Românii au prins gustul hibridelor: una din cinci mașini noi vândute în România este electrificată

de Tiberiu Safta
Miercuri, 17.08.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Cel mai recent raport al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) relevă faptul că una din cinci mașini noi vândute în țara noastră, în acest an, au fost electrificate. După primele 7 luni, cota de piață a mașinilor cu propulsie alternativă este de 20.7%, mai mare decât cota mașinilor cu motoare diesel.

Un nou raport al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) arată o creștere în vânzări a mașinilor electrice, hibride și hibride plug-in. În perioada ianuarie-iulie au fost înmatriculate nu mai puțin de 14.485 de astfel de vehicule în România. Asta înseamnă că una din cinci mașini noi vândute în țara noastră este electrificată.

Raportul APIA relevă și o cotă de piață de 20.7% pentru mașinile cu propulsie alternativă. Astfel, cota de piață a vehiculelor electrificate este mai mare cu 6.6% decât cea a mașinilor cu motoare diesel (14.1%). Chiar și așa, mașinile electrificate sunt la mare distanță față de cele cu motoare pe benzină, cu o cotă de piață de 65.3%.

În categoria mașinilor electrice, Dacia Spring a fost cel mai bine vândut model în primele 7 luni, cu 2982 de exemplare și cu o creștere de 45 de ori față de aceeași perioadă din 2021. Pe locul 2 se află Tesla Model 3, cu 335 de exemplare și cu o creștere de 17 ori, iar pe locul 3 se află Hyundai Kona (276 de unități, creștere de 196.8%).

Locurile 4 și 5 sunt ocupate de Volkswagen e-Up! (268 de bucăți, creștere de 44.9%), respectiv Renault Zoe (159 de mașini, creștere de 55.9%).

Ford Kuga a fost cel mai bine vândut model în segmentul mașinilor hibride cu încărcare la priză. SUV-ul s-a vândut în 234 de exemplare, fiind urmat de Mercedes-Benz GLE (156 de mașini), Renault Captur (146 de bucăți), Hyundai Tucson (135 de unități) și Mercedes-Benz GLC (132 de mașini).

Între timp, Toyota Corolla a fost cel mai bine vândut model în segmentul mașinilor cu motoare hibride convenționale. Modelul japonez s-a vândut în 1420 de exemplare, fiind urmat de Toyota C-HR (1175 de bucăți) și Toyota RAV4 (983 de mașini).

În primele 7 luni au fost vândute 70.028 de mașini noi în România, ceea ce înseamnă o creștere de 12.1% față de acceași perioadă a anului trecut. Cele mai bine vândute mărci au fost: Dacia (19.962 de mașini), Hyundai (5612 exemplare), Toyota (5607 bucăți), Ford (5074 de unități) și Skoda (4839 de mașini).

Dacia Logan a fost cel mai bine vândut model, cu 6441 de exemplare vândute. Acesta a fost urmat de Dacia Duster (4856 de mașini), Dacia Sandero (3857 de bucăți), Dacia Spring (2982 de exemplare) și Ford Puma (2155 de unități).

via APIA

Comentarii (13)

  • In top 5 mai trebuie o schimbare din punctul meu de vedere: Skoda inlocuita cu Kia si scapam de VAG complet din peisaj. Suntem pe drumul cel bun.
    13 17
  • Matematica ar spune că sunt 20 %. În mod sigur intra și cele mild-hibrid. Ceea ce pare a fi la limita corectitudinii mesajului.
    12 3
  • Mircea Badea
    dieselul moare! bravo!
    7 12
  • ... da, dar pe piața samsarilor încă predomină tdi-urile.
    8 2
  • ... da, dar pe piața samsarilor încă predomină tdi-urile.
    4 1
  • Seriff
    Diesel-ul moare doar fiindca nu mai exista in ofertele producatorilor, cel putin la masinile de rand, la cele scumpe gen X6, A6, A8, S Klasse, Touareg toate sunt DIESEL. Doar omul de rand nu mai are acces la diesel si e obligat sa cumpere motoare de drujba, cine are bani tot diesel isi ia.
    15 6
  • @Seriff
    De unde ai scos prostia asta? Cum ai ajuns la concluzia că că cele scumpe sunt toate diesel?
    Și X6, X6M, X7, X7M, Q8, Maybach, S Klasse. și tot ce vrei tu au motorizări și benzină și hybrid.
    A, că au și Diesel, e altă mâncare de pește.
    7 6
  • Seriff
    @ds din ce vad zilnic pe strada, sunt o gramada de masini 2021-2022 scumpe din categoria lux, 90% din ele sunt diesel, e full de Q8 cu 5.0 TDI mare pe spate, X6 diesel si tot asa, eu zic ce vad pe strada si sunt multe.
    8 5
  • Ce se vede pe străzile noastre e expresia de netăgăduit a meltenismului cvasi generalizat.
    Probabil cu cât a fost foamea proprietarului mai mare în trecut, cu atât trebuie să arate mai multă opulență și să creeze invidie achiziția cât mai ”premium”. De-aia e inundație de vapoare de clasă medie sau suvoaie, expandate ca exemplele lui Buhnici, sh-uri care-și arată poleiala de lux la exterior dar și-ascund droaia de probleme care vin cu prețul de dumping ce le-a eșuat în estul avid de imagine.

    A nu se confunda deci oferta în general cu năravurile românilor amatori de sh-uri afumătoare premium.
    8 2
  • Seriff
    Eu nu vorbesc de sh-uri, eu vorbesc de masini noi, cele din clasa lux sunt diesel 90% dintre ele, in Germania la fel, e plin de masini mari diesel, toate stirile astea nu se pupa deloc cu realitatea.
    7 3
  • inexorabil
    Observaţia lui @Seriff corespunde aceleiaşi realităţi pe care o percep şi eu. “Realizaţii” de rromanika (de obicei: bişniţari, evazionişti şi alintaţi ai suprasalariilor din anumite instituţii publice) vor, într-adevăr, să rupă inima târgului cu achiziţii “wow” sub raportul preţului & renumelui, dar, ulterior, se fac de râs încercând să “recupereze” din suma iniţială prin a miza pe consumul de Diesel (în multe cazuri, şi pe cilindreea inferioară statutului pe care ţin morţiş să şi-l proclame). De aceea am enumerat (atunci când AM îmi permitea accesul la contul personal) limuzinele pe care le prefer eu: VW Phaeton 6.0 W12, Bentley Mulsanne Speed şi BMW 760Li xDrive 6.6 V12 twin-turbo. Vedeţi vreun motor Diesel aici???

    Aşadar, vrei să te calific drept şmecher autentic? Atunci impresionează-mă cu următoarele criterii:
    1) Carburant adecvat: BENZINĂ;
    2) Motoare MARI.
    Nu să alimentezi (cât) mai puţin sau să ţinteşti impozit “suportabil”, aferent cilindreei reduse. Căci ţara asta este plină de asemenea “potentaţi”.
    6 5
  • @inexorabil
    cred ca ai vrut sa zici adevaratii masculi alfa isi iau cu 4 motoare electrice!
    3 3
  • @inexorabil
    de ce nu vrei tu sa realizezi si sa accepti ca viitorul e electric si deja intra pe usa?

    iar tot ce scoate fum e o abominatie pt cineva cu adevarat civilizat.

    de-asta si extraterestrii ne ignora, ca scoatem fum....
    3 6

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru