Schimbări pentru asigurările RCA: tarifele vor fi corelate cu nivelul daunelor pentru fiecare segment de asiguraţi

de Daniel Popescu
Miercuri, 13.01.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Tarifele pentru poliţele de asigurare RCA vor fi calculate în funcţie de nivelul daunelor pentru fiecare segment de asiguraţi. Companiile de asigurări susţin însă că noile reguli încalcă Constituţia României.

Numeroasele controverse cu privire la creşterile nejustificate de preţuri ale poliţelor de asigurare RCA din ultimul an a generat în cele din urmă şi o reacţie oficială din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Aceasta a anunţat miercuri o schimbare importantă care prevede că tarifele poliţelor RCA vor fi corelate obligatoriu cu nivelul daunelor pentru fiecare segment de asiguraţi. Cu alte cuvinte, tarifele vor fi stabilite doar pe baza unor date statistice, fără ca asiguratorii să mai poată aplica anumiţi coeficienţi sau indici în funcţie de strategia comercială.

Urmareste Automarket
"În calculul tarifului de primă, asigurătorilor le este interzis să folosească indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie sau alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic şi actuarial, asigurându-se în acest fel o proporţionalitate între tarifele practicate în perioade succesive şi evoluţia daunalitătii pe segmentul respectiv de asiguraţi”, precizează ASF în proiectul de modificare a legii.

Reacţia companiilor de asigurări nu a întârziat să apară: acestea susţin că noile reguli încalcă Constituţia României, întrucât nu mai au libertatea de a stabili tarifele în mod independent, ceea ce ar putea duce la reducerea numărului de companii prezente pe piaţa RCA-ului.

Pe de altă parte, în cazul maşinilor care nu pot circula în afara României, tariful RCA nu va mai include şi preţul pentru Cartea Verde.

Toate aceste modificări vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Via Mediafax, Profit

Comentarii (2)

  • Si cand se publica masurile astea in monitorul oficial? Intreb pentru ca urmeaza sa asigur o masina pe care tocmai am cumparat-o si in momentul de fata, la motor de 2000 cmc benzina trebuie sa platesc pe numele meu 3000 de lei anual numai RCA. Pe numele tatalui meu este 630 de lei. Niste preturi absolut ridicole, mai ales pentru cineva care nu locuieste intr-un oras mare ci intr-o mica statiune de munte cu trafic extrem de scazut.
    10 0
  • ciurik
    Interesant e ca reprezentantii companiei sustin ca incalca constitutia neputand stabili tarifele in mod independent... SERIOS ca vreti sa stabiliti tarife in mod independent la ceva la care eu SUNT OBLIGAT PRIN LEGE SA ADER!??!!?
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru