România: Poliţia Rutieră poate detecta în trafic un vehicul furat

de Sebastian Toma
Vineri, 02.08.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Poliţia Autostrăzi beneficiază, începând de astăzi, de un dispozitiv capabil să detecteze în timp real un autovehicul furat prin citirea numărului de înmatriculare şi căutarea acestuia în baza de date a vehiculelor furate.

Până acum, Poliţia Română nu a avut astfel de sisteme de recunoaştere automată a numerelor de înmatriculare, în afara radarelor fixe montate pe DN1. Aceste măsuri sunt nişte modernizări necesare, dar şi o adaptare la sistemele europene.

Petre Tobă
Chestor-şef, Şeful IGPR
Poliţia Rutieră a anunţat astăzi introducerea în folosinţă a unui nou sistem de monitorizare a traficului. De data aceasta, nu vorbim despre un nou tip de radar sau altă unealtă menită sancţionării şoferilor care depăşesc limita de viteză pe un anumit segment de drum, ci despre un sistem informatic ANPR (automatic number plate recognition). Acesta poate "citi" plăcuţa de înmatriculare a unui automobil în mişcare şi caută în mod automat în baza de date a Poliţiei Române pentru a afla dacă vehiculul este declarat furat sau pus în urmărire generală. În cazul unui rezultat pozitiv, aparatul emite o alertă pe tableta PC folosită de autospeciala de poliţie care beneficiază de noul dispozitiv, singura din ţară, iar poliţiştii primesc un ajutor la oprirea respectivului vehicul.

Sistemul de recunoaştere a plăcuţelor de înmatriculare era folosit, până acum, doar de radarele fixe instalate pe DN1, verificarea de furt fiind o altă funcţie a sistemului.

Versiunea mobilă a sistemului necesită un trepied, amplasat lângă autospeciala poliţiştilor, care susţine camera video a sistemulu irespectiv. Sistemul detectează automat codul de ţară înscris pe plăcuţele de înmatriculare şi reţine automat data şi ora la care s-a efectuat detecţia. Practic, acest sistem ar putea detecta în timp real vehiculele furate din străinătate ale căror plăcuţe de înmatriculare nu au fost schimbate din momentul furtului până la intersectarea cu autospeciala Poliţiei Rutiere.

Urmareste Automarket
Tableta folosită de autospecială provine de la Microsoft, în baza parteneriatului semnat între aceştia şi Poliţia Rutieră. Respectivul gadget are conectivitate 3G/UMTS, ceea ce le oferă poliţiştilor acces la internet din vehiculul de serviciu pentru a putea folosi orice funcţie a sistemului informatic al Poliţiei Române, facilitate inexistentă până în prezent pe un vehicul al Poliţiei Române.

Via RL

Comentarii (4)

  • Poza 3, a si dat eroare sistemul :))))
    11 3
  • Vasilica
    Microsoft!
    3 0
  • Pare a fi mai degraba un warning. :)
    3 0
  • catalin
    softul respectiv detecteaza si coloneii si generalii corupti din MAI care tolereaza retele de infractori la inmatricularea masinilor furate ? ce i-a impiedicat pana acum pe infractori sa circule cu o masina furata si cu placute de la o masina "legala"? ar trebui sa fie verificati toti soferii instantaneu - sa vad si cum se poate executa chestia asta. In Politie avem numai tampiti oricum - stiu personal caz la nadlac unde un sofer nevinovat a stat 5-6 ore sa dea o simpla declaratie pentru un accident. 5-6 ore !!
    7 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru