Licitatie istorica: Irakul isi vinde zacamintele de petrol

De Mircea Meșter
Publicat Marti, 30.06.2009
1700 de miliarde de dolari. Acesta este profitul pe care Irak il va scoate in urmatorii 20 de ani dupa ce astazi scoate la licitatie drepturile de administrare asupra celor mai importante 8 zacaminte de petrol.

Esential

1700 de miliarde de dolari va fi profitul total al statului Irak in cei 20 de ani de administrare externa a celor sase zacaminte.
11 miliarde de dolari pe an este profitul estimat pe care il vor scoate o firma care va administra un zacamant din Irak.

Statul irakian va scoate astazi la licitatie opt dintre cele mai importante zone de zacaminte petroliere neexploatate inca de companiile mari din industrie. La licitatii se vor prezenta oficialii celor mai mari firme care se ocupa cu acest tip de afacere din lume, implicit Exxon Mobil si Total. Zacamintele vor fi acordate in administrare pentru 20 de ani.

Irakul dispune de zacaminte cunoscute care totalizeaza in jur de 115 milioane de barili, insa cantitatea de petrol existenta in subsolul Irakului este, spun specialistii in domeniu, mult mai ridicata.

Conform organizatorilor licitatiei, aceasta s-ar putea intinde pe doua zile, in functie de numarul ofertelor. Cele opt zacaminte - sase de petrol si doua de gaze naturale - au fost scoase la licitatie pe rand, astazi, intreaga desfasurare a evenimentului fiind transmisa in direct de postul national irakian de televiziune. Conform caietului de sarcini, castigatorii licitatiei vor plati statului irakian un total de 2.6 miliarde de dolari la semnarea contractelor, pe langa sumele acordate in licitatie pentru drepturile de administrare.

In plus, companiile vor fi nevoite sa achite cu petrol cele 25 de procente pe care statul irakian le va investi in dezvoltarea sistemelor de foraj la fiecare zacamant in parte.

In total, sumele pe care le va primi Irakul in decursul celor 20 de ani de administrare externa a zacamintelor se vor ridica la nu mai putin de 1700 de miliarde de dolari (1.7 trilioane $), aceasta fiind cea mai profitabila investitie realizata vreodata de statul irakian. Nici companiile castigatoare nu o vor duce mai prost in aceasta perioada, fiecare zacamant in parte aducandu-i firmei administratoare un profit de circa 11 miliarde de dolari in fiecare an.

via | Reuters

Comentarii (27)

  • coincidenta
    de la armele de distrugere in masa inexistente la petrol , super razboiul asta , i love america cea mai "pacifica" tara din lume
    18 1
  • semtex
    perfizi, ipocriti, numiti-i cum vreti... astia-s americanii !
    acum a devenit tot mai evident ce cautau ei acolo...
    16 1
  • Tzeapa
    Asa este:-p

    Au adus americanii Irakul unde au vrut.

    Puteau macar sa afirme dinainte ca vor petrolul,si poate irakienii se predau de buna voie :))

    Acuma au petrol americanii...sa le ajunga

    I love Amerika
    6 2
  • semtex
    nu fac pe desteptul dar...
    *pacifista e corect

    respect !
    7 1
  • mda
    si irakienii, poporul irakian ce zice despre asta?
    pare un fel de Sterling de la noi..dar mai legal..
    tot un fel de sclavagism e si acu..doar ca e pe fata..aia bogati ii exploateaza pe aia saraci
    6 0
  • sadam husein
    pun pariu
    pun pariu cu ceausescu pe doua coronite de ingeras ca nu o sa "castige " decat firme americane . In rest numai de bine ..apropo...mi-a zis mahomed ca bush o sa ajunga in iad
    7 0
  • chiar credeti ca e adevarat ?
    cifrele astea sunt pt fraieri ,credeti-ma . Statul irakian o sa ia mai nimic ..grosul o sa se duca la americani ...Raportul intre america si irak este Imperiu -colonie si punct . Cam ca si raportul usa -romania
    8 0
  • Rodallega
    Petroool
    imi iau un credit de nevoi personale si o sa cumpar si eu niste zacaminte....=)))))))))))))))
    7 2
  • mudava
    interesu' poarta fesu'
    misto, petrolul merge in USA si , la schimb, trupele americane merg in Irak. USA isi asigura prezenta in zona ca, na, interesele americane o cer (economic, politic - salveaza "za democraci" si militar). irakul cel mai probabil se va alege cu o relativa stabilitate interna. Pentru a scoate aurul negru tre' sa ai liniste; o mana de indivizi se va imbogati peste masura si restul pulimii va saraci mai catarii decat pe vremea lu' Sadamior (vezi situatia de la noi). Si uite asa "toata" lumea este multumita. Europa primeste un nou bombarnac de la aliatul de peste Ocean, fiind nevoita sa faca biznis cu rusii. Iranul la randul lui va avea o prezenta militara in coasta si cat de curand va ajunge si tara asta o colonie americana...daca nu se vor baga rusii (ceea ce ma indoiesc)
    5 0
  • la ce folos
    ........... daca banii nu ajung la populatie...............
    egal cu ZERO !
    6 0
  • america
    precum nokia conecting people, america destroying nations.foarte frumos.cata mafie e acolo.in mod normal, statu irakian ar trebui sa valorifice petrolul de la ei, exploatandu-l ei.asa sunt fortati sa vanda.ca si licitatiile de la noi, acestea sunt deja castigate inainte sa se prezinte cineva.regulile jocului si castigatorul sunt stabilite inainte ca jocul sa inceapa.america e ca o lacusta, cand vor ceva trimit un asasin economic (ce imi place cum suna) si pac, what do you now? obtin ce vreau.in caz contrar kaboom.pe sistemul "give me the money or the country gets it"
    5 0
  • AndreiRN
    Realitate
    Nu stiu unde vedeti voi US in acest articol.
    Este o licitatie deschisa oricarei firme.
    Putin stiu ca sunt exploatari petroliere in US de catre Shell, Arco, etc., firme internationale cu baza in alte tari.
    E ca si cum ai sari in sus ca francezi ii exploateaza pe romanii de la Dacia.
    Voi chiar nu v-ati debarasat de comunism?
    4 10
  • @AndreiRN
    My friend , nu vreau sa te supar dar , vorbesti ca un pusti naiv . Doar mamica ta iti da o acadea gratis (pt ca te iubeste ) ,in rest ,in lume nimic nu se misca daca nu ai ceva de castigat . Tu chiar crezi ca americanii au aruncat mii de miliarde de dolari pe razboiul din irak ,ca sa ii salveze pe irakieni de un dictator ? si apoi sa organizeze o licitatie deschisa ? crezi ca sadam era singurul dictator ? nu e ..crede -ma dar a fost singurul care statea pe o mare de petrol ,nu s=a pus bine nici cu chinezii nici cu rusii ,nici cu alti vecini arabi ,in plus zona e de importanta strategica maxima pt planurile imperialiste evreoamericane
    9 1
  • mda
    Andrei esti naiv.
    5 1
  • se invarte Saddam in mormant la faza asta
    5 0
  • Bethurbazal
    Surprize, surprize
    Am o surpriza pentru voi: cele mai multe si importante zacaminte au fost preluate de British Petroleum si un mare concern chinez.
    Asa ca nu va mai tot impacientati. Voi reveni cu amanunte!
    1 2
  • tradatul
    chiar?...in acest caz licitatia se anuleaza pe motiv ca nu au fost satisafcute cerintele licitatiei
    0 2
  • blajinul
    YA YA YA
    De parca aia mari din USA or fi asa de retarzi sa iasa ei in fata. Ce are daca fac o firmulita in UK sau in Siria si cu ea castiga licitatia? Nu tot la ei ajung banutii? Ba da. Indiferent cine ( ce nationalitate ) castiga licitatia doar unii o sa culeaga roadele.

    PS AndreiRN esti o marioneta perfecta, nu filtrezi nimic din ce ingurgitezi de la TV/NET... si problema e ca sunt multi ca tine. Iti recomand sa te feresti de Gripa porcina de cea Aviara de comunisti si de teroristi ca astia sunt principalul pericol, aha, astia si cu extraterestrii satanisti.
    2 2
  • AndreiRN
    Oameni virtuali
    Offff, ce tie si cu pustimea asta de pe net.
    Trist este ca o intreaga generatie eu ajuns la 30 de ani dar stau inca cu parinti si se joaca pe net.
    Ei cred ca educatia de pe net se face si doar ei stiu toate conspiratiile din lume chiar daca ei nu ies din apartament prea des. Majoritatea nu au participat in viata lor la o licitatie.
    2 6
  • So what?!?
    Ok... Si ce conteaza daca americanii iau petrolul?? Respect lor pentru ca stiu sa isi urmareasca interesele, lucru care nu se poate afirma despre noi. Ma doare fix in .... de cine o sa suga petrol din Irak. Cu ce ma incalzeste pe mine ca "aurul negru" o sa ajunga in USA, UK sau Trinidad-Tobago? Plus ca pe langa combustibilii fosili exista si alte tipuri de "sucuri" care sa iti invarta cele 2,4 sau cate roti ai.
    Trist e ca nimeni nu comenteaza intr-un mod constructiv stirile despre noi, despre Dacia de exemplu (nu ca as fi un fan Dacia,dar macar apreciez eforturile pe care le fac sa ajunga in sec XXI).
    De asta spun: "Well done US. Keep up the good work!" Poate vin dreaq si peste noi sa ne arate cum se face sa mergi in directia buna.
    V-am salutat cu stima si mai lasati "teoria conspiratiei".
    0 6
  • Pe cine incerci sa fraieresti?
    Se vede de la o posta ca AndreiRN si PH sunt una si aceeasi persoana. Nici nu vreau sa iti raspund la ce ai scris pentru ca mi-as raci gura degeaba.
    2 2
  • Cum e mai Bush cu armele alea de distrugere in masa? :))
    Aflati voi aici ca cea mai mare companie petroliera din lume este Exxon-Mobil detinuta de americani... si cum sunt in varf bineinteles ca pretentiile lor primeaza in fata concurentei... cu siguranta vor avea o felie grasa si suculenta din arealul petrolier Irakian...
    Informatiile sugereaza ca Lukoil (Rusia) si companiile Irakiene au primit flit... era de asteptat :))
    Tot in top 10 se afla Chevron-Texaco si Conoco Philips ambele din SUA care se pare ca sunt bagate si ele bine pe felie...
    6 0
  • :))
    mare surpriza
    1 0
  • AndreiRN, cum mai e viata pe la SRI? Merge cu dezinformarea? Salariile sunt bune? Drept cine ne iei, apropo?
    PH, coleg cu AndreiRN? Va faceti bine treaba. Nasol ca lumea nu prea mai percuteaza si s-ar putea sa nu va mai luati bonusurile de manipulare luna asta.
    Acum lasand sarcasmul la o parte, orice parere merita respect, dar cand se vede de la o posta ca este in 'contratimp' cu niste lucruri mai mult decat evidente, se cam trezeste mitocania in tine.
    1 1
  • george
    NICI PE SPAGA
    @ Paul

    nu-l mai primeste SRI-ul pe unul ca AndreiRN in gasca lor. Chiar si in Rumanica, trebuie sa te duca nitel capu` pentru a fi securist. El a fost intr-adevar securist pe vremea lu Ceasca, atunci cand recrutarile se faceau in masa si capacitatea nu prea conta.
    Acum e doar brainwashed de cei mai adevarati securisti din lumea asta: guvernul american...ceea ce este foarte grav. Pentru ca in secolul 21 spalarea pe creier nu mai "prinde" asa de usor...cu mici exceptii bineinteles...
    0 0
  • Ei as, crezi tu ca trebuie sa-i duca bibilica asa de mult? La ordine, prezent, niscaiva lectii de 'bullshiting' si la treaba. Li se vede scris pe frunte 'securist' de la o posta. S-a umplut netul de ei de la un timp si deja sunt atat de evidenti, ca au devenit agasanti si obositori. Cand le-oi trozni un papuc in microfon, le sare ceara din urechi.
    0 0
  • AndreiRN
    Imaturitate
    Hahahahahahahahahahaha,
    Multi nebuni sunt in lume dar si mai multi au ramas in romania.
    Mai vb cu un roman de 33 de ani care sta inchis in apartament si se joaca la computer toata ziua.
    Fica mea la 16 ani da dovada de o gandire mai matura.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru