Va fi mai uşor să cumperi o maşină second hand: guvernul va lansa o aplicaţie pentru identificarea datelor reale ale acestora

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Marti, 15.11.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Guvernul lucrează la o aplicaţie care va ajuta cumpărătorii să afle datele reale ale maşinilor second hand puse la vânzare, pentru a evita fraudele.

Cumpărarea unei maşini second hand reprezintă în unele cazuri o loterie din cauza datelor false comunicate de vânzări în privinţa unor parametri precum numărul de kilometri parcurşi, accidentele în care a fost implicată maşina sau numărul de proprietari anteriori.

Pentru a scădea riscul unor astfel de fraude, guvernul lucrează la o aplicaţie online care va permite cumpărătorilor să interogheze o bază de date cu serie de caroserie (codul VIN) pentru a afla datele generale ale maşinii, inclusiv numărul real de kilometri parcurşi, data de fabricaţie, tipul de combustibil, motorul, istoricul inspecţiilor tehnice periodice (ITP) şi istoricul de daune ale maşinii respective.

Urmareste Automarket
Datele vor fi centralizate de la o serie de instituţii şi agenţii publice şi vor fi oferite cumpărătorilor în cadrul unei platforme online.
Acest serviciu va beneficia inclusiv de o aplicaţie pentru smartphone-uri, pentru ca informaţiile să poată fi aflate oricând, chiar şi în timpul vizionării unei maşini second hand.

Pentru moment, aplicaţia a ajuns la un stadiu de dezvoltare de circa 20% şi nu există informaţii concrete despre dată la care va fi lansată. În plus, autorităţile nu au decis încă dacă aplicaţia va fi oferit gratuit sau contra-cost.

Via Profit

Comentarii (6)

  • Mda ,atunci poate o sa se dumireasca si taranu ca nu are cum sa cumpere un auto cu 3000 euro cu "numai 150000" pe bord...e plina piata de fraieri
    15 1
  • octav71
    Guvernul Romaniei nu poate lucra la o astfel de aplicatie deoarece nu are specialistii necesari si nu prea este treaba lor. Probabil va fi externalizata catre una dintre firme care "mananca" banii statului si le stim foarte bine.
    Intrebare: care va fi procedura pentru autovehiculele ce vor fi importate? Se va face o baza de date comuna la nive european?
    Ca gluma, e buna. Ca realitate... e de plans.
    Ce sistem informatic din Romania functioneaza bine? Niciunul!.
    6 2
  • ghici ghicitoarea mea e cum spanac ghiceste aplicatia km reali?
    ca gioarsele din 1900 toamna nu au conexiune la internet sa comunice la servere informatiile
    7 4
  • Cate zeci de milioane de euro au dat iarasi pe aplicatie ? Pe cat punem pariu ca nu va fi complet functionala ?
    9 1
  • @lorinczi.thomas aplicatia nu se conecteaza la nici o masina, doar preia datele existente si le centralizeaza. Existene de la ITP in principiu.
    Totusi ciudat cum pot rezolva problema masinilor aduse din Europa cu KM deja rezolvati, nu cred ca au access si la sistemul ITP din Germania.

    @S au inceput foarte multe programa de genul asta sa fie facute de voluntari fie ca sunt de la GovIT sau nu. Voluntari sustinuti si coordonati de Guvern. Sa speram ca vor reusi ce si-au propus si vorm mai aparea si altele de genul.
    7 1
  • @agoox
    E simplu. Firma va fi a unui samsar care, cu aceasta ocazie, nu va mai trebui sa plimbe clientul prin service-uri, ca sa il convinga. Ii demonstreaza ca totul e real chiar prin aplicatie si i-o vinde direct din talcioc. Sa vezi atunci ce o sa puna botul lumea la cazanele nemtesti de 7-8 ani cu 50.000km la bord care au fost ale unor pensionari :):):):):):):).
    La ce se intampla prin service cu cotetele stricate aduse de afara, cei de la West Coast Customs ar trebui sa fie invidiosi. :)
    4 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru