Propunere aberantă pentru Codul Rutier: rămâi fără permis dacă claxonezi agresiv

de Daniel Popescu
Joi, 21.01.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un grup de parlamentari are propuneri aberante pentru schimbarea Codului Rutier: rămâi fără permis dacă claxonezi excesiv. În schimb, bicicliştii care nu au sonerie ar urma să fie amendaţi cu 1.000 lei.

Mai mulţi parlamentari au depus recent un amplu proiect pentru modificarea Codului Rutier, însă unele dintre măsurile propuse sunt ilogice şi greu de pus în practică de către poliţişti.

Una dintre cele mai ciudate propuneri este ca şoferii care claxonează excesiv în trafic să rămână fără permis pentru o anumită perioadă de timp. O astfel de lege este însă extrem de interpretabilă: în anumite situaţii specifice, claxonul este util şi poate conduce la evitarea unor accidente, iar poliţiştii nu au niciun instrument obiectiv prin care să poată determina dacă un şofer a claxonat doar pentru a-şi manifesta nemulţumirea cu privire la un blocaj în trafic.

În plus, în trafic, va fi aproape imposibil ca un poliţist să ştie cu certitudine care este şoferul care a claxonat în mod agresiv. Practic, fapta în sine este imposibil de dovedit, astfel că legea nici nu ar putea fi pusă în aplicare, chiar dacă ar fi inclusă în Codul Rutier.

Urmareste Automarket
Pe de altă parte, o altă propunere îi vizează pe biciclişti.
În prezent, Codul Rutier prevede o amendă de 250 de lei pentru cei care nu au sonarie la bicicletă, însă parlamentarii propun mărirea acesteia la 1.000 de lei.
În mod ironic, un biciclist fără sonerie ar putea fi pedepsit mai aspru decât un şofer care nu semnalizează sau face manevre periculoase în trafic.

Alte propuneri dezvăluite anterior vizează interzicerea parcării pe trotuar dacă pietonii nu vor avea la dispoziţie o lăţime de cel puţin 2 metri pentru a circula sau interzicerea maşinilor cu volan pe dreapta. Toate aceste propuneri urmează să fie dezbătute în Parlament începând din 1 februarie.

Via Digi24

Comentarii (33)

  • Clakson
    Daca se baga legea asta cu claxonatul, desi ce spuneti voi e logic, 75% din bucuresteni nu vor mai conduce cu atata placere, si nu vor mai fi atat de mandri de ei cand ies in trafic !
    16 4
  • Pai da...
    Apoi nu suntem noi primii cu asa ceva, sa vedeti ce interesant este in Olanda cu claxonul....
    14 1
  • Un cetatean
    Foarte extrema solutia pentru o fapta destul de subiectiva... vor fi destui politisti cu prejudecati care te vor opri in functie de ce masina conduci sau in functie de cat de tare le chioraie stomacul, doar pentru ca ai indraznit sa atentionezi diverse pericole publice...
    15 3
  • Nu stiu de ce am avea alte asteptari de la parlamentari, majoritatea celor pe care noi i-am votat sunt niste dobitoci!
    Ei nu imbunatatesc legislatia, ci o modeleaza ca sa le serveasca interesele. Si din cand in cand, din plictiseala, mai baga si cate-o lege de-asta, care nu aduce mai nimic bun pentru noi.
    Cascati ochii la ce votati anul asta! Nu ca ati avea de unde alege...
    18 1
  • se interzic si trotuarele mai late de 2m .. cu amendarea tuturor bucurestenilor, la metru liniar de trotuar necorespunzator ? ... imbecili mici si legiuitorii astia :)
    9 1
  • Daca legea ma obliga, imi voi pune la bicicleta un claxon tip vuvuzela. Oare e mai bine ca atunci cand zici un pardon?
    10 1
  • O sa-mi comand din China un panou cu led pe care sa pot afisa texte, o sa-l pun in parbriz si o sa scriu injuraturi pe el :)
    16 1
  • Macar daca tot dau legea asta, ar trebui specificat ce reprezinta agresiv (cuvant uzitat de legiuitori in ultima vreme cu foarte mult drag), si anume, cate secunde si cati decibeli

    Asa orice militian poate sa te arda ca i se pare lui "agresiv".

    Asta-i ca si cu pastrarea unei distante necorespunzatoare fata de cel din fata; daca ala are becul de stop ars, este automat de vina cel care-l urmeaza @?@?!!
    5 1
  • Foarte bine!Toate amenzile sa fie triplate!Pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice anularea permisului pe viatza!
    8 8
  • Asa da! De acord !

    Dar important: sa-mi ofere dovada pentru secunde si decibeli :))
    5 1
  • ar trebui sa interzica oamenilor sa mai conduca :-PPP
    4 1
  • Foarte bine! Cea mai buna masura! Sa se duca dreacu cu toti cocalarii si disperatii care stau la semafor si numai sa claxoneze stiu! Hua!
    7 4
  • Andrei
    Mai bine sa dea o lege prin care sa ramana fara toata averea "agonisita" daca sunt prinsi ca fura, fac trafic de influenta, deturneaza fonduri, etc...
    Ca vad ca la rescris legi sunt buni. Sa le aplice dracu pe cele deja existente.
    13 1
  • @zxe

    Eu propun sa revenim la trasuri si tractiune balegoasa, iar oricine e vazut ca pune piciorul intr-un automobil sa faca puscarie pe viata !!!
    Atata aroganta cu tehnologia asta... cum adica sa apesi pe un buton si sa porneasca acel zgomot infernal?! Revoltator !
    Sa fie exhumate ramasitele celui care a inventat claxonul si simbolic "omorat" cu pietre in piata publica !
    9 3
  • Asta ni se trage probabil de la 'Inaltimea Sa' K. Johannis, deranjat de soferii ce claxoneaza nervos, blocati dimineata la 9 pe Aviatorilor de politistii ce-i netezesc drumul pt 'coloana oficiala'
    7 2
  • Eldany
    Probabil ca vor sa doarma linistiti si la volan de aceea!
    5 2
  • nu cumva trebuie sa fie ei amendati pt toante aberatiile debitate si chiar pt legile prost facute, schimbate, retrimise inapoi, neconstitutionale etc.
    si daca pt ei au votat pensii speciale vreau si eu pt prostul asta de electorat care-i voteaza nu 800 E ca-n Finlanda - neimpozabili - ci macar salariul minim pe economie( conditia cetatean peste 18 ani).
    pe ei ii costa cca 48 miliarde , la noi banii astia intra - n buzunarele baietilor destepti.
    vedeti sa nu ajungem in situatia Moldovei ca vorba unchiului meu : a-ti belit belingherul.
    5 3
  • @Marin
    Eu zic ca daca unul doarme la semafor si culoarea e verde pt soferi sa nu claxonam, ci sa-l ocolim, dar cu motorul oprit, impingand masina de la spate pe langa el, sa nu-l deranjam...
    11 2
  • @cst
    In loc sa acuzi de aberatii pe ceilalti comentatori care fac haz de necaz, mai bine ai incerca sa fii mai coerent in discurs si sa transcrii corect gramatical vorbele unchiului tau. "a-ti" se scrie impreunat in acel context !
    4 1
  • Da, foarte buna masura. Una doua la claxon. Unii am vazut cum claxoneaza din instinctul de a claxona. Lipsa de rabdare, prostie, etc. Plus ca se stie la nivel national ca bucurestenii sunt cei mai indisciplinati conducatori auto.
    5 1
  • neuronu stingher
    eu propun INTERZICEREA comercializarii masinilor cu claxon...ce atita vorbarie,ba ca e agresiv ,ba ca nu...Doamne ,mare-i gradina ta,da te rog sa-i duci unde a intarcat mutu iapa(pe parlamentari)si nu-i mai lasa sa se chinue in halu asta,sau mai da-le macar 1 miliard de neuroni ca sa aiba neuronu ala lor stingher, cu cine sa-si petreaca batrinetile...amin....lasind gluma la o parte, eu propun ,ca un pshiatru sa le valideze sau invalideze dreptul de a fi parlamentar...cred ca ar fi dracu pustiu parlamentul ala(nu ca ar fi o pierdere,ma lipsesc bucuros de ei)
    3 0
  • n.stingher
    ps pot sa-mi iau un parlamentar in dreapta?ma gindeam ca de cite ori sint stresat dupa o zi anapoada,in loc sa claxonez ca proasta-n tirg,sa-i dau cite un cot in gura la ala din dreapta....va rog.POT???!!!promit sa-mi pun si cotiera...de metal
    5 0
  • @neuronu
    pai nu o sa interzica producerea de masini fara claxon; tocmai asta e ideea... sa ai claxon ca sa te poata amenda ;-)
    3 0
  • sper sa propuna poporul cat mai repede spanzurarea acestor lichele care traiesc bine mersi din banii nostri.Destepti moldoveni ca au intrrat peste ei, noi cand o sa o facem???Legi de circulatie ar trebui sa faca oameni specializati pe asa ceva.Si ar puteea incepe cu modificarea legislatiei in ce priveste atestatul profesional eliberat de ARR.Ca sofer incepator trebuie sa platesti cursuri de pregatire, te inscriu aia in examen, pe langa cursuri platesti la posta o taxa examen ARR de 67 de lei, dai examenul, ca sa dai practic te pun sa platesti tot asa o taxa la negru pentru scoala, practic care il dai dupa cateva zile daca promovezi examenul teoretic, dupa care examinatorul zice hai peste cateva zile la sediul ARR, dar vezi ca trebuie sa mai platesti o taxa de 64 de lei pentru eliberare atrestat.Te duci acolo, aia zic stai ca trebuie sa mai completezi niste hartii si hai peste doua saptamani din nou ca iti vine certificatul.DRUMURI PESTE DRUMURI TAXE PESTE TAXE, in loc sa simplifice procedura si sa faca poza si tot ce trebuie in cadrul cursurilor obligatorii, iar cand esti promovat sa iti trimita atestatul prin posta frumos acasa.E atat de simplu de simplificat.Rusine, in loc sa lase cetatenii sa munceasca le ingradesc dreptul la munca
    4 0
  • Exista o diferenta intre claxonatul agresiv si insistent si cel preventiv sau cel de atentionare, insa ca de obicei multi de aici nu stiu sau nu vor sa faca diferentele si se lamenteaza in stilul pur romanesc...Neam de poeti, deh...
    6 2
  • aberanta nu e propunerea, ridicola ar putea fi aplicarea ei. Tinand cont ca oricum legea la noi s eplaica in functie de presiunea atmosferica.

    ma mai suprind claxonand "agresiv" dar in urmatoarele 10 minute ma gandesc serios daca era necesar sau daca am rezolvat ceva.
    3 0
  • Marius
    Singurii care sunt agresivi de vreo 25 de ani sunt....politicienii.
    5 0
  • andrei
    Aberent e articolul. La fel cum aberante sunt multe dintre comentarii. Și aberant e cum se revoltă o grămadă de oameni ne-educați de fiecare dată când e vorba de înăsprirea sau măcar aplicarea unor sancțiuni. E normal ca într-o țară în care legile sancțiunile nu prea se aplică iar dacă se aplică sunt prea blânde să se urmărească înăsprirea lor pentru a mai civiliza cât de cât oamenii idignați că,vezi doamne, nu vor mai putea să încalce legea.
    2 2
  • @andrei
    tataie al tau, e parlamentar ceva?ai stat sa te gindesti cite legi cu caracter coergitiv au luat clasa asta sociala sau ca legile astora sint facute ca ei sa stea cu miinile in buzunarul meu...asa ca mai andreiut fie ai 14 ani si stai pe banii mamii si te visezi si tu vreun securist calare pe un cal alb, fie chiar esti o trufa de securisti si in acest caz oricum n-o sa te preocupe prea tare aceasta lege...ea va fi fireste pt sclavi nu pt de astia, amarasteni ,care mai posteaza pe aici
    2 1
  • cum??? sa-i tai romanului dreptul de a fi jeg ? doamne fereste...
    la cati revoltati sunt de aceasta masura, imi dau seama de calitatea soferului roman, va recomand sa claxonati ca aici si in germania
    2 2
  • @andrei

    Te chinui prea tare si nu-ti iese. Scenariul asta in care discutia decurge de la erudit la pleava este doar in mintea ta.
    Care-i problema? Coerenta, regulie semnelor de punctuatie si ortografia limbii romane, iti sunt necunoscute. Nu conteaza ca ai facut liceul la seral. Iti recomand sa deschizi macar odata in viata o carte buna...
    1 0
  • Desigur ca este "aberant" pentru un bucurestean pentru care claxonatul este un al doilea mod de viata
    0 0
  • Amenda ar trebui calculat dupa venituri. De exemplu cine castiga 3000 de lei, o plateste amenda usor, dar ceilalti care castig o mie de lei? Rusine!!!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru