Tranzacția GM - PSA pentru Opel ar putea fi încheiată luni: negocierile au avansat și sunt aproape de finalizare

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Vineri, 03.03.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Negocierile dintre General Motors și Grupul PSA Peugeot-Citroen pentru marca Opel sunt aproape finalizate, iar un acord final ar putea fi anunțat luni.

Grupul PSA Peugeot-Citroen este foarte aproape să-și îndeplinească obiectivul de a cumpăra marca Opel de la General Motors. Informația a fost dezvăluită de surse apropiate negocierilor pentru agenția de presă Reuters, însă cele două părți au refuzat să comenteze noutățile. "Negocierile sunt într-un stadiu avansat, sunt motive să credem că se va ajunge la un acord", a precizat o sursă apropiată Grupului PSA.

Un acord final ar putea fi anunțat luni, cu numai o zi înainte de deschiderea Salonului Auto de la Geneva.

Urmareste Automarket
Anterior, presa internațională a relatat că unul dintre cele mai aprinse puncte ale negocierilor era legat de dorința General Motors ca Opel să nu poate comercializa actualele modele în Statele Unite, Rusia și China, întrucât planul PSA Peugeot-Citroen vizează o posibilă extindere a vânzărilor în afara Europei.

De asemenea, o altă problemă era legată de costurile generate de deficitul de circa 10 miliarde de dolari al planului de pensii pentru angajați al celor de la Opel. Aparent, cele două părți au ajuns la un acord pentru ca PSA să suporte doar un miliard de dolari din acest deficit.

În total, PSA Peugeot-Citroen ar urma să plătească 2 miliarde de dolari pentru achiziționarea Opel, dintre care 1 miliard de dolari va fi plătit cash, iar celălalt miliard de dolari în contul deficitului sistemului de pensii.

Via Reuters

Comentarii (10)

  • doua chestii ne vor interesa, ce vor castiga sau nu vor castiga cei de la PSA
    - piata globala si/sau
    - tehnologia electrica
    5 5
  • vw s-a apucat de făcut cârnați
    ,,Peștele mare îl înghite pe cel mic,,
    9 6
  • despre vw
    VW face carnati asa cum si Peugeot face rasnite. Si care e problema
    1 2
  • @despre vw
    Păi, cine a scris că ar fi vreo ,,problemă,, ?! Era vorba de pești...
    1 0
  • inexorabil
    Să crăp dacă pricep ce vede PSA atât de promițător la Opel…Este drept că pe francezi ȋi interesează “tehnologiile viitorului” de proveniență americană, dar RC le-a spus-o verde-n față că dorește ca noul proprietar al mărcii germane să se limiteze la piața europeană, adică să nu deservească tocmai cea mai tentantă piață: cea chineză (de pătruns Opel pe continentul nord-american…nu cred că se pune problema). O butadă a zilelor noastre (dar nu lipsită de adevăr) susține că, dacă nu ești “pe felie” cu gălbejiții, atunci cică ia-ți adio de la profituri substanțiale…Prin urmare, eu sunt de părere că degeaba ȋși propune PSA “globalizarea”, astfel ȋncât să se simtă și Grupul francez relevant și impozant la ordinea zilei; doar nu erau proști americanii să impulsioneze tocmai ei visurile de mărire ale PSA.

    Repet: sunt sigur că esența negocierilor o constituie accesul legal la tehnologii și actuale, și de vârf…Numai că se pare că PSA va avea de suportat costuri mai mari decât “chilipirul” de două miliarde de dolari. Și, totuși, preferă să riște…Mi-amintesc de o fază din “Leana și Costel”, ȋn care Costel și-a motivat gestul de a se căsători cu Leana: “Avea tac-su o vacă a naibii de frumoasă (nota mea: s-o echivalăm, ȋn cazul de față, cu tehnologiile râvnite de PSA), dar n-a vrut să mi-o dea decât dacă accept s-o iau și pe astălaltă” – adică pe Leana (prin analogie: problemele financiare ale lui Opel).
    0 2
  • "le-a spus-o verde-n față că dorește ca noul proprietar al mărcii germane să se limiteze la piața europeană"

    asta e un motiv pentru care acolo cartile se masoara in miliarde si noi vorbim discutii pe net

    in biznisul adevarat nu spui niciodata "NU" si niciodata "verde'n fata"...

    hai sa vedem cu se se alege PSA...piata ori tehnologia....sau amandoua?
    4 0
  • inexorabil
    Viene, ţi-am mai atras atenţia: de la tine n-am nicio pretenţie...Reafirm: un afacerist ambiguu şi ezitant, care vorbeşte “pe două limbi” sau care dă impresia că pândeşte slăbiciunea sau greşeala partenerului, nu prezintă încredere. Fiecare dintre cele două părţi ştie ce-şi doreşte celălalt, de aceea eram şi sigur că se va încheia tranzacţia.

    În “biznis” nu există decât o singură regulă de acţiune: nicio regulă…Totul se rosteşte în clar şi totul se speculează.

    La urma urmei, eşti cumva prof. univ. dr. doc. în economie de-mi “dai peste bot” cu atâta nonşalanţă şi siguranţă de sine? M

    Şi vezi că prea te bagi în seamă cam la fiecare articol…Eşti vreo enciclopedie ambulantă? Ah, da, vivat Mafia: dreptul la liberă exprimare.
    0 2
  • as putea reactiona cel putin la fel de incisiv la "ti-am atras atentia" si "vezi ca te bagi in seama"....ceva de genu'...esti cumva tatucu? vreo instanta superioara? un 'nshpe clase cu tz-shpe diplome agatate'n pe pereti?....dar nu o voi face :))

    ideea ramane...afacerile se fac avand in minte totul si semnand compromisul...iar negocierea chiar daca dificila e in limtele bunului simt si intotdeauna avand grija ca orice mutare sa lase loc pentru una si mai buna.

    te-ai prins acum? nu prof, nu univ, no doc in economie...dar ceva tangente tot exista. Ca-ti place ori ba. :))

    PS. vad ca ti s-a umflat o vena in frunte.
    1 0
  • inexorabil
    Nu mi s-a umflat nimic…doar că nu voi ȋnghiți niciodată acea manieră belicoasă de a aborda de la “ȋnălțimea” ȋnchipuirii de sine, inoculând ȋn substrat ideea că “tu spui numai bălării , iar eu numai adevăruri infailibile”. La așa atitudine, așa replică! Nu mi-a plăcut să ripostez, dar…

    Ai tot dreptul de a-ți afișa o opinie contra, dar fă-o ȋntr-un mod delicat sau n-o mai face deloc! Tactica citatului “delictuos” mă duce cu gândul la un personaj sinistru de pe aici; ți-a lipsit doar formula lui consacrată “bey, ești nebun?”. Știi cum ar fi fost firesc și…frumos? Ei, ȋnțeleg, nu se mai poartă…Mai bine ca pe maidan sau cum crede fiecare că ar fi “spontan”. Te ȋnchipuiam mai rafinat odată cu trecerea timpului, dar observ că tot nu știi să ȋntreții o polemică și să-i menții considerația celui pe care vrei să-l combați și de aceea nu pretind nimic din partea ta…Să n-ai impresia că am eu impresia că ultimul cuvânt (al dreptății, desigur) ȋmi aparține...și ȋncă “en fanfare”. Nu, nici vorbă.

    Un pact ȋți propun, totuși: hai să ne evităm pe viitor! Nu că ar fi unul mai breaz ca altul, dar ne va fi mai comod fără niciun dialog, de acord? Ȋn ceea ce ne privește, nu s-ar putea aplica axioma “cel mai inteligent cedează”. Prost ȋn niciun caz nu ești, ba chiar unele fraze de-ale tale mi se par interesante, dar trebuie să recunoaștem bărbătește: nu ne halim…Deci, ȋntre noi, nu va fi nici respect, nici dispreț; pur și simplu vid...

    A nu se confunda cu indiferența: dacă te-ar nedreptăți sau insulta careva, nu voi rămâne pasiv. De-asta poți să fii sigur. Bye!
    0 2
  • eu sunt sigur ca ai o problema ce te apasa si acum ai gasit o "valva" de suprapresiune

    si btw...mai sus nu incercam nici un dialog...ai expus o idee si am taxat-o. Nu ti-a convenit? ghinion...daca eram de acord cu ea aveai o manutza verde de la mine. S-a mai intamplat si asta.

    si inca o chestie...cat iti expui public ideile, si intr-un spatiu de la care sa nu ai pretentia ca e "privat" (vezi pag. ta de feisbuc) iti asumi si suturile in posterior.

    See u soon!

    PS. o sa-ti treaca...
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru