Studiu: 40% din șoferii români nu semnalizează toate manevrele în trafic

de Gabriel Nica
Sambata, 20.11.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un studiu făcut de Asociația pentru Promovarea Asigurărilor (APPA) a dezvăluit că patru din zece șoferi români nu semnalizează toate manevrele pe care le fac în trafic. Mai mult, 50% din pietoni consideră că este mult mai riscant să folosească trecerile de pietoni mascate de mașinile parcate.

Studiul, publicat săptămâna aceasta, relevă faptul că, atât șoferii cât și pietonii sunt conștienți de riscurile la care se expun în mod voluntar în trafic dar nu acționează pentru modificarea comportamentelor în consecință. Astfel, mulți dintre cei ce au răspuns întrebărilor din cadrul sondajului făcut de APPA au spus că nu urmăresc întotdeauna sau nu consideră că au întotdeauna posibilitatea să elimine astfel de obiceiuri periculoase.

„Obiceiurile greşite şi comportamentele riscante din trafic – tema principală a ediţiei din acest an a campaniei naţionale de siguranţă şi prevenţie ‘Fii treaz la volan!’ – stau, din păcate, la baza accidentelor rutiere înregistrate în ţara noastră. În contextul apropierii Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie, APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor – relevă rezultatele unui sondaj online, desfăşurat în cadrul campaniei ‘Fii treaz la volan!’, la care au participat peste 11.000 de respondenţi, din care peste 10.500 de şoferi, ce a urmărit să analizeze o parte dintre obiceiurile conducătorilor auto şi ale pietonilor”, se spune într-un comunicat al APPA.

Conform rezultatelor obținute, 80% dintre cei intervievați au confirmat că semnalizarea este foarte importantă pentru siguranța participanților la trafic, în timp ce 18% o consideră „destul de importantă”.

În același timp, 67% dintre respondenți consideră că riscul de a fi implicat într-un accident crește semnificativ dacă nu semnalizează. Întrebați dacă asta îi face să semnalizeze fiecare manevră în trafic, doar 55% dintre respondeți au răspuns afirmativ, în timp ce 40% au recunoscut că semnalizează doar „majoritatea manevrelor”.

Pe cealaltă parte, pietonii intervievați au considerat într-un număr surprinzător de mare că obiceiurile greșite pot crește riscul de accident într-o mică măsură. Conform studiului, 46% dintre pietonii intervievați consideră că obiceiurile greșite pot crește riscul de a fi implicat într-un accident rutier doar într-o mică măsură. În acelați timp, 8% dintre cei intervievați consideră că nu există obiceiuri greșite ce le pot pune viața sau integritatea fizică în pericol.

Doar 36% dintre respondenții pietoni au admis că traversarea prin locuri nepermise este o activitate foarte riscantă și de aceea nu fac acest lucru. Mai mult, 53% dintre cei intervievați au spus că riscul de traversare pe o trecere de pietoni ascunsă de mașini parcate este semnificativ mai mare iar 22% consideră că riscul este același cu cel de la o trecere cu vizibilitate.

La sondajul desfăşurat online în perioada 9 – 20 septembrie 2021 au participat, în total, 11.298 de respondenţi, dintre care 10.562 de şoferi  (74% conduc zilnic iar 19% de câteva ori pe săptămână).

Majoritatea participanţilor (92%) este formată din persoane cu vârste între 18 şi 55 de ani: 43% se încadrează în grupa de vârstă 18-25 ani, 28% au între 35 şi 55 de ani, iar 21%, între 26-34 ani. 70% dintre participanţii la sondaj sunt bărbaţi, iar 30% femei.

Via: Asociația pentru Promovarea Asigurărilor

Comentarii (6)

  • bombardieru
    pai nu stiam ca atatia romani au bmw!
    Imi schimb masina.
    8 7
  • Mircea Badea
    pai daca saracii nu stiu pe ce planeta/strada se afla..
    10 2
  • 40% reprezintă procentul celor care au recunoscut.
    În realitate sunt mult mai mulți cei care nu semnalizează toate manevrele (ca să nu mai zic de cei care semnalizează stânga și fac la dreapta sau semnalizează dar nu efectuează virajul la prima intersecție ci la următoarea...)
    13 0
  • ca no dara no !!!

    d'apoi vi sa-mpare muuult ? ha ?

    no haidat' in Kanada sau merjet' la USA ...
    sa videt' p-acolo procentaj !!!
    minim 85% !!!
    si ce ma naraveste mai mult la astia e ca au masini automate (cutii de viteze vra sa zica!) in proportie de 95% daca nu mai mult !!!
    si tot is c...e si nu vor sa semnalizeze !!!
    nu tu de dat cu picioru', nu tu de mestecat la mestecau ... nik ! doar sa folosesti un deget ! si nu vor !
    si cind sa baga in tine, ca deh, tu faci o oarice manevra in functie de ce iti indica luminile aluilalt, tot ala sare de c...r in sus !!!
    ca "di ce nu ai stat dupa el ?!?!?!"

    mi-e greata nu alta !
    le-as lua permisele si gata !
    sunt autobuze, etc ...

    drumuri bune tuturor !
    da faceti bine si semnalizati !
    11 2
  • ... și mai mult de jumătate dintre cei 60% care semnalizează o fac din scurt, adică cu 2 metri înainte de a trage de volan.
    11 2
  • Seriff
    Povesti cu 40% si cu soferii de Bmw.
    Vad zilnic ca 90% din soferi si nu doar de Bmw, de toate marcile de la logan la S-klasse nu dau semnal. De ce? Pai e simplu fiindca nu are cine sa ii sanctioneze, Politia doarme in boscheti cu radarul, alte probleme nu sunt in trafic, decat viteza de 70 in localitate.
    9 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru