STUDIU: Șoferii care folosesc pilotul automat adaptiv depășesc viteza legală mai des

de Alexandru Monenciu
Sambata, 13.03.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un nou studiu, publicat de Institutul de Asigurare a Siguranței pe Autostrăzi din SUA, arată că șoferii care folosesc pilotul automat adaptiv tind să circule cu o viteză mai mare decât cea indicată pe indicatorul rutier.

Fiind echipate cu o serie de sisteme de asistență, ai putea spune că mașinile din ziua de azi sunt mai sigure ca oricând.

Spre exemplu, pilotul automat adaptiv scade riscul producerii unui accident de circulație, în mare parte pentru că păstrează o distanța mai mare față de celelalte mașini, comparativ cu un conducător auto.

Americanii de la Institutul de Asigurare a Siguranței pe Autostrăzi (IIHS) au descoperit că șoferii care folosesc pilotul automat adaptiv, sau un sistem care menține mașina pe centrul benzii de rulare, sunt mai susceptibili să circule cu o viteză mai mare decât cea legală.

Studiul a durat patru săptămâni, timp în care cercetătorii au analizat comportamentul a 40 de șoferi. Aceștia au condus un Range Rover Evoque, echipat cu pilot automat adaptiv, și un Volvo S90 care avea, pe lângă acest sistem, și o funcție de păstrare a centrului benzii de rulare.

Probabilitatea ca șoferii să circule cu viteză pe autostradă, cu aceste sisteme activate, a fost de 24%.

Mai mult, cei de la volan au condus mai repede pe toată durata testului.

În zonele unde viteza maximă era limitată la 89 km/h, aceștia au condus în medie cu o viteză mai mare cu 1.6 km/h. Nu pare mult, dar cei de la IIHS susțin că "riscul de accidente era cu 10% mai mare în această situație, potrivit unei formule de calcul comune."

"Condusul cu viteză este mai periculos, nu poți contrazice fizica," a concluzionat Sam Monfort, statistician în cadrul Institutului.

via IIHS

Comentarii (21)

  • "1.6 km/h. Nu pare mult, dar cei de la IIHS susțin că "riscul de accidente era cu 10%" si uite cum se practica in fiecare zi spalarea pe creierele plate ale șeptelului. Limitati viteza la 30km/h in oras si la 110 pe autostrazi daca vreti sa traiti,nu?Bucuria pocnitorilor electrice care raman fara baterie cum depasesc 110. Auzi tu, doar 1.6km/h in plus si risti cu 10% sa mori.
    18 7
  • Poi io zic sa interziceti si sitemul ala.

    Hai... ca incet-incet ne batem joc de toate inovatiile si o sa circulam toti cu cotetze cu rotile.

    O sa bagam destinatia pe ecran cum alegem meniul pe ecran la MacDonald's. Apoi o sa luam loc pe scaunele confortabile de plastic si o sa privim in gol pana la destinatie. Toti la fel, la comun, o sa impartasim aceeasi mizerie in mod egal si fara pretentii. Ce bine va fi... :)
    20 2
  • Sa puna in studiul respectiv si ce marci detin soferii care fac asta.
    Ca sa se vada si cine promoveaza condusul cu viteza(daca nu se stie deja).
    Decat sa piarda timpul cu astfel de studii, mai bine ar da amenzi pe masura si sa ii lase pe soferi fara permise daca nu inteleg regulile de circulatie.
    Tot se fac studii si mereu aceleasi rezultate: taranii depasesc in mod repetat limitele de viteza. Deci care e rostul? Sa se confirme ca sunt niste ciumpalaci care vor incalca regulile mereu indiferent de ce sisteme au masinile??? Dar nu era clar asta sau cum? Adica germanii isi fac reclame la M, Rs, si AMG ca sa mearga cei ce le iau cu 130km/h :))
    E ca si cum se fac studii ca dupa ce bei apa nu iti mai e sete. Pierdere de timp.
    https://www.automarket.ro/tv/comparative/liniu-ntre-noul-bmw-m4-i-porsche-911-carrera-8083.html
    Reclame peste reclame la cum sa te incadrezi in limitele de viteza sunt continuu promovate si sustinute de toate publicatiile.
    Cu astfel de articole si promovarea acestor marci se doreste condusul mai putin periculos ??? :))
    Sunt marci care au multe reclame interzise deoarece promoveaza condusul cu viteza. Asta se promoveaza, la asta se ajunge. Mie mi se pare logic si simplu.
    3 11
  • Fanele,sa inteleg ca daca vreau sa traversez Romania de la un capat la altul intr-un timp relativ decent si daca nu respect limitele absurde de viteza la litera legii sunt un taran?Eu pe cei mai multi tarani ii vad cum merg cu 30 la spart in figuri cu cotul pe geam si privirea bovina.
    12 4
  • Daca lumea ar respecta cat de cat limitele de viteza, nu s-ar ajunge la astfel de probleme. Dar cand ai retarzi care omoara oameni pe treceri de pietoni, care circula cu 150km/h in localitati si date, care fac intrecere pe autostrada cu 300km/h...atunci vor interveni si se vor lua masuri.
    Din pacate toti vor trebui sa sufere, sa treaca si sa-si distruga suspensiile pe limitatoare de viteza, sa platim din ce in ce mai multi bani la comun pentru camerele de masurat viteza, asigurari mai mari pentru ca odata cu cresterea numarului de amenzi pentru viteza se considera ca au crescut si numarul de accidente.
    Deci daca nu ar fi marlanii, am fi toti mai fericiti. Dar pentru 10-15% cocalari, sufera toata lumea.
    3 10
  • Daca nu poti traversa Romania in timp decent si fara sa pui in pericol viata altora, nu e problema mea. Vorbeste cu cei ce au furat banii pentru construit autostrazi.
    Dar sa te gandesti bine, ca in timp ce tu te grabesti intr-o directie sa traversezi Romania, e posibil ca din sens opus sa circule un alt bizon care se grabeste si el, si cand ajungeti fata in fata, vitezele se compun si daca tu circuli cu 150km/h iar cocalarul din directia opusa cu 250km/h ca el are un BMW M si mai puternic, atunci iti urez succes, dar nu cred ca mai ajungi la celalalt capat al Romaniei.
    5 7
  • In afara de nebuni la volan carora n-ai ce le face si care o sa mearga blana cum vor ei ca n-au discernamant,cele mai multe accidente pe care le-am evitat erau din pricina alora care efectiv dormeau la volan si erau incapabili sa conduca,30km/h a facut brusc stanga cand depaseam,altul a iesit in strada principala de pe straduta laturalnica fara sa se asigure fix in fata mea cand eram in depasire,un mos mi-a intors din scurt pe dn masina pe 4 benzi cu tot cu remorca,altul care mergea pe autostrada dupa un camion mi-a sarit la 10 m in fata pe banda de viteza,altul mergea cu 40 in localitate cu rotile pe linia continua ca nu putea tine banda de prost ce era si era sa ma lase fara oglinda cand l-am depasit,altii mergeau cu 50 in coloana in fata mea si au intrat unii in altii la o trecere de pietoni,4 masini...Aia care depasesc in curbe fara vizibilitate si trec cu 150 prin localitati pe trecerile de pietoni,sunt fix nebunii aia care merg pe autostrada pe contrasens. Eu ii dau sa zaca la masina,cat permite drumul,n-am avut accidente,nu merg ca descreieratul dar nici cu 50,e mult prea scurta viata s-o petrec la volan.Acum.la subiect,1.6km/h in plus iti cresc riscul de accident cu 10%? Deci daca merg cu 16km in plus imi creste riscul cu 100%? Mai,voi sunteti dilai,cautati scuze la orice propaganda,probabil c-o sa juisati daca o sa se faca 30km/h viteza in localitate ca in Paris sau 110 pe autostrada ca in Anglia si parca si America. Cum facem cu electricele sa le marim autonomia? Scadem viteza pentru binele comun.
    10 2
  • @@PMC: Ce trebuie sa intelegi tu si cei ca tine, care n-ati scos nasul din tara asta de cand ati facut ochi, e ca peste tot in lume se incalca regulile de circulatie. Iesiti odata din opinia generala si proasta "ca la noi la nimeni". Nu e adevarat. Si altii incalca legea, regulile si tot ce pot incalca.

    Vad pe fb tot timpul poze de prin parcuri cu gunoaie aruncate probabil de adolescenti noaptea cand stau pe banci mananca snacksuri si beau bere. Cutii de suc si bere, pungi de plastic, seminte samd. Si aproape toate comentariile sunt "Tarani prosti, oameni de nimic, civilizatie ca-n Ghana" samd. Ce nu stiti voi e ca absolut peste tot in lume se intampla la fel. Peste tot sunt gunoaie lasate de unii in urma lor. Unul dintre serviciile/sarcinile autoritatii locale e sa rezolve mizeria din oras. De aia e nevoie de serviciile astea, pt ca peste tot lumea arunca pe jos. Asta nu inseamna ca sunt necivilizati. Sunt pur si simplu tineri neatenti, nepasatori, care au alte preocupari decat aruncatul la gunoi si lasat curatenie examplara in jurul lor. La concerte, la evenimente, intotdeauna sunt gunoaie in urma, asa suntem noi in general. Asta nu inseamna ca suntem marlani.

    Revenind la viteza excesiva si "retarzi": ce ar trebui sa intelegi tu e ca statul/autoritatea se prevaleaza intotdeauna de evenimente tragice ca sa schimbe legea in asa fel incat sa limiteze libertatile si drepturile cetateanului. In momentul in care voi aplaudati ca focile, politicienii avizi de putere nu pot decat sa ne mai puna tuturor o piedica, o taxa, o limitare, sa taie un drept, sa ingradeasca ce pot ingradi.

    Nu! Cand un individ incalca legea, statul trebuie sa-l pedepseasca exemplar NUMAI pe acel individ, mai ales cand e vorba de victime omenesi. Autoritatea NU trebuie sa foloseasca unul sau mai multe evenimente tragice pentru a limita libertatile tuturor. Face asta numai datorita idiotilor utili, care lauda si incurajeaza asemenea mizerii.




    Daca lumea ar respecta cat de cat limitele de viteza, nu s-ar ajunge la astfel de probleme. Dar cand ai retarzi care omoara oameni pe treceri de pietoni, care circula cu 150km/h in localitati si date, care fac intrecere pe autostrada cu 300km/h...atunci vor interveni si se vor lua masuri.
    Din pacate toti vor trebui sa sufere, sa treaca si sa-si distruga suspensiile pe limitatoare de viteza, sa platim din ce in ce mai multi bani la comun pentru camerele de masurat viteza, asigurari mai mari pentru ca odata cu cresterea numarului de amenzi pentru viteza se considera ca au crescut si numarul de accidente.
    Deci daca nu ar fi marlanii, am fi toti mai fericiti. Dar pentru 10-15% cocalari, sufera toata lumea.
    10 2
  • Scuze, ultimul paragraf e comentariul caruia ii raspundeam. Am uitat sa-l sterg.
    8 1
  • Se stie faptul ca peste tot in lume e la fel:
    https://stiriletransilvaniei.ro/2020/02/11/cocalarul-cu-bmw-obiect-de-studiu-la-o-universitate-din-finlanda/
    https://forums.m3cutters.co.uk/threads/scientists-confirm-link-between-bmw-ownership-and-being-an-asshole.118875/
    https://auto-expert.md/studiu-afla-care-sunt-cei-mai-prosti-soferi-din-lume-si-ce-masini-conduc-acestia
    Nimeni nu neaga ca peste tot se incalca regulile si mai ales de unii care se cred superiori.
    Este vorba peste tot de cocalarii cu BMW-uri, Audi, care nu pot ei respecta regulile pentru ca nu s-au nascut ei sa petreaca timpul la volan. Ei sunt deosebiti, ei cand isi iau masina, automat sunt mai smecheri decat restul. Regulile nu sunt facute pentru ei, ca ei nu sunt fraieri.
    Si mai ales in Romania.
    2 6
  • Mai nu stiu cum se face ca toti ajung la concluzia ca riscul de accidente mortale creste cu viteza, numai la romani e invers.
    https://www.dw.com/en/germany-autobahn-speed-limit-could-save-lives-police-union-says/a-47225499
    S-au facut studii, s-au prezentat rezultate si la romani tot nu poti sa le deschizi ochii.
    Ei insista sa fie prosti si sa apara anual primii in topul tarilor cu cei mai multi morti in accidente rutiere.
    Si cand apar, dau vina pe infrastructura si tot cred ei ca lor nu li se poate intampla niciodata nimic:
    https://www.promotor.ro/stiri-auto/soferul-unui-bmw-face-o-depasire-care-il-costa-viata-video-cu-teribilul-accident-18647792
    Din astia care nu le place sa isi petreaca viata la volan sunteti multi. Va imputinati, dar tot nu va linistiti ca sunteti prea tineri si destepti.
    https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/impact-extrem-de-violent-intre-doua-bmw-uri-la-ora-1-noaptea-in-camp-un-mort--253401.html
    Deci aveti grija, ca sunteti multi grabiti si nu se stie care scapa :))
    Dar daca scapam de grabiti ca voi, poate avem si noi liniste pe strazi si putem circula mai in siguranta, ca de handicapati suntem plini.
    https://www.botosaninews.ro/469820/stiri-nationale/foto-accident-mortal-doi-tineri-si-au-pierdut-viata-dupa-ce-au-intrat-cu-bmw-ul-intr-un-camion/
    Astia care se grabesc si depasesc mult au sanse mari sa nu traverseze Romania de la un capat la altul, chiar daca se cred ei deosebiti.
    4 7
  • Si solutia care crezi ca e? Sa se dea examenul auto fix pe aptitudini,jaloane,timp,situatii de urgenta,condus de noapte sau sa lasam sa isi ia toti incapabilii analfabeti permis,sa aiba toti dreptul de a sofa si pentru asta scadem limitele de la 60 in anul 1990 la 50 in 2021 si ,uitandu-ma la alte tari,30 in orase,80 in afara lor.
    5 0
  • Am uitat sa pun si articolul:
    https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/romania-are-cei-mai-multi-morti-in-accidente-rutiere-din-europa-care-este-cel-mai-periculos-drum-din-tara.html
    Ca sa citez din articol pentru prostii care nu inteleg:
    „Viteza este criminalul absolut al șoselelor”, a declarat expertul în siguranță rutieră Ilie Bricicaru.
    Deci desteptilor, poate aveti voi parerile voastre speciale, dar adevarul e demonstrat.
    Dar cand iau permisul pe spaga si au bani de M, Rs, AMG, e mai greu sa le explici lor ceva.
    2 6
  • @@Gigi
    In alte tari permisele se iau altfel si politia nu ia spaga :)
    Dreptul de a avea permis il are toata lumea, mai ales ca de multe ori ajungi la serviciu cu masina. Si multi folosesc masina in acest scop.
    Din pacate unii nu fac diferenta intre drum public si circuit, au nevoie de masini cu 500 CP si atunci apar problemele.
    Deci te agiti mult si faci valuri degeaba.
    Daca ar fi lasati fara permise soferii prosti, am scapa de multe probleme.
    Dar problema e exact asta, prostii sunt prea multi si se cred prea destepti.
    A se vedea multi de pe aici
    2 5
  • Dintre noi doi,tu esti arogant si faci pe desteptul. Acum la subiect,ce parere ai de stire? Sau inghiti ca pelicanul tot ce ti se serveste?1.6 19%?
    4 1
  • Este un studiu si nu e relevant pentru Romania pentru ca in America au alte drumuri, alta viata.
    Ce ar trebui unii sa priceapa e ca in realitate Romania e tara cu cei mai multi morti in accidente rutiere.
    Si asta nu e studiu, asta e realitatea grava.
    Dar romanilor poti sa le zici orice spre binele lor, ei vor fi mereu impotriva.
    Le zici de viteza, zic ca nu e asa. Le zici de masini electrice, nu e bine, tarile alea in care se cumpara sunt locuite de inapoiati spalati pe creier, stiu romanii mai bine ce trebuie.
    Si cand vezi ce cumpara razi cu lacrimi :))
    Toate jafurile cu care fac apoi accidente.
    Bravo baieti, tineti-o tot asa, stiti voi mai bine.
    Si dati blana, viteza nu conteaza, stiti voi ca nu veti pati nimic.
    2 6
  • Bulgaria had the highest rate of persons killed in passenger car accidents in the EU in 2018, with 48 fatalities per million inhabitants; Romania had the highest rate for pedestrians (35 per million inhabitants).Iar Romania a avut in 2019 ,1,881 in accidente rutiere, Polonia 3,698\anul2019,Franta 3,585\2019.Germania 3,327,Italia 3,333.Eu inteleg faptul ca populatia noastra e mult mai mica,dar mari diferente nu sunt.La noi cei mai multi morti sunt pietonii retardati,beti,biciclisti,carutasi,loviti de tren.Intra toti in statistica.
    5 1
  • @gigi si celalalt: studiile pe noi facute de finlandezi nu ma impresioneaza si chiar nu ma intereseaza. Cu totii am trait dispretul pe care vesticii il au pentru est europeni. Stim f bine ca se uita la noi ca la gandaci. Ce am spus eu ramane un adevar: nu suntem noi mai prosti si mai rai decat altii. M-as bucura daca cu atat ati ramane din tot ce am spus aici.

    Mostenirea noastra comunista isi produce in continuare efectele. Cu toate articolele voastre despre cum romanii sunt ultimii oameni de pe planeta, eu as spune ca am evoluat fantastic de mult in ultimii 30 de ani. Am trait in tari straine multi ani si stiu ce vorbesc cand spun ca nu suntem noi ultimii oameni din galaxie si ca avem calitati excelente si un potential fantastic. Daca am avea si cultura politica si niste politicieni cu curaj, am putea sa depasim Polonia in 10 ani, si nu exagerez. In fine, discutie lunga...

    Generalizarile astea cu "bizoni manelisti" nu ajuta. Dimpotriva: creeaza o imagine distorsionata si deznadejde. Eu circul destul de mult in Romania si ce vad e ca marea majoritate sunt constienti si cuminti in trafic. Exista intotdeauna unii care risca si din pacate pun viata altora in pericol. Asta e adevarat. Si la fel de adevarat e ca lipsa autostrazilor devine tot mai insuportabila pe zi ce trece. Tot adevarat e ca politicienii nu vor sa le faca, credinta mea e ca pur si simplu vor sa ne tina in subdezvoltare, pentru ca o Romanie prospera ar matura toti dinozaurii politici. Si din pacate aceiasi dinozauri politici vechi de 30 de ani sunt cei care trag sforile, cei de pe scena sunt figuranti. Gushterii vechi sunt tot acolo, si fac legea, din ce vad eu. Cu toate astea, trebuie sa avem speranta si sa vedem ca totusi, mergem inainte, si lucrurile se schimba in bine, in pofida tuturor amanuntelor enervant-exasperante. Eu sunt increzator. Pentru noi, niciunde nu e mai bine decat in Romania.

    PS: da, scolile-șpăgare de soferi sunt vinovate indirect de ff multi morti. Din pacate asa e. Aici as modifica eu legislatia. Celor care sunt prinsi facand asa ceva le-as da inchisoare 10 ani si anularea pe viata dreptului de a conduce pe drumuri publice. 10 ani cu executare fara posibilitate de eliberare inainte de termen. Lor si medicilor care conditioneaza cu spaga actul medical. Astea sunt 2 categorii carora le-as da 10ani.exe. Fara discutii si fara procese lungi. Si mai sunt si alte categorii de "profesionisti" carora le-as da aceleasi pedepse.
    12 0
  • @pmc ... si nu numai !

    prin tara finlanzilor nu am fo !
    da' o fo halțîîî !!!
    întără ei, o fo și un fost coleg de facultate de-a mieu cu ficioru-so, că au în derulare un proiect: coast25coast ... adecă 25.000 km cu o mașînă de 25 de ai la pornirea proiectului, prin 25 de țări și vor să margă în mai multe zone ... 3 continente adecătelea ...

    https://www.facebook.com/coast25coast

    ei or trecut șî prin țara finlanzîlor "super corecț" ș-or zîs că atît de multe foto-radare cîte-or văst acol n-or văst în tătă "ioropa la un loc" !!!

    no, apoi io mă înătereb:
    dacă finlanzîî ăia erau așe de corecț' cum li să-mpaie la rumâni, di' ce mai tre' pusă foto-radarele elea ?

    Q.E.D. !!!

    drumuri bune s-aveți !
    13 1
  • Studiu pe 40 de soferi? 40?!
    Pai ce studiu e asta?
    8 0
  • @CiprianBI ...

    ... serios !!! ::)))
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru