RCA-ul, cu 50% mai scump din cauza nerespectării sistemului bonus/malus. Cine "umflă" preţurile, asiguratorii sau brokerii?

de Daniel Popescu
Joi, 03.12.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
O cercetare de piaţă a evidenţiat faptul că românii plătesc cu până la 50% mai mult pe asigurările de tip RCA din cauza nerespectării sistemului bonus/malus, însă autorităţile nu-şi dau încă seama dacă preţurile sunt "umflate" de asiguratori sau brokeri.

Esential 50% este creşterea de preţuri pentru poliţele RCA generată de nerespectarea sistemului bonus/malus
Preţurile practicate pentru poliţele RCA nasc în continuare controverse în rândul şoferilor din cauza creşterilor din ultimele luni şi a diferenţelor dintre sumele solicitate de brokeri pentru aceeaşi companie de asigurări.

Tocmai de aceea, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a iniţiat o cercetare de piaţă care a simulat cumpărarea unor poliţe RCA prin intermedul unor brokeri de la principalele companii de asigurări de pe piaţă, iar rezultatele sunt îngrijorătoare.

Astfel, şoferii ajung să plătească cu până la 50% mai mult pentru poliţele RCA din cauza faptului că legislaţia cu privire la sistemul bonus/malus nu este aplicată corect. Cu toate acestea, ASF susţine că nu a reuşit încă să-şi dea seama dacă vina pentru preţurile "umflate" prin nerespectarea sistemului bonus/malus aparţine companiilor de asigurări sau brokerilor.

ASF susţine că nu a reuşit încă să-şi dea seama dacă vina pentru preţurile "umflate" prin nerespectarea sistemului bonus/malus aparţine companiilor de asigurări sau brokerilor.


Introdus în 2010, sistemul bonus/malus permite şoferilor fără daune la activ să plătească o poliţă RCA mai ieftină, în timp ce şoferii cu daune sunt nevoiţi să achite sume mai mari decât preţul de bază. În plus, legea spune că preţul unei poliţe RCA trebuie să fie aceeaşi la o anumită companie de asigurări indiferent de broker.

În practică, nu numai că şoferii plătesc sume mai mari decât cele normale din cauza nerespectării sistemului bonus/malus, dar brokerii au preţuri diferite pentru aceeaşi companie de asigurări. Astfel, în cadrul unei simulări realizate de ASF, o poliţă RCA pe 6 luni a costat 413 lei la trei brokeri şi 475 lei la alţi trei brokeri, deşi societatea de asigurări era aceeaşi. Într-un alt caz, de data aceasta şi mai radical, cinci brokeri solitau 325 lei pentru o asigurare RCA, în timp ce un alt broker cerea 613 lei pentru aceeaşi companie de asigurări.

Via Profit

Comentarii (8)

  • As vrea ca ASF sa nu faca cercetari de piata ci controale serioase si , daca si unde este cazul, sa aplice sanctiuni.
    S-au dus naibii preturile la RCA. Sper sa n-ajungem ca-n Anglia cu asigurari plecand de la 500 de lire. Acum ne apropiem vertiginos de jumatea lor.
    O asigurare care a costat 460 de lei pe an in martie ajunge 830 lei pe an acum desi clasa de bonus a crescut.
    15 0
  • Singura solutie este sa ne facem si noi brockeri si sa ne facem propriile asigurari + mai castigam un ban de la altii 2-3. Ca nu este greu deloc.
    9 1
  • pai DNA si celelalte institutii ale statului care umplu birourile sa verifice care-i problema, de de aia is platiti din banii contribuabililor, nu doar sa stea sa bea cafea si sa controleze buticurile si firmele mici.
    8 0
  • si daca ASF nu-i in stare sa-si dea seama, sa se desfinteze decat sa ia salarii degeaba.
    12 0
  • *desfiinteze
    5 0
  • Prosti suntem noi ca dam, nu ei ca cer..asa ca, sa nu ne mai facem asigurari ca si asa le facem degeaba ..mergi la risc mergi de 10 ori fara si platesti 1 data cand te prind ..daca te prind !
    2 5
  • Marius
    Preturile le umflă toți.
    De la asiguratori până la șoferii care fac și câte 5 accidente pe an.
    De 5 ani plătesc aceeași asigurare casco deși valoarea mașinii a scăzut la jumătate. Explicația asiguratorului a fost ca trebuie să-și acopere și ei pierderile. Deci, deși am 8 ani fără accident plătesc la fel cu altul care face anual accident, că așa e în România.
    6 2
  • @Marius
    Exagerezi.Toate mașinile obișnuite ajung cu prețul la jumătate după cinci ani de la achiziție. Piesele noi care înlocuiesc piesele originale vechi în cazul unui accident sunt o cheltuială importantă ptr. ei și de aceea prima de asigurare rămâne cam aceeași, dacă chiar crește ușor de la an la an.
    Concluzia ta de la sfârșit NU există în cazul polițelor casco/rca, ci din contră e exact invers. Valabilă e doar lozinca ,,...așa e în Romania,,.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru