Protestele împotriva RCA au efect! Ai putea fi despăgubit de compania de la care ai cumpărat poliţa RCA

de Daniel Popescu
Joi, 17.12.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Şoferii ar putea fi despăgubiţi pentru accidente chiar de compania de la care au cumpărat poliţa RCA, iar calcularea tarifelor va ţine cont de istoricul de daună al maşinii şi al şoferului.

În ziua în care aproape 10.000 de şoferi de taxi, autobuze şi camioane protestează în Bucureşti împotriva creşterii alarmante a preţurilor la poliţele RCA, autorităţile au lansat un proiect de schimbare radicală a modului în care sunt calculate tarifele.

Într-un comunicat de presă, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune o serie de măsuri, iar una dintre ele ar putea schimba radical piaţa asigurărilor RCA: decontarea directă.

Introducerea decontării directe va presupune ca asiguratul să fie despăgubit chiar de compania de la care a cumpărat poliţa RCA. În prezent, sistemul prevede că asiguratul este despăgubit de compania care a emis poliţa RCA a şoferului vinovat de producerea accidentului.

Prin urmare, toţi şoferii sunt tentaţi să aleagă cea mai ieftină asigurare RCA, iar companiile cu preţuri mici oferă de regulă şi cele mai slabe servicii în cazul producerii unor daune.

Urmareste Automarket
Pe de altă parte, ASF propune ca tariful pentru poliţele RCA să fie calculat în funcţie de istoricul de daună al maşinii şi al şoferului, nu doar al şoferului, dar şi realizarea unei baze de date cu istoricul de incidente al fiecărui şofer.

"Toate aceste proiecte vor figura pe agenda unui grup de lucru dedicat din care vor face parte reprezentanţi ai tuturor părţilor implicate (ASF, asigurători, consumatori, Parlament) şi care va avea ca misiune găsirea celor mai bune soluţii de modernizare a legislaţiei privind RCA", precizează ASF în comunicat.

Toate aceste măsuri sunt incluse însă într-o strategie pe termen mediu şi lung, astfel că schimbarea legislaţiei nu se va face prea curând.

Pe termen scurt, ASF a solicitat companiilor de asigurări să recalculeze valorea poliţelor RCA până în 31 decembrie prin eliminarea sau limitarea cheltuielilor generate de plata cu întârziere a daunelor.

În plus, ASF vrea să angajeze experţi care să calculeze tarifele RCA în mod independent, pentru a oferi o comparaţie cu tarifele de bază ale companiilor de asigurări.

Via ASF

Comentarii (7)

  • "Şoferii ar putea fi despăgubiţi pentru accidente chiar de compania de la care au cumpărat poliţa RCA, iar calcularea tarifelor va ţine cont de istoricul de daună al maşinii şi al şoferului."

    Chestia asta imi aminteste de un banc.
    Doi ingineri de la companie auto... oarecare, se uita la un Duster si il analizeaza fugitiv.
    -E ieftin?
    -Da, pentru clasa lui.
    -Aha. E 4x4?
    -Da.
    -A naibii romani! Ar face orice ca sa nu-si asfalteze gropile.

    Asa si aici. Ai nostri din fruntea s(t)atului ar face orice ca sa nu incerce niste lucruri normale.

    Sa fi despagubit de firma la care ai asigurare este imposibil. Ar insemna sa fie ca un fel de Casco, adica un serviciu in plus la acelasi pret. Ori companiile auto care cred ca oricum preturile actuale sunt mici, nu vor accepata asta in veci. Pentru ca asta ar inseamna ca o companie sa faca treaba altei companii (in speta cea care trebuia sa faca reparatia), pe banii ei. Sau daca s-ar putea face asta, ar insemna ca aceste companii de asigurari sa mareasca preturile si mai mult.
    Si referitor la faptul ca se va tine cont de istoricul soferului si al MASINII... pai daca am un sh care a fost facut praf de doua ori inaintea mea, ce vina am eu, noul proprietar, ca proprietarul anterior a fost un cretin? Tu, firma de asigurare, rupe-l pe ala dinaintea mea, ca ala ti-a adus pagube financiare. Nu eu. Ce vina as avea eu?
    7 3
  • qwerty
    @LauCalin, nu cred ca ai inteles.
    Ex Eu am RCA la Generali, Xulescu are la Carpatica.
    Xulescu intra in mine, vina lui.

    Acum eu ma duc la Carpatica care isi bate joc, ma cert cu ei, nu dau toti banii, tin masina cu lunile, nervi etc. II amenint cu judecata dar multi se lasa pagubasi pentru ca nu au timp/bani sa se judece. Carpatica iese in profit.

    Cum va fi:
    Ma duc direct la Generali, ei repara masina mea pe banii lor dupa care isi recupereaza banii de la Carpatica plus un mic comision (probabil). Carpatica nu o sa comenteze pentru stiu ca o firma ca Generalii nu va ezita sa-i dea in judecata si sa ceara si despagubiri.
    Daca Generali face figuri la mine atunci data viitoare nu voi mai lua RCA de la ei. Au interes financiar sa-mi faca masina cat mai bine si mai repede.

    E ca un fel de casco cu regresie. (nu casco obisnuit)

    Consider ca e normal sa fie preturi mari pentru soferi cu istoric de daune si masini lovite anterior. O masina lovita anterior si reparata nu mai e lafel de sigura. La noi multe masini nu au nici macar airbaguri noi. Drept urmare sansele sa o mierlesti intro astfel de masina sunt mai mari. Daca esti inconstient si nu te deranjaza acest aspect atunci scoate banu.

    Numele de firma le-am folosit ca exemplu. Nu fac reclama sau anti-reclama.
    9 2
  • In țările mai civilizate asa se face. Ni funcționează extraordinar, dar măcar e mai bine ca in România. La sfârșitul anului se face o medie între numărul accidentelor si costul reparațiilor. Acela va fi costul FIECĂREI daune plătite înapoi celorlalte asigurări.
    5 1
  • daca iti vor da un pret astronimic la rca pt o masina sh pe care tocmai ai cumparat o, pt ca a avut daune in trecut, atunci sa ti si zica cineva asta inainte sa o cumperi. asa ar fi corect si normal. altfel romanii vor da multe tepe din cauza asta.
    5 1
  • LauCalin
    @querty, inteleg ce spui. Ideea este ca tu iti repari masina pe asigurarea ta urmând ca acea companie de asigurari sa-si recupereze banii de pe asigurarea celui care te-a lovit... treaba ei cum. Nu cred ca o companie ca Generali ar putea recupera banii mai repede ca tine, de la Euroins sa zicem.Din nou sunt simple exemple. Nu e reclama sau antireclama.
    Apoi, referitor la masina. Evident ca o masina făcută praf o data, a doua oara sunt sanse mari sa ajungă ca un Lego. Dar nu cred ca este vina mea ca nou proprietar. Poate ca acea masina ar trebui retrasa pentru ca in ea poti sa mori mai usor. Pentru ca nu mai corespunde criteriilor de siguranta. Stiu, suna exagerat. Dar daca e sa fim corecti, hai sa fim pana la capăt.
    4 1
  • qwerty
    @LauCalin, garantat Generali recupereaza banii mult mai repede. Au departamente speciale de legal, au oameni specializati care cu asta se ocupa. Cer banii si daca nu se plateste, nu stau la discutii certuri etc dau in judecata direct, nu-i intereseaza ca n-au lichiditatati sau alte motive.
    Referitor la masina, ca la orice e vorba de bani. Pentru raniti se platesc niste sume de bani, pentru morti se platesc sume mai mari catre familii. Firmele astea de asigurari fac niste calcule simple. Daca masina nu e sigura atunci eu ca asigurator sunt expus riscului de a plati mai mult drept urmatre cer mai multi bani pe polita.
    Stii cu se zice...its all about the benjamins... si dupa parerea mea de corporatist, e normal sa fie.
    4 2
  • scamel
    @qwerty si daca generali o sa te despagubeasca numai DUPA ce incaseaza ei? si daca generali nu da spaga nu incaseaza in timp util. si daca generali te plimba data viitoare te duci la carpatica ?
    necazul este ca sunt service care au blaturi ,umfla devizele, ca sa poata da spaga si li se deconteaza.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru