Feedback
Parteneri
Turul României cu 8 maşini electrice. Oferit de
Audi
e-tron Sportback
446KM
Autonomie max
86.5kWh
Baterie net
408CP
Putere max
Hyundai
Kona electric
449KM
Autonomie max
64kWh
Baterie net
204CP
Putere max
Kia
e-Niro
455KM
Autonomie max
64kWh
Baterie net
204CP
Putere max
Mini
Cooper SE
234KM
Autonomie max
28.9kWh
Baterie net
184CP
Putere max
SUV Peugeot
e-2008
320KM
Autonomie max
45kWh
Baterie net
136CP
Putere max
Porsche
Taycan
462KM
Autonomie max
93.4kWh
Baterie net
761CP
Putere max
Renault
Zoe
395KM
Autonomie max
52kWh
Baterie net
135CP
Putere max
Volkswagen
ID.3
549KM
Autonomie max
77kWh
Baterie net
204CP
Putere max
Volvo
XC60 Recharge T8 Polestar
SAFEST
SAFETY CAR

Viitorul farurilor Ford - Spot Light System: ce este și cum funcționează?

de Sebastian Toma
Duminica, 11.10.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Știați că Ford vrea să pună pe mașinile sale tehnologii similare cu cele de la BMW și Audi, dar să fie în continuare acesibile? Nici noi. Am aflat la Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Ford din Aachen.

E greu să conduci pe întuneric. Încă de la invenția automobilului a fost greu, iar acest lucru nu s-a schimbat foarte rapid de-a lungul timpului. Pentru că farurile actuale, chiar și cele adaptive, au limitări. Producătorii premium au venit recent cu soluții: matrice de LED-uri, faruri adaptive cu senzori peste senzori și chiar camere infraroșu pentru vedere de tip night vision, cum aveau doar piloții de avioane de luptă în urmă cu 30-40 de ani.

Ford vrea să schimbe situația la acest capitol prin implementarea unui sistem prezentat până acum doar de producătorii premium din Germania și de omologii lor japonezi, britanici și americani.

Vorbim despre farurile inteligente, care vor putea să îți sublinieze pericolele de pe drum înainte să te trezești cu ele fix în fața mașinii. Ford a anunțat această idee în vară, dar am apucat să aflăm mai multe în urma unei întâlniri cu inginerii care lucrează la viitorul său.

Farurile au avansat în ultimii 20 de ani mai mult decât într-un secol de existență a automobilului.

În curând va exista un sistem care să-ți ”sublinieze” pericolele de pe marginea drumului și într-o mașină de volum. Cum funcționează? Tot cu senzori, dar mai ieftini și gândiți altfel. O cameră infraroșu și o cameră normală vor scana drumul și vor colabora cu GPS-ul pentru a afla în ce direcție continuă șoseaua.

Așa sunt văzuți pietonii de către camerele speciale ale sistemului Ford Spot Light.

La intersecțiile de tip sens giratoriu, farurile vor lumina în avans și în laterale, ca să poți vedea biciclistul fără haine reflectorizante care traversează intersecția.

La drum întins, vei putea vedea dacă iese un om dintre copaci, dacă există un biciclist în depărtare pe marginea drumului sau dacă ai un câine în tufișurile din depărtare.

Așa se vede spotul LED generat de sistemul pregătit de Ford pentru viitoarele sale modele. Nu te orbește, dar luminează ce contează.

Urmareste Automarket
Sistemul folosește un set de spoturi cu LED, care vor ilumina obiectul periculos și vor avertiza șoferul, prin mijloace sonore și vizuale, că există un potențial pericol pe drum.
De acolo, șoferul poate să decidă, în cunoștință de cauză, ce să facă. Primul pas logic ar fi reducerea vitezei, urmat de o eventuală evitare a obstacolului. Diferența între acești pași și o evitare în ultimul moment (dacă mai apuci) va fi dată de acest sistem. La fel ca restul de mai sus, probabil că va ajunge, peste nu foarte mulți ani, pe Focus și Fiesta, cum s-a întâmplat și cu celelalte tehnologii dezvoltate de Ford la Aachen.

Comentarii (2)

  • O opinie
    Nu v-ati plictisit sa tot faceti reclama Ford? Am inteles, sunt cei mai buni, au cele mai noi tehnologii, am managementul cel mai performant (doar erau sa intre in faliment acum cativa ani datorita masinilor bune, nu?) se poate sa mai vedem si altceva? Daca site-ul s-a transformat in Fordmarket ar fi bine sa spuneti, sa nu mai intram pe aici. Vorba aia, are balta peste, sunt si alte site-uri mult mai interesante pe lumea asta.
    10 31
  • Bai ala cu numele ,,o opine,, inainte sa aduci comentarii la adresa marcii FORD mai intai informeazate Ford nu era sa dea faliment in primul rand ca este una dintre cele mai mari companii din lume si mai ales din USA mai uitete si tu pe net sa vezi ce masini construeste FORD si inca ceva tu esti fan vw,audi,mercedes,bmw din pacate nu pot sa spun pe net dar sunt niste marci de c.......
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru