Renault: "Vom avea o maşină autonomă de serie până în 2020"

de Sebastian Toma
Luni, 16.12.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Renault lucrează la un automobil autonom, urmând să prezinte un prototip la Salonul Auto de la Geneva. Versiunea de serie va debuta până în anul 2020.

Renault lucrează la propriul său vehicul autonom, prototipul fiind bazat pe electricul Zoe. Până în 2020, francezii ne promit o versiune de serie a acestui vehicul autonom, capabil să preia sarcinile legate de conducere de la şofer şi să elimine riscul de accident. În prezent, prototipul Zoe echipat cu setul Renault de sisteme de asistenţă la conducere poate să se conducă singur la viteze de până la 40 km/h. În tot acest timp, şoferul poate să se relaxeze sau chiar să folosească internetul, vehiculul oferind şi conexiune la internet prin wi-fi. Sistemele de asistenţă implementate pe acest prototip vor ajunge şi pe modelele de serie de la Renault mai devreme de anul 2020.

Sistemul celor de la Renault se foloseşte tehnologia actuală în materie de senzori pentru a oferi un pachet low-cost pe partea de hardware. Pachetul este compus dintr-un GPS, o cameră video frontală, un radar frontal şi senzori ultrasonici frontali. O parte din aceste sisteme vor fi introduse şi în gama de serie de la Renault, pentru a oferi tempomat adaptiv şi recunoaşterea semnelor de circulaţie pe modelele de serie.

În primă fază, sistemul de conducere autonomă ar putea fi utilizat doar în anumite condiţii. În cazul prototipului, şoferul este notificat de vehicul cu privire la zonele în care poate să-i predea controlul volanului, operaţiune care se face prin apăsarea unui buton.

Urmareste Automarket
Vehiculul autonom de la Renault va funcţiona prin suprapunerea datelor primite de la senzorii săi, cu ajutorul cărora va forma o hartă a drumului din faţa vehiculului. Faza actuală de dezvoltare a sistemului poate remarca alte vehicule şi obiecte solide, dar nu detectează pietoni, ciclişti sau animale, de unde şi necesitatea funcţionării în zone unde accesul acestora nu este permis, cum ar fi autostrăzile.

Via Autocar

Comentarii (8)

  • De ce se zbat toti producatorii asa deodata sa aduca pe piata masini autonome? Le-a cerut cineva? Intreb si eu...

    N-am in general nicio tangenta cu teoria conspiratiei, chiar o urasc, dar preocuparile astea ale tuturor imi insinueaza un gand cum ca toti au ticluit un anumit plan si vor sa ne ia masinile care pe care LE conducem si sa ne dea unele care NE conduc. Mai ca as fi tentat sa zic "bucurati-va de ultimele masini pe care le puteti conduce voi cand vreti si pe unde vreti !!".
    11 6
  • @mntsn Sunt total de acord. Nu vad pe nimeni sa ceara cu inversunare introducerea unui asemenea sistem. Oricum, masinile din ultimii 5 ani sunt extrem de sigure si doar accidentele extrem de grave rezulta in victime, in general din cauza unor stupiditati. Daca permisele s-ar da pe bune doar la cei care merita, daca soferii ar trebui sa treaca printr-o instruire obligatorie in fiecare an, si daca infrastructura ar fi gandita mai bine, si luand in considerare progresele in domeniul sigurantei, accidentele ar deveni extrem, extrem de rare. Dar se pare ca unii prefera sa-si incredinteze viata in "mainile" unui robot care poate avea oricand o eroare. Sa nu mai luam in considerare faptul ca probabil vor fi si conectate la internet si guvernul va stii in orice secunda unde suntem si de ce sau faptul ca hackerii ar putea prelua controlul acestor sisteme. Oamenii trebuie sa arate categoric ca nu doresc sa fie condusi de masini ci noi sa le conducem. In caz contrar, riscam ca in 10 ani sa ne fie interzis sa conducem noi insine.
    10 7
  • Chiar daca nu ne place, chiar daca suna fantasmagoric, industria auto trebuie sa tinda catre ceva/undeva... Cat poti sa te joci cu designul, cate gadgeturi inutile si "tehnologie" poti aglomera pe o masina?... Pur si simplu lucrurile nu pot ramane asa la nesfarsit. Vrei nu vrei, trebuie sa se ajunga la asa ceva... pentru siguranta (cel putin teoretica) :) Cel mult sa aiba posibilitatea, asa cum poti schimba o cutie automata pe modul manual, sa poti selecta modul "manual" si pe o masina care se conduce singura... :)
    4 9
  • probabil vor fi si conectate la internet si guvernul va stii in orice secunda unde suntem si de ce ......teoria conspiratiei. Nu comentez mentalitatea de tip zeroTV, fiecare are fricile sale.

    Sunt complet deacord cu aceste sisteme. Am pretentia ca sunt destul de realist in a crede ca aceste masini nu vor deveni autonome in "mode default" si independenta unei astfel de masini se va innradacina in ani (ori zeci de ani). Pana atunci vor fi "clasice" cat cuprinde (electronica de tipul asta este inca si va fi destul de scumpa) ori hibrizi (mai mult sau mai putin dotati). Nu mai pun la socoteala limitarile tehnologice ce pornesc de la o infinitate de situatii ce trebuie rezolvate de un creier electronic (sau mai multe pentru redundanta), creier asistat de o pleiada de senzori, radare ori alte sisteme electronice ce vor ingreuna peste masura masini ce deja sunt mai grele decat este necesar.

    O singura nemultumire as avea. As prefera sa aud ca se fac eforturi in a usura masa masinilor si a le face mai sigure prin folosirea intensiva a materialelor noi.

    Pe de alta parte toate aceste eforturi catre masina autonoma se fac in conformitate cu niste asteptari a unor societati ceva mai evoluate decat cea in care ne ducem traiul multi dintre noi. Si chiar daca studiile arata indoiala celor intervievati tot acestia fac parte dintr-o lume a carei principala caracteristica poarta denumirea de evultie si accepatare a noului.

    La aparitia trenului erau o sumedenie de voci ce propovaduiau moartea instantanee daca se depasea o anumita viteza. Asa cum erau nenumarati cei cu o frica stupida de curentul electric crezandu-se ca acesta poate invia mortii.

    Noi tehnologii aceeasi mentalitate indiferent de timpuri.
    5 7
  • Daca se vor introduce masinile autonome inseamna ca vor disparea asigurarile obligatorii RCA si cele facultative CASCO, ceea ce mi se pare "imposibil".
    6 1
  • Dacia Plant
    Nu ati vazut ca deja se lucreaza la masini care sa se conecteze una la alta si sa mearga in sir indian ? In 50 ani masinile nu vor mai fi ce au fost pana in prezent. O sa ducem dorul unei masini cu cutie manuala si multi cp.
    6 1
  • ControlT
    @vianu...sunt de acord cu tine, cu exceptia verbului care nu se scrie niciodata cu doi de "i"..."stii" (corect=sti)
    1 0
  • @controlT....multumesc

    copy-paste de la @Sam. Vezi? cand copiezi geniile le preiei si micile scapari.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru