Sfaturi de condus pe timp de iarnă: specialiștii Nokian recomandă verificarea pneurilor și atenție și calm în trafic

de Daniel Popescu
Miercuri, 19.12.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Specialiștii Nokian recomandă șoferilor începători să fie atenți și calmi în trafic și să verifice periodic uzura și presiunea pneurilor pentru a conduce în siguranță pe timp de iarnă.

Condusul pe timp de iarnă reprezintă o provocare în special pentru șoferii începători, ca urmare a creșterii distanțelor de frânare și a direcției mai puțin stabile din cauza acoperirii drumurilor publice cu zăpadă sau mocirlă.

Pentru a reduce riscul unor accidente, specialiștii producătorului de pneuri Nokian au o serie de sfaturi dedicate mai ales șoferilor începători. Astfel, aceștia recomandă să exersezi diverse manevre la volan în locurile de parcare goale sau prin parcurgerea unor ore suplimentare de condus la o școală de șoferi.

De asemenea, specialiștii recomandă conducerea pe suprafețe alunecoase în zone fără trafic pentru a înțelege modul în care se va comporta mașina în astfel de situații.

"Chiar și în cazul mașinilor mai noi, trebuie să fim conștienți de modul în care se vor comporta în condiții extreme. Revenirea la banda proprie după depășirea unei mașini pe timp de iarnă este un scenariu tipic pentru pierderea controlului", explică Martin Drazik, unul dintre piloții de teste ai celor de la Nokian.

Pe de altă parte, înainte de a porni la drum, este important să verifici uzura pneurilor și presiunea acestora.

"Cele mai noi modele de anvelope vor oferi întotdeauna o mai bună aderență, iar inovațiile vor oferi un sentiment mai bun de control și siguranță pe drumurile foarte alunecoase.

Noile anvelope sunt în stare bună, însă adâncimea benzii de rulare trebuie verificată în mod regulat. De asemenea, este importantă menținerea unei presiuni corecte a anvelopei", adaugă Drazik.

Nu în ultimul rând, este important să rămâi calm la volan și să nu apelezi la manevre bruște în trafic, care pot conduce la un comportament instabil al mașinii la rularea pe suprafețe alunecoase.

"Șofatul cu calm este esențial. În loc să intrați în panică, să bruscați frânele și să încordați umerii, trebuie să fiți foarte atenți la posibilele locuri spre care să vă îndreptăți și să încercați să mențineți controlul chiar și în cazul unor evenimente surpriză", încheie Drazik.

Via Nokian

Comentarii (3)

  • mircea badea
    eu recomand all season
    3 10
  • Fara alehas
    Atentie!! mai ales la astea nemtesti ca nu prea le functioneaza semnalizarea la schimbarea directiei de mers.
    3 1
  • Foarte util articolul, cu o corectie in primul paragraf, este vorba despre cresterea si nu reducerea distantelor de franare pe timp de iarna. Multumesc!
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru