Studiu: aproape 80% dintre români se gândesc să cumpere o mașină electrică sau hibridă

de Paul Cosma
Miercuri, 03.03.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Jumătate dintre respondenţii unui sondaj (51%) declară că se gândesc să cumpere o maşină hibridă, iar 28% îşi exprimă dorinţa de a trece la una electrică, potrivit unui studiu. Totuși, 85% dintre români consideră că România nu este pregătită ca infrastructură pentru şoferii maşinilor electrice.

Un studiu realizat în februarie la nivel național arată că doar 21% dintre români vor să rămână mereu la mașina diesel și pe benzină. Restul de 79% iau în calcul achiziția unei mașini electrice (28%) sau a unui hibrid (51%).

Principalul beneficiu al maşinilor electrice este diminuarea poluării, menţionat de 73% dintre români, urmat de eficienţa din punctul de vedere al costurilor menţionată de 17% dintre oameni. Caracterul modern este mai puţin important pentru români, astfel că doar 9% dintre ei îl consideră drept un beneficiu.

În ceea ce priveşte orizontul de timp, 58% dintre români cred că vor face tranziţia la o maşină mai prietenoasă cu mediul în următorii 3 sau 5 ani.

România nu este pregătită ca infrastructură pentru mașinile electrice, consideră 85% dintre români, deşi ei şi-ar dori să conducă în viitorul apropiat o maşină electrică. Doar 5% dintre români sunt de părere că ţara noastră este suficient de pregătită pentru această tranziție.

21% dintre români consideră că vor rămâne mereu la maşina pe diesel sau benzină, în special cei cu venituri mici, sub 2.000 lei (28%) şi nu se gândesc la tranziţia către maşina electrică/hibridă.

Un procent semnificativ dintre respondenţi afirmă că au schimbat 1-2 maşini de când sunt şoferi (43%).

Deşi majoritatea respondenţilor (63%) sunt de părere că o maşină nouă poate avea o durată de viaţă optimă de (peste) 10 ani, un procent semnificativ (37%) este cel al şoferilor care au schimbat 3-5 maşini în decursul celor 15 ani de când conduc.

Via Bursa

Comentarii (47)

  • Adrian
    Aoleu, iar un studiu facut de cei care vand electrice sau sunt interesati de valul asta ecologist, studiu facut din pix al carui unic scop este sa te convinga, de fapt, sa-ti cumperi o electrica. Pentru ca, uite domnule, toata lumea vrea! Ia-ti si tu, nu fii un ciudat.

    Iar daca studiul e pe bune, care e intervalul spre care tintesc acei romani? Ca si eu as vrea o electrica, asa, peste vreo 30 ani. Ca oricum n-o sa am incotro...
    31 9
  • Iulian
    Toti vrem o electrica, dar nu cu 100 de km autonomie, nu de alta, dar cat stau eu la incarcat, ma depasesc colegii de trafic.. biciclisti :))
    29 6
  • Debill Clinton
    80% se gandesc sa-si cumpere dar 85% spun ca Romania nu are infrastructuraAha,si acum atentie"Studiul a fost realizat online, cu 1004 interviuri cu respondenţi, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional urban şi rural",sunt curios cine sunt aia din mediul rural cu acces la internet si interesati de masinile electrice .Studiul e facut la misto pe un esantion minuscul de oameni(doar in Bucale sunt un milion juma de masini inmatriculate) La sondajele astea totul depinde de cum pui intrebarea,daca i-ai intreba pe romani," Sunteti de acord ca de maine sa nu mai mancati decat paine neagra deoarece aia alba e nesanatoasa? 90% ti-ar zice ca da,asta nu inseamna ca o s-o si faca. A,si in 80% din timp ma gandesc sa ma intalnesc cu o blonda suedeza de o frumusete rapitoare,ma gandesc doar,la fel ca cei din studiu.
    27 7
  • Asta e propaganda, un mare partz acest studiu. Pai romanii nu au apa curenta si canalizare si viseaza la electrice. Romanu nu-si permite nici macar un Logan nou si are vise erotice legat de electrice..Mda.
    29 10
  • netam-nissan
    Sondorii sondajului au întrebat cred peste 190% dintre români ca să le iasă așa verde-prăzuliu rezultatu.
    Nu și pe mine, clar, că-s fan motoare dujmănoase - cu mediul și cu media.
    Iar AM ar fi trebuit să bage mai bine știrea despre motorul ICE cu randament +50% inventat de Nissan-san.
    Dar nu, de ce să fim contra-curent (electric, evident)??
    27 5
  • Clique
    Câtă propagandă.
    19 4
  • Sondaj masluit de Edikk, vot multiplu, simplu.
    19 6
  • majoritea romanilor nu se gandeste la poluare.
    majoritatii nu-i pasa de poluare, uitati-va in tara asta, peste tot, pe drumuri, rauri, paduri, etc.
    Bineinteles ca da bine sa vorbim despre poluare!
    24 3
  • Eu am făcut studii pe români când am dat lucrarea de dizertație și vă pot spune că românii sunt genul de popor care răspund la întrebări fie să dea bine cu ce e în trend, fie în funcție de toanele de moment. Dacă faci același sondaj a doua oară, ai șanse mari să te trezești cu rezultate diferite.
    25 3
  • Studiul asta e reprezentativ pentru intentiile romanilor de electrificare la fel cum sunt reprezentativi 1000 de egipteni pentru consumul mondial de carne de ren.

    Sunt pe undeva prin studiu intrebari grele de genul "Sunteti de acord sa platiti pe o electrica dublul pretului unei masini clasice?" sau "Credeti ca atuurile unei masini electrice (cost de rulare mic urban, 0 emisii, confort, lipsa revizii scumpe, posibilitate incarcare acasa) depasesc neajunsurile acesteia (autonomie limitata, incarcare mai lenta, pret de achizitie mare)?"

    Nu cred ca sunt asemenea intrebari.

    @AM s-a strecurat o greseala in titlu: "aproape 80% dintre români ..." iar in articol scrieti de "... respondenţii unui sondaj...".
    Repondentii unui sondaj pe te miri ce site nu sunt reprezentativi pentru toti romanii. Nici nu cred ca sunt 30% dintre romani care stiu ca exista masini electrice (probabil nici nu-i intereseaza).
    24 3
  • Victor
    Pai e corect domnilor, trebuie sa ne concentram pe electrice acum ca am rezolvat toate probleme din tara.

    https://stirileprotv.ro/stiri/social/romania-pe-ultimul-loc-in-ue-la-locuintele-cu-toaleta-in-interior-un-sfert-dintre-romani-au-wc-ul-in-curte.html
    15 2
  • Înafara topicului: Lăsăm la o parte sondajul. Toate sondajele publicate sunt o forma de manipulare, cele adevărate nu sunt pentru toata lumea. Eu nu înțeleg de ce nu va obișnuiți cu ideea ca toți vom avea electrice in maxim 20 de ani! Revolta voastră pe net seamănă cu o vânătoare de like-uri!
    Scoateți-va din gând ideea ca:
    1. O sa mai aveți dreptul la motoare cu ardere interna (va garantez ca o sa apelați la spaga ca sa va duceți mașina la fier vechi, din cauza taxelor)
    2. Autonomie mai mare de 400km la electrice cu sau fără infrastructură in Romania
    Trecem la topic
    Încă vreo 3-5 ani se va da bonusul pentru electrica de 9300€. Mulți de la tara locuiesc de fapt in zonele limitrofe ale marilor orașe, au cat de cat un job plătit rezonabil si au nevoie de a doua mașină (folosita pentru maxim 50km/zi si o vor încarcă la ei in curte). Lăsând la o parte vrăjeala ieftina ca electrice sunt ecologice, ideea lor este sa profite încă de bonus (sunt conștienți ca suntem obligați sa avem electrice). Nu cumpără încă, pentru ca, calculul hârtiei, este pe minus, de aceea doar se gândesc!
    17 3
  • frana progresului
    Registrul Auto Român a verificat în trafic, pe parcursul anului 2020, 64.096 de vehicule, la nivelul întregii ţări.

    Cele mai multe neconformităţi au fost constatate la: instalaţia electrică de iluminare-semnalizare (27,7%); emisiile poluante (21,1%); punţi, jante, anvelope şi suspensie (12,9%);parbriz, geamuri laterale, lunetă (11,7%)

    Neconformităţi la sistemul de frânare au fost depistate la 3,92% dintre vehicule şi în 1,51% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie

    Aproximativ 2,5% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecţia tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat.

    Evident, cei la care s-au constat aceste probleme nu sunt reprezentativi. RAR-ul a mers la sigur si au oprit strict masinile despre care se stia ca au probleme.
    5 16
  • @franaru progresului
    Ma gandeam ca trolii de ne corijeaza pe aici cand incercam sa gandim normal cu capul nostru si nu cu ce ni se baga prin manipulare in cap sunt educati pe la Baneasa sau Gradistea,se pare ca m-am inselat,doar tablagi de Campina si atat.Crezi ca daca maine trec la electrice toti,toate masinile de pe strada vor corespunde la directie,suspensie,instalatie electrica si frane?
    15 5
  • Edikkk
    Studiul se poate comenta, dar pe departe este mai bun decât multitudinea de mânuţe roşii de aici :)

    Oricum una din problemele României o reprezintă nivelul de ocupare rezidenţială, care indică o ţară foarte săracă.

    Majoritatea românilor trăiesc în apartamente cu 2 camere

    Numai în Estul Europei şi ex sovietice se numără şi sufrageria la numărul de camere, în toată lumea civilizată se spun numărul de dormitoare, sufrageria şi bucătăria fiind deja subînţelese că există.

    Apoi suprafeţele apartamentelor sunt mici, aprox 50 mp, când în mod normal ar trebui să fie în minim 3 dormitoare şi minim 100 mp.

    Dar şi majoritatea bunicilor trăiau în case de chirpici cu... 2 camere şi comuniştii au făcut ce e mai ieftin.

    Cine a mai emigrat, vizitat Vestul a înţeles că acestea nu sunt sufieciente unui trai confortabil.

    Apoi blocurile făcute chiar şi la 20 de ani distanţă de la Revoluţie încă nu au câte 1 loc de parcare minim de apartament. În mod normal ar trebui 2 locuri de parcare de apartament.

    În ceea ce priveşte infrastructura de staţii de încărcare, marii producători auto europeani, total neimplicaţi în acest aspect, deşi exemplul mare şi clar cât muntele Athos, al Tesla, se prefac că nu îl văd deşi sunt plini de bani de miliarde.

    Sunt sigur că infrastructura vine imediat, fără probleme, în urma cererii.

    Singura problemă - preţul maşinilor electrice datorită lipsei concurenţei reale şi fiind o tehnologie nouă, costă.

    Dar potenţialul de scădere a preţurilor maşinilor electrice este mare, foarte mare, iar în 10 ani de zile acestea vor costa cât cele termice.

    Bravo românilor, bravo României, măcar ştiu care este viitorul corect.
    7 21
  • @Edikk
    Poti sa te dai cu fundul de pamant cat vrei tu de locuintele romanilor,inclusiv de alea din chirpici si cu buda in fundul curtii,in comparatie cu cei din vest,noi suntem proprietari in proportie de peste 90%,nu suntem amanetati la camatarii legali pe 30-50 de ani ca ei,bunull meu saracacios vs. bunul bancii.
    22 4
  • Citind comentariile iti dai seama de ce natia asta este predestinata pierzaniei...cum puteti trai cu atata ura si energie negativa? Din nou, eterna problema a romanilor: le stiu eu pe toate, nu-mi spune tu mie cum sta treaba! Intotdeauna trebuie sa existe un motiv ascuns, nu? Tot romanul se da cu presupusul dar ii este prea lene sa verifice daca e asa sau nu.
    Nu ne mai facem bine, e clar.
    8 21
  • Edikkk
    Apropo de potenţialul de diminuare a preţurilor maşinilor electrice...

    Trei aspecte :

    1) acealaşi potenţial de scădere este observat la energia eoliană şi solară care au scăderi de peste 2 cifre pe an !
    Deşi acestea au ajuns mijloace de producţie a energiei electrice cu preţuri clar sub orice altceva - carbune, gaz metan, chiar şi nuclear
    încă vor mai scăde preţurile cu 80% în termen de 5-10 ani !

    Referitor la normalizarea curbei de consum vs producţie, la eolian şi solar se pot ataşa baterii, singurul impediment îl reprezintă capacităţile de producţie total insuficiente faţă de cererea enormă !

    Capacităţile de rafinare a petrolului, ca şi comparaţie, s-au dezvoltat în peste 100 de ani, şi nu putem cere producţiei de baterii - introdusă în mod serios doar de Tesla acum puţini ani în urmă - să facă faţă schimbării atât de bruşte.

    2) odată cu electrificarea are loc un alt proces, costisitor, de conducere autonomă şi siguranţă activă, care ridică preţurile maşinilor electrice (din păcate) dar şi a maşinilor termice, lucru văzut în creşterea vertiginoasă a preţurilor maşinilor termice, în lupta lor futilă, de a supravieţui maşinilor electrice.

    3) un alt cost venit acum nou, care se suprapune celorlalte, dar separat de tehnologia strictă a maşinilor electrice (motor electric - baterie) îl reprezintă dezvoltarea software a maşinilor electrice. (vezi VW care a subapreciat mult costurile şi importanţa software iniţial la ID.3)
    Există ceva şi la cele termice dar mult redus, apoi nimeni nu investeşte la cele termice această parte, pentru că este un sistem muribund, de terminus (nimeni nu face update over the air la cele termice)

    Odată ce şi aceste costuri se vor reduce, se vor reduce drastic şi se va vedea în preţul coborât mult al electricelor.
    7 18
  • panarame de progresisti
    19 4
  • @Edikk, nu te mai obosi sa convingi oameni incuiati la minte. Habar n-au pus piciorul intr-o masina electrica dar toti stiu cum sta treaba cu autonomia, consumul, infrastructura de incarcare... Lasa-i in nefericirea lor. Inevitabil vine ziua in care se vor trezi la realitate.
    8 22
  • @chiuloasa bengoasa.
    Cine s-a gasit sa ne tina morala,unu' cu numele scris agramat si cu o poza de profil reprezentativa pentru o anumita minoritate(pianul de piept). Mai bine iti faci alt cont si scrii "chiulasă" sau continui sa behai nelogat.
    25 5
  • Edikkk
    @@edik de la 13:13

    ooops cu ghinion

    90% proprietari ar fi de lăudat dacă aceste locuinţe ar fi, cum ziceam, 3 dormitoare (ăsta 4 camere cum tâmp se zice în România), minim 2 băi şi minim 100 mp !

    Dar 80% din 90% trăieşte proprietar în apartament de 1 dormitor şi 1 baie (ăstea ap. 2 camere) este de fapt un dezastru !

    Lucru accentuat puternic de pandemie !

    Efectiv România a devenit aşa o mare puşcărie...

    Başca că trebuie să strângi în sufragerie unde ai dormit, dar trebuie să împarţi aceiaşi cameră cu copii care fac lecţii online, soţul şi soţia dacă munceau online fiecare, ieşea aşa o mare ciorbă.

    Nu este vina acestei generaţii, sunt lucruri moştenite din comunism, dar nu este un lucru de lăudat deloc.
    6 13
  • Edikkk
    @@edik de la 13:13

    ooops cu ghinion

    90% proprietari ar fi de lăudat dacă aceste locuinţe ar fi, cum ziceam, 3 dormitoare (ăsta 4 camere cum tâmp se zice în România), minim 2 băi şi minim 100 mp !

    Dar 80% din 90% trăieşte proprietar în apartament de 1 dormitor şi 1 baie (ăstea ap. 2 camere) este de fapt un dezastru !

    Lucru accentuat puternic de pandemie !

    Efectiv România a devenit aşa o mare puşcărie...

    Başca că trebuie să strângi în sufragerie unde ai dormit, dar trebuie să împarţi aceiaşi cameră cu copii care fac lecţii online, soţul şi soţia dacă munceau online fiecare, ieşea aşa o mare ciorbă.

    Nu este vina acestei generaţii, sunt lucruri moştenite din comunism, dar nu este un lucru de lăudat deloc.
    5 12
  • Edikkk
    aş dori ştergerea comentariului dublu, cu scuzele de rigoare
    8 5
  • Comentezi la fel cum vezi,dublu,lasa matrafoxul baut pe stomacul gol ca esti tanar.
    16 5
  • ...sau @tatraurs, blonda forumului.

    Printeso, ce ai inteles tu din ce am scris si ce ai fatat din neuronul ala singuratic din teasta'ti de cornuta. Deci, orice sondaj poate fi manarit sau se poate transforma in manipulare. Daca asta vrei.

    Ideea e ca in ciuda faptului ca avem masini cu mari probleme, romanii tind sa vrea ceva mai bun. In acest caz e vorba despre electrice. Ca este un sondaj facut on-line (si implicit, probabil, respondentii sa fie in mare parte din urban) e o chestiune de discutat. Dar nimeni nu discuta despre faptul ca MAJORITATII ii pasa de poluare. Nu, nu ii pasa de ursii polari ci de gazele/poluare din orase. O problema ce ne afecteaza pe toti, ca ai diesel, benzinara, noua sau masina SH, ca mergi pe jos sau cu metroul. Si e bine ca oamenii se trezesc.

    Am impresia, fa blondo, sau orice nick-name iti iei ca de multe vorbesti doar sa te faci auzita. Ca toate corzile, n-am folosit termenul cu care esti obsinuit(a), ce in afara de a da din/cu gura nu au alta "oferta".

    ...tristo!
    6 17
  • Edikkk
    Învaţă să cânţi la acordeon, sau la oricare instrument muzical (fie el şi fluier) apoi mai critica tu "acea" minoritate.

    Minoritatea ţigănească (eu trăit vremuri când cuvântul ţigan nu era peiorativ!) trăieşte anumite probleme tocmai pentru că statul căruia îi aparţine această minoritate nu face îndeajuns de multe pentru ei.
    Unde mai pui că statul român are nu numai datoria legală dar şi istorică să îndrepte lucrurile.

    Sclavia, înjosirea unui minorităţi este un lucru clar de condamnat şi noi, românii, trebuie să ştim că ţiganii au fost şi sclavi dar şi au fost deportaţi, ucişi în WW2.

    Nouă, românilor, nu ne place etapa cu iobagii români din Transilvania la moşierii maghiari, eeehhh aşa cum nouă nu ne place şi incriminăm acea perioadă, trebuie să recunoaştem şi să incriminăm perioada sclaviei altora, deci a ţiganilor.

    Tine de... "ce nu-ţi place, altuia nu face"
    6 15
  • Chiulasa
    Daca vrei sa jignesti,fa-o corect gramatical,corzile le spui la alea vocale,coarda/coarde vorbesti tu acasa cu nevasta. Ce inseamna Iq negativ,cu minus ? :)))) Si inca ceva,sa traiesti tu in chirie si sa te vad la penaie ce faci,nu e o ruaine sa ai casa ta ,sa fii proprietar,desteptule. Tu te laisai ca stai la bloc dar ai un eup electri? Mai bine iti luai o casa undeva,deh,iq-ul negativ :)))
    "Printeso",clar minoritar sadea.
    15 5
  • Edikkk
    Sunt oameni care nu trebuie să aştepte nicio pensie... ei deja au tot ce le trebuie să iasă "la pensie" şi acum....

    şi nu vorbim de militari, poliţişti, etc ci 100% privat
    6 10
  • Vezi c-au mai fost si altii deportati si nu vorbesc doar de basarabeni,multi din Ardeal in baragan,trimis fara nimic la ei. Alti au supravietuit asa mancand pamant fata de acea etnie care nu stia sa isi puna o ceapa in curte,cum n-au mai avut ce pradui...Si lasa propaganda cu sclavii ca aici nu e america si blm,vezi de unde vin cuvintele : ruman,iobag,serb,vecin si chiar slav. De aia de la 1907 din Fisherland nu zici nimic ca erau de-ai nostri pusi lan jug. Ete b,noi un popor care am suferit atat si se gaseste inteligentul progresiat de edikk pe cine sa planga,marsh in Ferentari si traieste cu ei.
    16 4
  • Edikkk
    @"Edikk la 03.03.2021, 14:00"

    Nu am pretenţia să fii logat dar declaraţi dreaq un alias, idiotule

    Nici măcar nickname-ul meu nu eşti în stare să îl scrii corect măcar. Ştii să numeri până la 3? 1,2,3?

    Apoi.... tocmai asta expuneam: faptul că, dacă ni s-a întâmplat nouă românilor, nu înseamnă că avem o scuză că am făcut-o şi noi altora !
    Şi ambele sunt de incriminat, de dezaprobat !

    Logic, dar mai gândeşte, poate ajungi la rezultat.
    5 12
  • @edikk
    Edikaka sau Edi ku kux klan,cum doresti? De ce crezi ca-l sxriu cu doi de k?
    8 5
  • ACE - Craiova
    Ce ne mai place sa ne plangem....

    Simply clever în Cehia: autorităţile din Praga au găsit soluţia pentru o reţea imensă de prize de încărcare

    Autorităţile au identificat o soluţie pe cât de simplă, pe atât de ingenioasă pentru a rezolva problema lipsei de prize de încărcare pentru electromobile în Praga.

    Conform proiectului, autorităţile planifică să instaleze în oraş până al 6.000 prize de încărcare pe parcursul următorilor 6 ani. Prizele vor fi încorporate în felinarele stradale.

    În primii 2 ani de la startul proiectului nu mai puţin de 400 prize vor fi disponibile în 12 cartiere.

    Potrivit estimărilor, realizarea proiectului va costa aproximativ 33,6 milioane euro şi va dura vreo 6 ani.

    Vezi:
    https://piataauto.md/Stiri/2021/03/Simply-clever-in-Cehia-autoritatile-din-Praga-au-gasit-solutia-pentru-o-retea-imensa-de-prize-de-incarcare/
    10 8
  • Edikkk
    ok, deci eşti inteligent dar ai o mare lene dar şi grabă...

    pierzi multe cu asta
    7 6
  • inexorabil
    Nu doar starea în sine, ci însuşi termenul de “proprietate” îi urzică teribil pe zombii juraţi ai EMOL-ului, chiar dacă (făţărnicia fiind al doilea lor nume) şi ei sunt proprietari…Totuşi, ei sunt cei mai dispuşi (tocmai de aceea li se zice “sclavii fericiţi”) să renunţe oricând, fără să pregete, la atributele natural-providenţiale, orbiţi de “avantajele fascinante” proprii trocului suprem al istoriei: LIBERTATEA & INTIMITATEA la schimb cu SECURITATEA & SĂNĂTATEA (în acest context, consumerismul are rolul indispensabil de a întreţine prostimii planetare iluzia meliorismului în dublă ipostază – materială şi senzorială – dar armonios interdeterminate prin grija deosebită a neslăbit laborioasei şi meticuloasei Propagande, mai precis cele două ipostaze constituind cele două fălci ale menghinei psihologice, fiind menite să strivească orice îndoială sau critică, inclusiv în străfundurile propriei fiinţe…).

    Cât despre “sondajul” cu pricina, n-am la îndemână decât constatarea…axiomatică a nemuritorului George Orwell: “The people will believe what the media tells them they believe”…
    16 12
  • Average romanian driver
    Si eu ma gandesc la o electrica, dar o sa-mi cumpar un Diesel pentru ca emite mai putin CO2 si asa contribui eu la micsorarea emisiilor gazelor de sera. Ma bucur ca si cu contributia mea atunci cand merg la mare in Grecia sau la schi in Austria incetinesc incalzirea globala. Mentionez ca in oras folosesc un mic Polo pe benzina iar cand moare o s trec pe un hybrid yaris, cea mai economica masina de oras pe care am condus-o (are un prieten). Sunt fan masini electrice insa tehnologi actuala are niste mari neajunsuri si nu vreau sa dau bani multi ca sa petrec timp indelungat prin cine stie ce statii de incarcare prin mol.
    15 7
  • Tembelus Rex
    Mașina electrică e bună dar ca a doua sau a treia mașină NOUĂ în familie. Mai ai măcar o mașină NOUĂ pe BENZINĂ îți iei și una electrică NOUĂ pentru oraș. Și evident trebuie să stai la casă NOUĂ pe pământ de măcar 60-70 metri pătrați. Plus minim 200 - 300 de metri pătrați pe lângă casă. Atunci e lejer, o încarci noaptea ca pe telefon, iarna o ții în garaj, ai încărcătorul tău - nu te doare capul să încarci în oraș, să stai după alții etc.

    TOTALUL îl calculează fiecare pentru el. Care se încadrează, foarte bine!

    Mi-e personal îmi dă cu minus.

    Când vor fi condițiile de mai sus îndeplinite (modeste de altfel, dacă analizați în profunzime....nu am cerut vile, palate cu zeci de camere, domenii, ranch-uri și alte nebunii) iau în calcul și o electrică (pe lângă benzinara de rigoare).
    18 4
  • @Edikkk
    Ai scris: același potențial de scădere este observat la energia eoliană și solară care au scăderi de peste 2 cifre pe an ! Te arunci într-o zona pe care nu o stăpânești! Cunosc foarte bine Norfolk Vanguard (UK te las sa cauți pe net), Atenție la 2 aspecte:
    1. Investiția este enorma atât in instalație cat si in transportul curentului. In plus nu toate tarile au asemenea condiții.
    2. Puterea instalata este o chestiune de securitate naționala (a fiecărei tari). Vântul si soarele nu sunt tot timpul la dispoziția noastră. Europa suferă din cauza fluctuației de putere instalata din decembrie (si nu din lipsa de capacitați de producție). Cine distruge centrala pe cărbune in momentul de fata este un retardat sau un sabotor
    Instalațiile eoliene sunt un bun punct de plecare, potențial de zone ca la Norfolk avem suficiente in Europa, dar nu rezolva totul.
    Eu nu sunt fan electrice, dar după ce am mers cu ele, nu sunt deranjat sa folosesc chiar cu 200km autonomie
    16 3
  • Arhipelagul Gulaș
    @Tembelus Rex. Pai la ce-ai scris mata acolo foarte bine,rezulta ca a treia masina nu mai e clar o necesitate ci o fiță care consuma multi bani. Iar masina electrica noua pentru oras nu merita cel putin in marile capitale unde daca vrei sa fii cu adevarat eco ai alternative nenumarate cu mijloacele de transport in comun. Iar la "iarna o ții în garaj",doar cu conditia ca garajul sa nu fie lipit de casa,sa fie la macar 10 m,cica electricele au prostul obicei sa arda mult si foarte spectaculos :))
    https://www.google.com/amp/s/www.motor1.com/news/315476/bmw-i8-fire-reponse-netherlands/amp/
    13 6
  • Marian
    Cum adica?
    Pai la ce romani se face referire?
    Ei nu au auzit de dan_grc, inexorabil???
    Bagati-va mintile in cap cu masinile electrice romani!!!
    Noi suntem totusi la nivel de tara in care cocalarii cu BMW te ameninta cu pistolul in trafic. Deci cu mult departe de lumea civilizata si evoluata.
    4 18
  • Citind comentariile nu pot decat sa ma bucur, la modul cel mai sincer. Ma bucur enorm ca porcaria incalzirista, porcaria baterinista, porcaria ecologica, porcaria ecologica, porcaria verde, porcaria spalatrii pe creier, minciuna uriasa cu care suntem bombardati zi de zi pe toate canalele, toate porcariile astea nu fac nici cat o ceapa degerata. Oamenii gandesc in continuare si stiu exact cat e ceasu'.

    Bravo! Bravo dragilor! ASTA e atitudinea corecta fata de minciuna labartata si grosolana care ne inconjoara zi de zi.

    Zi de zi, DIESEL deasupra tuturor!
    16 7
  • Psihiatria
    In Norvegia sunt aproape 400.000 de masini electrice.

    In UE sunt 1,8 milioane de vehicule electrice şi hibride.

    In SUA sunt 1,74 milioane de masini electrice.

    Producatorii auto au trecut la electrifcarea tuturor modelelor!

    Ce vreti voi sa faceti? :))))
    5 11
  • Neuropsihiatria
    Nu stiu ce vor ceilalti, dar eu vreau in concediu sa ajung in Halkidiki cu masina. Sau macar pana la Balcik. Si nu pot draga cu electricele astea pe care incerca unii sa mi le bage pe gat. Cer prea mult?
    In lume sunt peste 1320 de miliane de masini, iti dai seama ca procentul de electrice e foarte mic si oricat va creste tot mic va ramane. In USA sunt 268 de milioane din care, cum zici, 1.74 electrice (0.65%). Cam galagiosi si agresivi electricii astia raportat la procentul lor.

    PS Nu mai da exemplu Norvegia. Pedofilii aia betivi vand petrol la greu ca sa-si cumpere deviceurile electrice. Niste ipocriti.
    11 2
  • Lucian
    80% din romanii care stau toata ziua pe net si viziteaza un anumit site.

    80% din romani cuprinde inseamna din toti romanii: toate mediile rural+urban, toate varstele, cu toate tipurile de telefoane (feature phone), sau fara nici un dispozitiv de conectat la internet...
    5 0
  • Eu am o Toyota pe gaz
    6 1
  • Viorel
    Abureală ! „Am întrebat 100 de români !”
    3 2
  • Procentul este greșit. Probabil este 5,9
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru