Şoferii Uber din Marea Britanie vor beneficia de salariul minim şi de concedii plătite

de Paul Cosma
Miercuri, 17.03.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Peste 70.000 de şoferi Uber din Marea Britanie vor primi salariul minim şi vor beneficia de concedii plătite şi drepturi de pensie, după ce compania americană a pierdut un proces major prin care “colaboratorii” săi au primit statutul de angajați.

După 5 ani de procese între Uber și un grup de foști șoferi ai companiei, Curtea Supremă din Marea Britanie a decis în februarie că şoferii Uber sunt angajaţi şi nu contractori independenţi şi în consecinţă beneficiază de drepturile acordate în mod normal angajaţilor. 

Această decizie va da o lovitură serioasă modelului de business al Uber şi ar putea avea consecinţe pentru milioane de lucrători din economia informală, apreciază analiştii. 

În prezent, şoferii Uber sunt consideraţi drept liber profesionişti, ceea ce înseamnă că în faţa legii beneficiază doar de o protecţie minimă.

Noile schimbări privind plata angajaţilor din Marea Britanie vor intra în vigoare de miercuri. Reprezentanţii Uber au declarat că nu se aşteaptă ca schimbarea condiţiilor pentru şoferi să ducă la tarife mai ridicate.

Salariul minim în Regatul Unit este de 8,72 lire sterline (12,07 dolari) pe oră, pentru cei de 25 de ani şi peste această vârstă.

Uber are aproximativ 70.000 de şoferi în Marea Britanie, dintre care 45.000 numai în Londra, iar aceasta este una dintre cele mai importante pieţe ale companiei americane.

Uber a fost fondat în 2009 în Statele Unite ale Americii şi până acum nu a înregistrat niciodată profit anual.

Pe ansamblul anului 2020, Uber a înregistrat pierderi de 6.7 miliarde de dolari, cu 20% mai puţin faţă de cele de 8.5 miliarde de dolari din 2019. 

Via Agerpres

Comentarii (2)

  • Uber alles
    Wow,pierderi de 6 miliarde euro pe an dar rezista pe piata din 2009.Niciodata profit. La fel si cu livratorii de mancare din toata Europa,tot asa,pierderi imense,profit canci.Aparent zici ca nici nu urmaresc profitul,merg la rupere si falimenteaza alte afaceri. Oare cine ii tine in spate,or avea tipografie de bani?
    11 0
  • Edikkk
    Posibil evazioniştii de la Uber, merg în pierdere mereu, doar doar trimit în faliment orice alţi şoferi profesionişti care sunt pe licenţă proprie sau chiar de a falimenta şi firmele de taxi - prin concurenţa neloială


    Unul cu taxi legal, trebuie să aibă carte de muncă, concediu de odihnă plătit, concedii medicale plătite.... cei de la Uber nu....

    Iar diferenţa de cost intra în buzunarele acţionarilor, dar nu prin dividende ci poate prin preţul la bursă...

    Inovativi da, dar finalul este unul rău, mai ales pentru Europa unde sunt alte reguli sociale faţă de SUA

    Deci bravo UK !
    7 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru