Revoluţia electrică vine prin scutiri de taxe: în Norvegia, aproape 40% dintre maşinile noi sunt electrice sau hibride

de Daniel Popescu
Joi, 07.07.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Aproape 40% dintre maşinile noi vândute în Norvegia în prima jumătate a anului sunt electrice sau hibride, ca urmare a faptului că proprietarii sunt scutiţi de numeroase taxe.

Norvegia continuă să surprindă industria auto prin numărul mare de maşini electrificate care se comercializează într-o ţară cu o populaţie de numai 5.2 milioane de locuitori.

Ultimele date arată că 38.4% dintre maşinile noi vândute în Norvegia în perioada ianuarie - iunie 2016 au fost electrice (BEV), hibride plug-in (PHEV) sau hibride fără încărcare la priză (HEV), iar creşterea comparativ cu perioada similară a anului trecut este de o treime. În funcţie de propulsia electrică folosită, pe primul loc se află maşinile electrice cu o cotă de piaţă de 15.1%, în timp ce hibrizii plug-in au atins 13.3%, restul de procente fiind deţinut de hibrizii care nu pot fi încărcaţi la priză.

Urmareste Automarket
În total, piaţa de maşini electrice a ajuns la 11.744 de unităţi în primele şase luni ale anului, iar modelele care s-au vândut cel mai bine în această ţară sunt Volkswagen e-Golf, Nissan Leaf, Renault Zoe şi BMW i3, în timp ce Mitsubishi Outlander este cel mai bine vândut hibrid plug-in, la fel ca şi în restul Europei.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, cota de piaţă a maşinilor electrice a scăzut cu 3%, iar cea a hibrizilor plug-in a crescut într-un ritm similar.

O posibilă explicaţie este creşterea ofertei de maşini plug-in hybrid, cu un avans puternic pentru Volkswagen Golf GTE, Volkswagen Passat GTE, Volvo XC90, Mercedes-Benz GLE sau BMW X5 40e, concomitent cu decizia unor clienţi de a aştepta modele electrice cu autonomie de circa 300 de kilometri.

Maşinile electrificate se vând atât de bine în Norvegia datorită faptului că acestea sunt scutite de plata taxei de 25% din valoarea de achiziţie şi a taxei de înmatriculare care poate ajunge chiar şi la 12.000 de dolari în funcţie de motor, emisii sau masa vehiculului.

Via HybridCars

Comentarii (5)

  • Nu ne putem compara noi cu Norvegienii. Aia sunt oameni cu capul limpede si nu dau banii pe orice. Viitorul auto inseamna electric ...iar vikingii stiu foare bine asta si se conformeaza inca de pe acum!
    9 2
  • @scorpion - in cazul in care nu stiai, taxa de inmatriculare pe care o avem noi este mic copil fata de ceea ce au norvegieni de platit. Daca la noi pretul de baza al unui Golf GTI 220CP DSG este cu 8500 euro mai mic decat un Golf GTE, si taxa de inmatriculare pentru GTI este 183 euro, in Norvegia, dupa plata taxei de inamtriculare, GTE-ul este cu ~4000 euro mai ieftin. Oamenii nu decid sa cumpere hibrizi sau electrice pentru ca au capul pe umeri, ci pentru ca, dupa plata taxelor, sunt mult mai ierftine. Combinand asta si cu consum mai mic, nu este greu de vazut avantajul unui GTE, poate chiar si fata si de un 1.4 TSI.

    https://www.skatteetaten.no/en/Person/cars-and-other-vehicles/import-car/calculate/calculator-import/
    8 2
  • @noname00
    E si ala un motiv dar daca nu stiai, Norvegienii tin foarte mult la mediu si nu suporta poluarea. De aceea cumpara electrice !
    7 5
  • VW are cele mai mici emisii de CO2 , asadar nu-i mare diferenta intre un 2.0 TDI si un GTE sa zicem. VW stie sa faca masini cu motoare eficiente asta e atuul lor, dar si calitatea premium.
    1 10
  • AndreiRN
    Ironia soartei este ca Norvegia are o economie bazata pe petrolul poluant pe care il exporta altora.
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru