Uzina de la Craiova va produce un nou motor Ford: 1.5 litri Ecoboost

de Sebastian Toma
Vineri, 12.04.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ford a prezentat al cincilea motor din gama EcoBoost. Acesta va intra în producţie la fabrica din Craiova, are o cilindree de 1.5 litri şi va echipa noul Mondeo.

Esential 600.000 de motoare EcoBoost a vândut Ford din 2009 până în prezent.
Ford Mondeo va primi o nouă motorizare, de 1.5 litri, al cincilea membru al gamei EcoBoost. Propulsorul va fi construit, în primă fază, la uzina Ford din Craiova, celelalte facilități ale producătorului american care îl vor produce urmând să fie dezvăluite ulterior. Noua motorizare va echipa versiunile noului Mondeo vândute pe pieţele din China şi din Europa, în timp ce americanii îl vor primi pe teren propriu sub capota lui Fusion.

Cei de la Ford au fost zgârciti cu detaliile tehnice referitoare la noua lor motorizare, însă au specificat că tehnologiile EcoBoost vor reduce atât consumul de carburant, cât şi emisiile de CO2 cu până la 20% faţă de unităţile pe care le înlocuieşte, iar nivelul de putere va fi similar cu cel dezvoltat de 1.6 EcoBoost. Motorizarea de 1.5 litri are patru cilindri în linie şi este supraalimentată cu un turbocompresor, beneficiind de injecţie directă şi de distribuţie variabilă. Blocul motor este realizat din aluminiu, iar tehnologiile şi inovaţiile prezente pe fratele său mai mic şi cu un cilindru în minus, 1.0 EcoBoost, au fost integrate cu succes şi pe noul propulsor, printre care se numără şi galeria de evacuare integrată în chiulasă.

O noutate la nivelul acestui propulsor este introducerea unui ambreiaj controlat de calculator pentru a gestiona pompa de apă acţionată de curea, menit să reducă semnificativ timpul de încălzire al motorului şi să sporească eficienţa unităţii, această idee fiind o premieră în gama motoarelor Ford.

Noul Ford Mondeo, primul model din gama constructorului american care va primi noua motorizare, va debuta la finalul acestei luni la Salonul Auto de la Shanghai. Ulterior, motorizarea 1.5 EcoBoost va fi introdusă în gama Ford Fusion vândută pe piaţa din Statele Unite ale Americii, alături de gama Mondeo comercializată în Europa. Din 2009 până în prezent, Ford a vândut peste 600.000 de motoare EcoBoost, iar americanii estimează că 80% din modelele din portofoliu vor fi disponibile şi în versiuni echipate cu această tehnologie până la finalul anului curent.

Via Ford

Comentarii (11)

  • someone
    mi se pare ciudat sa ai un motor turbo de 1.6 si sa construiesti unul identic ca si tehnologie, dar cu cilindree de 1.5 .
    25 16
  • @someone
    1.0 ecoboost nu e derivat din 1.6 ecoboost (folosesc unele tehnologii similare)
    1.5-ul acesta e derivat din 1.0 ecoboost.
    Cel putin asta am inteles eu din articol.
    21 7
  • Poate ca nu e indentic.
    Sau daca e identic, poate e mai simplu de produs ...
    11 2
  • nu cred ca un motor de 4 cilindri se poate deriva din unul cu 3 (cred). invers e mult mai probabil . si cred ca tehnologia ecoboost e valabila la toate motoarele din aceasta gama, nu doar pt unele din ele.
    10 3
  • Vasilica
    Nu s-a vorbit inca de fiabilitate?! Asta e chiar ciudat!
    11 10
  • _steli
    @Vasilica.
    Pt. orice motor nou (care inca nu este pus in vanzare) este putin probabil sa se "vorbeasca" de fiabilitate altfel decat de bine. Adica reclama, deoarece nu sunt dovezi ca nu ar fi totul f. bine. Pe de alta parte, daca motorul este derivat sau inspirat de 1,0, atunci cureaua de distributie este imersata in ulei, cu recomandare de inlocuire la 250 000 km -deci f. fiabil.
    13 5
  • Vasilica
    @_steli Nu conteaza, sunt cativa specialisti care pierd vremea pe aici si care iti pot confirma ca numai anumita marci japoneze sunt fiabile restu can-can.
    14 5
  • E bine că îl fabrică la Craiova (și din câte înțeleg îl introduc în producție în premieră). Poate mai facem și noi niște autostrăzi, că atunci chiar ar veni mai multți producători din industria orizontală și poate și alți constructori.

    "Exporturile au făcut un salt de 10% în februarie, susţinute de Dacia şi Ford"


    „Efectele pozitive ale noii game de autoturisme Dacia lansate la sfârşitul anului 2012 şi creşterea graduală a producţiei la fabrica românească Ford (în special producţia de motoare) s-ar putea să fie deja cuantificate în performanţa bună a exporturilor României. Credem că exporturile ar putea să primească în continuare un impuls puternic odată ce facilităţile de producţie DeLonghi şi Bosch vor deveni operaţionale (în T2 2013, respectiv în T3 2013)“

    Adică Dacia hulită de mulți și Ford au crescut exporturile României cu 10%. Asta arată pe deoparte unde e industria românească și pe de alta, cât de nuli pentru societate sunt muți românași care, în afară de gargară, nu prea produc nimica, ce să mai zicem de export.
    31 1
  • _steli
    :)))
    No coment!
    6 1
  • sa fabrice și de 0,1 numai sa fie făcute la noi
    17 2
  • Giumbix
    Cam palit motoarele astea, socoata sa nu apara asa ceva si in MD, altfel oricum le vor trece pe GAZ.
    2 5

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru