Transcarpatica, promisiunea unui drum mai frumos decât Transfăgărăşanul

de Sebastian Toma
Miercuri, 14.08.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Autorităţile vor să construiască un drum de 60 de kilometri care să ofere o rută alternativă la DN1. Acesta se va numi Transcarpatica, ar trebui să fie construit între 2014 şi 2017 şi va trece prin Munţii Bucegi.

Esential 50 de milioane de euro este costul drumului pe care autorităţile vor să-l construiască în Munţii Bucegi.
Autorităţile locale din Braşov şi din Dâmboviţa au semant un protocol de colaborare pentru a construi o şosea de 60 kilometri şi 50 de milioane de euro prin Munţii Bucegi, informează colegii de la Adevărul. Drumul ar veni ca o alternativă la DN1 şi ar fi construit peste câteva drumuri forestiere, ceea ce i-ar asigura, potrivit autorităţilor, un traseu mai frumos decât cel oferit de Transfăgărăşan. Traseul ar lega comuna Moroieni de Moeciu de Jos, distanţa rutieră dintre cele două localităţi fiind de 111 kilometri în prezent şi ar fi parcursă într-o oră şi jumătate.

Pe lângă scurtarea traseului convenţional, drumul ar oferi acces la viitoarele staţiuni de ski propuse de Ministerul Turismului şi ar oferi o alternativă reală la DN1 până la apariţia versiunii finalizate a Autostrăzii A3. Proiectul celor două echipe de autorităţi locale ar trebui să înceapă în 2014, dacă va primi finanţare, iar drumul ar putea fi finalizat în 2017.

Echipa formată din autorităţile locale din judeţul Braşov şi omologii lor din judeţul Dâmboviţa vrea să acceseze fonduri europene pentru a construi noul drum. Parteneriatul dintre cele două judeţe are o miză importantă, ambele judeţe urmând să beneficieze de o eventuală atracţie a turiştilor care alegeau în mod tradiţional Valea Prahovei.

Cea mai mare parte a proiectului va fi localizată în Dâmboviţa, 39 de kilometri din traseul total fiind amplasaţi în judeţul respectiv. Pe lângă lăţirea şi asfaltarea unor segmente actuale de drum naţional, proiectul vizează şi trasarea de noi drumuri forestiere şi amenajarea acestora. Tot în 2014, drumul botezat Transcarpatica va avea şi o staţiune montată pe măsură, cu cinci pârtii de diferite dimensiuni, peste 200 de pensiuni, 30 de hoteluri şi trei patinoare, construite de un investitor din Israel, care va aduce peste 100 de milioane de euro în zona respectivă.

Via Adevărul

Comentarii (11)

  • Bogdan
    Este super, dar nu cred eu ca lucrurile vor fi facute atat de curat cum spun ei. Plus ca romanii sunt animale needucate rau de tot. O sa faca prapad prin zonele astea nou incluse in circulatie.
    Ar fi o treaba daca noul drum ar fi pazit, monitorizat astfel incat toti cei care strica, arunca gunoaie in natura sau fac orice chestii aiurea sa fie civilizati coercitiv cu amenda.

    Si apoi ... cum ajungi la Moroeni? Drumul prin Targoviste este chinuitor pentru ca sunt multe localitati. Ar fi o treaba daca ar aduce la standardul lui DN1 si acest DN71.
    23 2
  • Se mai zicea demult ca vor face pana in 2013 acum cativa ani niste drumuri judetene si nici in ziua de azi nu au fost facute. Si trebuia doar turnat un strat, nu sa faca fundatie si totul de la zero + dificultatea traseului. Sa fim seriosi. Singura solutie este daca va fi facut de o companie privata care va cere taxa asupra traseului respectiv.
    10 2
  • in doar 3 ani? ha ha ha ha ha aaaaaa... atat pot sa spun!
    12 2
  • Sa inteleg ca in Romania toate drumurile sunt asfaltate ca in palma, avem mai mult de 1500 de Km de autostrada pe coridoarele europene si acum nu au jmekerii din guvern cum sa cheltuiasca banii de la UE?

    Traitz-ar familia de politician sa-ti traiasca nenea ministrule!
    11 2
  • antonny
    Avem terenuri de vanzare plus 35 milioane euro / km pentru constructie
    17 2
  • Catalin
    corect, o sa ne plece porcii din romanica, auzi tu, 1 Mil / km ? m-apuca rasul...
    10 2
  • Eu nu sunt de acord cu soseaua asta. Vor veni toate putorile cu masinile pana in varful muntelui si vor umple Bucegii de gunoaie. Mai frumos si mai sanatos cu piciorul si cu cortul. Mai bine sa faca autostrada Ploiesti - Brasov.
    19 3
  • Adrian
    Ma bucur.....ar fi pacat sa nu profitam de frumusetea pe care o avem in tara asta. Daca se poate sa faca un drum prin astfel de zone greu accesibile e foarte bine ! La mai multe.
    3 11
  • Poate daca traia Ceausescu... ca actuali incep azi si termina intr-un veac.
    9 2
  • gata? au cumparat "baietii destepti" terenuri in DB si BV in zonele moarte si acum vor bani de la UE sa-i exproprieze? :))
    AH! Asa se fac dom'le banii in tara asta! Bun plan, felicitari!

    Proaspata (prin 2010 a fost gata) sosea de la Petrosani spre Obarsia Lotrului au asfaltat-o, iar acum e jalnica, cara camioanele copacii taiati din masivele defrisari, iar pe transalpina e o manelareala de nota 40! din ciclul: "mici-bere-gagicutze frumoase"...urmeaza transcarpatica..to be continued
    9 0
  • world reject
    Si cu 300 de copaci in minus..........defrisati tot `rati ai dreaq.Sa fie aluminiu si hartie prin toti boschetii!!! huuuuuuuooo!!!!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru