Surpriza Europei: România, cea mai mare creştere din UE la vânzările de maşini în noiembrie

de Daniel Popescu
Marti, 15.12.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
România a luat prin surprindere întreaga piaţă europeană după ce a înregistrat o creştere de 41.5% la vânzările de maşini noi în luna noiembrie, cu mult peste media UE de aproape 14%.

Esential 41.5% este creşterea vânzărilor înregistrată în România în noiembrie 2015
13.7% este creşterea medie înregistrată la nivelul Uniunii Europene
4.9% este creşterea de vânzări înregistrată de Dacia în noiembrie 2015
În sfârşit, suntem şi noi primii la ceva cu adevărat pozitiv. Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a publicat marţi datele oficiale de vânzări pentru luna noiembrie, iar marea surpriză este performanţa ţării noastre.

România este ţara care a înregistrat cea mai mare creştere din Uniunea Europeană la vânzările de maşini noi pe parcursul lunii noiembrie. Astfel, în România au fost înmatriculate 8.022 de maşini în noiembrie, comparativ cu 5.669 de maşini în aceeaşi lună din 2014, ceea ce corespunde unei creşteri record de 41.5%.

La nivelul primelor 11 luni ale anului, în România au fost înmatriculate 72.423 de maşini, cu 12.1% mai multe decât în perioada similară a anului trecut, când au fost înregistrate 64.577 de unităţi.

În schimb, la nivel european, creşterea pentru luna noiembrie a fost de "numai" 13.7%, de la 954.187 de unităţi la 1.08 milioane de unităţi.

Rezultatele au fost influenţate pozitiv de creşterile susţinute înregistrate de marile pieţe europene precum Spania (25.4%) sau Italia (23.5%).

Dacia, creştere de aproape 5% în noiembrie

Între timp, conaţionalii de la Dacia au raportat de asemenea vânzări în creştere cu 4.9% la nivelul lunii noiembrie, de la 27.359 la  28.693 de unităţi, însă progresul înregistrat la nivelul primelor 11 luni este ceva mai temperat, cu o creştere de 3.3% comparativ cu perioada similară a anului trecut: de la 331.774 la 342.823 de unităţi.

La nivelul marilor constructori, Volkswagen pare să resimtă parţial efectele scandalului Dieselgate, întrucât vânzările la nivelul mărcii VW au crescut cu numai 2.8%, iar cele ale grupului cu 4.1%. În schimb, grupul PSA Peugeot Citroen a raportat o creştere de 13.6% în noiembrie, Renault cu 14.7%, iar Ford cu 20.5%.

Via ACEA (PDF)

Comentarii (7)

  • Cel mai mult conteaza vanzarile de masini noi raportate la populatia unei tari, capitol la care Romania sta foarte slab. Una e o masina noua la 15-30 de locuitori cum se intampla in cazul tarilor fruntase din UE si alta e o masina noua la 200 de locuitori...(plus ca la noi majoritatea vanzarilor sunt realizate de firme care-si schimba flotele la 4-6 ani).
    18 1
  • in sfarsit vad ford iarasi pe val. Cu o gama relativ noua, motoare foarte bune si masini bine facute. era si timpul sa se vada rezultatul muncii. Festa , Focus si Mondeo sunt toate trei unele dintre cele mai bune in clasele lor la ora actuala.
    12 13
  • razvanis
    One word: EXPORTS
    Si nu sariti ca nu la Dacia si Ford ma refer, la exporturile alea, raportate livrate pe Romania si vandute in Germania direct. Cifrele APIA sunt viciate grav, de toti jucatorii din piata. Realitatea e departe de ce vedeti acolo. Sunt marci care exporta peste 50% din livrarile APIA anual.
    11 2
  • cresterea lunara este fix pix! cea anuala fiind sub (dar f apropiata) de media europeana. Inseamna ca ceva se misca si in tara asta?

    As comenta cresterea cu o singura cifra a liderului european (in numar unitati vandute) comparativ cu cele 2 cifre ale mediei europene. Fara a starni pasiuni asta s-ar traduce prin lipsa de clienti noi catre modelele sale. Asta insemna ori saturarea pietei de oferta grupului ori urmarile scandalului incep sa se resimta. Semne de ingrijorare ar anunta si pierderea de 0,6 pc procentuale din cota de piata....hmmm...!?!?

    Dar cum ziceam...nu comentez.
    4 0
  • @razvanis
    nu are legatura apia cu inmatricularile efective. cifrele astea sunt luate dupa masinile inmatriculate, de noi.
    1 0
  • acuma mor toti samsarii ca s-au mai trezit romanii si nu mai cumpara toate harburile lor.
    5 0
  • rupert
    corect RAZVANIS ! E vorba de EXPORTURI masive ! Si stati relaxati, vorbim de masini noi, inmatriculate si exportate !!! Pentru ca altfel nu se pot vinde pe alte piete conform contractelor de importator.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru