Șeful Renault exclude o fuziune cu Nissan

de Paul Cosma
Miercuri, 08.09.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
CEO-ul grupului Renault, Luca de Meo, exclude o fuziune cu partenerul japonez Nissan, la care Renault este cel mai mare acţionar, dar spune că este posibilă o mai mare cooperare între cei doi constructori de automobile.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.

“Începând din 2010, logica a fost întotdeauna de a converge operaţiunile (Renault şi Nissan) pentru a pregăti fuziunea. Eu nu văd lucrurile aşa, nu am în vedere o fuziune deoarece nu sunt sigur că asta are sens din punct de vedere operaţional,” a spus Luca de Meo într-un interviu acordat miercuri cotidianului italian Il Sole-24 Ore.

“Văd în schimb mult mai multă cooperare şi acest lucru va fi posibil dacă va evolua. În ce direcţie, vom vedea,“ a adăugat Luca de Meo.

Preşedintele grupului Renault şi al alianţei, Jean-Dominique Senard, a declarat şi el în repetate rânduri că o fuziune nu mai este necesară.

Relaţiile dintre Renault şi Nissan sunt tensionate, în special din cauza inegalităţii participaţiilor încrucişate deţinute de cei doi parteneri, iar acest lucru a ieşit la lumină în 2018-2019 odată cu scandalul Carlos Ghosn.

Fostul mare conducător al alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi Motors a fost arestat şi ulterior inculpat în Japonia pentru nereguli financiare. La finele lui 2019, Carlos Ghosn a fugit în Liban de unde îşi susţine nevinovăţia şi denunţă un complot împotriva sa, orchestrat de şefii de la Nissan cu sprijinul guvernului japonez pentru a eşua proiectul său vizând o uniune mai strânsă cu Renault.

Afectaţi de pandemie şi recent de penuria de semiconductori, cei trei parteneri ai alianţei au prezentat anul trecut o nouă strategie mondială destinată întăririi competitivităţii şi rentabilităţii lor.

La rândul său, Luca de Meo, numit în luna iulie 2020 la conducerea Renault, consideră că alianţa cu Nissan şi Mitsubishi este un posibil factor de succes. 

"În 2018, Renault-Nissan a fost numărul unu în lume după volumul de automobile vândute, dar dacă numărul unu nu câştigă bani asta înseamnă că modelul nu funcţionează pe termen lung", a mai spus Luca de Meo, explicând că a decis să pună Renault la “regim“ pentru a readuce grupul francez la o greutate ideală pentru afacerile sale.

Via Agerpres

Comentarii (5)

 • Cu japii n-ai cum sa castigi bani. Daca nu-i strange bine de oua, s-ar putea sa le fuga din mana. Franta, prin Renault, a bagat bani publici la greu in nisan sa-i scoata din WC iar acum japo le aresteaza oamenii si vin cu scenarii de gardinita in ochii presei.
  Lumea ar trebui sa se trezeasca dupa Covidul asta si sa-si sea seama de niste lucruri elementare dar ma indoiesc ca o va face. Chiar si de azi inainte daca vor sa schimbe lucrurile vor fi necesari ani de zile pentru repararea unor greseli grave. Dar de undeva trebuie inceput.
  8 7
 • Eu cred că japi i-au scos din rahat pe viv la frans.nissan a avut toată tehnologia posibilă.francezii sunt papagalii supremi.joagar o să rupă în India
  6 12
 • Nissan cu mult peste Renault.
  5 6
 • Carlos
  De fapt, Nissan exclude o fuziune cu Renault.
  Că de-aia au vrut să-l bage în pușcărie pe cel care i-a scos din rahat...
  6 1
 • @Bda, atata tehnologie a avut nisan ca a ajuns in prag de faliment.
  @xbone, la ce e mai bun nisan? In America de Nord e doar o firma mediocra care mai vinde doar din inertie unor clienti pentru care masina e doar o "electrocasnica" pentru mutat fundul din A in B.
  @Carlos, nisan vrea cu disperare sa scape de Renault, dar eu sper ca francezii n-or sa fie atat de prosti sa-i lase de capul lor dupa ce i-au pus pe picioare.
  4 5

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru