scos la iveală procente îngrijorătoare în dreptul pastorilor care (în sinea lor profundă, insondabilă, şi după cum reieşea neîndoielnic din analiza fizionomiei şi vocii lor) nici măcar nu credeau în Dumnezeu şi/sau nici măcar nu validau învăţătura Scripturii Sale, chit că operau zi de zi cu instrumentarul religios?! Brrr, nu cred că vreau să-mi imaginez ce s-ar întâmpla dacă, tot aşa, i-ai “scutura” zdravăn pe nişte clerici de-ai noştri, de peste “Marea Băltoacă”, recte ce frunze (başca uscate) ar cădea din pomul prezumat plin de fructe al prezumatei lor credinţe “fierbinţi”. La urma urmei, tot “schepsisul” creştinismului (implicit, al Dreptei Credinţe) constă într-un singur test (dar cel mai elocvent cu putinţă): care este adevărata opinie a fiecărui membru al Pliromei Bisericii (deci şi mireni, şi clerici) în privinţa celor două aspecte interdependente şi reliefate de “epilogul” Crezului: învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie. Ce-i drept, nu s-a încumetat nimeni, dar vă asigur eu că am avea parte de nişte surprize…teribile (intuiţia nu mă înşală…conform premisei hristice “După faptele lor îi veţi cunoaşte”, vom putea constata chiar lesne că nici măcar vorbele lor nu tratează vreodată problemele cu pricina!). În orice caz, formula “Veşnică pomenire” pe care o auzim, în mod obişnuit, la înmormântări şi la parastase este fundamental eronată dogmatic! Ba încă atacă tocmai fiinţa Ortodoxiei!! Nu; pomenirea se cuvine a se rosti/face doar în ideea vremelniciei răposării trupului. Păi să nu ne mirăm de ce tot mai mulţi…creştini botezaţi comit apostazie (brutal, pe faţă), axată, în principal, pe negarea vieţii veşnice (automat, a învierii trupului), chit că ei îi râmân “fideli” (verbal) lui Hristos.

    NOTE:

    1) Am scris “o groază” (başca “delirant”, “psihopatic” – oricum, interesantă această experienţă a urii nu doar neslăbit turbate, ci şi previzibile ca ora exactă) ca să subliniez o singură…realitate (ador termenul!), fără menajamente : Z = apostat! Sau poate că a fost dintotdeauna ateu. Pe piloni creştini, nu-i bai. Oricum, răbdare faţă de dânsul am “investit” mai mult decât aş fi capabil să duc. Sunteţi martori că mi-am dat toată silinţa. Însă nimeni/nimic nu mă poate obliga să persist în greşeală!

    2) Se naşte o întrebare “legitimă” : cu cât mă plăteşte “propaganda rusă” ? Dar cine a zis că îmi convine plafonul? Oportunist cum sunt, poate voi schimba “stăpânul” : belarus sau georgian. Ba unii mi-au pus în vedere ipoteza că nici Serbia sau Bulgaria n-ar fi o alegerea rea.

    3) Emiteţi domniile voastre calificativul adecvat pentru cineva care “atinge cerul cu mâna” graţie unui V8 “de senzaţie” şi, totodată, înfierează proletar “putoarea fosilă”.

    4) Dragă @fan, nu l-a înjurat nimeni pe Z. Tot eu sunt cel vizat…

    5) Elvira, fata tatii, cumva eşti un Electrikkk cu fustă? Sau v-a turnat aceeaşi mamă (Gaia) ? Jubilezi că “scapi” de “putoarea fosilă” ? Păi, totodată, ar fi ETIC (în toate limbile şi dialectele planetei) să regurgitezi şi să returnezi (celelalte obiecte, non-alimentare) tot ce ai beneficiat de pe urma “nenorocitelor” şi “criminalelor” transporturi asigurate de ICE! Dar, la voi, etica are gust doar pe limbă; în sufletele voastre tronează o panoramă (indiscutabil “realistă” şi “matură”) demnă de intervenţia salubrităţii.

    6) Ooo, da, @unştirb: fix redacţia AM elaborează şi patronează “fanatismul religios”. Din acest “fapt cert” nu poate rezulta decât calitatea mea de redactor. Păi na! treb’e să mănânce şi gura lui je o pâine (cea “roşie”, putinistă, nu-mi mai este suficientă). Automat, vă bag pe gât publicitate “la greu”. Dar nu despre “americane”, sic! De fapt, cine ştie…poate că m-am vagonizat între timp. Adică mi-am pus singur “gunoaie” (aferim, vienele, pardon, fănele!) pe cap.

    7) @PMC, îmi este cât se poate de limpede că încă te îndoieşti de verificitatea afirmaţiilor mele “mistice”. Nu uita însă că, volens nolens, te vei “intersecta” (inclusiv tu, ca orice rob al lui Dumnezeu) cu proba de foc a faptelor…După aceea, “lucrul fiecăruia se va face cunoscut; îl va vădi ziua (Domnului). Pentru că în foc se descoperă şi focul însuşi va lămuri ce fel este lucrul fiecăruia” (1 Corinteni 3:13). Şi, fără să te superi, mi se pare suspectă dorinţa ta expresă de a te debarasa de Diesel “în speranţa” unei e-configurări “adecvate” a Globului. Aşa că îţi propun rectificarea devizei tale: nu “zi de zi”, ci “cât va trăi pământul, Diesel deasupra tuturor!”…De fapt, dacă reflectez mai intens, n-ar fi nicio dramă: aruncă-l tu, că îl preiau (şi potenţez) eu! Prefer benzina, dar n-aş ezita s-o amestec (în sens invers alegoric) cu motorina.

    8) Ei, apropo, cum să uit aşa ceva: cât va trăi pământul, PETROLUL deasupra tuturor! Mai precis, oceanul petrolier. Din spaţiu, planeta se vede albastră; din spaţiul…capodoperelor noastre ICE, doar neagră. Şi vâscoasă. “Petrolul este viaţa şi viaţa e petrol / Din zori până-n noapte trăim în pericol” – parcă aşa suna o melodie a “Paraziţilor”. Măi tati, şi doar veneram de mic…rafinăriile (cum treceam cu trenul sau cu maşina pe lângă Ploieşti, cum se ştia: nimeni n-avea voie să mă deranjeze – mama, tată, frate, soră, bunic sau bunică – căci aveam de savurat spectacolul limbilor de foc, mai ales în peisajul mirific al nopţii). Dar uite că, în pofida voinţei mele, “valurile vieţii” nu m-au purtat chiar într-acolo. Totuşi…niciodată n-ar fi târziu (cât timp voi respira), aşa că, dragi companii de profil, angajaţi-mă “influencer” şi nu veţi regreta. Dar să ştiţi de la bun început că insist să trecem în contract valoarea invariabilă de zero euro/dolari (sau, mă rog, “1”, ca să nu creadă Fiscul că l-am trage în piept). Fiindcă eu m-aş lansa prioritar şi vârtos în vânătoarea de cu totul alte zerouri, ca de pildă marele, înţepenitul şi triplu baratul zero cerebral al e-/eco-cobailor. La urma urmei, nici n-aş avea nevoie de mijloacele consistente pe care sigur mi le-ar pune la dispoziţie companiile respective; eu aş izbuti “doar” cu “arma” Cuvântului, implicit a Adevărului. Adică prestez reclamă “moca”, fraţilor (mă adresez “îmbuibaţilor” cu petrodolari). Serios: nu mă mânjesc eu cu bani; pasiunea primează (tocmai de aceea sunt “bolnav psihic”). Dacă, desigur, o puteţi accepta ca…dragoste pentru Viaţă (ultimul termen nefiind, nicicum, tangent cu…vremelnicia, dar, înotând de zor şi febril în mocirla “practică”/”pragmatică”, Z & afinii nu se vor putea edifica în…vecii vecilor, Amin!).
    5 9
  • Asa, si?
    11 1
  • fan skoda
    @Inexorabil

    Nu l-a injurat nimeni pe @Zarne.

    Da si nu.
    Adica: "un nebun este lasat sa isi intinda mizeriile mistice si derapajele mintale"

    Pentru mine, cam este o jignire.
    L-am "aparat" nitzel pe colegul @Zarne

    PS: Interesant comentariu
    3 4
  • Pfai, a mai trecut unul pe lista neagra, singur impotriva tuturor, un sentiment inaltator, tine-te tare @inexorabil.
    16 0
  • @inexorabil, eu te asigur ca nu semnez actele de divort :):) Pentru ca pentru mine prietenia inseamna mai mult decat un sfarsit atunci cand ajungi la diferente de opinie. Chiar si atat de "majore" cum ar fi perceptia automobilului electric/autonom.

    Trec peste toate prostiile pe care le-ai scris la adresa mea, probabil "la nervi". Cred ca totalitatea contra argumentelor ar mai putea fi facuta doar verbal, pentru ca in scris as epuiza maximul admis pentru postare, de vreo cateva ori. Din textul tau vad ca ai tras niste concluzii despre mine in care eu nu ma regasesc dar este opinia ta si ti-o respect.

    Nu stiu de unde ai ajuns tu la neostalinism, dar taica-meu daca te-ar auzi, te-ar lua de gat :) Cel putin figurativ. Nu cred ca ti-ar place sa auzi ce are de spus in legatura cu comunistii si rusii in special :) si mai ales sa ma asociezi cu tagma asta de oameni. Dar spre deosebire de el, eu am trait si in alt mediu decat intr-o Romanie care a simtit cizma sovietica pe grumaz 45 de ani. Si am invatat sa fac deosebirea dintre omul de rand si politrucul agresiv si batut in cap.

    Legat de citatul arhiepiscopului Averchie Tauşev, eu te asigur ca la mine in sat sunt multimilionari care vin la biserica in masini ieftine, nu ies cu absolut nimic in evidenta la slujba si contribuie cu timpul lor, cu "talantul" lor si cu bani la nevoile oamenilor din parohie. Deci se poate sa ai un trai indestulat, comfortabil si luxos si totusi sa nu uite de Dumenezeu si de cei in nevoie de langa tine. Nu toti sunt asa, dar sunt destui care n-au uitat de cei 6 ani de-acasa.

    Nu e prima data cand imi spui ca sunt impotriva lui Dumnezeu, ca sunt de partea lui antihrist, samd. Este opinia ta. Dar eu zic ca inainte sa te lasi orbit de ego sa te uiti inca odata mai atent la mine. Cu atat mai mult cu cat ma cunosti mai bine decat majoritatea de pe Automarket.ro.

    Cu ani in urma, in Romania, am refuzat invitatia unui preot catolic sa fac pace cu un grup de fosti comunisti, reformati in ... whatever. Deci un catolic incerca sa faca pace intre ortodocsi :) Este unul din cele mai mari regrete pe care le am in viata asta. Cand cineva iti intinde o mana, sau te invita sa te impaci cu aproapele, e bine sa nu lasi ocazia sa treaca pe langa tine. Pentru ca mai tarziu s-ar putea s-o regreti. Sa regreti simplul fapt de a nu urma indemnul lui Hristos de a ierta apropele tau.

    Nu stiu de ce suntem atat de blestemati ca natie si ne certam intre noi din toate nimicurile si prostiile. Acasa in Romania, sau departe la zeci de mii de km de casa. Se pare ca intotdeauna intervine zazania intre noi. Si e dureros, pentru ca e atat de simplu sa fie altfel.

    Eu astazi iti intind o mana, fara perversitate, fara aere de superioritate. O fac cu toata inima. Si probabil o s-o fac si data viitoare si inca odata, si de cate ori va fi necesar. Depinde doar de tine daca o sa vrei sa-mi raspunzi la fel sau o sa-mi intorci spatele.

    Eu inteleg (partial) de ce ai scris toate de mai sus. Dar acum, ca ne-am spus amandoi parerile, poate ar fi bine sa ne si acceptam asa cum suntem. Diferiti si totusi oameni.

    Inca odata, iti scriu nick-ul @inexorabil, cu zambetul pe buze, fara detasare sau insensibilitate. Pentru ca intr-o zi, Cineva a vrut sa ne cunoastem si sa invatam ceva, unul de la altul.
    5 0
  • @Elvira :) 100% de acord. Gigantii petroliei au umflat artificial pretul la pompa de zeci de ani si au facut profituri inimaginabile din buzunarele noastre. Partea proasta este ca asta o sa continue pana or sa dispara cu totul de pe fata pamantului. Daca se va intampla asta vreodata!

    @unsirb, si eu uneori ma intreb daca nu e un algoritm care culege informatii de pe net, le compileaza si pe urma le posteaza in functie de topic, de "temperatura" comentariilor. Mi-e greu sa cred ca cineva poate fi atat de sec si searbad in comentarii, plus o gramatica sparta de cele mai multe ori. Administratorii cred ca n-au prea multa putere oricum. De ani de zile se promit schimbari in formatul Automarket.ro (nu ca mi-ar displace asa cum e acum), dar noutatile lipsesc cu desavarsire. Ori n-au bani, ori n-au interes sa schimbe ceva. Cat despre cenzurare, vad ca mai dispar texte ici si colo, dar cam atat. Noroc ca de-a lungul timpului ne-am cenzurat noi insine si s-au mai calmat apele cat de cat :)

    @PMC, Hai sa impartim problema in doua. Miscarea eco si EMOL (ca sa-l citez pe stimabilul @inexorabil :):) )

    1. Miscarea eco, alias zeita gaia. O spun pe sleau, mi se pare o tampenie crunta. Adica eu, daca eu reciclez gunoaiele acasa, ma inchin la gaia? Bai frate, hai sa fim seriosi! Daca in tinerete, in drum spre casa, coboram din Piatra Craiului pe la Spirlea (sa zicem) si adunam intr-o plasa, o picatura din oceanul de gunoaie pe care il lasau cheflii la refugiu, si il duceam la Plaiul Foii, inseamna ca ma inchinam la gaia? Bua-ha-ha-ha. Exista actiuni mici, individuale, care fac o diferenta enorma, si exista actiuni de anvergura, finantate, care ar trebui sa adreseze probleme dincolo de capacitatile individuale ale omului de rand.

    Acum, ca miscarea eco a fost deviata de la scopul ei initial si folosita pentru sprijin politic, e o marsavie. Aici, da, sunt de acord ca lucrurile trebuie privite cu circumspectie. Miscari gen Greta sunt deja penibile si suspecte. La fel si cu extremele la care ajung militantii eco, si care pe mine ma scarbesc de-a dreptul. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne batem joc de natura si de locul in care traim.

    Anti-ecologismul asta ma surprinde un pic si la @inexorabil, pe care il stim cu totii ca e profund religios si foarte bine citit in domeniu. Pai daca globul si tot ce este pe el sunt creatia Domnului, nu se cade sa avem grija de el? In casa noastra, nu facem curat, n-o reparam, n-o intretinem? Cu atat mai mult trebuie sa facem ceva pentru planeta asta, care nu e a noastra si pe care trebuie s-o lasam copiilor nostri. Fie ca intri intr-o organizatie eco, rezonabila, fie la nivel individual. Eu nu mai am gunoi nereciclabil de ani de zile. O punga neagra, mi se umple odata la 8-12 luni. In rest totul e sortat: plastic, hartie si resturi de mancare. Inca daca ar fi ca in Germania sau Elvetia, as fi gata sa fac la fel de mult ca si ei. Dar aici la mine e totul mult mai relaxat, deci nici un motiv sa n-o faci.

    2. Miscarea EMOL. Eu nu contest ca sunt grupuri, familii, corporatii care detin intr-un fel sau altul majoritatea bogatiilor acestei lumi. Si da, ei sunt cei care trag sforile politice, economice, si sociale pe planeta asta. Acuma, cata putere au de fapt, in realitate, asta e discutabil. Sunt sisteme sociale si mecanisme ale democratiei care nu le permite sa-si faca de cap chiar atat de mult cum au chef. Hai sa nu ii punem pe un piedestal si sa ne fie frica de ceva ce nu stim concret. Poate nici ei intre ei nu sunt atat de uniti si de coordonati precum pare.

    Din pacate, un alt lucru care nu-l inteleg la @inexorabil, si ceilalti care gandesc ca si el, este ura asta pe masina electrica. O separ de masina autonoma, vorbim doar de masina electrica. Cum de-am ajuns eu antihrist daca sunt de acord cu tehnologia electrica si ii vad avantajele, imi este peste puterea de intelegere. Aici mi se pare ca mistificare devine foarte periculoasa. De aici si pana a baga pe cineva la inchisoare nu mi se pare ca mai e decat un pas.

    Ce mi se pare extrem de periculos este invazia in viata privata prin electronicele pe care le cumparam. Electronice care devin tot mai sofisticate si tot mai usor de spart nu doar de organisme guvernamentale, ci si de oricine cu putina educatie informatica. Dupa mine aici e buba, si aici trebuie facut scandalul cel mai mare. Capabilitatile tehnologice ale calculatoarelor, telefoanelor, electrocasnicelor, televizoarelor, pot fi foarte usor hacuite si folosite impotriva noastra pe o sumedenie de planuri.

    Ma opresc, ca ma intind prea mult si stiu ca atentia omului modern e tot mai scurta :):):) To be continued ...
    4 0
  • inexorabil
    Era I-M-P-O-S-I-B-I-L să nu se “pronunţe” şi Fă Nel, Savista site-ului. Prin mediile alea extrem de “conspiraţioniste” i se mai zice şi Mafia, dar pssst! făceţi-vă că lucraţi (pardon, nu suntem la TVR, în 22.12.89), făceţi-vă că nu ştiţi. Reţeta este simplă de tot, de-a dreptul “paranoică” : se toarnă aversiune îndârjită faţă de VAG (căci gura păcătosului nu se dezminte niciodată…), concomitent cu certitudinea că nemţălăii oricum vor rămâne în urmă faţă de eco-avansaţii asiatici, se bat bine cu telul şmecheriei conform căreia “proştii nu se prinde” şi preparăm rahatul aista de ani de zile. Ideea este să trecem aluatul VAG (crescut cu drojdia ICE) prin toate prafurile posibile (urât mirositoare). De ce? Fiindcă marketing în stil Bushido.

    Dar cu calul (inexo) ce-am avut? Ei, ştim că ştie tărăşenia, deci îl căpăcim cât cuprinde…

    “Dar ce te determină să fii atât de sigur că aşa stau lucrurile?”. Păi…limba română. Scârţâie sub tălpile lui Mafia, la fel în privinţa lui fănel, vienel şi ce alte nick-uri îşi va mai aroga. Plus: conştient că s-a făcut de cacao la faza cu Audi = NSU, vienel a socotit de cuviinţă să se “reinventeze”, tocmai ca să menţină iluzia că el ar cuvânta numai în mod infailibil. Numai că motivul “retragerii” anterioare s-a concentrat în jurul “ajungerii cuţitului la os” din cauza “psihopatiei” mele tolerate de redacţie. Acum însă, minune, nu se mai simte “intoxicat”, “sufocat”. Deocamdată, fiindcă încă n-a comis-o :)

    Ooo, s-avem pardon: cum să-l ignor (era să scriu “igor”) pe pretenul meu rusofil Dan Grecu? Maestre, parcă aparţineai grupului de persoane care, vorba lui EBA, “nu vor să vorbesc” cu mine. Eu nu-ţi mai par o “sectă aparte” ? Doar ce-am mărturisit deunăzi că-mi plac la culme oamenii consecvenţi.
    Nu, nu-i de închipuit nicio “listă neagră”, că doar nu sunt asasin profesionist. Vorbeşti şi tu ca să nu se spargă singură punga cu borş sau să nu se topească muştarul din cauza “încălzirii globale”. Acest om (Z) mizează, până în pânzele alte, pe varianta lui de “maşini”, iar eu l-am scos de la inimă. Încearcă el s-o “nuanţeze”, să-şi “edulcoreze” tonul şi abordarea, dar anatemele rostite împotriva “putorii fosile” îl însoţesc netulburate; pe-astea nu le explică neam! Aşijderea marea eco-înşelăciune a viitorului milenarist: nu sesizez nicio dorinţă de a le parcurge cu ochii minţii! “Taina fărădelegii” rămâne o…taină pentru dânsul. Cumva ar fi vrut să-i fie facil accesibilă, ca să se convingă “pe viu” că ea acţionează?! Eventual să-i deschidă chiar potrivnicul porţile straşnic zăvorâte ale EMOL: “Poftiţi, intraţi, domnul meu. Nu trebuie să validaţi Scriptura şi să-i credeţi pe proorocii ortodocşi, căci vă oferim chiar noi dovezi absolute”.

    Z confundă, într-o veselie, cei şapte ani de acasă (cu impact în sprijinirea firească, civică, a salubrităţii!) cu “imperiozitatea protejării mediului de noxele auto”, când, de fapt, acest “pericol” este…ridicol, practic (că tot îi place termenul) acesta NEEXISTÂND.

    Atacăm “la sentiment”, dar direct Adevărul…neah!

    Trec (foarte) amuzat peste Z-năstruşnicia despre “închisoarea” în care îi vor vârî “inexorabilii” pe “bieţii” e-“martiri”.

    Ah, da, aceeaşi pretenţie de bun simţ nu-l ocoleşte tocmai pe dânsul: să piară “industria poluantă”, dar, precum în cazul Elvikkkei, decretez: scoate, lupe, ce-ai mâncat! Ce uşor ciuruim la zidul infamiei…Pe cine? Tocmai pe cei (aşa “nescrupuloşi”, “rapaci” şi “ticăloşi”) care ne-au ajutat (chiar nevrând, preocupaţi obsesiv doar de satisfacţia propriilor burduhane) să ne desfătăm cu toate facilităţile (post/super)moderne!

    Cu cât tupeu ne puteţi stropi pe faţă, dragilor?!

    Cert este că Z n-a “adulmecat” perversitatea ideologică a eco-panteismului: aceea de a califica, cu ochii injectaţi de ură, drept…murdară, infectă (la propriu…adică microbiologic!), poluantă, lumea lăsată de Dumnezeu, şi ecleziastic, şi laic. Păi iată ce consider a fi blasfemia supremă: să insinuezi că Tainele Bisericii te-ar putea…contamina cu (co)vid. Hai, nu mă surprinde din partea statului militarizat, secularizat, antihristic, căci asta ştie, asta poate – axiomatic, n-ai cum să transformi porcăria în bici (care să mai şi pocnească) – dar tu…Patriarhul ţării, să te faci părtaş, cu seninătate, la erezia (co)vidă, ca să n-o mai socotim pe cea ecumenistă, pe care ai (con)semnat-o cu mâna ta, şi să mai şi îndrăzneşti să te adresezi Pliromei?! Wow! Chiar că nu-ţi mai vine nimic de comentat; amuţeşti instantaneu. Aaa, mi se cere de Sus ca, în atare condiţii (imposibil de interpretat altfel), să-mi conserv mintea, adică să rămână întreagă? Cam greu…Trebuie să fiu ajutat tot de Acolo! Pentru că puterea Ta (inclusiv de a suporta), Doamne, nu este totuna cu a robilor Tăi. Oricare dintre ei ar fi murit mult mai devreme pe crucea Ta de pe Golgota.

    Revenind la Z: nu, categoric nu vreau să mă simt şi s-o întruchipez pe credula de Eva sub asaltul şarpelui care şi-a uns limba cu miere…Am zis! La urma urmei, i se pare o tragedie că nu vom mai vorbi noi doi, că ne vom evita pe viitor? Tragedie va fi, în toată puterea cuvântului, când, aşa cum ne avertizează Părinţii, soţia se va tângui: “Bărbate, hai să ne lăsăm şi noi pecetluiţi cu semnul împărătesc al liderului mondial, că altfel vom pieri de foame!”. Iar soţul, demn, îi va răspunde: “Nu, draga mea soţie, tu eşti liberă să faci cum crezi, eu însă nu-mi trădez credinţa în Mântuitorul Hristos, deci aleg să merg la moarte, fără teamă”. Iar sufletul îi va fi sfâşiat între iubirea de familie şi iubirea de Adevăr şi va înţelege prea bine că nu le poate avea pe ambele (chiar şi pe mine m-ar înfiora o asemenea postură personală şi nu de frica morţii, ci pentru că aş pierde, pentru totdeauna, unele persoane dragi, dar, dacă astfel se traduce sacrificiul mântuirii, atunci…n-aş avea încotro). Am apelat la un singur exemplu. Nu neapărat fiind valabile aceste roluri; pot fi şi inversate, ca să nu se creadă că aş fi vreun misogin.

    Deci, ce “listă neagră” ? Dacă Z va fi “executat”, nu voi concepe eu Sentinţa. La fel şi invers!!!

    PS. Adevărata cunoaştere interumană se iniţiază doar “faţă către faţă”, ceea ce nu s-a petrecut între mine şi Z. Şi, mă rog, pentru ce raţiune să fi avut loc? Ca să mi se împărtăşească un sistem de credinţe identic cu unul anumit…newyorkez? No, thanks!

    PPS. Spatele întors nu este al meu, ci al…tău. Ţi l-ai întors singur. Îţi refuzi singur Calea, Adevărul şi Viaţa. Magnum argumentum? “Nu vă amăgiţi: Dumnezeu nu Se lasă batjocorit, căci ce va semăna omul, aceea va şi secera” (Galateni 6:7).
    4 7
  • Iti dai seama ca acum imi pari si mai mult ca faci parte dintr-o secta, stiu c-am zis ca te ocolosesc, dar aceasta rugaminte am avut-o eu prima oara, sa ma ocolosesti tu, ceea ce n-ai facut. Oricum, stii care este problema ta ? Oricine te contrazice in mod constant se trasforma in dusman, devii agresiv si apoi treci la nivelul urmator, jignirile, pari complex ,dar limitat in acelasi timp, lucru fabulos de altfel.

    Apropo de patriarhul mult prea fericit, Romania este un stat LAIC, nu religios, deci patriarhul impreuna cu cireada lui de imbuibati nu pot face regulile ca asa doresc ei, chiar daca au o inca mare influenta in tara ( dar este pe sfarsite ). Adicatelea Rusia, Grecia, Serbia si Bulgaria n-au avut probleme de genul acesta, in Grecia s-a interzis circulatia de tot, de orice fel, in aproapierea Pastelui, dar la noi domnule sa vezi ce-a facut elita mondiala, n-a lasat credinciosul roman sa primeasca lumina, nemernicie mai mare nu s-a vazut.

    Dumnezeu ne iarta, stie ca este pandemie, oare il va ierta si pe turnatorul de la securitate dus cu elicopterul, caruia ii este frica de moarte ? Pai ce-ai facut mai nene, la 90 de ani nu vrei sa te intalnesti cu Creatorul, pentru ce sa consumi resurse ? Sau rugaciunile n-au functionat in cazul lui ? Oricum, ceva nu iese la socoteala.Socoteala pe care n-ai cum s-o justifici, stii de ce ? Pentru ca tu pleci de oriunde si ajungi nicaieri.
    18 1
  • inexorabil
    Păi sigur că sunt limitat, dangrecu. Nu mă pot compara cu “multilateral dezvoltaţii” care au făurit (sau măcar salivează de pe margine, precum în rromanika) “principiile, valorile şi standardele civilizaţiei occidentale”. Cine sunt aceşti “guru” ? Păi…mentorii Şcolii de la Frankfurt.

    Bine ai (re)venit în Liga “jicniţilor” (anti-inexorabili). Normal că sunt “limitat” pentru voi: nu sunt un “vip”, nu produc “rating”, nu strălucesc ca “lider de opinie”, nu mi se derulează toată ziua pe “sticlă” moaca “pro-europeană”.

    Eh, n-am de ce să te “jicnesc”. Ateii şi antiteii făţişi nu-mi pot fi “dujmani”. Eu mă voi ciocni scânteietor cu “elita” pseudo-creştină, pseudo-ortodoxă, adică cu slugile veritabile ale lui Antihrist! Mă poticnesc de “Ivanov” sau de “Etreijnouă” – chiar atât să fi decăzut eu???

    PS. Mai “afumi” ce mai “afumi” (cât or mai permite…legea şi finanţele proprii), apoi, în cele din urmă, te voi vedea prizonier în e-ţarc. Pariu???
    5 10
  • @domnul inexorabil

    Totul bine acolo, la "veseli'? Toate tiglele pe casa? Totul e ok? Intreb asa, de amorul artei, sa nu zici ca te uitam.
    8 1
  • Acum am citit, vorba vine, romanul dumitale domnule inexorbail. ce tot ii tragi cu faza aia Audi=NSU? Unde naiba e chestia aia ca eu tot nu o gasesc. Vad ca esti complet marcat de problema. Baga un link ceva.
    4 1
  • @Zarnesteanu:
    1. Locuiesc momentan intr-o tara in care fiecare rahat pe care il arunci trebuie atent sortat. Pana si hainele si pantofii trebuie dusi la centre speciale de colectare. DAR: poti sa sortezi sau nu. Daca n-ai chef, iti bagi picioarele. Eu sortez la modul fff serios, sincer. Absolut totul sortez. Pentru ca imi place ideea de reciclare. De aceea, unul din cele mai misto materiale din lumea asta e sticla. Pe langa ca se preteaza sa fie folosita ca ambalaj si pana la opera de arta, e singurul material reciclabil 100%! Fara pierderi! Pierderi 0! Ceea ce mi se pare absolut remarcabil. Deci si eu sortez.

    De ce nu sunt de acord cu miscarea verde e ca ne invadeaza spatiul si incep sa devina isterici acesti activisti verzi. De exemplu, ajung sa ma injure si sa ma scuipe pentru ca am neobrazarea sa conduc o masina Diesel. Si in momentul ala nu numai ca nu mai sunt de acord cu ecologismul, ci incep sa ma impotrivesc si nu mai fac nici macar sortarea de care pomeneam mai sus. Cand te enerveaza, cand te trage de maneca si incearca sa te faca sa te simti vinovat chiar si pentru ca respiri, atunci nu mai e de inteles si nici de acceptat aceasta "miscare".

    Grija pentru planeta: istericii ecologisti au inculcat ideea ca lucrurile se destrama si pamantul se duce pe Raul Sambata. Ceea ce e complet fals. Situatia aerului si padurilor e mult mai buna acum decat in urma cu zeci de ani. Daca cumva te miri de asta, cauta date si ai sa vezi. Totul e o isterie provocata de guitzul prelung al progresistilor si verzilor comunistoizi. Indivizii astia au o singura grija: sa interzica si sa taie putin cate putin stilul nostru actual de viata. Nu dintr-o data. Azi apa e mai scumpa, maine nu mai ai de unde cumpara becuri incandescente ieftine, ci doar cele care distrug ochii si costa de 10 - 15 ori mai mult, poimaine curentul e mai scump pt ca se mai pune o taxa, raspoimaine pentru orice electrocasnice cumparate trebuie sa platesti un timbru verde, apoi trebuie sa instalezi panouri fotovoltaice daca stai la casa, saptamana viitoare trebuie sa platesti ca stat certificate verzi ca sa poti polua, vezi bine!, peste 2 saptamani se introduce obligativitatea de a produce o anumita marja din curent cu eoliene, de ani de zile cresc preturile masinilor din cauza reglementarilor draconice impuse de UE, peste 2 luni ti se interzice sa faci foc la gratar, trebuie sa folosesti gazul,

    TOTUL, bine-nteles, in numele planetei care sufera saraca. Carevasazica nu-i nicio problema ca suferim toti tot mai mult la buzunar, ne sunt restranse libertatile si schimbat modului de trai pe care il stim de zeci si sute de ani. Nu, asta nu e o problema. Problema cea mai mare e suferinta planetei.

    Cu alte cuvinte, in loc sa incurajam inovatia, spiritul antreprenorial si ingeniozitatea umana, pentru ca sa gasim solutii la problemele existente, ne apucam sa punem taxe si sa inventam reguli si restrictii absurde si ingradiri ale libertatilor individuale.

    AICI e problema, si din cauza asta oamenii sunt tot mai putin dispusi sa puna botu' la mizeria ecologista. Din cauza acestor guralivi de nimic ajunge lumea sa renunte chiar la obiceiurile bune si sa faca in ciuda, "de-al dracu". Cel mai recent si la indemana exemplu - subsemnatul: o sa-mi schimb masina probabil anul asta. Voiam sa trec pe benzina, ca am zis sa mai schimb, sa mai folosesc si altceva. Ei bine, dupa circul verde, NICI DE-AL DRACULUI NU IMI CUMPAR OTTO!!! Imi cumpar Diesel, si sper sa-mi pot lua unul macar de 2.5 litri.

    2. Din ce ma priveste, nu consider masina electrica niciun antichrist, ci doar o investitie extrem de paguboasa. Oferta actuala e hilara. Am spus-o de N ori. Cine cumpara asa ceva e ori orb, ori nu gandeste, ori are asa multi bani incat isi permite sa-i cheltuie pe extravagante. Si aici ma refer inclusiv la cei care folosesc ajutorul de stat. Chiar daca o iei cu ceva mai ieftin, tot o tampenie e. Cel putin deocamdata. Daca lucrurile se vor schimba, vom vedea. Eu nu cred ca bateriile de laptop sunt alternativa la Diesel. De fapt imi vine sa rad bine cand ma gandesc la o asemenea enormitate. :))

    @inex: nu ma indoiesc de credinta si de Dumnezeu. Atata doar ca eu consider aceste trairi o experienta personala si nu imi place sa turui public despre ele.
    Cat despre renuntarea la Diesel: nu sunt antiinovatie. Daca va aparea o alternativa reala la Diesel, cu consum similar sau mai bun, cu pret mai mic, performante mai bune, da, de ce nu? Trebuie sa incerce omul cat mai multe in lumea asta. Viata-i scurta. Imi place Diesel, dar nu adorm cu el in gand. Daca apare ceva mai bun, eu o sa adopt. Dar nu pseudo-alternativele de acum. Alea nu sunt nici macar de luat in considerare. Sunt o bataie de joc si o insulta a inteligentei consumatorului
    5 1
  • inexorabil
    @PMC, nu turui, ci…aperi. Sesizezi diferenţa de sens???

    Mă refer la datoria de conştiinţă! De câte ori să repet? “Prin tăcere Îl trădăm pe Dumnezeu!” (Sf. Grigorie Teologul). Şi mai ales: “De cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, de acesta şi Fiul Omului se va ruşina, când va veni întru slava Sa şi a Tatălui şi a sfinţilor îngeri” (Luca 9:26).

    Poate că tendinţa mea “naturală” este să mă…limitez (eh, mersi, Dane, ştiai tu ceva :D) la o viaţă tihnită, evitând tribulaţia interioară…Fiecare tânjeşte după un “colţ de rai” pe lumea asta, gravitând sau nu în jurul…banului. Dar uite că trebuie curmate priorităţile şi râvnele trupului atunci când Dreapta Credinţă este batjocorită, târâtă în noroiul greu al dispreţului făţiş, după pofta cea smintită a neobositului sforar din tenebre…Altfel, limitându-ne (superb, Dane!) la demascarea logică şi etică a “ideologiei verzi”, ne vom împotmoli în nevroze şi în frustrări. Fiindcă apelăm doar la jumătăţile de măsură…Dumnezeu ne cere însă implicare totală. Automat, să declarăm război total sindromului global CCC (prietenii ştiu de ce…şi pe Mister K tot nu-l pot despăgubi pentru drepturi de autor). Cu alte cuvinte, din fotoliul capitonat şi cu pop-corn la discreţie (sau “curajoşi din spatele tastaturii”, cum ne impută “curajoşii” conformişti care oricum aprobă ORICE la ordinea zilei), sigur nu vom izbuti nimic…Acceptând însă să ne vărsăm oarece…sânge, deja se “comută” abordarea către 180 de grade. Ei, vremurile acelea încep să se mijească (din nou) la orizont. Din nefericire, nu mă îndoiesc că doar Mister K şi încă foarte puţini de pe aici “adulmecă” chintesenţa tematicii pe care o sugerez.
    Dumnezeu să-i ocrotească, să-i binecuvânteze şi să le insufle bărbăţia de care vor avea (straşnică) nevoie: “Pentru că ai păzit cuvântul răbdării Mele şi Eu te voi păzi pe tine de ceasul ispitei ce va să vină peste toată lumea, ca să încerce pe cei ce locuiesc pe pământ” (Apocalipsa 3:10). Aţi reţinut, da? TOATĂ (sublinierea mea) lumea. Deci şi peste cei cu mintea pregătită (şi, automat, predispuşi insomniilor şi migrenelor severe), şi peste cei absorbiţi doar de patima, grija şi “inovaţia necesară” a acestei vieţi (şi care, de obicei, fiindcă aşa le este firea şi caracterul, dorm cu răşini).

    Prin urmare: @PMC, nu te lăsa dominat de iluzii! Mickey Duţă adoră să speculeze orice slăbiciune, orice “sincopă” de cuget a omului (că doar în ce altceva este dânsul specializat “magna cum laude” ?). Nu va apărea – nicicând, niciunde, nicicum – nimic “mai bun” pentru automobile decât ICE (iar nu pentru mediul din ce în ce mai…personificat, căruia lumea – cu foarte puţine excepţii şi acelea “incorecte politic”, ba chiar ştampilate drept “uneltitori contra ordinii de stat” – i se va închina precum unui idol, în locul Dumnezeului Celui viu şi în Treime slăvit).

    Să fiţi iubiţi! De cine vreţi voi…
    3 7
  • inexorabil
    Zbaterea emolară via “mainstream media” începe să producă roadele scontate, dar numai pentru "mintea" cui şi-a creat deja reflexul inept de a deschide iute ciocul, precum puii din cuib, fără să-l/-o intereseze cine şi ce îi îndeasă pe gât, pe negândite…

    Cât va trăi pământul, PETROLUL deasupra tuturor!

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/alianta-mortala-dintre-poluare-si-pandemie-capacitatea-coronavirusului-de-a-ucide-este-amplificata-de-aerul-poluat-1294762
    3 8
  • @inexorabil, doar atat. Sa nu uiti de cate ori m-ai jignit gratuit aici pe Automarket.ro si de fiecare data ti-am intors obrazul. Ti-am intins o mana si acum si tot n-a fost destul. Ai impresia ca pentru mine "e o tragedie ca nu vom vorbi, ca ne vom evita" ? Iti dai seama de ridicol? Pentru mine o tragedie sa scuipi pe o prietenie pentru niste motive de nimic. Esti intr-o eroare grava de logica si de respect pentru aproapele tau. Si nu e doar cazul meu !!! Ar trebui sa-ti crape obrazul de rusine, dar tu nici macar nu-ti dai seama de asta? Pentru ca esti plin de infumurare si de trufie.

    Degeaba citesti Biblia, carti de rugaciuni si literatura religioasa. In clipa in care trebuie sa pui in practica ceea ce ai invatat si iesi intre oameni te comporti ca un barbar. Lovesti in stanga si in dreapta fara discernamant si te astepti ca lumea sa cada pe spate in fata eruditiei tale? Poate ar trebui sa-ti revii in simtiri. Asa scrie in Noul Testament si asa invata sfintii parinti? Ce modestie? Esti de-o agresivitate cronica si asta nu de ieri de azi.

    Probabil ca asa e mai bine. Cum am mai spus, toate experientele ni se dau de sus sa invatam ceva din ele. Eu cred ca mi-am luat lectia. Nu esti primul de care dau in viata asta si care a luat-o pe aratura cu invataturile crestine in gura.

    @PMC, de acord cu foarte multe din ce ai spus. Daca poti, parerea mea, este sa faci in continuare reciclare, pentru ca gunoiul oricum il arunci. Europa e la ani lumina fata de America de Nord din punctul asta de vedere. Sistemul e mult mai bine pus la punct si ar fi pacat s-o lasi balta din cauza unor descreierati.

    Eu n-am facut vreodata parte din vreo organizatie ecologica, si nici nu intentionez s-o fac. Ca si tine, ma dezgusta o gramada de practici si agende politice ascunse pe care le au. Dar asta nu inseamna ca nu-mi fac datoria in putinul care imi sta la indemana pe plan personal, in sfera mea de influenta.

    Tehnologia electrica inca nu este viabila la ora actuala, dar incepe sa aiba sens cel putin in aglomeratiile urbane, exact acolo unde conteaza. Daca bateriile nu permit astazi inlocuirea motoarelor la transporturile grele, maritime si aeriene, nu inseamna ca trebuie sa depunem armele si s-o ardem fosil intr-o veselie, pentru ca asa vor corporatiile petroliere. Schimbarea trebuie facuta acolo unde e fezabil si e de bun simt. Eu sunt foarte optimist ca in viitorul apropiat o sa scapam de gaze si zgomot.
    5 1
  • inexorabil
    Normal că Adevărul te “jicneşte” şi te “agresează”, ca pe multe alte MILIARDE de “suflete”. Chiar dacă toată comunitatea AM este martoră că n-am folosit, niciodată, nici măcar un epitet infam la adresa ta (atunci ce m-ai fi considerat? – împieliţatul în persoană?!). Nu te-am vizat cu nicio invectivă! Mă confunzi cu Mafia sau ce???

    Clişee ca ale tale (“rechizitorii” personale, respectiv eco-orgasme generale) am auzit hăt! cât pentru zece vieţi. Însă puterea de imaginaţie a detractorilor…Împăratului Vieţii (chiar şi botezaţi în numele Lui! – şi se scrie “Sus”, cu majusculă, că nu vorbim despre cosmos, ci despre Cel veşnic viu…însă această “mică omitere” este elocventă, cu referire la “credinţa” lui Z, deci deloc întâmplătoare) n-a fost niciodată grozavă: “moralmente” şi/sau “psihiatric”, ei alternează nişte sinonime acolo, termeni sau expresii, nimic altceva…Adiacent, sunt loviţi cei care Îi rostesc/apără cauza (pentru că El a îndemnat la mărturisire şi apologetică toată făptura raţională, nu înainte însă de a ÎNŢELEGE SUBSTANŢIAL mesajul inechivoc al Evangheliei, chiar dacă, inevitabil, o asemenea “crimă” o scoate, poate ireversibil, din zona “instinctivă” de confort!).

    Încă o dată resping (şi nu voi înceta vreodată!) toate acuzaţiile şi insinuările reprobabile la adresa mea, în frunte cu “barbaria” mea. Adeverind, totodată: “Cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie” (1-Corinteni 1:18). Vedeţi prea bine, nu? Cum li se pare, aşa se comportă!!! De fapt, ăştia vor şi le place numai să li se caute în coarne! De aceea, după cum lesne se poate constata, numai între ei circulă vorbe languroase (dacă nu idolatre), precum “comentarii obiective, perfecte, ştii întotdeauna ce spui, bravo!”. Şi atunci cum să nu-i dai dreptate Sf. Iacob Hozevitul: “Dacă răscoleşte cineva adânc în sufletele acestor oameni, va găsi nu dragostea cea fierbinte pentru Dumnezeu, ci închinarea la un idol care se numeşte om“ ? Dacă mai aveţi puţină răbdare, iată ce concluzie trăgea un alt duhovnic, recte Cuviosul Seraphim Rose: “omul modern a creat un nou dumnezeu, un dumnezeu modelat cât mai fidel după tiparul noilor vremuri, preocupat de ştiinţă şi afaceri; de fapt, una dintre intenţiile primordiale ale gândirii moderne a fost aceea de a confecţiona un asemenea dumnezeu”. Foarte importantă este şi “calitatea” pe care ieromonahul Vasilisc Hristea i-o atribuie acestui “nou stăpân” : “se deosebeşte vădit de Dumnezeul Vechiului şi Noului Testament cunoscut şi iubit de creştini”. Astfel se explică…”perfect” de ce se bucură deja de un succes…nebun: “îndrăgeşte global şi nivelator întreaga suflare. Nu indispune, nu supără, nu deranjează”. Ba încă este capabil chiar de exagerări indiscutabil de clare: pune-ţi masca de protecţie (indiferent dacă este nevoie sau nu), spală-ţi mâinile, dezinfectează tot ce întâlneşti în cale, autoizolează-te ca să nu fii un pericol pentru ceilalţi şi să nu mai afectezi mediul ş.a.m.d.

    În atare condiţii, se va întâmpla, întru totul şi întocmai, ceea ce s-a profeţit, căci panorama prea sumbră a viitorului nu s-a născut în mintea mea!!! Iar cât timp nu ne vom edifica de ce s-a ajuns aici (din cauza păcatelor omenirii, tot mai multe şi mai încărcate de oroare), nu vom accepta faptul că senzaţia de groază insuflată (nici nu s-ar putea altfel!) de unele evenimente AR TREBUI să ne reveleze echivalenţa ei cu sentimentul care ne lipseşte (cu desăvârşire!) în privinţa propriei noastre stări lăuntrice!!! Apropo, întrebare de 1000 de puncte: ce/cum te simţi în timpul unui…cutremur? Este fix ceea ce s-ar cuveni să trăieşti din pricina propriilor tale fărădelegi! Dumnezeu doar îţi aminteşte (de fapt, nouă, tuturor) că ai “uitat”. Şi că, dacă te apleci spre pocăinţă, dar fără…”cutremur”, o cam faci degeaba…Precum arăta, mâhnit, şi Sf. Ilie Cleopa: “trăim în nesimţire”…

    Cât despre pleonasmul de toată jena “înfumurare şi trufie”, îl arunc înapoi peste gard, la proprietarii…de drept. Nu că m-ar ocoli o asemenea hibă (dar cine ar fi scutit??? – de fapt, cu cât îţi închipui că eşti mai smerit, cu atât eşti mai mândru!), dar îmi este suficient s-o “administrez” singur; n-am nevoie de “supliment de viteză”.

    Şi încă ceva: grav (auto)înşelatul acesta se munceşte să se/ne asigure că între EMOL (a cărei existenţă o admite cu jumătate de gură…poate-poate vom înghiţi găluşca) şi eco-panteism n-ar fi nicio legătură, prin urmare cică “ţine sub control” problema “pe plan personal”, dar tocmai finalul îi dă în vileag “textura” de sclav emolar (cel mai probabil: irecuperabil): “să sperăm că vom scăpa de…”. Cu alte cuvinte: mă feresc cu grijă de balaur, dar grăiesc taman ca el! Nostim, nu? Dar mai ales în acest caz merită să ne amuzăm: cică scapă de “gaze şi zgomot”…Îşi buşeşte voluntar MB-urile de obstacole, pune târnăcopul/ranga pe ele, le predă la fier vechi în mod prematur, înainte de termen, sau cum le vine de hac surselor de “gaze şi zgomot” ???

    Există o vorbă de duh din bătrâni, dar perpetuu valabilă: mai bine duşman pe faţă decât prieten mincinos!

    Să cadă cortina (momentan).
    3 5

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru