Producția europeană de automobile ar putea scădea cu 6.8 milioane de mașini pe an din cauza crizei energiei

de Tiberiu Safta
Sambata, 15.10.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit unei prognoze a companiei S&P Global Mobility, producția de automobile la nivel european va scădea cu 6.8 milioane de mașini pe an din cauza crizei energiei. Asta înseamnă că producția va scădea cu 40% sau cu 1 milion de vehicule în fiecare trimestru până la sfârșitul lui 2023.

Industria auto, în special cea din Europa, este pe cale să se confrunte cu o nouă criză, suprapusă peste cele deja existente. Încă de la începutul pandemiei de coronavirus și mai apoi a războiului din Ucraina, nivelul producției de automobile a scăzut simțitor la nivel mondial.

Din nefericire, lucrurile nu par a se îmbunătăți în viitorul apropiat, ba dimpotrivă. O prognoză realizată de compania S&P Global Mobility arată că producția de automobile, cel puțin la nivel european, va avea parte de o scădere semnificativă, care va dura până la sfârșitul anului viitor, din cauza crizei energiei.

Mai precis, producția europeană de automobile va scădea cu aproximativ peste 1 milion de vehicule în fiecare trimestru din cauza acestei crize. Asta înseamnă o scădere de 40% pentru fiecare trei luni până la sfârșitul lui 2023 și o scădere cu până la 6.8 milioane de mașini anual.

Uzinele producătoare de mașini de pe continentul nostru au o capacitate de producție cuprinsă între 4 milioane și 4.5 milioane de mașini per trimestru.

Însă, cu restricțiile de energie, capacitatea de producție va scădea la 2.8 milioane de mașini pentru fiecare 3 luni.

Compania a luat în considerare și țările care sunt cele mai bine pregătite pentru a face față acestei crize, mai ales în timpul iernii. Potrivit firmei, uzinele din Germania și Cehia sunt cele mai bine pregătite datorită dependenței reduse de electricitate derivată din gaze și al nivelului de stocare a gazelor. Alte uzine, precum cele din Spania, Belgia și Italia nu sunt la fel de bine pregătite pentru criză.

via Automotive News Europe (înreg.)

Comentarii (8)

  • Nu-i așa ca viitorul va fi electric? Deja se vede clar ce și cât se poate… nu este curent sa le producă, ce sa ma vorbim de consumul zilnic al unei electrice. Incompetenta clasei politice (și nu numai), lipsa fixării unor obiective realiste, coordonarea si sincronizarea dezvoltării infrastructurii cu visele lor umede nu doar ca nu va face posibila tranziția, o va pune chiar pe butuci.
    23 6
  • Flu flu
    Asta se întâmplă când urmezi planul WEF și îți arunci în aer singur conductele de gaz!
    8 7
  • Mircea Badea
    calma, dutz. eu cred ca e o musamalizare, defapt oamenii nu vor mai avea bani pt masini noi, credite scumpe..totul intentionat..
    si uite asa se vor vinde masini electrice si panouri, pt cine are bani.
    6 10
  • Industria auto merge numai cu minciuna, în ultima perioadă !!

    De fapt, maşinile termice NU SE VÂND, fiind foarte scumpe şi uzate moral de noi.

    Lumea îşi doreşte să cumpere doar maşini electrice, dar aici producătorii NU AU făcut investiţiile necesare în baterii.

    Precum Toyota, deşi producătorii tradiţionali NU AU FOST serioşi cu producţia de maşini electrice şi şi-au bătut joc.

    Deşi au capabilităţi şi au făcut structura maşinii, partea software şi bateriile sunt un dezastru (vezi problemele de soft de la VW ID.X)

    Dar noroc că softul îi mai faci update la distanţă dar în rest....

    Constructorii vechi iniţial sau încă nu produc baterii ci cumpără de la terţi, şi clar nu are niciunul sistem de reţea de încărcare (cum are Tesla).

    Toţi s-au complăcut în petrol şi de aici dezastrul.

    Dar vine Tesla şi chinezii şi o să îi mănânce pe toţi producătorii vechi, în special europeni şi japonezi.

    Cei americani tradiţionali chiar au început să se mişte mai bine, chiar dacă şi acolo în al 13lea ceas, datorită presiunii enorme a Tesla / Rivian chiar acolo, la ei, în america.
    5 20
  • Flu flu
    Păi da: nu vei deține nimic si vei fi fericit. Așa ne zic multimiliardarii lumii. Mă întreb dacă o să împărțim autobuzul cu ei.
    19 3
  • Edikkk, pe cine știi tu ca nu-si ia termice ca-s uzate moral?… îmi pare rău să spun si scuze dacă cineva se simte jignit dar marea majoritate nu da 2 bani pe așa ceva, nu ne pasa de chestii mult mai evidente si mai nasoale decât de poluarea termicelor (nu ca in cazul Electricele ar fi mare diferența acuma). Nevoile exista si fiecare își ia ceea ce îl ajuta si in funcție de buget. Electricele încă sunt hobby.
    16 3
  • Pentru o corectă informare, trebuie spus că S&P Global Mobility consideră că acesta este un scenariu pesimist. Nu o certitudine!
    4 3
  • @Mike, stiu ca esti doar un ventriloc dar iti raspund orisicum.
    Termicele Elantra/Megane/Ceed incep sub 20k.
    Electricele Megane/Leaf/ID3 incep de la 35k Cum anume sa nu mai vrea lumea masini ieftine ci doar scumpe?
    5 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru